Feiten en fabels Gezonde producten Voeding

Zijn noten gezond?

Door

Jullie gaven aan vaker een artikel te willen zien over een bepaald product. Laatst schreef ik over hüttenkäse en daar kwamen hele enthousiaste reacties op. Vandaag een heel ander product, namelijk noten! Zijn noten eigenlijk gezond? En welke soort kun je dan het beste kiezen? Ik weet dat er heel veel verwarring is daarover, dus ik geef je in dit artikel mijn mening!

Noten
Noten groeien aan notenbomen. Ze zijn omringd door een harde schil. Je kent het misschien wel van een hazelnoot en een walnoot. Pas als je de schil kraakt, vind je de noot. De meest gegeten noten in ons land zijn hazelnoten, walnoten, pecannoten, cashewnoten, macadamianoten, pistachenoten en paranoten.

Je mist misschien amandelen in dit rijtje, dat komt omdat dit eigenlijk een pit is van een steenvrucht! (zie links op het plaatje hierboven) Qua voedingswaarde lijkt hij echter op een noot, daarom rekenen we hem voor het gemak even tot de noten. Ook de pinda is eigenlijk geen noot, maar een peulvrucht. Dit kun je zien als je doppinda’s koopt, deze zitten vaak per twee in een schil die haast lijkt op de schil van een tuinboon! Ook deze wordt echter vaak tot de noten gerekend vanwege de voedingswaarde.

De voedingswaarde
Noten bevatten ijzer, vitamine E en vitamine B1. Ook zitten er veel (goede) onverzadigde vetten in. Deze helpen ons lichaam beschermen tegen hart- en vaatziekten en het slechte cholesterolgehalte verlagen. Heel veel goede stoffen dus! Omdat noten echter veel vet bevatten, zitten er ook heel veel calorieën in. Vet levert per gram namelijk meer calorieën dan eiwit en koolhydraten. Hieronder zie je de voedingsstoffen voor een aantal verschillende noten, per 100 gram.

Zoals ik al zei, veel calorieën doordat er veel goede vetten in zitten. Door de vitamines en mineralen die noten bevatten, zijn ze een goede vervanger voor vlees! Neem echter wel een kleine portie (30-40g als vleesvervanger).

Welke soort noten kun je het beste kiezen?
Eigenlijk is het met noten net zo als met andere producten. De ene noot bevat meer van de ene voedingsstof en de andere noot meer van de ander. Mijn conclusie op dit gebied zou dan ook zijn om lekker te variëren met verschillende soorten. Kies trouwens wel liever voor de ongezouten versie. Veel zout eten werkt namelijk bloeddrukverhogend, en heeft dus juist een nadelig effect op je gezondheid.

Er gaan trouwens hardnekkige geruchten dat pinda’s ongezond zijn. Dit is echter helemaal niet waar! Kies hier natuurlijk ook voor de ongezouten versie. Pinda’s met een korstje (suikerlaagje, borrelnootjes, M&M’s) zijn natuurlijk niet gezond.

Zijn ongebrande noten gezonder dan gebrande noten?
Nu wordt het tricky! Er wordt namelijk heel vaak beweerd dat ongebrande noten het allerbeste zijn. Gebrande noten zijn namelijk gefrituurd. Hierdoor zouden ze vitamines en mineralen verliezen en vet opnemen. Omdat een noot echter ontzettend hard is, is dit verlies aan voedingsstoffen waarschijnlijk heel beperkt. Bovendien nemen ze geen vet meer op, omdat ze zelf al veel vet bevatten! Ik zou dus zeggen dat alle soorten ongezouten noten prima zijn.

Er bestaan ook nog geroosterde noten, deze zijn in een oven bereid en dus niet gefrituurd. Als je twijfelt over gebrande noten, maar toch een lekkere smaak wilt, dan kun je altijd deze nemen!

Tips
Regelmatig (iedere dag!) noten eten is dus een heel goed idee voor je gezondheid. Er zijn echter wel een paar aandachtspuntjes. Hier mijn belangrijkste tips op een rijtje:

 • Neem een kleine portie. Ik zou zeggen maximaal 25g als snack of voor door je ontbijt.
 • Als vleesvervanger kun je ongeveer 30-40g noten aanhouden.
 • Neem ongezouten noten
 • Varieer lekker met verschillende soorten!
 • Bedenk je dat pindakaas qua voedingswaarde ook onder noten valt. Neem bij voorkeur 100% pure pindakaas. Als je dagelijks een boterham pindakaas neemt en daarnaast ook nog flink wat noten, krijg je snel veel calorieën binnen.
 • Als je noten door een salade doet, bedenk je dan goed dat dit veel extra calorieën (en eigenlijk een vleesvervanger) is.
 • Neem pure noten en vermijd die met een krokant laagje.

100 kcal aan noten

Mijn conclusie
Wat mij betreft een hele grote HOERA voor noten! Ik gebruik ze dan ook super graag als snack, door mijn yoghurt of kwark, bij de warme maaltijd als vleesvervanger of op brood (notenspread, pure pindakaas). Wel even goed opletten, want je neemt heel snel een te grote portie als je niet oppast :).

Ik hoop dat je dit artikel leuk vond om te lezen!

Groetjes, Marloes

Eet jij vaak noten? Wat is jouw favoriet?

Bronnen: voedingscentrum, gezondheidsraad, natuurdiëtisten en Wikipedia.

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (15)
 1. Marlous 5 jaargeleden

  Ik eet elke dag noten (of 100% pindakaas).
  Ik eet ze niet als vleesvervanger, maar puur als tussendoortje en zorg er ook voor dat dit in mijn dagelijkse kcal-behoefte past.
  De lekkerste noten vind ik cashewnoten, maar amandelen vind ik ook heerlijk.

  Reageer
 2. Jessica 5 jaargeleden

  Ik denk dat halverwege in de schuin gedrukte tekst moet staan dat alle soorten gebrande (en niet ongebrande) noten prima zijn. Toch?

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Oeps…ik bedoelde ongezouten! Thanks! Heb het aangepast.

   Reageer
 3. Laura - LvanR 5 jaargeleden

  Fijn dit zo uiteengezet te hebben! Ik gebruik noten vaak ook als vleesvervanger in een salade/maaltijd of als tussendoortje soms. Fijn dat ze gezond zijn, wel jammer dat je er altijd te snel te veel van wilt eten (ik dan).

  Reageer
 4. Neverdullmoments 5 jaargeleden

  Ik vind noten heerlijk, wel best prijzig helaas! Op de markt zijn ze vaak wel wat goedkoper :). Waar koop jij noten?

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   In de supermarkt of op de markt 🙂

   Reageer
   • lub 5 jaargeleden

    Hoi Marloes.
    Ik heb een zakje walnoten van de lid gehaald.
    Staat een handje vol gelijk als 1 boterham?
    Wil het namelijk graag als vervanging gebruiken
    Gr.Lub

    Reageer
 5. Joane 5 jaargeleden

  Bedankt voor het artikel! Ik wist niet dat noten ook als vleesvervanger konden dienen, dus dat neem ik mee voor de volgende keer wanneer ik vegetarisch wil gaan koken. Verder eet ik al wel elke dag een dubbele boterham met 100% pindakaas, want van losse noten eet ik inderdaad al gauw teveel!

  Reageer
 6. Elize 5 jaargeleden

  Mag je ook een lepel pindakaas van Calve snoepen en daarmee je dagelijkse noten/vetten binnen krijgen die je nodig hebt.

  Graag zou ik nog een artikel willen lezen over wat je lichaam nu precies doet als je gaat afvallen en dan met name over kwaaltjes die dan ontstaan in het begin, zoals hoofdpijn, vermoeidheid enz. Ik geloof dat daar een woord voor is wat Ketose en graag een artikel over zweten. Is veel zweten goed of juist slecht, is de geur van ammoniak goed enz

  Reageer
 7. Lola 5 jaargeleden

  Hee Marloes,
  Dankjewel voor je artikel:) ik vroeg me af of je zou willen toelichten waarom pinda’s slecht voor je zouden zijn en waarom dat niet waar is. Ik ben erg benieuwd namelijk waar dat wel/niet goed zijn van pinda’s op wordt gebaseerd enzo:)

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Ze zijn vaak gezouten en bevatten dus (net als noten) veel calorieën. Bovendien bevatten ze een kankerverwekkende stof. Deze is echter lang niet zo schadelijk als veel mensen denken, bovendien wordt er in Nederland streng op deze stof gecontroleerd :).

   Reageer
 8. Vera 5 jaargeleden

  Tja, met hooikoorts gecombineerd met een notenallergie sla ik deze over!
  Pinda’s en amandel kan ik inderdaad prima verdragen, omdat ze niet tot de notenfamilie horen.

  Reageer
 9. Patricia 5 jaargeleden

  Bedankt voor het artikel Marloes, ik heb er weer veel aan gehad! Misschien is het leuk om een keer meer te vertellen over het product melk? Ik hoor om me heen vaak verschillende meningen (wel of niet gezond). Groetjes!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.