Popcorn zonder olie recept
Recepten Tussendoortje Tussendoortjes Voeding

Zelf popcorn maken – Zonder olie!

Door

Soms heb je gewoon zin om iets te snacken, maar wil je eigenlijk niet te veel calorieën, vet en suiker binnen krijgen. Natuurlijk kun je dan aan de komkommer of tomaatjes, maar eigenlijk is dat het net niet. Dan is zelfgemaakte popcorn waarschijnlijk echt iets voor jou! Let’s be honest, het is geen chips…maar door de knapperigheid en de hartige smaak die er eraan geeft, komt het misschien wel een klein beetje in de richting. Bovendien is het mega snel klaar en super simpel. Ik laat het je zien.

Ingrediënten (3 kleine schaaltjes popcorn)

  • 50g pofmaïs, dit is te krijgen in de meeste supermarkten…maar soms is het even goed zoeken.
  • Smaakmakers, ik ging voor kaneel, gerookte paprikapoeder en Italiaanse kruiden. Je kunt echter alle kruiden naar keuze toevoegen!
  • Een koekenpan

Thats it!

Zonder olie!?

Ja, je ziet het goed. Ik maak mijn popcorn het liefst zonder olie. Waarom? Omdat het kan! Bovendien eet ik popcorn vaak op een moment dat ik eigenlijk niet echt honger heb, maar meer snaaitrek. Ik wil dus eigenlijk iets eten dat dus niet teveel calorieën bevat. 1 eetlepel olie bevat 90kcal, dat tikt dus hard aan!

Doordat ik een koekenpan gebruik in plaats van een normale pan, is olie toevoegen niet nodig. Let wel een beetje op de hoeveelheid maïs die je in de pan doet, want hij wordt snel overvol als het begint te poppen :).

Bereiding (+- 6-10 min.)

Zet een koekenpan op een laag vuurtje en laat hem even warm worden. Vervolgens doe je de maïs erin, doe je een deksel op de pan en laat je het staan. Heb geduld, gewoon eraf blijven! Het duurt een paar minuten, maar dan gaan de korrels vanzelf poppen.

collage popcorn maken

Als het poppen begint, dan hussel je de pan af en toe heen en weer. Blijf verder gewoon rustig wachten totdat (bijna) alle maïskorrels gepopt zijn. Wacht niet te lang als er nog een stuk of 5 ongepopt zijn, want anders verbranden de anderen misschien!

Zet het vuur uit en laat de pan nog even staan met de deksel erop. Er kunnen er nog een paar poppen! Daarna kun je de bakjes vullen en de kruiden eroverheen strooien.

zelf popcorn maken

Ik eet de popcorn het liefst direct op. Als je het bewaart dan worden ze al snel taai.

Andere toppings

Natuurlijk kun je eindeloos variëren met toppings. Denk eens aan zout, (poeder)suiker, chocolade, kokos, kaas, karamel, pindakaas, boter of stroop. Dat maakt het geheel echter iets minder gezond ;).

Voedingswaarden

Hieronder vind je de voedingswaarden voor de popcorn die ik heb gemaakt, van 50g maïs met kruiden naar keuze. Ook zie je de waarden voor 1 bakje, wat ongeveer 1/3 van dit recept is.

voedingswaarden popcorn

Zoals je ziet vallen de calorieën in zo’n schaaltje popcorn ontzettend mee! Ik moet wel eerlijk bekennen dat er ook niet zo heel veel nuttige voedingsstoffen in zitten. Echt gezond kan ik deze snack dus niet noemen, maar ook zeker niet ongezond!

Ik vind het in ieder geval een perfecte snack voor die avonden dat ik iets knapperigs wil eten zonder dat ik te veel binnen krijg.

Groetjes, Marloes

Maak jij wel eens zelf popcorn?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (6)
  1. Lien 4 maandengeleden

    Leuk idee! Wij maakten vroeger thuis wel eens zelf popcorn, maar daarna eigenlijk nooit meer gedaan.
    Misschien wel een leuk idee om volgende week eens met de kinderen te proberen, het is nu noch vakantie.

    Reageer
    • Lien 4 maandengeleden

      Nog, ik ben nog niet helemaal wakker geloof ik…

      Reageer
  2. Francine 4 maandengeleden

    Heeeerlijk! Met gerookte paprikapoeder en een snufje zout is mijn favoriet!
    Ik wist niet dat het zonder olie kon.. Thnx for the tip!

    Soms doe ik een zak popcorn in de magnetron, maar dan heb ik gelijk veel te veel (en eet ik het bijna allemaal op..!) en vind ik het eigenlijk veeeel te zout..
    Dus toch maar weer wat vaker zelf maken 😉

    Reageer
  3. Sandy 4 maandengeleden

    Slim, zo zonder olie! Ik ga dat ook proberen. Mijn favoriete smaak is met kerrie.

    Reageer
  4. Andrew 2 maandengeleden

    Real Popcorn is Super Healthy

    Popcorn is high in several important nutrients, such as vitamins, minerals and polyphenol antioxidants. Not only that, but it is also one of the world’s best sources of fiber.

    At the end of the day, popcorn is very healthy.

    Reageer
  5. […] vond een leuk recept van Optimavita voor het maken van popcorn zonder olie. Ideaal! Ook hierbij kun je zout helemaal weglaten en het op smaak brengen met specerijen, zoals […]

    Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: