Zijn dadels gezond!?

bovenaan

Twee dagen geleden liet ik je een heerlijk tussendoortje zien met appel en dadel. Ik bedacht me dat het misschien ook wel een leuk idee is, om jullie eens wat meer te vertellen over de dadel. Het is namelijk een heerlijk vrucht, die een gerecht heerlijk zoet kan maken. Vaak wordt gedacht dat dadels super gezond zijn. Ik vertel je vandaag wat ik daarvan vind.

Wat is een dadel?
Een dadel is een vrucht die groeit aan een palmboom, vooral in Noord Afrika en in Arabische landen. Er zijn heel veel verschillende soorten dadels, maar de voedingswaarde van die soorten is ongeveer hetzelfde. Daarom heb ik het in dit artikel over ‘de dadel’ in het algemeen. In een dadel zit een pit, die er soms door fabrikanten wordt uitgehaald voordat ze verpakt worden.

Hoe eet je een dadel?
Wij kennen de dadel vooral in de gedroogde variant. Vers (foto links hieronder) is hij in Nederland lastig te krijgen, ik denk alleen in toko’s of als je geluk hebt op de markt. Gedroogd zijn ze echter steeds beter te krijgen! Ik zie ze tegenwoordig vaal zelfs bij kleine supermarkten en bij de Lidl liggen. Misschien wel het meest bekende gerechtje is een dadel met roomkaas. De zoete dadel doet het heel goed met de zoute romige kaas, dit is helaas alleen wel vrij vet. Je ziet de dadel tegenwoordig ook vaak gewerkt in ‘suikervrije’ cakes, toetjes en ander lekkers. Of in stoofschotels of bij vleesgerechten. Ik vind ze ook super lekker als snack, of door salades.

Collage dadel

De voedingswaarde
Een dadel bevat een aantal verschillende vitamines en mineralen, zoals vitamine A, verschillende B-vitamines, fosfos, ijzer, magnesium, koper en kalium. Daarnaast bevat een dadel veel voedingsvezels, tanninen die ontstekingsremmend zouden werken en anti-oxidanten die het lichaam helpen te zuiveren. Dat klinkt allemaal ontzettend goed!
Het nadeel is echter dat vooral gedroogde dadels ook ontzettend veel suiker bevat. Het is een natuurlijke fruitsuiker, maar ook die suikers zorgen ervoor dat je snel weer trek krijgt in iets zoets én ze bevatten veel calorieën. 100g gedroogde dadels bevat ongeveer 60g suiker! Bij de verse variant ligt deze hoeveelheid een stuk lager, namelijk ongeveer op 30g. Een gedroogde dadel bevat ongeveer 16 calorieën. Als tussendoortjes vind ik 100 calorieën een mooie hoeveelheid (verschilt per persoon!), dat komt neer op ongeveer 6 gedroogde dadels.

Conclusie
De dadel is dus inderdaad een vrij gezond product, maar houd in gedachten dat het wel ontzettend suikerrijk is. Daarmee bevat deze vrucht best wat calorieën. Je kunt dadels dus prima gebruiken in een gezonde leefstijl, maar houd de hoeveelheid een klein beetje in de gaten. Cakes, koekjes of andere snacks waarin dadels gebruikt zijn als vervanger van suiker, zijn niet per definitie minder calorierijk! Ze zijn wel bereid met meer natuurlijke producten, maar dat wil dus absoluut niet zeggen dat je er meer van kunt eten.

Ik vind dadels heerlijk, dus ik zal ze zeker af en toe blijven gebruiken als snack of door gerechten. Wat mij betreft dus een klein hoeraatje voor dadels!

Groetjes, Marloes

Eet jij wel eens dadels? Hoe combineer jij ze?

28 reacties

    1. Dadelstroop in pot (uit Israël) is ook ontzettend lekker en overal op en in te gebruiken.
      Eet lekker groetjes Marina Buurman

  1. Bedankt voor dit super goede artikel! Ik wil de laatste tijd dingen bakken maar dan het liefst zonder (of minder) suiker maar zag dan veel recepten waar enorm veel dadels in gebruikt werden, en ik vroeg me dan af of dat niet gewoon suiker was voor je lichaam maar dan in een meer natuurlijke vorm. Bedankt voor dit heldere artikel!

  2. Ook al zitten er veel calorieën en suikers in dadels, je lichaam kan het toch beter verwerken dan de gerafinneerde suikers. Ik voel heel duidelijk het verschil in mijn lichaam als ik een zelfgebakken cake met gewone suiker eet of met dadels en honing als zoetstof. Maar je hebt gelijk, een vol pakje dadels eten is suikeroverdaad, en wie op de lijn let, kan hier best rekening mee houden. Ze vullen ook enorm he, ik zou er als tussendoortje geen 6 kunnen opeten!

  3. Lekker duidelijk 🙂
    Ik wilde vanmorgen een rozijnen-noten-brood bakken en heb door dit artikel een gedeelte van de rozijnen vervangen door dadels. Ben benieuwd straks!

  4. Weet jij of er ook verschil zit tussen dadels uit zo’n zakje wat je op de foto hebt staan, die je dus bij de bakproducten e.d. vindt in de supermarkt, en dadels uit zo’n piepschuimen bakje wat je bij het fruit vindt? Ik vraag me dat al heel lang af, maar kan niet achter het antwoord komen!

    groetjes, Nathalie

      1. Nathalie, het schijnt dat bij een aantal goedkope dadelzakken (zoals die in het plastic bakje bij de AH) er extra suiker aan wordt toegevoegd.. Dat staat als het goed is ook op het etiket, maar als ze een tijdje hebben geweekt in suikerwater (en daardoor suiker hebben opgenomen) hoeft het er niet op te staan.

  5. Let wel op de etiketten, je hebt namelijk ook veel verpakte gedroogde dadels waar suikersiroop aan toegevoegd is, misschien voor het glimmende laagje, ik weet het niet. Maar let dus op dat je 100% dadel hebt.

  6. Ik heb de dadels pas “ondekt” en ik vind ze heerlijk als zoet en GEZOND tussendoortje !! één vraagt altijd om meer, daarom neem ik er twee! 😉 (is genoeg want ze zijn best “machtig”)

  7. Dadels.. Bijzondere dingen vind ik het. Door een cake of door brownies vind ik ze goed te doen, maar los vind ik t maar niks.. Had ze verward met vijgen dus een verkeerd pakketje gekocht. Helaas!

  8. hey,

    met 2 dadels kun je een hele dag overleven………….maar wel die van het midden oosten of israël…niet die gedroogde dingen vanuit tunesië of marokko, algerije of egypte…..

  9. ik gebruik dadels in salades, samen met vijgen. Wel snijd ik ze allebei in smalle reepjes. Samen met ui, tomaat, sla of gesneden verse spinazie, ei en bv. paprika en/of komkommer is het heel lekker en heel gezond. De salade aanmaken met zout, citroen en olijfolie..

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram