Your day in food #27

Collagedag2

Vandaag kijken we weer eens een dagje mee in het voedingspatroon van een lezer van optimavita.nl. Deze keer is de beurt aan Lien. Ze is Belgische en gaf aan dat producten in de Belgische supermarkten soms anders zijn dan in Nederland. Dat is absoluut waar, dus het leek me leuk om ook eens een ‘Belgische editie’ van Your day in food te hebben! Ik weet dat ik veel Belgische lezers heb, dus voor hen is dit zeker een aanvulling. Voor de Nederlanders is het natuurlijk gewoon heel erg leuk om stiekem te neuzen in de voeding van een ander.

Persoonlijke gegevens
Naam: Lien
Leeftijd: 24 jaar
Lengte: 1 m 67 cm
Sportactiviteit per week: Ik sport ongeveer 6 keer per week een uur tot anderhalf uur. Dat is best veel, maar ik start mijn werkdag graag met een uurtje sport om mijn hoofd leeg te maken. Hier spreekt een ware ‘ochtendmens’. Zolang ik van mijn workout geniet en er telkens zo naar uitkijk als ik nu doe, denk ik niet dat ik deze gewoonte ga veranderen. Ik eet bovendien erg graag en veel en hierdoor hoef ik wat minder te letten op mijn calorie-inname.
Ben je tevreden met je gewicht?: Ik schommel rond de 50 kilo, wat waarschijnlijk net iets te weinig is. Lange tijd ben ik vooral bezig geweest met afvallen aangezien ik aan de mollige kant was. Nu dat gelukt is, probeer ik vooral een goed evenwicht te vinden door te eten naar behoefte. Er zou dus wel wat bij mogen, maar ik voel me momenteel zo goed bij mijn huidige eetpatroon dat dat niet mijn eerste prioriteit is. Geen afzakkende of spannende broeken, tonnen energie, af en toe eens zondigen en een goed humeur… Dat is voor mij belangrijker dan dat cijfertje… Mijn enthousiaste zoektocht naar het goede evenwicht kan je volgen op mijn instagram @fitmetlien.

Voedingsdagboek
Dag 1 (Zondag, werkdag)
Op zondag sport ik ’s morgens niet omdat ik eens in de week graag rustig wakker wordt. Het is voor mij ook opnieuw het begin van de werkweek omdat ik dan een stevig handje toesteek in de bloemenzaak van mijn ouders.
Ontbijt: Volkorencouscous crumble uit de oven met rode biet, appel, kaneel en een beetje Walden Farms Caramel. Daar eet ik nog een paar eetlepels magere plattekaas (‘Kwark’ genoemd in Nederland) bij en een handje hazelnoten en pompoenpitjes bovenop. Daarbij drink ik een grote mok (750 ml) English Teastore Berrymix thee.
Tussendoor: Tussen de bediening van de klanten door eet ik een handje kersentomaten recht van de plant en later ook nog een smartbar Vanilla Almond. Het is de eerste keer dat ik deze smaak probeer en hij kauwt lekker weg! Het is best koud in de serre, dus ik drink ook nog een aantal tasjes vanilleframbozenthee die ik meebracht uit Berlijn.
Lunch: De dag ervoor heb ik guacamole gemaakt die ik nu op twee geroosterde volkoren boterhammen uitsmeer. Daarover doe ik een zachtgekookt ei, vers geraapt van de kippen van mijn ouders. Erover gaat nog flink wat knoflookpoeder. Misschien wat afstand houden van de klanten in de namiddag ;).
Tussendoor: Vlak na sluitingstijd ga ik nog voor een bakje Boni Appel-kaneel verse kaas met wat druifjes uit de koelkast van mama en papa, die me zoals gewoonlijk ook met een volle tas vol verse groenten op de trein zetten. Onderweg ben ik al aan het dromen over wat daarmee als avondmaal zou kunnen maken.
Avondmaal: Ik maak 3 springrolls met veel groenten en 100 gram zalm in mangotomatensaus, een van mijn favoriete recepten op het moment! Ik maak, zoals altijd, te veel vulling, en die eet daarna ook nog lekker op, als een soort ‘sidesalad’.
Tussendoor: Er liggen in huis nog een aantal veel te rijpe bananen, waar ik bananenijs met kaneel mee maak met een handje geroosterde kikkererwten (zonder kruiden) erbovenop voor de crunch. Er gaan ook nog wat bevroren aardbeien en enkele hazelnoten in. Daarna duik ik voldaan mijn bed in!

