| 31 augustus 2013

Zoete aardappel

1

Ik merk in mijn praktijk dat veel mensen (nog) niet bekend zijn met de zoete aardappel. Dit product is echter steeds gemakkelijker verkrijgbaar, het heeft hele positieve eigenschappen wat betreft voedingswaarde en het is nog erg lekker ook! Toen ik maandag boodschappen deed bij de Lidl, vond ik zelfs daar tot mijn grote verassing zoete aardappels. Daarom laat ik jullie vandaag kennismaken met deze leuke variatie op de normale aardappel.

Wat is het?
De zoete aardappel wordt ook wel ‘bataat’ genoemd. Het lijkt op een aardappel met een rode schil, maakt komt toch echt uit een andere gewassen-familie. Het is een veelgebruikt product in de Surinaamse keuken, maar wordt ook in Nederlands steeds meer populair. Er zijn veel verschillende soorten zoete aardappel, die allemaal net weer anders smaken.

Gezondheidsvoordelen
Een zoete aardappel bevat veel vezels, vitamine C en beta-caroteen (wordt omgezet in vitamine A). Daarnaast bevat het in vergelijking tot een normale aardappel meer ijzer en calcium. Een ander voordeel is dat de koolhydraten in zoete aardappel langzamer aan het bloed worden afgegeven dan de koolhydraten van normale aardappel. De bloedsuikerspiegel stijgt hierdoor minder snel en het lichaam heeft langer de tijd om de insuline-afgifte daarop af te stemmen. Dit is een groot voordeel voor diabeten, maar ook voor ‘normale’ mensen. Je hebt namelijk minder kans om snel weer trek te krijgen en houdt langer een verzadigd gevoel.

Een ander mogelijk voordeel voor mensen met diabetes type II, is dat het eten van zoete aardappel de aanmaak van adiponectin in het lichaam zou verhogen. Dit stofje zorgt voor een betere insulineregulatie.

Bewaren en bereiden
Zoete aardappelen kun je het beste op een donkere en droge plaats bewaren. Leg ze niet in de koelkast, de kou kunnen ze namelijk niet aan. Ze zijn het langst houdbaar bij ongeveer 14 graden.
Met zoete aardappel kun je gewoon hetzelfde doen als met een normale aardappel. Doordat hij iets harder is, raad ik je aan hem een paar minuutjes langer te bereiden. Je kunt ze koken, pureren, grillen, poffen of verwerken in een stamppot.

De smaak
De naam zegt het al, de zoete aardappel is iets zoeter dan een normale aardappel. Het is een hele specifieke smaak, niet te vergelijken met een ander product. Gewoon een keer proberen zou ik zeggen!

Conclusie
De zoete aardappel past perfect in een gezond voedingspatroon! De komende week ga ik de schatjes op de foto verwerken in een gerecht, dat ik zal plaatsen op de site. Vanaf nu altijd de gewone aardappel vervangen door zoete aardappel is echt niet nodig. De gewone aardappel bevat bijvoorbeeld meer magnesium en kalium, beide producten hebben hun voordelen. Kortom, gewoon weer een geweldig product om lekker mee te variëren!

Veel kookplezier,

Groetjes, Marloes

Kende jij de zoete aardappel al? Wat vind jij van dit product?

3 reacties

  1. Lekker is deze aardappel zeg! We hebben hem wel eens gepoft in aluminiumfolie tussen de kolen van de barbeque met een beetje olijfolie en een geperst teentje knoflook.. heerlijk en gezond 🙂 Vanavond eten we bataatfrietjes uit de oven met (niet zo gezond, maar het mag wel een keertje) blauwe kaas dip. hmm..

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram