Your day in food #5

Collagedag2

Van velen van jullie een favoriet artikel: kijken wat een ander eet! Vandaag laat optimavita-lezeres Tamara jullie zien wat ze at en dronk gedurende drie dagen. Aan het eind van het artikel vertel ik haar wat ze goed doet en geef ik tips. Lees snel verder voor editie 5 van ‘Your day in food’.

Persoonlijke gegevens
Naam: Tamara
Leeftijd: nu zondag 9/2 word ik 25 (edit Marloes: nog gefeliciteerd!)
Lengte: 1m60
Sportactiviteit per week: 4 Γ  5 maal per week
Ben je tevreden over je gewicht?: Ik wil graag 5 kg afvallen, maar voornaamste is om vetpercentage te verlagen. Ik heb al eerder een trainingsschema doorgestuurd, maar doordat dat ik voortdurend bezig ben met het lezen van informatie omtrent bewegen is dit weer veranderd. Ik heb een zoontje van 6 maanden jong en ik werk als ergotherapeut in een WZC. Ik doe mijn uiterste best om bij elk vrij moment te sporten, vooral thuis. Dit lukt voor het moment vrij goed. Op mijn werk zit ik niet stil, ik doe er rond de 10.000 en 15.000 stappen per dag, maar dit reken ik niet mee als sportmoment. Sinds deze week ben ik gestart met op maandag 1.5 uur hiphop lessen. Elke dinsdag en donderdag Insanity. Elke woensdag en vrijdag krachttraining zoals bvb. workouts met de kettlebells. In het weekend doe ik niets, op zondag kan het wel zijn dat we een wandeling met de honden gaan maken.
Bijzonderheden: Ik moet me dwingen om te drinken, ik kan de hele dag met 1 glas drinken toekomen als ik er niet bij stil sta.

Voedingsdagboek
Dag 1 (donderdag, vrije dag op het werk)
Ontbijt: Volkoren ontbijtgranen van special K, Pure chocolade. Dit was ongeveer 60 gr en hierbij deed ik ongeveer 80 ml halfvolle melk. Ik was nog niet voldaan, ik kan ‘s ochtends goed eten πŸ™‚ Ik nam een potje magere yoghurt en deed hier een halve appel bij.
Tussendoortje: Ik had net een kettlebell workout erop zitten. Ik dronk hiervoor en erna wat water en ik maakte mezelf een smoothie. Hierin zat 100 ml halfvolle melk, 100 ml magere yoghurt, 1 banaan en 150 gr framboos en een theelepel honing in. Uiteindelijk is dit zo’n 400 ml. Ik heb hier 100 ml van opgegeten. En de rest bewaard voor later.
Lunch: Ik heb me een kop vers gemaakte soep uitgeschept. Ik heb hier enkel de groente van op gegeten. Dan heb ik 2 volkoren boterhammen gegeten. 1 snede met pesto, Italiaanse ham en een schijfje tomaat. De andere snede met boter, jong belegen kaas, en een ei. Dit gekruid met peper. Ik dronk ook water hierbij.
Tussendoortje: Weer 100 ml van de framboos smoothie. En dronk ik water. In totaal had ik nu een halve liter water op.
Avondmaal: Kip met winterse gestoofde groenten en gebakken aardappelen. Zoals op de foto zie je dat er 5 stukjes kip op mijn bord liggen. Ik heb er 4 van opgegeten. Ook heb ik 1 glas cola zero gedronken.
Tussendoortje: nog een halve liter water gedronken. Te weinig vind ik..

Collagedag1

Dag 2 (Vrijdag- werkdag)
Ontbijt: appel in stukjes met kaneel in de oven. 40gr havermout en magere yoghurt. Theelepel candarel bijgedaan. Anders lust ik het niet.
Tussendoortje: Spekkelboterham met kipfilet. Halve liter water was op
Lunch: 2 bekers soep. 2 spekkelboterhammen met 1 lapje kipfilet. 1 kaki en water.
Tussendoortje: een klein stukje pure chocolade met 70% cacao. Andere halve liter ook op. Voor ik naar huis ging heb ik een peer gegeten. Voor het avondmaal insanity gedaan dus nog eens een halve liter gedronken.
Avondmaal: een kop soep. Spaghetti met ricotta, naturel spekjes en bladspinazie + parmazaam. Ik at hier 1 bord van. Ik dronk hierbij 1 glas zero.

Collagedag2

Dag 3 (zaterdag-vrije dag)
Ontbijt: Volkoren ontbijtgranen van special K, Pure chocolade. Dit was ongeveer 60 gr en hierbij deed ik ongeveer 100ml half volle melk. Ook nam ik nog een potje yoghurt met een gele kiwi hierin. Ik dronk hierbij een kop koffie.
Tussendoortje: Ik nam geen tussendoortje. Ik was bezig met een kettlebell workout van ongeveer 40 min.
Middagmaal: Mijn zoontje kreeg pasta deze middag. Ik had hiervan over dus had me ook een bord uitgeschept. Ik had niet meer voldoende volkoren pasta dus was het gewone pasta met volkoren pasta gemengd. Bij de pasta wat olijfolie, paar stukjes tofu, 1 tomaat en wat jonge veldsla. Dit gekruid met peper. Ik kreeg niet alles op.
Tussendoortje: een halve liter water en een paar lepels van mijn zoon zijn fruitpap. πŸ™‚ Even later had ik ontzettend honger. Ik heb een volkoren cracker met sesamzaadjes genomen met daarop een schijfje kipfilet.
Avondmaal: Ovenschotel: aardappeltjes met prei en rundergehakt. Ik at hier 1 bord van. Ik dronk hierbij een half glas cola zero
Tussendoortje: Nog een halve liter water op.

Collagedag3

Reactie van Marloes
Je voedingspatroon ziet er heel netjes uit. Je varieert veel met verschillende producten en hebt een duidelijke structuur in je patroon. Heel knap, zeker op dagen dat je vrij bent. Structuur schiet er dan bij veel mensen bij in. Op dag 1 gebruik je vrij veel melkproducten, op dag 3 echter weer minder. Hierdoor blijft het goed in balans.

Ik vind het heel knap dat je na de avondmaaltijd geen tussendoortje meer neemt, voor heel veel mensen is dit een heel moeilijk moment. Ook is het knap dat Γ‘ls je chocola neemt, je het bij een klein stukje kunt houden.

De basis is dus heel goed, ik ga daarom tips geven voor ‘de puntjes op de i’. Gebruik niet te veel soep, dit is namelijk erg zout. Zout werkt bloeddruk verhogend. Op dag 2 nam je 2 koppen soep, dit zou ik niet aanraden. Je komt op deze dagen denk ik wel aan 2 liter vocht, maar blijf hier inderdaad aan denken. Je sport veel, je hebt mede daarom echt voldoende vocht nodig. Volkorenbrood of speltbrood bevat meer voedingsvezels, die zorgen voor een goede darmwerking en een vol gevoel. Dit kan je helpen bij het afvallen/vetpercentage verlagen doordat je minder snel trekt krijgt in lekkers. De Special K die je gebruikt, bevat nog best veel suiker. Namelijk 8 gram per 30 gram product. Je zou beter kunnen kiezen voor muesli, havermout, Brinta, Bran flakes of Weetabix. Ten slotte een mini-aandachtspuntje: blijf denken om je fruitinname! Op dag 3 eet je weinig fruit, op dag 1 wel weer veel dus ik weet niet of dit toeval was :-).

Ondanks de tips doe je het dus echt al heel goed! Je beweegt ruim voldoende.Β Knap hoor, met een druk werkleven Γ©n een kleintje om voor te zorgen. Ik denk dat je met dit voedings- en beweegpatroon zeker langzamerhand je vetpercentage zult verlagen en die laatste paar kilo’s zal verliezen. Ga zo door meid!

Wil jij dat ik jouw voeding ook beoordeel?
Laat dan hieronder een reactie achter waarin je aan geeft dat je graag wilt meedoen. Ik zal willekeurig één van jullie uitkiezen en dit als antwoord op de reactie neerzetten. Ook stuur ik je een mail. Als je niet zo gezond eet, kun je natuurlijk ook mee doen! Ik probeer mijn tips altijd haalbaar te houden voor jou. Eventueel kun je gewoon onder een andere naam meedoen, zo blijf je anoniem.

Wat vind jij van het eetpatroon van Tamara? Blijf daarbij uiteraard vriendelijk voor elkaar :-).

24 reacties

 1. Hey Marloes, leuk om te lezen dat de basis toch goed is. Ook is het interessant om de tips te lezen. Dat ik dag 2 veel fruit nam en dag 3 niet is me niet opgevallen. This wel zo dat ik naar het werk altijd veel fruit mee neem en het thuis wel eens durf te vergeten. Dus ik ga mijn best doen om aan je goede tips te denken. Sinds een dikke maand is men percentage met 2,5 procent gedaald dus ik ben blij en we doen voort!

  Thnx dat ik mocht deelnemen..

  Grtjs uit Belgium

 2. Ik wil graag mijn voeding een keer met jullie delen!

  Voor tamara zet een paar flesjes door het huis heen en op je werk. Dan ga je eerder drinken omdat je de flesjes ziet en denkt van oh ja! Als meer gaat drinken dan gaat je lichaam er ook naar vragen. En veel drinken is goed voor je πŸ˜‰

 3. Leuk om te lezen!
  Wat mij direct opviel is de Special K, wellicht dat je dat zou kunnen vervangen door een muesli die minder suiker bevat en er zelf de pure chocolade aan toe te voegen! Volgens mij houd je wel van zoet, je zou er dan bijvoorbeeld stevia aan kunnen toevoegen. Γ“f een hele rijpe banaan πŸ™‚

  Zelf zou ik ook graag mee willen doen aan deze ‘rubriek’. Ik denk dat ik vrij gezond eet, maar het kan zeker beter. Ook beweeg ik te weinig, vanwege het studeren,stage lopen en werken heb ik geen tijd hiervoor. Ik ben benieuwd of mijn voedingspatroon bij mijn bewegingspatroon past.

 4. Leuk om te lezen! Knap Tamara dat je zoveel sport en gezond eet terwijl je een druk leven hebt! Daar profiteert je zoontje ook van!

  Ik zou ook wel mee willen doen! Ben vooral benieuwd of ik niet teveel eet, ik heb ontzettend vaak honger haha.

 5. Het lijkt mij leuk om mijn eetdagboek met jullie te delen. Ik eet zoveel mogelijk clean, in de weekenden iets minder streng en sport vier a vijf keer in de week. Ben benieuwd wat jij van mijn eetpatroon vindt πŸ™‚

 6. Petje af voor Tamara!
  Mijn voedingsdagboek ziet er heel anders uit, dus daarom lijkt het me leerzaam om het eens aan jou (en de lezers/lezeressen) voor te leggen Marloes.
  Ik heb nog een heleboel vetprocenten te gaan en op de een of andere manier lukt het niet (meer). Wat doe ik fout?!

 7. Dit blijven een van m’n lievelings artikelen!

  Ik hou me nog steeds aanbevolen voor de volgende serie, een krtische blik op m’n voeding is nooit verkeerd =)

 8. Hoi Marloes,

  Het lijkt mij ook super leuk om deel te nemen aan “your day in food”.
  Ik ben 17 jaar en erg geΓ―nteresseerd in gezond eten.
  Ik ben er de hele dag mee bezig πŸ™‚

  Liefs, Tessa

 9. Hoi Marloes,

  Ik zou graag een keer mee willen doen met “your day in food”. IK ben zelf heel erg bezig met gezond eten en vind dit ook erg belangrijk. Ik vind het soms alleen wel lastig wat nou echt gezond is. Ik heb namelijk een tijd lang erge ondergewicht gehad en ben hierna wel weer 10 kg aangekomen, maar nog steeds niet op een gezond gewicht. Ik vind het soms nog lastig om balans te vinden in gezond eten maar ook genieten. Daarom lijkt het mij erg leuk om een keer mee te doen, waardoor ik weer even bevestiging krijg of ik goed eet of juist niet.

 10. Wat mij opvalt is dat eigelijk alle your day in food blogs er over het algemeen heel goed uit zien!!! Ik heb er nog geen 1 voorbij zien komen dat ik dacht, wow wat eet die slecht ofzo.. dus eigelijk zijn we toch heel goed bezig allemaal? πŸ™‚ en elke keer leren we van elkaar weer wat nieuws.. πŸ™‚ Dit vind ik trouwens 1 van de leukste blogs op deze site, samen met de recepten.

  1. Dat valt mij ook op Lianne! Ik hoop alleen niet dat lezers die minder gezond eten hierdoor minder snel zouden meedoen. Onthoud ook dat je meestal automatisch gezonder gaat eten als je het moet opschrijven….en zeker als het dan ook nog eens op internet komt πŸ˜‰

 11. Knap van je Tamara! Dat je zo vaak probeert te sporten en gezond probeert te leven met een druk schema !

  Blijft een leuk artikel om te lezen! Lijkt me leuk om ook een keertje mee te doen πŸ™‚ vooral omdat ik het lastig vind balans te vinden in mijn voedingspatroon.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram