Eetdagboek beoordelen
| 5 december 2019

Your day in food #45 – Afvallen bij 46 jaar

Het is weer hoog tijd voor ‘Your day in food!’. Ik heb een van jullie gevraagd om drie dagen een eetdagboek bij te houden. Samen kijken we ernaar en ik geef mijn feedback. Vandaag is het de beurt aan Nathalie van 46. Ze heeft geen overgewicht, maar wil toch graag een klein beetje afvallen.

Persoonlijke gegevens

Naam: Nathalie

Leeftijd: 46 jaar

Lengte: 1.68m

Sportactiviteit per week: Ik sport niet zo veel, ik probeer af en toe een work-out van jou te doen. Dit varieert van 0-2x in de week. Ik zet zo’n 4000-8000 stappen per dag

Ben je tevreden met je gewicht: Ik weeg 69 kg en zou graag wat afvallen.

Overige informatie: Ik heb een dochter van 16. Qua eten vind ik tussendoortjes en de lunch het moeilijkst. Boterhammen vind ik snel saai maar het is zo gemakkelijk mee te nemen, net als een reep als tussendoortje. 

Eetdagboek

Dag 1 vrije dag

Ontbijt(6:20): mix van magere kwark en magere yoghurt (250g), krokante granola 4 noten van de ah (45g), blauwe bessen en een kiwi

Tussendoor(10:00): 2 gezouten wasa volkoren crackertjes

Lunch(12:30): 2 pannekoeken van 65g volkorenspeltmeel, 25g pindakaas en een banaan

Tussendoor(15:40): een mandarijn

Diner(18:20): kip met volkoren pandanrijst(ongekookt 85g) en kippenbouillon en 150g Thaise groenten 

Tussendoor(20:00): zero snelle Jelle en een klein chocolaatje

Dag 2 werkdag

Ontbijt (6:20): kwark/yoghurt(250g), krokante granola ah(45g)een appel en een handje blauwe bessen

Tussendoor/lunch (11:30): 2 stevige multivolkoren boterhammen 1 met brandnetelkaas en 1 pindakaas met sambal. ( geen foto)

Tussendoor (14:15): yes reep, (17:00): koekje bij de thee

Diner(18:40): vegetarische schnitzel met volkoren pasta(ongekookt 100g) en Mexicaanse groenten in tomatensaus(200g)

Tussendoor(20:00): kommetje halfvolle melk met chocolade cruesli

Dag 3 weekend-/werkdag

Ontbijt(7:45): kwark/yoghurt(250g), krokante granola ah(45g) een peer en een handje blauwe bessen

Tussendoor(11:00): 1 stevig volkoren boterham met brandnetelkaas

Lunch(13:30): 2 stevige volkoren boterhammen 1 met pindakaas en sambal en 1 met gerookte kalkoenfilet

Tussendoor(16:30): 1 mandarijn

Avond (18:30):  kebab 

Tussendoor: hand gezouten noten en een glaasje martini-bellini

Reactie Marloes

Super leuk dat je wilde meedoen Nathalie! Ik vind je voedingspatroon best heel netjes. Je gebruikt volkorenproducten, eet voldoende fruit en ik denk ook te zien dat je best een goede balans hebt gevonden met het inpassen van minder gezonde producten.

Je geeft aan dat je wilt afvallen. Als ik je BMI bereken dan kom ik op 24,4, wat absoluut geen overgewicht is. Het is belangrijk om je dat te realiseren! Afvallen is voor je gezondheid absoluut niet nodig. Ik snap natuurlijk als geen ander dat je toch bezig wilt met nog iets gezondere keuzes maken.

Als ik jou was, zou ik in eerste instantie vooral de aandacht leggen op meer bewegen en/of sporten. Hier ga je je denk ik al een stuk fitter door voelen. Daarnaast zou je in je voeding puntjes op de i kunnen zetten door bijvoorbeeld vaker groenten (eventueel met hummus als dip) als snack te nemen. Hierdoor heb je niet alleen een gezonder tussendoortje, maar je haalt ook beter je benodigde inname aan groenten.

Je geeft aan dat je de lunch lastig vind. Probeer hierin heel open te denken. In principe kun je alles meenemen! Koop plastic bakjes in verschillende maten en vul ze met bijvoorbeeld salade, een koude omelet, gezonde pannenkoekjes, restjes van de avondmaaltijd, een wrap met gezonde vulling en ga zo maar door. Scroll anders nog eens door de lunchrecepten op mijn blog, daar vind je mega veel ideetjes.

Wat en hoeveel je drinkt weet ik niet, dus ik ga er even vanuit dat dit goed is :). Mijn advies aan jou is om jezelf credits te geven voor het feit dat je al heel goed bezig bent. De tips hierboven zijn puntjes op de i. Jij bepaalt of je die wilt zetten of niet. Misschien kun je ook nog eens kijken naar mijn favoriete gezonde tussendoortjes om mee te nemen. Die vind je hier.

Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt. Heel veel succes!

Wil jij dat ik jouw voeding ook beoordeel?

Laat dan hieronder een reactie achter waarin je aan geeft dat je graag wilt meedoen. Als je meedoet, is het wel belangrijk dat je 3 dagen lang fotografeert (kan gewoon met je telefoon!) wat je eet.

Ik zal één van jullie uitkiezen en een mail sturen. Als je niet zo gezond eet, kun je natuurlijk ook mee doen! Dat vind ik juist heel leuk. Ik probeer mijn tips altijd haalbaar te houden voor jou. Eventueel kun je gewoon onder een andere naam meedoen, zodat je anoniem blijft.

Groetjes, Marloes

Lijkt het jou leuk om eens mee te doen aan ‘Your day in food’?

27 reacties

 1. Wat ik altijd doe bij deze eetverhalen is opschrijven wat ik zou zeggen als ik diëtist was. En dat dan vergelijken met wat jij zegt.
  Vaak zie ik (logisch, want hé ik ben geen diëtiste) wat over het hoofd maar vandaag schreef ik: drink je genoeg,je kan meer groente eten,kijk bij de lunch tips van Marloes én je hebt een gezond gewicht dus je mag ook tevreden zijn!
  En dat kwam wel erg overeen met wat jij schreef 😉

 2. Bedankt voor je tips!
  Ik dacht al dat je als advies zou geven om minder te snoepen of minder koolhydraten te eten of i.p.v gezoete granola muesli te gebruiken.
  Nu weet ik dat dat niet nodig is.
  Ik ga wel proberen meer te bewegen

  1. Hoi hoi,

   Ik zou graag een keertje meedoen! Ik heb zelf sinds kort gastroparese waardoor ik met veel dingen rekening moet houden. Ik ben nog heel erg zoekende naar wat ik kan verdragen etc. en daarbij kan ik alle hulp gebruiken 😉

 3. Deze rubriek vind ik zo leuk!
  Altijd benieuwd naar wat andere mensen eten en hoe hun voedingspatroon eruit ziet.
  Ik zou graag een keer meedoen.

  1. Oh zo leuk dit altijd! Ik zou graag mee doen. Ben dit jaar ruim 30 kg afgevallen en probeer nu op gewicht te blijven (val onbedoeld nog steeds soms wat af) . Ben er erg zoekende in en werk als verpleegkundige erg onregelmatig. Voor mij een extra uitdaging. Lijkt me leuk als je mee kan kijken!

 4. Hi Marloes,

  Het lijkt me heel interessant om een keer mee te doen! Ik probeer altijd de 80/20 regel te hanteren, maar ik heb een onwijze snackdrang gedurende de dag en ook een wat wisselend leven betreft werktijden etc.

  Ik kijk uit naar je eventuele reactie!

  Groeten,
  Charlotte

 5. Goede tips en interessante artikelen. Ik zou graag ook mee willen doen . Ik ben nu bezig met gezond eten fit te worden en dan hopelijk het en en ander af te vallen. Ik zou het wel leuk vinden

 6. Wat een gezond eetschema van Nathalie!

  Het lijkt mij ook leuk om mee te doen. Ik ben 29, ben redelijk afgetraind, sport 4x per week (3x hardlopen en 1x sportschool Booty Bootcamp en Zumba), houd van gezond en ongezond eten, heb meerdere ‘genietmomentjes’ op een dag en ben hier tevreden mee, drink veel te weinig.

 7. Hoi! Ik zou het ook wel leuk vinden om een keer mee te doen. Ik ben student, 21 jaar en recent weer begonnen met flink sporten (5-6 keer per week HIIT).

 8. Hey Marloes,
  Ik zou heel graag eens meedoen. Ik ben op 1 jaar tijd 16kg afgevallen en zou graag nog 5kg kwijt geraken maar de laatste kilootjes zijn zeer lastig. Het zou fijn zijn om jouw reactie op men voedingspatroon te lezen.
  Liefs Celine

 9. Ik zou ook graag mee willen doen! Na een lange periode van afvallen (-20 kilo) heb ik eindelijk m’n streefgewicht behaald. Nu ben ik vooral zoekende naar een gezond balans, want mezelf iets lekkers gunnen zonder een schuldgevoel vind ik soms nog best lastig!

 10. Hoi Marloes! Ik zou ook graag een keer mee willen doen! Sport regelmatig (krachttraining 4x) en werk fulltime en wil eigenlijk nu strakker worden en fit blijven! Eet vegetarisch en vraag me af hoe jij tegen mijn eetschema aankijkt en of ik genoeg/anders moet eten 🙂

 11. Hoihoi!
  Graag zou ik ook een keertje mee willen doen. Ik doe op dit moment namelijk een sportopleiding waarbij ik op verschillende momenten van de dag sport (gemiddeld 2 a 3 uur per dag). Daarnaast doe ik ook BMX’en waar ik zo’n 6x in de week voor train/ wedstrijden rijd. Ik ben altijd aan het experimenteren met voeding om te zorgen dat ik genoeg binnen krijg, geen honger heb / op het juiste moment eet. Ik ben benieuwd wat jouw tips voor mijn voedingspatroon zullen zijn!

 12. Hoi Marloes,
  Ik zou enorm graag mee willen doen.
  Mijn eetpatroon is na mijn mening wel redelijk gezond, maar ben benieuwd wat jij ervan vindt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram