Diepvriesgroenten gezond

Zijn diepvriesgroenten gezond?

Als diëtist zijn er vragen die ik elke week wel eens krijg. De afgelopen week heb ik met meerdere cliënten een gesprek gehad over groenten uit de diepvries. Zijn diepvriesgroenten gezond? Of is dat een hardnekkige fabel? Ik heb het wel eens kort behandeld in een video, maar ik vond het hoog tijd voor een duidelijk artikel waarin ik je een update geef.

Zijn diepvriesgroenten gezond?

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: JA, diepvriesgroenten zijn gezond, vrijwel altijd zijn ze minstens zo gezond als verse groenten.

Hoe kan dit?

Ik merk dat het bij veel mensen tegen de verwachting in is. Daarom leg ik het je uit. Diepvriesgroenten worden na de oogst vrijwel direct verwerkt. Ze worden gesneden, even héél kort gekookt en vervolgens verpakt. Hierdoor worden ze niet langer blootgesteld aan licht en lucht dan nodig is. Dit is super goed voor het behoud van verschillende vitamines, die tijdens het bewaren van groenten verloren gaan aan de lucht.

Als je verse groenten koopt, dan hebben deze vaak al een hele reis gemaakt voordat ze in de winkel terecht kwamen. Als je ze vrijwel gelijk na het kopen gebruikt, dan zijn de voedingswaarden ongeveer gelijk aan die van diepvriesgroenten. Bewaar je ze flink wat dagen thuis voordat je ze opeet, dan zou het zo kunnen zijn dat er bijvoorbeeld iets minder vitamine C in zit.

Er zijn uitzonderingen!

Let wel een beetje op bij het aanschaffen van diepvriesgroenten, want sommigen zijn aanzienlijk minder gezond dan anderen. Spinazie a la crème bevat bijvoorbeeld flink wat meer vet en soms ook andere toevoegingen. Rode kool uit de diepvries kan suiker bevatten. Ook aan groentemixen uit de diepvries kunnen extra ingrediënten als vet, suiker of smaakmakers zijn toegevoegd.

Je kunt dit heel gemakkelijk zelf controleren. Kijk eens naar de ingrediëntenlijst van jouw diepvriesgroenten. Bevat de doos of de zak enkel groenten? Dan is het helemaal prima. Zie je ook dingen staan waar je niet zo vrolijk van wordt, kies dan liever een andere soort.

Voordelen en nadelen van diepvriesgroenten

Wat mij betreft bevatten diepvriesgroenten flink wat voordelen en een aantal nadelen. Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje:

Voordelen diepvriesgroenten:

  • Gezond.
  • Zijn al gesneden.
  • Ze hoeven minder lang te koken dan verse groenten.
  • Je kunt ze mega lang bewaren, er is dus altijd groente in huis.
  • Portiecontrole is gemakkelijker. 1 bloemkool is vaak teveel voor 1 persoon, bloemkool uit de diepvries kun je zelf afwegen.
  • Ze zijn soms zelfs voordeliger dan verse groenten.
  • Ook niet-seizoensgroenten zijn betaalbaar uit de diepvries.

Nadelen diepvriesgroenten:

  • Niet alle varianten zijn 100% gezond. Bij vers heb je meer zekerheid.
  • Ze zijn soms in plastic verpakt, wat niet zo milieubewust is. Het valt me echter op dat dit ook bij verse groenten vaak nog het geval is.

Mijn conclusie

Ik ben ontzettend fan van diepvriesgroenten. Vooral op dagen dat ik weinig tijd heb om te koken. In mijn ogen zijn ze niet perse gezonder dan verse groenten, maar wel een net zo gezonde vervanger als je de juiste kiest. Gedurende de week wissel ik verse groenten en diepvriesgroenten af. Als je mijn vriezer open trekt, liggen er altijd groenten in. Zo kan ik op elk moment een gezonde maaltijd in elkaar flansen.

Groetjes, Marloes

Ben jij net als ik een diepvriesgroenten-fan?

6 reacties

  1. Ik gebruik ook graag diepvriesgroenten, lekker en makkelijk
    Het is muggenziften maar je zegt dat altijd dat voorgesneden groenten minder gezond zijn. Hoe zit dat dan met diepvriesgroenten?
    Xx

  2. Kun je eigenlijk alle groenten ook zelf invriezen. Ik ben maar alleen en wil niet altijd 2 dagen achter elkaar hetzelfde eten.
    Hoe zit het bijvoorbeeld met prei, champignons? En moet je alles andere eerst blancheren.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram