Afvallen Voeding

Your day in food #3

Door

Dag 2

Tijd voor de derde ‘Your day in food’. In deze artikelen zien jullie wat een willekeurige optimavita.nl-lezer(es) gedurende 3 dagen heeft gegeten. Ik geef daarbij enkele tips en adviezen. Het is super interessant om van verschillende mensen te weten te komen wat ze eten, ik doe er heel vaak inspiratie uit op. Het is helemaal niet de bedoeling dat alles 100% gezond is, af en toe iets ongezonds nemen is juist goed! Lees verder en ontdek het voedingspatroon van Lilian.

Persoonlijke gegevens
Naam: Lilian
Leeftijd: 21 jaar
Lengte: 1.71m
Sportactiviteiten per week: 5-6x per week. Ik ben lid van Tritanium, een triathlon vereniging voor studenten. Daar doe ik één keer per week technische hardlooptraining (soort van krachtcircuit en loopscholing). Verder doe ik daar ook één keer per week een hardlooptraining en ben ik ook van plan één keer in verenigingsverband te gaan zwemmen als de halve marathon waarvoor ik train voorbij is. Los van de vereniging loop ik voor mezelf nog 3x per week hard op basis van een schema voor de halve marathon. Als het mooi weer is, wil ik in het weekend ook nog wel op de racefiets stappen voor een tochtje samen met mijn vriend.
Ben je tevreden met je huidige gewicht?: Ik zou graag nog 3-5kg afvallen, maar de vraag is of dat realistisch is. Daarom heb ik hoe ik er nu uit zie geaccepteerd, maar ik zou wel mijn vetpercentage nog wat omlaag willen zien gaan.
Bijzonderheden: Geen

Voedingsdagboek
Dag 1
Ontbijt: Een boterham met 2 plakjes casselerib en daarnaast dronk ik een glas melk met daarin één klein schepje chocoladepoeder. Ik doe dit omdat ik geen melk lust en anders met moeite aan voldoende calcium kom. Ik ben me er echter wel van bewust dat in dat schepje chocoladepoeder extra suiker zit. Om die reden doe ik dit ook maar één keer per week. De overige dagen probeer ik dit op een andere manier op te lossen, bijvoorbeeld door een glas optimel.
Verder dronk een glas water waarin ik mijn vitamine bruistablet liet oplossen. De reden achter een bruistablet en niet gewoon een vitaminepil is dat ik met moeite voldoende drink op een dag. Ik kan gemakkelijk de hele dag teren op één glas water. Via de bruistablet dwing ik mezelf ’s ochtends in elk geval een groot glas te drinken.
Tussendoor: Een volkoren cracker met wat boter en een klein beetje peper.
Lunch: Voor de lunch at ik een ei met tomaat, rucola en een klein beetje mozzarella. Daarbij at ik nog een tomaat in stukjes gesneden met wat peper en een heel klein snufje zout eroverheen. Ik at bovendien een klein stukje volkoren stokbrood.
Tussendoor: Thee, verder niets.
Warme maaltijd: ’s Avonds at ik bij mijn vriend en hadden we een salade van ijsbergsla, mango, sinaasappel en komkommer. Dit zijn vaak grote bakken maar de sla en de komkommer overheersen altijd. Mijn vriend doet altijd fruit in zijn sla en ik vind dat persoonlijk ook altijd wel lekker. Een voordeel voor deze dag was dat ik nog geen fruit had gegeten en op deze manier toch nog aan minimaal 1 stuk fruit kwam. Verder aten we aardappelpuree en een kipschnitzel. Ik nam meteen na het avondeten mijn toetje, namelijk een overgebleven halve sinaasappel omdat het al redelijk laat was, ik had namelijk net getraind.
Drinken: Over de hele dag heb ik verder ongeveer 5 koppen thee gedronken en bij het avondeten nam ik een groot glas suikervrije limonadesiroop aangezien ik behoefte had aan iets zoets en ik enorme dorst had na de training.

Dag 1

Dag 2
Ontbijt: Een boterham met pindakaas, een kop thee en mijn gebruikelijke vitaminebruistablet.
Tussendoor: Niets
Lunch: Een boterham met kipfilet, een breaker (light) en een appel. Ik dronk daarbij een grote kop thee.
Tussendoor: Verder at ik mijn avondeten gewoon op tijd en tussendoor had ik niet veel trek. Ik heb toen rond een uur of 16.00 een volkorencracker met tomaat en rucola gegeten.
Warme maaltijd: Als avondeten at ik quinoa met sperziebonen, courgette, tomaat, paprika en gerookte zalm. Dit was een beetje het recept dat Marloes op optimavita zette en het had me op ideeën gebracht. Het heeft me erg goed gesmaakt 
Tussendoor: Toen ging ik badmintonnen en naderhand heb ik nog een sinaasappel in stukjes gesneden en die opgegeten. Over de hele dag heb ik twee grote glazen water gedronken en drie koppen thee.

Dag 2

Dag 3
Ontbijt: Een schaaltje vanilleyoghurt van Optimel met daar doorheen een handje walnoten. Ik vind het heerlijk om mijn dag hiermee te beginnen en ik merk dat het me veel goed doet. Ik heb nogal eens last van obstipatie en ik merk dat wanneer ik een tijdlang dit als ontbijt neem, de obstipatie verdwijnt, en daarnaast is het ook gewoon erg lekker! Ik merk bovendien dat als ik dit ’s ochtends neem, ik over de hele dag doorgaans weinig trek heb in lekkere dingen, een positief aspect aan dit ontbijt als je het mij vraagt. Ik dronk overigens alleen een glas water waarin ik mijn vitaminebruistablet liet oplossen.
Tussendoor: niets
Lunch: Als lunch at ik 2 havermoutpannenkoekjes, waarvan één met een dun laagje pindakaas en een halve banaan en de andere met kipfilet. Tot het avondeten nam ik nog een halve banaan.
Warme maaltijd: Het avondeten nam ik vrij vroeg omdat ik rond 19.00 uur ging trainen en op tijd wil eten omdat ik anders last krijg tijdens de training. Dit was gewone volkorenpasta met kipfilet en italiaanse wokgroenten van Albert Heijn. Ik maakte een saus van gezeefde tomaten en daar deed ik italiaanse kruiden en nog een klein beetje peper door om het wat meer smaak te geven.
Tussendoor: Na de training nam ik nog een klein beetje zeewiersalade, dit had ik nog over van het weekend en ik vind dat erg lekker! Een toetje nam ik deze avond niet.

Dag 3

Reactie van Marloes
Ook alweer zo’n gezond voedingspatroon! Wat doen jullie het al goed jongens. Ik heb wel weer een paar puntjes op de i, maar net als bij de vorige edities zijn het echt geen hele grote dingen. Ik vind dat je vrij weinig eet, zeker gezien de hoeveelheid beweging die je krijgt gedurende een week. Dit kan deels bij je passen, sommige mensen hebben nu eenmaal minder voeding nodig dan anderen. Ik denk echter dat je je beter zult voelen, als je íets meer gaat eten. Ook kun je hiermee voorkomen dat je snoepmomenten krijgt. Neem dus gerust een wat groter ontbijt of lunch, om neem wat vaker een tussendoortje.

Gedurende deze dagen is vooral de inname van fruit en van zuivel aan de lage kant. Je komt op 1 stuk fruit per dag en ongeveer 200ml zuivel. De aanbevolen hoeveelheden zijn 2 stuks fruit en 500ml zuivel. Helemaal aan deze hoeveelheiden komen is niet altijd nodig, maar omdat je veel sport is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Zuivelproducten bevatten veel eiwitten, dit kunnen je spieren goed gebruiken. De zuivelproducten die je gebruikt zijn zoet (chocolademelk, breaker, optimel), je kiest wel voor varianten met minder vet en suiker, dat is top. Je kunt jezelf echter vrij gemakkelijk minder zoete producten aanwennen, waardoor je ook later ok de dag minder kans op zoete trek hebt. Lust je yoghurt of kwark? Je kunt dit zoeter maken door er wat fruit doorheen te doen, dan sla je twee vliegen in één klap!

Het laatste puntje dat ik wil benoemen, kaart je zelf ook al aan: blijf voldoende drinken! Zeker omdat je veel sport, is voldoende drinken erg belangrijk. Ga uit van minimaal 2 liter per dag. Zet bijvoorbeeld een flesje water voor je op tafel, of zet een pot thee in plaats van een kopje. Zo stimuleer je jezelf om meer te drinken.

Lilian, je doet het super! Ik kan zien dat je goed nadenkt over de producten die je eet. Een beetje meer eten kan echter geen kwaad. Als je hiervoor gezonde producten gebruikt, hoef je echt niet bang te zijn dat je aankomt. Je kunt hierdoor zelfs afvallen, doordat je stofwisseling meer wordt gestimuleerd. Ik hoop dat je iets hebt aan mijn adviezen, dank je wel voor het meedoen!

Wil jij dat ik jouw voeding beoordeel?
Laat dan hieronder een reactie achter waarin je aan geeft dat je graag wilt meedoen. Ik zal willekeurig één van jullie uitkiezen en dit als antwoord op de reactie neerzetten. Ook stuur ik je een mail. Als je niet zo gezond eet, kun je natuurlijk ook mee doen! Ik probeer mijn tips altijd haalbaar te houden voor jou. Eventueel kun je gewoon onder een andere naam meedoen, zo blijf je anoniem.

Groetjes, Marloes

Wat vind jij van Lilian’s eetpatroon? Wil jij ook jouw voeding met ons delen?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (29)
 1. eline 9 jaargeleden

  Mij lijkt het ook heel interessant om hier een keer aan mee te doen!
  Fijn weekend.

  Ps) flinke spierpijn gehad na de workout die eerder deze week op de site stond haha.

  Reageer
  • Marloes 9 jaargeleden

   😀 Dan heb je nog even extra aan me gedacht deze week dus 😉

   Reageer
 2. natanja 9 jaargeleden

  altijd leuk om te lezen en te zien wat een anderen eten , ik halen er veel inspiratie uit !!

  Reageer
 3. Erika 9 jaargeleden

  Hartstikke leuk! Ik wil ook wel een keer meedoen.

  Groetjes Erika

  Reageer
 4. Nynke 9 jaargeleden

  Leuke artikelen vind ik dit altijd! Ik zou ook heel graag een keer meedoen!

  Reageer
 5. Zoë 9 jaargeleden

  Leuk! Ik zou wel mee willen doen!

  Reageer
 6. Marije 9 jaargeleden

  Wat zijn dit toch mooie artikelen! Fijne inspitatiebron voor het eten. Ik zou ook graag mee willen doen! Ik probeer gezond te eten met afwisseling. Ik merk dat ik dit wel eens moeilijk vind. Daarnaast vind ik het heel moeilijk om te bepalen wat ik mag en kan eten. Beetje hulp en een frisse blik zijn dus welkom! Ik kan bijvoorbeeld slecht tegen KH omdat ik daar erg makkelijk en snel van aankom, maar ben die energie wel nodig om te functioneren. 🙂

  Reageer
 7. Nynke Kirsten 9 jaargeleden

  Goed bezig allemaal!

  Ik houd mijn voeding ook al 3 weken bij, omdat ik inzicht wil krijgen voor mijzelf. Echter ben ik niet geschoold, dus Marloes als je mij zou willen uitkiezen zou ik dat super vinden!

  Reageer
 8. Lilian 9 jaargeleden

  Grappig dat een naamgenoot aan de beurt was.
  Ik zou graag eens meedoen. Ik eet sinds 2 januari suiker (toegevoegde) vrij en ben wel benieuwd hoe ik ‘het doe’ ik naar jouw mening.

  Groetjes,
  Lilian.

  Reageer
 9. Ellen 9 jaargeleden

  Lijkt me leuk om mee te doen. Probeer al gezonder te eten maar dat wil niet altijd lukken. Wat tips zijn altijd meer dan welkom 🙂

  Reageer
 10. Anouk 9 jaargeleden

  Lijkt me leuk om eens feedback te krijgen op mn eetpatroon.. Ben in 2 jaar tijd 20 kilo afgevallen en wil nog zo’n 12. Zou graag meer inzichten krijgen in wat ik nog kan doen om mn lichaam te blijven prikkelen.

  Anouk

  Reageer
 11. Emily 9 jaargeleden

  Leuk om te zien wat andere op een dag eten! Met de 90 dagen challenge probeer ik gezonder en bewuster te eten, lijkt me leukom eens te horen wat ik nog kan verbeteren en goed doe!

  Reageer
 12. Rilana Pal 9 jaargeleden

  Ik doe graag mee!

  Reageer
 13. Mona 9 jaargeleden

  Hoi Marloes,

  Lijkt mij ook erg leuk om mee te doen. Ik heb zelf last van allerlei voedsel intoleranties, waardoor gezond en gevarieerd eten voor mij een uitdaging blijft. Heb nu wel meer helder voor mezelf wat wel en niet goed gaat en ben benieuwd of dit ook past binnen een gezond eetpatroon.

  Reageer
 14. Jana 9 jaargeleden

  Goede tips weer!
  Ik ben zelf een moeilijke eter en wil toch wat gezonder gaan eten. Dus ben heel benieuwd wat je van mijn eetpatroon vindt en wat je tips zijn. Zou dus graag meedoen. (:

  Reageer
  • Marloes 9 jaargeleden

   Hoi Jana, we hebben jou uitgekozen voor de volgende My day in food! Ik stuur je een e-mail met meer informatie.

   Reageer
 15. Marion 9 jaargeleden

  Ik wil, ik wil graag! 🙂

  Reageer
 16. Nicky 9 jaargeleden

  Ik wil ook garage en keer meedoen. Het lijkt me heel verhelderend.

  Reageer
 17. Cindy 9 jaargeleden

  Lijkt me leuk om mee te doen!
  Ik heb zo’n 2 weken geleden besloten m’n eet patroon om te gooien, reden hiervoor waren dat ik erg onregelmatig at en graag wat afwil vallen. Ik hou nu dagelijks een eetdagboek bij en het lijkt me leerzaam en leuk om hier eens wat feedback op te krijgen om te kijken of ik wel echt zo goed bezig ben.

  Reageer
 18. Lianne 9 jaargeleden

  Ik ben al langere tijd bezig met gezonder eten en leven, maar aan het einde van 2013 heb ik het wat laten verslappen. Sinds het nieuwe jaar ben ik weer volop bezig en doe je leuke workouts! Die zijn erg leuk! Het lijkt me leuk om feedback te krijgen van jou op mijn voeding, dus vandaar dat ik graag eens mijn eetdagboek hier wil plaatsen.

  Reageer
 19. Charlotte 9 jaargeleden

  Ik doe graag mee!:)

  Reageer
 20. Marjolein 9 jaargeleden

  Altijd leuk om te lezen wat een ander allemaal eet op een dag, krijg ik zeker weer nieuwe inspiratie van! Ik zou het ook erg leuk vinden om een keer mee te doen 🙂

  Reageer
 21. Mandy 9 jaargeleden

  Ik zou heel graag mijn voedingspatroon met jullie delen 😉

  Reageer
  • Marloes 9 jaargeleden

   Leuk, al die enthousiaste reacties! Ik kies binnenkort iemand uit.

   Reageer
 22. petra 9 jaargeleden

  Ik vind dit ook behoorlijk weinig! 2boterhammen en een glas zuivel, tussendoortje, 3botedhammen, tussendoor, goed bord avondeten en tussendoor is vaak de basis. Het kan dat je minder nodig hebt dan de basis, maar gezien je zoveel sport denk ik van niet.
  Ik spreek nml uit ervaring, ik at ook zo met veel sporten en wilde wel graag wat meer eten maar was bang om erg aan te komen. Uiteindelijk deed ik t toch maar en kwam ik inderdaad aan… maaar, na een paar maanden stabiliseerde dit en viel k weer natuurlijk af (op dezelfde 2x zo grote hoeveelheid als daarvoor). Het gevaar is gewoon dat je jezelf te kort doet aan voedingsstoffen met zo’n hoeveelheid sport in verhouding met eten…als je voldoende eet vindt je lichaam vanzelf zn setpoint..
  Ik bedoel t trouwens goed, niet als kritiek..

  Reageer
  • Marloes 9 jaargeleden

   Dank je wel voor het delen van jouw ervaring Petra! Fijn dat je er nog even extra bij zet dat het geen kritiek is :-). Via internet is het toch altijd moeilijk om te interpreteren hoe iemand een reactie bedoeld. Top zo!

   Reageer
 23. Sanne 9 jaargeleden

  Na lange tijd een stille volger van de site te zijn geweest wil ik nu graag reageren.
  Ik probeer al een tijdje af te vallen en eet naar mijn idee gezond, het schiet alleen niet echt op dus ik vraag me af wat ik fout doe. Daarom zou ik het superleuk en handig vinden om hier aan mee te doen! Ik zal voor het geval dat ik gekozen wordt morgen wel alvast beginnen met het bijhouden van m’n maaltijden.

  Groetjes sanne!

  Reageer
 24. Stacey 9 jaargeleden

  Zo leuk om eens van anderen te lezen hoe ze eten/drinken. Volgens mij ben ik zelf ook wel goed bezig maar ik zou het leuk vinden om een keer mee te doen en je advies te horen!

  Reageer
  • Marloes 9 jaargeleden

   Ik heb al iemand gekozen Stacey. Bij het volgende artikel kun je opnieuw reageren en kans maken.

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.