Collagedag1

Dag 2 (Maandag, werkdag)
Op maandagochtend ren ik vaak mijn lange looproute: tussen de 12 en de 15 kilometer naar gelang mijn enthousiasme op het vroege uur. Daarnaast fiets ik ook tweemaal 5 kilometer heen en weer naar het werk. Verder heb ik een zittend kantoorberoep, dus de rest van de dag is absoluut niet actief op een wandelingetje naar het toilet en de theepot na.
Pre-ontbijt: een banaan voor het lopen.
Ontbijt: chiapudding gemaakt met 3 eetlepels chiazaadjes, water met aardbeiengrenadine (suikervrij) en 125 ml magere yoghurt. Daarbij gaan nog een appel, enkele aardbeien en een gekookte rode biet in blokjes. Als toppings gebruik ik kaneel, studentenhaver, pittenmix, enkele cornflakes en geroosterde kikkererwten. De kikkererwten klinken misschien vreemd, maar ze zijn neutraal van smaak en geven een hele lekkere crunch aan mijn ontbijtje. Daarbij drink ik groene thee met honingmeloen.
Tussendoor: een half bakje cottage cheese met aardbeien en een Côte d’or mignonette melk in stukjes. Later drink ik nog een grote kop blueberry muffin thee met een enkele snackworteltjes.
Lunch: ik heb drie extra springrolls met zalm in mangotomatensaus gemaakt, die ik enthousiast naar binnen werk. Wat een honger heb ik altijd op hardloopdagen!
Tussendoor: gedroogde bananenchips van de Action: heerlijk zoet en geen toegevoegde suikers. Echt een aanrader! Later in de namiddag eet ik nog een appel.
Avondeten: Heerlijke Toscaanse aardappeltjes uit de oven en met daarbij een fruitsalade van cantaloupe meloen met cottage cheese. Heerlijk, die combinatie van het zoete van de meloen en het zoute van de kaas! Daarbij maak ik nog een salade met Italiaanse dressing zodat mijn portie groenten voor de dag ook weer binnen is. Ik eet drie lekker volle borden.
Tussendoor: Voor de televisie eet ik nog een handje krokante kikkererwten met peper en zout en wat snackgroentjes met hummus van de Lidl. Hierbij drink ik ook mok chocoladevanillethee met kokosdruppeltjes voor een extrazoete smaak. In bed eet ik nog een klein potje yoghurt met wat aardbeien.

Collagedag2

Dinsdag (werkdag)
Op dinsdag start ik mijn dag met een buikspierworkout van 20 minuten. Daarna doe ik meestal nog 40 minuten rustige cardio op de hometrainer terwijl ik het nieuws kijk en mijn mail voor de dag alvast doorneem. Handig, zo multitasken!
Ontbijt: Cottagecheesebowl: een half bakje cottage cheese met 1 zakje eiwitpoeder stracciatella en diepvriesaardbeien, wat rode biet en appel. Heerlijk, die aardbeien gemixt met chocoladesmaak, zeker na een 2 minuutjes in de microgolf, waardoor de kaas smelt! Dit soort ontbijt is niet compleet zonder toppings: gedroogde bessen, notenmix en wat pompoenpitjes smijt ik er vandaag over. Daarbij eet ik nog een kleine volkoren boterham met wat Walden Farms abrikozen spread.
Tussendoor: 1 banaan met 100 gram plattekaas, kaneel en Walden Farms Caramel. Ik eet ook een Normandisch zandkoekje die mijn baas voor me meebracht van zijn vakantie. Daarbij drink ik groene thee van Lipton (mandarijnsmaak) en een paar glazen water.
Lunch: Gisterenavond ‘foodprepte’ ik voor het eerst een salade met zeewier: niet slecht, maar zeker voor verbetering vatbaar door een betere dressing en wat meer passende kruiden. Ik eet er een geroosterde volkoren boterham bij voor wat koolhydraten.
Tussendoor: een appel en een portiedoosje rozijnen van de Lidl. Ik vind die doosjes erg handig omdat ik anders snel teveel rozijnen naar binnen werk. Vlak voor ik op de fiets spring, eet ik nog een rijstwafel.
Avondmaal: De komende dagen worden druk, dus ik maak een maaltje dat ik gemakkelijk kan meenemen naar het werk en opwarmen. Toscaanse aardappeltjes met kippenblokjes en champignons uit de wok en daarbij een portie geroosterde heerlijk gekruide groenten uit de oven. Vooral geroosterde broccoli is momenteel mijn favoriet!
Tussendoor: Enkele gehalveerde geroosterde minipita’s met pindakaas en aardbeien en eentje met speculoospasta en aardbeien. Lekker! Ik snap niet dat Belgen niet zo gek zijn van pindakaas als de Nederlanders, maar onze Lotus Speculoospasta is gelukkig ook best wel goed te eten!

Collagedag3

Reactie Marloes 
Ooohhh Lien, wat doe je me aan!? Het is momenteel 14uur, ik heb net gelunched, maar ik krijg direct weer zoooo veel trek door jouw mooie foto’s! 😉 Echt geweldig om te zien wat voor leuke gerechten je maakt, ik weer zeker dat anderen (en ikzelf!) hier heel veel inspiratie uit kunnen halen. Ik ga echt kijken of de action in Nederland ook die bananenchips heeft! Je eet super gevarieerd, veel groenten, veel fruit, gezonde en verse producten, echt heel goed!

Je gewicht is zoals je zelf al aangeeft, echt aan de lage kant. Het is goed om op je gevoel te focussen. Als jij je echt fit en happy voelt, dan is het ok. Ik zou wel op blijven letten dat je voldoende energie houdt. Als je snel moe wordt, of vaker ziek bent, kan dat een teken zijn dat je gewicht toch iets te laag is. Houd het gewoon een beetje in de gaten.

Eigenlijk heb ik verder helemaal niets op je voeding aan te merken. Alles zit er in, fruit, groenten, eiwit, vezels, vitamines en mineralen. Je eet altijd iets naar het sporten en vult daarmee zowel je koolhydraten als je eiwit aan. Je eet weinig tot geen suiker en vrijwel geen verzadigde vetten. Voel je alsjeblieft niet schuldig om ook af en toe lekker te zondigen, maar dat doe je waarschijnlijk ook niet, omdat je de koek van je baas ook gewoon aan nam. Verder drink je volgens mij voldoende en sport je super veel. Alleen maar complimentjes van mijn kant dus.

Mijn enige tip is dus om goed in de gaten te houden of je energielevel goed blijft. Anders kun je je hoeveelheid iets vergroten, of bijvoorbeeld vaker een handje noten nemen. Die bevatten veel goede energie. Verder gewoon lekker zo doorgaan, want je doet het top! Ook je instagram account vind ik trouwens super leuk :).

Wil jij dat ik jouw voeding ook beoordeel?
Laat dan hieronder een reactie achter waarin je aan geeft dat je graag wilt meedoen. Ik zal willekeurig één van jullie uitkiezen en dit als antwoord op de reactie neerzetten. Ook stuur ik je een mail. Als je niet zo gezond eet, kun je natuurlijk ook mee doen! Ik probeer mijn tips altijd haalbaar te houden voor jou. Eventueel kun je gewoon onder een andere naam meedoen, zo blijf je anoniem.

Groetjes, Marloes

Lijkt het jou leuk om eens mee te doen aan ‘Your day in food’?

22 reacties

  1. Ik zou heel graag mijn voedingspatroon delen. Probeer het al een tijdje :P. Sinds een aantal maanden heb ik coeliakie (glutenallergie) en ook gemerkt dat ik daarbij melkproducten slecht kan verteren. Een groot gat in mijn voedingspatroon werd geslagen. Ik moet nog erg mijn draai vinden en wil net als vele deze zomer wel wat strakker en lekkerder in mijn vel komen :). Hopelijk kan ik andere nog helpen en zelf wat advies krijgen !

  2. Ik ben het helemaal eens met Marloes! Het ziet er echt allemaal even lekker uit. Sowieso vindt ik dit altijd super leuk om te lezen en om inspiratie op te doen. Ik heb je opgezocht op instagram en daar volg ik je nu ook. Super leuk!

  3. Wow wat een variatie aan gerechten. Daar kan ik nog wat van leren! Ik kan hier zeker wat mee. En ik dacht ook gelijk: oeh, moet eens kijken bij de action voor die bananenchips! Haha. En dat geroosterde pitabroodje ga ik ook eens proberen. 🙂 Heb je trouwens ook een recept van die couscouscrumble? Dat ziet er ook zo lekker uit!

    1. Mooi artikel Lien! Heel inspirerend en motiverend om zelf een gezonde levensstijl te hanteren !!
      Zelf werk ik als gezondheidscoach (Fiziko. – in België) , het thema gezondheid blijf énorm boeiend.
      Ik ben ook mama van drie (sportieve) tieners, dus zelf moet ik mijn sporten goed inplannen. Das vooral lopen, want dat kan op ieder moment van de dag ..
      Ik blijf jou volgen op Instagram, iedere morgen ben ik benieuwd naar jou ontbijtcreatie ! Super!!
      Een dikke proficiat met wat je reeds bereikt hebt en geniet met volle teugen van jouw nieuwe energie !
      Sportieve groetjes
      Silvia

  4. Zooo als je het hebt over gezond eten zeg. Ik heb wel het gevoel dat ze te gezond eet. Ze heeft wel een erg laag gewicht bij haar lengte. Iets meer vetten zouden niet misstaan denk ik. En dan zoveel sporten pff. Heftig:)

    Moest wel lachen om de platte kaas, nooit van gehoord. Grappig.

  5. Ik zou ook heel graag een keertje meedoen met your day in food!

    Oh wat krijg ik spontaan honger (of zin) in al dat lekkers op de foto’s!

  6. Dit artikel bracht me op een idee voor misschien een andere serie artikelen. Iedereen heeft vast wel een favoriet gezond recept. Misschien is het leuk, af en toe zo’n recept te plaatsen op je site.

  7. Ik ben 15 en probeer ook op mijn gewicht te letten. Ik zou graag een keer mee willen doen met de Your day in Food.

  8. Hi! Ik zou ook graag een keer mee willen doen aan de ‘Your day in food’. Ik ben 15 jaar oud een eet vegetarisch. Ik eet niet zo gezond en probeer wel gezonder te eten, misschien door mee te doen aan dit dat ik meer stimulans krijg om gezonder te eten en dat ik wat heb aan uw feedback. Lots of love!

  9. Hey Marloes,

    Ik zou graag mijn voedingspatroon willen delen.
    Aangezien ik 18 jaar ben en 13 kilo ben afgevallen, maar ik er graag nog 5 kilo van af wil.

    Fijne dag & groetjes:)

  10. Hee,
    Ik zou heel graag een keertje mee doen aan ‘your day in food’. Ik heb een eetprobleem (gehad) en heb geen idee meer wat nou normaal en goed is om te eten.
    Liefs,

  11. Woow ik heb ook die blueberry muffin thee van teekanne! Het is een van m’n favoriete smaken (van de meer dan 40 duitse theesmaken die wij thuis hebben).

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram