Zijn rijstwafels gezond
Gezonde producten Voeding

Zijn rijstwafels gezond?

Door

Ik heb het in mijn artikelen en video’s wel eens eerder gehad over rijstwafels en wat ik ervan vind. Nog steeds krijg ik echter regelmatig de vraag of ze gezond zijn. Daarom leek het me handig om er een compleet artikel aan te wijden! Ik geef je mijn mening over rijstwafels en tips over hoe en wanneer je ze kunt gebruiken.

Als kind was ik al fan van rijstwafels. Ik nam ze regelmatig mee naar school, waar ik opmerkingen kreeg van mijn klasgenootjes dat ze stinken. Nog steeds heb ik vaak een pak in mijn kast staan.

Wat zijn rijstwafels

Het woord zegt het eigenlijk al. Rijstwafels zijn krokante wafels van gepofte rijst. Soms worden en naast rijst ook andere ingrediënten gebruikt. Denk aan spelt, quinoa of maïs. Je kunt deze wafels gebruiken bij de maaltijd of als snack. Ik zie de laatste tijd vaak gebeuren dat mensen ze als broodvervanger eten.

De ingrediënten

Ik heb twee verschillende soorten rijstwafels in huis gehaald. De basic variant van Albert Heijn en meergranen rijstwafels van Jumbo. Dit zijn de ingrediënten:

Basic rijstwafels AH: zilvervliesrijst, zout

Meergranen rijstwafels Jumbo: Bruine rijst, maïskorrels, boekweit, sorghum, lijnzaad, gierst, zeezout.

Alleen maar rijst, verschillende graansoorten, andere gewassen en zout. Prima ingrediënten dus.

De voedingswaarde

Ook keek ik naar de voedingswaarde van deze rijstwafel varianten. Je ziet ze in de tabel hieronder. Ik geef de hoeveelheid per wafel. Een AH basic wafel weegt 7g, een Jumbo meergranen wafel is iets groter en weegt 10g. Als vergelijking heb ik ook een van de meest gezonde crackers toegevoegd, de Wasa volkoren cracker. Deze weegt ongeveer 13g.

Voedingswaarde rijstwafels

Zijn rijstwafels gezond?

Je ziet het duidelijk in de tabel hierboven, rijstwafels bevatten veel minder vezels dan gezonde volkoren crackers. De crackers bevatten zo’n 20g vezels per 100g product, rijstwafels meestal 3-5g vezels per 100g. Nogal een verschilletje! Ook volkorenbrood is veel rijker aan vezels dan rijstwafels.

Daarnaast bevatten rijstwafels minder vitamines en mineralen dan gezonde volkoren crackers of volkoren brood. Ze zijn dus niet zo rijk aan goede voedingsstoffen! Hierdoor kun je ze naar mijn idee niet als gezond betitelen.

Ik raad je dus niet aan om je volkoren boterhammen of crackers te vaak te vervangen voor rijstwafels. Af en toe vind ik het echter wel lekker. Dan zorg ik ervoor dat ik ze rijkelijk beleg met gezonde producten, zoals je ziet op de foto hierboven.

Wat wel een positief puntje is, is dat ze relatief calorie-arm zijn en lekker knapperig. Hierdoor zijn ze wat mij betreft wel geschikt als  tussendoor-crunchy-snack.

Overige tips

Hieronder nog wat aanvullende tips over rijstwafels.

 • Sommige varianten bevatten iets meer vezels en vullen dus iets beter. Zo had ik laatst speltwafels met rond de 10g vezels per 100g. Deze zijn iets beter, maar helaas ook vaak flink duurder. Ik zou dan alsnog liever volkoren crackers nemen. Als snack neem ik dan af en toe de basic rijstwafels.
 • Vermijd varianten met chocolade, deze bevatten veel suiker. Bovendien is het lastig om er maar een of twee te nemen ;). Voor af en toe kan het natuurlijk geen kwaad.
 • De koolhydraten uit rijstwafels worden snel opgenomen door je lichaam (de glycemische index is hoog), waardoor je snel weer trek krijgt. Ze zijn dus zeker niet geschikt als je een langdurig verzadigd gevoel wilt hebben.
 • Over snack-a-jacks heb ik gemengde gevoelens. Voor af en toe vind ik ze prima. Ik vertelde er al eens over in een artikel.
 • Geef kleine kinderen niet dagelijks rijstwafels (of andere rijstproducten). Ze kunnen namelijk relatief veel arseen bevatten, wat een giftige stof is.

Mijn conclusie

Ik kan rijstwafels niet als gezond bestempelen, omdat ze vrij weinig goede voedingsstoffen bevatten. Ze zijn echter ook arm aan calorieën en lekker crunchy, waardoor ze naar mijn idee wel een geschikte snack zijn voor af en toe.

Groetjes, Marloes

Eet jij vaak rijstwafels? 

 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (6)
 1. Paenen 4 jaargeleden

  Super handig artikel dankje wel marloes!

  Reageer
 2. silke 4 jaargeleden

  goed artikel.

  ik vind rijstwafels zelf ook niet gezond aangezien ze maar heel weinig vitamines meet bevatten en helemaal geen vocht. persoonlijk bestempel ik ze altijd als neutraal, niet gezond, maar ook niet ongezond.
  zelf vind ik ze erg lekker en eet ze af en toe als tussendoortje met pindakaas, maar als maaltijd zou ik ze niet gebruiken.

  persoonlijk vin dik het heel jammer dat veel mensen producten als deze als gezond zien enkel omdat er geen slechte dingen in zouden zitten, maar dan niet echt meer verder denken over hoe bewerkt het product is en of er nog wel vitamines, vezels en vocht inzitten, want dat is wat een product echt gezond maakt natuurlijk. ook de reden dat ik nakd repen niet als gezond zie, gewoon neutraal en veel beter dan een snoepreep, maar niet als gezond want het voegt uiteindelijk niets toe aan je gezondheid.

  Reageer
 3. Willemieke 4 jaargeleden

  Handig artikel! Bedankt voor de heldere uitleg :-).
  Ik ben zelf helemaal fan van maiswafels. Qua gezondheid (denk ik?) hetzelfde als rijstwafels. Maar ik kan er echt van genieten. Heerlijk met (smeer)kaas, avocado, kipfilet of een gekookt eitje. ?

  Reageer
 4. Mar 4 jaargeleden

  Vind rijstwafels echt heerlijk! Vooral met smeerkaas. Eet ze alleen als broodvervanger als ik echt niet veel trek heb of naast een broodje omdat ik nog wel wat trek heb haha

  Reageer
 5. Wendy Joyce 4 jaargeleden

  Om de stijging van de koolhydraten te verminderen ( Hoge GI index ) zou je een Rijstwafel toch het beste kunnen combineren met gezonde vetten zoals avocado of notenpasta..?

  Reageer
 6. Sandra 3 jaargeleden

  Zou je de biologische rijstwafels van smaakt eens willen reviewen? Hier zitten meer vezels en eiwitten in dan ‘normale’ rijstwafels

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.