Eetdagboek aankomen
| 26 juni 2018

Your day in Food #37 – Herstellen van Orthorexia

Het is weer hoog tijd om mee te kijken in het eetdagboek van een van jullie! Deze keer is het de beurt aan Romy van 15. Ze heeft orthorexia gehad en sloeg door in gezond leven. Nu probeert ze een balans te vinden. Ik vind deze artikelen zelf altijd ontzettend leuk en merk dat jullie het ook graag lezen. Let’s go!

Persoonlijke gegevens

Naam: Romy
Leeftijd: 15
Lengte: 1,52m
Gewicht: 35kg ik weet dat het veel te weinig is, maar geloof me ik ben al 3 kg aangekomen.
Sport en beweging: Ik sport 6x in de week 25-50 min. cardio of kracht. Voor de rest beweeg ik niet veel en ga ik met de auto naar school en terug.
Ben je tevreden met je gewicht?: Ik zou alsnog graag nog wat aankomen! Ik heb orthorexia gehad, ik wou gezonder leven. Maar opeens begon ik “te obsessief” te worden en at ik zelfs geen kipfilet meer omdat er suiker in zat..! Ook koolhydraten begon ik te minderen niet omdat ik wou afvallen, maar omdat ik dacht dat het gezond was. Door jou blog heb ik terug “ genietmomentjes” en ben ik niet meer bang voor een beetje suiker,etc.

Eetdagboek

Dag 1 (sport: 30 min. HIIT)

Ontbijt: Als ontbijt heb ik een nectarine met 250g halfvolle kwark en walnoten ik doe er hierna ook wat muesli op
Tussendoor: –
Lunch: 3 boterhammen 2 met avocado en 1 met pindakaas
Tussendoor: kwark met 150g aardbeien
Diner: spaghetti
Tussendoor: –

Eetdagboek beoordelen

Dag 2 (sport: 25 min. cardio)

Ontbijt: 250g kwark met perzik en mango met noten en ontbijtgranen
Tussendoor: –
Lunch: Een zelfgemaakte wrap met kipfilet ,avocado en tomaatjes
Tussendoor: havermoutpap (30g havermout) met bosbessen
Diner: zoete aardappel met rosbief en groenten
Tussendoor:

Eetdagboek orthorexia

Dag 3 (sport: 50 min. kracht)

Ontbijt: een banaan met 250g kwark en granolalaaa
Tussendoor: –
Lunch: havermoutpannekoeken! Met pindakaas, kaas en tomaat , cottage cheese en avocado
Tussendoor: aardbeien en blauwe bessen, doe er ook nog kwark op en als genietmomentje een ijsje ( het is al zeker een  jaar geleden dat ik nog ijs gegeten heb!
Diner: Quinoa met een omelet van 2 eieren met groenten kikkererwten, paprika en sperziebonen. Neem ongeveer het dubbele van de portie op de foto
Tussendoor: –

Hiernaast drink ik elke dag zo een 2l dit is water of thee.

Eetdagboek aankomen

Reactie Marloes

Ik vind dat je super goed bezig bent Romy! Zo ontzettend fijn om te horen dat je zo’n steun hebt aan mijn artikelen en video’s. Je mag mega trots op jezelf zijn dat je weer kunt genieten van een ijsje en dat je al 3kg bent aangekomen. Je eet verder gezond, gevarieerd, je sport veel en je drinkt voldoende. Helemaal top!

Je bent inderdaad nog wel echt te licht. Voor je gezondheid zou het goed zijn om aan te komen. Waarschijnlijk heb je de hoeveelheid die je eet al flink verhoogd, maar om aan te komen is het waarschijnlijk nog te weinig. Als je mijn cliënt zou zijn, dan zou ik je aanraden om 6x per dag te eten. Nu neem je alleen in de middag een tussendoortje. Ik zou je adviseren om dat ook in de ochtend én in de avond te doen. Je kunt iets gezonds nemen zoals kwark met fruit, 1-2 crackers met beleg, 1-2 gekookte eitjes, een havermoutpannenkoek of een boterham met beleg. Je kunt ook best een plak ontbijtkoek nemen of bijvoorbeeld een mueslireep. Je lichaam heeft nu echt wat meer voeding nodig om aan te sterken.

Beoordeel ook goed of je écht plezier hebt in het 6x per week sporten. Een week (of een paar weken) wat minder sporten is namelijk ook wel erg goed. Dan heeft je lichaam echt de kans om bij te komen en optimaal te herstellen. Ik kies er om die reden voor om in weken dat ik minder zin heb ‘maar’ 3-4x te sporten. Ik denk dat dit voor jou ook een goed idee is. Zo wen je jezelf er ook aan dat 6x per week sporten echt niet perse nodig is. Ik hoop dat je iets met mijn adviezen kunt.

Ik denk dus zeker dat je op de goede weg bent en ben mega trots op je!

Wil jij dat ik jouw voeding ook beoordeel?

Laat dan hieronder een reactie achter waarin je aan geeft dat je graag wilt meedoen. Ik zal willekeurig één van jullie uitkiezen en een mail sturen. Als je niet zo gezond eet, kun je natuurlijk ook mee doen! Dat vind ik juist heel leuk. Ik probeer mijn tips altijd haalbaar te houden voor jou. Eventueel kun je gewoon onder een andere naam meedoen, zodat je anoniem blijft.

Groetjes, Marloes

Lijkt het jou leuk om eens mee te doen aan ‘Your day in food’?

24 reacties

 1. Deze posts vind ik altijd leuk en interessant om te lezen.
  Ik heb altijd al eens mee willen doen hieraan, maar helaas heb ik geen smartphone of fototoestel meer dus foto’s maken gaat wat moeilijk worden. Maar misschien een volgende keer 🙂

  Even een vraagje over multivitamines, kan je ook een halve multivitamine nemen per dag?
  Of om de dag een volledige? Ik kom namelijk maar net niet aan al mijn vitamines per dag volgens cronometer, maar ik ben bang dat bij een volledige multivitamine dagelijks ik dan te veel binnen zou krijgen?

  1. Met een multivitamine van maximaal 100% van de ADH hoef je niet bang te zijn om teveel binnen te krijgen! Zelfs niet als je volwaardig eet. Natuurlijk is om de dag een tablet nemen ook prima.

 2. Hoi!

  Als ik dit lees maak ik me wel een beetje zorgen. Ik ben zelf ook op een soort gelijk laag BMI geweest. En ik zie in wat je nu eet dat je je best doet, maar dat het verre van genoeg is om echt aan te komen (me baserend op wat ik en alle andere in de groep moesten eten om aan te komen). Ik denk dat je je echt moet overwegen proffesionelen hulp te zoeken, want het is heel moeilijk hier zelf uit te komen. En geloof me, je wilt de komende jaren echt niet weggooien aan een eetstoornis 😉 heel veel succes en sterkte gewenst in elk geval.

 3. Hoi Marloes
  Ik zou wel willen mee doen. Omdat ik een Gastric bypass heb zijn mijn hoeveelheden heel anders. Dus dat zou ik ook sowieso onder de aandacht willen brengen.
  Fijne dag
  Groetjes Natasja

 4. Lieve Denise,
  Wat ben je al ontzettend goed bezig!! Ik weet hoe moeilijk het kan zijn en hoe frustrerend het is als je je voor je gevoel helemaal volpropt maar bijna niets aankomt.
  Ik heb zelf ook zo’n drie jaar gestruggled met het aankomen. Drie jaar geleden had ik lichte orthorexia en daarom vermeed ik producten met verzadigd vet en suiker. Inmiddels weet ik dat deze producten voor mij juist niet ongezond zijn, het is juist goed voor me. Dit is wel een lang proces geweest totdat ik dat kon accepteren.
  Mijn tips om aan te komen:
  – eet volle producten, dit heb je nu eenmaal nodig, ook voor de aanmaak van hormonen
  – eet niet te vezelrijk, hierdoor ga je heel erg vol zitten en kun je niet meer eten dan je verbruikt, wat in ons geval wel nodig is, dus producten met witte meel zijn niet erg.
  – je bent al supergoed op weg
  -bewustwording is een proces, het lukte mij niet om van de een op de andere dag mijn eetpatroon om te gooien, beloon jezelf dus met de stapjes die je zet. (bijvoorbeeld dat ijsje, dat is echt top!!)
  – kijk niet alleen naar het eten, maar ook naar je psychische ik, waarom wil je het eten zo in controle hebben? Voor mij was dat perfectionisme.
  – En last but not least: ik gebruik tegenwoordig nutridrink powder en dat werkt echt top!!!!!! Ik kom elke week weer iets aan 🙂
  – een dietist of psycholoog kan je ook helpen!

   1. Hey
    Bedankt voor je lieve reactie. Het is inderdaad heel frustrerend, ik probeer mijn best te doen, maar soms lukt het gewoon niet. Het is alsof je weet dat het niet erg voor je is ( of zelfs goed) maar dat je het gewoon niet durft. Weet iemand misschien ook een tip om een opgeblazen gevoel na de avondmaaltijd te vermijden, mijn buik is echt heel dik dan, ik krijg er zelfs buikpijn van, daarom kan ik ook niets meer eten ‘s avonds.
    Ook bedankt Marloes voor de reactie, ik heb nog een hele weg te gaan, maar zit toch al op het juiste spoor.

    1. Ik ben het met Denise en Marloes eens: je doet het super, maar je gewicht is écht nog te laag. Met 152cm zou je meer in de richting van 50 kg moeten gaan. Dat klinkt vast als een vreselijk getal voor je… Maar bedenk wel: als je op een normaal gewicht bent, komt je menstruatie weer terug, voel je je fitter, ben je minder moe, heb je minder last van een opgeblazen gevoel, haal je meer uit je sporttrainingen en zie je er nog steeds heel goed uit. Houd die doelen voor ogen. Professionele hulp (bijvoorbeeld Accare in Groningen) kan je daarbij helpen. Er zijn veel meiden die een eetstoornis hebben overwonnen, jou moet dat ook lukken!

    2. Het opgeblazen gevoel omdat je lichaam weer moet wennen aan een grotere hoeveelheid voeding. Grote porties eten is nu nog lastig. Juist daarom kan het helpen om standaard 3x per dag een tussendoortje te nemen! Zo krijg je meer voeding binnen zonder hele grote porties te moeten eten.

 5. Hoi lieve Marloes

  Ik zou het ook super leuk en fijn vinden als je mij kan beoordelen op de juiste en hoeveelheden voeding zoals ik misschien al verteld had heb ik in sept vorig jaar een hartstilstand gehad door een verstopte kransslagader ik rook en drink niet heb zeker geen over gewicht en dáár ligt nu mijn probleem ik val té makkelijk af en wil heel graag aankomen ik heb altijd 56 a 55 gewogen ben 164 lang (of kort) nu weet ik 52,6 kg en voel me daar niet fijn bij misschien heb je wat meer tips and tricks ?

  Veel liefs uit Breda
  ???

 6. Hoi Marloes!

  Ik zou ook graag een keertje mee willen doen! Ik ben al vrij ver in het herstellen van een eetstoornis en ben hier natuurlijk erg trots op! Het lijkt me leuk mijn eetpatroon nu te delen en hier nog wat tips over te krijgen!

  Veel liefs!

 7. Ik ben ongeveer een jaar geleden begonnen met “gezonder” eten/leven. Toen woog ik 37 kg ik weet dat dit weinig is, maar kreeg ook al mijn menstruatie op welk gewicht zou deze nu terugkomen? Terug op 37 of duurt dat langer?

  1. Dat kan ik je helaas niet met zekerheid zeggen. Je kunt niets meer doen dan je best! 37kg is inderdaad nog steeds te weinig. You can do it babe!! Heel veel succes.

 8. Hoi Marloes,

  Wat fijn dat je mensen zo helpt met jouw advies! Ik zou graag een keer meedoen.
  Ik ben sinds 4 jaar gestopt met calorieën tellen en het is mega spannend. Ik heb altijd al een ‘dingetje’ met eten gehad. Een periode veel te dun geweest en na het aankomen naar een gezond gewicht altijd dit in controle willen houden door calorieën te tellen. Tot ik er twee weken terug zo ontzettend klaar mee was! Ik at niet als ik honger had, ik at als het een bepaalde tijd was en ik een bepaald aantal cal mocht eten. Super vermoeiend en heel ongezond. Ik liet het aantal cal bepalen of ik een goede of een slechte dag had. Na een goed gesprek met een vriendin kwam ik er achter hoe bizar ongezond dit is. En toen heb ik de knoop doorgehakt!! Ik ben heel benieuwd of ik nu ik op gevoel eet, ik wel voldoende goede voedingsstoffen binnen krijg en hoe jij vindt dat ik het doe.

  Ik hoop dat ik eens een paar dagen dit bij mag houden en aan jouw kan laten zien. In ieder geval ben ik al trots op mezelf dat ik deze stap heb gemaakt.

  Groetjes,
  Charlotte

 9. Wat een leuke post weer ! Ik vind eetdagboekjes altijd leuk en inspirerend om te lezen hihi 🙂 Ik zou graag ook een keer zelf mee willen doen!

 10. Hoi Marloes,

  Ik zou super graag een keer mee willen doen! Ik ben 17 jaar en ben 1.68 en zit op wielrennen. Ik rij bijna elk weekend wedstrijden en ik zit er echt aan te denken om professional proberen te worden. Sins een jaar ben ik meer gaan trainen en meer op mijn voeding gaan letten. Ik train nu rond de 11/12 uur in de week en ik ben sinds januarie 2017 5 kilo afgevallen en weeg nu 60 kilo. Dit afvaltraject verliep niet altijd even soepel en er zitten zeker veel pieken en dalen in. Ondanks je zoveel sport en zoveel kalorieën verbrand is het best lastig (vind ik) om af te vallen. Na of tijdens het sporten krijg je trek en vind ik het lastig om te bepalen hoeveel je nou moet eten om je lichaam voldoende te voeden. zeker als je af wilt vallen. Bovendien zijn voeding en gewicht nauwgebonden aan topsport. Als sporter wil je niet alleen een atletisch lichaam, maar je let ook op je koolhydraten en eiwitten. Het lijkt mij super interessant om iemand ernaar te laten kijken die er meer verstand van heeft.

  Groetjes

 11. Lieve Romy,

  Dapper dat je je verhaal hier deelt en wat ben je weer goed bezig doordat je al drie kilo bent aangekomen!

  Ik hoop dat je weer de balans vind tussen gezond eten en genieten van eten en natuurlijk wel een aantal kilo aankomt zodat je op een gezond gewicht zit.

  Marloes, graag doe ik eens mee met een ”your day in food” artikel.
  Ik ben het afgelopen jaar 9 kilo afgevallen. Ik ben net als Romy niet zo groot (1.53m). En sinds kort (1 week) ben ik tevreden met mijn gewicht. Nu moet ik dus van de mindset van het afvallen af en wil ik mijn gewicht stabiel houden. Ik heb een behoorlijke tijd calorieen getelt, eten afgewogen etc. en wil hier nu vanaf. Alleen weet ik niet zo goed hoe veel ik meer mag eten om mijn gewicht stabiel te houden. Ik zou het super fijn vinden als jij mijn eetpatroon kan beoordelen.

  Liefs Suzanne

 12. Goed dat je probeert aan te komen. Ik heb hetzelfde (gehad) als jij. Ik heb ook moeten aankomen, omdat ik ondergewicht had (op mijn ‘dieptepunt’ woog ik 56 kg). Naast meer te eten gaat het aankomen vele malen sneller door iets minder te sporten. Want 6x per week is écht heel veel. Ik deed het ook (iedere dag 2 uur) en voelde mij onrustig, ongelukkig en slecht als ik niet kon sporten. En vaak ging ik met tegenzin sporten, maar het moest van mijzelf. Erg naar. Hier ben ik nog steeds niet van af. Maar mijn gewicht is weer gezond (61 kg) en mijn menstruatie is sinds kort ook weer terug. Mijn lichaam is weer gezond, nu dat koppie nog….

 13. Hoi Marloes,

  Het lijkt me super leuk om een keertje mee te doen.
  Ben bezig met afvallen en ben al 22,5 kilo kwijt.. en probeer zoveel mogelijk te variëren in mijn eten.
  Het lijkt me leuk zo iets te maken en misschien andere mensen te inspireren

  Groetjes, Carolien

 14. Goedemorgen Marloes,

  Mijn naam is Beau en ik volg al zo’n 2,5 jaar uw website en kijk ook vaker uw filmpjes.
  Ik zelf ben sinds de zomer van 2015 22 kilo (van 78 kilo naar 56 kilo) afgevallen op eigen houtje. Door meer te gaan sporten en mijn eetpatroon helemaal op te gooien. Ik ging als een trein en genoot echt van mijn nieuwe levensstijl, maar dat sloeg echter een beetje door. Ik had een ‘streefgewicht’ en wist deze te bereiken, waarna ik niet meer wist hoe ik niet meer zou moeten afvallen. Het sloeg een beetje door en uiteindelijk heb ik zelf aan de bel getrokken. Ik ben onder behandleing gegaan en kreeg therapie. Ik kreeg verschillende naampjes gedurende mijn behandeling (anorexia nervosa of boulimia) uiteindelijk is het uitgekomen op een mix van anorexia en orthorexia nervosa. Niet dat iets heeft uitgemaakt voor mij en mijn voortgang. Inmiddels ben ik herstellende van mijn behandeling en nog zeker niet klaar. Ik heb echter nooit ondergewicht gehad en dat kwam doordat ik er zelf op tijd bij was en mijn leven er niet verder onder wilde laten lijden. Naast deze hele ervaring heb ik er ook nog prikkelbare darmen aan overgehouden wat ook effect heeft op mijn eetpatroon. Al met al een heel verhaal wat ik graag wil delen met u en alle mensen die uw site bezoeken. Ik zou mijn hele verhaal ook willen opschrijven en via u kenbaar maken aan iedereen. Ook zou ik wel feedback willen hebben op mijn huidige voedingspatroon met alles wat daaraan vooraf is gegaan.

  Graag hoor ik van u!

 15. Ik vind deze rubriek altijd zo leuk.
  Ik wil graag wel eens meedoen. Ik moet meer dan 40 kilo afslanken en ben ondertussen een goede 8 kilo kwijt. Maar wel heel benieuwd wat jij zou zeggen van een werkende, obese, weinig sportende mama van twee haar voedingspatroon. 🙂

 16. Ik zou ook wel eens mee willen doen! Vind het lastig om te varieren, heb een kantoorbaan dus beweeg niet zoveel en ik hou niet zo van sporten. Ik krijg van iedereen te horen: “maar jij hebt t toch ook niet nodig..” maar ik merk dat als ik er niks aan doe, het toch langzaam de verkeerde kant op ga. Bij vlagen hou ik MyFitnesspall bij, maar eigenlijk zegt het me te weinig/maak ik me er niet druk genoeg om, om echt veranderingen in mijn eet- en beweegpatroon aan te brengen. Misschien zou ik met wat kleine tips toch wat stapjes kunnen zetten?!

  Groetjes Ilse (28)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram