My/Your day in food Voeding

Your day in food #25

Door

Dag 3 collage

Ik heb vandaag een hele bijzondere editie van ‘Your day in food’ voor jullie. Eind november plaatste ik het verhaal van een lezeres, over haar gevecht met een eetstoornis die er langzaam in was geslopen. Vandaag deelt zij haar huidige eetpatroon met jullie! Ik geef haar feedback, natuurlijk houd ik rekening met de omstandigheden. Ik hoop dat dit artikel een waarschuwing is voor iedereen die ook dreigt door te slaan in gezond eten…

Om privacyredenen geef ik geen naam in dit artikel :).

Naam: …
Leeftijd: 22 jaar
Lengte: 1,64 meter
Gewicht: Ik schommel tussen de 46 en 46.5 kilo
Sportactiviteit: Ik sport, wanneer het lukt, het liefst iedere dag maar dit lukt niet altijd i.v.m. onregelmatig werk. Als minimum houd ik 4 keer per week aan. Wat ik doe verschilt per week, maar ik doe minstens 2 keer per week aan krachttraining. Verder ben ik in mijn werk (in de zorg) de hele dag in beweging en wanneer ik vrij ben zit ik ook niet stil maar ben ik de hele dag druk bezig.
Ben je tevreden met je gewicht?: Nee. Om op een gezond gewicht te komen moet ik een paar kilo aankomen, maar dit is niet wat ik wil. Het liefste wil ik zo blijven of nog wat lichter (strakker) worden. Ik wil in ieder geval niet aankomen door meer vet te krijgen. Aankomen in spieren vind ik prima. Ik hoop dan ook dat Marloes hier een paar tips voor heeft 😉

Voedingsdagboek
Dag 1 (vrije dag)
Ontbijt (09.00): 1 peer en 250 gram magere kwark. Ik drink een glas water.
Tussendoor: een uur gezwommen
Lunch (13.00): Pannenkoek van 2 eieren en een banaan + een stuk komkommer. Ik drink 2 glazen water.
Tussendoor (14.45): 250 gram magere kwark en een stukje zelfgemaakte ontbijtkoek. Recept: www.phood.nl/ontbijtkoek-gezonde-variant/ Verdeeld over de middag drink ik 4 glazen water.
Avondeten (17.45): 160 gram aardappel, 200 gram wortel met een klein beetje kaneel, en 100 gram runderworstje. Na het avondeten neem ik een kauwgompje.
Tussendoor (21.45): 2 mandarijnen, 2 rijstwafels met kipfilet. Ik drink een mok sterrenmunt thee. Voor het slapen gaan drink ik nog een glas water.

a href=”https://www.optimavita.nl/wp-content/uploads/2016/01/Dag1-collage.jpg”>Dag1 collage

Dag 2 (werkdag)
Ontbijt (07.45): 250 gram magere kwark met een appel. Ik drink een glas water.
Tussendoor (10.45): 2 rijstwafels en een mok sterrenmunt thee. Tussendoor drink ik 2 glazen water.
Lunch (12.45): 3 sneetjes vezelrijk witbrood met ieder een plak kipfilet. Ik drink 2 glazen water.
Tussendoor (15.45): In de auto eet ik een banaan en 2 rijstwafels, want ik ga gelijk door naar fitnes. Ik doe 10 minuten cardio en 50 minuten krachttraining. Tijdens het sporten drink ik 500ml water.
Avondeten (18.30): Macaroni met zelfgemaakte saus. (55 gram macaroni, 80 gram mager rundergehakt, 200 gram groente (mais, paprika, courgette, ui en knoflook), gezeefde tomaten, kruiden en een klein beetje curry). Na het avondeten neem ik een kauwgompje.
Tussendoor (21.30): 250 gram magere yoghurt en een mok zoethout thee. Voor het slapengaan drink ik nog een glas water.

Dag 2 collage

Dag 3 (vrije dag)
Ontbijt (08.30): 250 gram magere kwark met een banaan. Ik drink een glas water.
Tussendoor: Fitness. Ik doe 15 minuten cardio en 55 minuten krachttraining. Tijdens het sporten drink ik 500 ml water.
Lunch (12.30): 250 gram magere kwark met 2 mandarijnen en 2 volkoren cracottes: 1 met 20+ smeerkaas en 1 met jam. Ik drink 2 mokken aardbeien thee.
Tussendoor (15.30): Een plak zelfgemaakte wortelcake. Recept: http://www.fitwithmarit.nl/food/gezonde-wortelcake/ Verdeel over de middag drink ik 3 glazen water.
Avondeten (17.30): 60 gram rijst, 100 gram kipfilet (gebakken in ketjap), 240 gram groente (paprika, courgette, ui) en chilisaus.
Tussendoor: Na het avondeten heb ik 5 km gewandeld
Tussendoor (21.00): Een appel en een mok sterrenmunt thee.
Tussendoor (22.45): Voor het slapengaan snoep ik 2 augurken en 3 rolo snoepjes. Ik drink een glas water.

* Ik voeg nergens boter of olie toe. Op mijn brood gebruik ik geen boter en voor het avond eten gebruik ik ook geen boter of olie.

Dag 3 collage

Reactie Marloes
Allereerst wil ik zeggen dat ik het super knap van je vind dat je jouw eetstoornis aan het overwinnen bent! Het kost super veel kracht om jezelf te dwingen weer goed voor jezelf te gaan zorgen, daar mag je mega trots op zijn. Vergeet nooit dat je hiermee hebt bewezen dat je super sterk bent.

Ik zie wel duidelijk in je patroon dat je er nog niet helemaal bent. Niet alleen is je gewicht nog écht te laag (BMI 17,1), ik zie ook dat je héél nauwkeurig weet hoeveel je gegeten hebt. Bovendien sport je super veel en geef je aan dat je weet dat je eigenlijk zou moeten aankomen, maar dat je dat eng vindt. Tenslotte zie ik in je voeding dat je zoveel mogelijk de vetten probeert te vermijden, mogelijk omdat je bang bent dat dit je vetpercentage verhoogt.

Ik begrijp je angst om in vet aan te komen, ik zal hieronder proberen je een paar tips te geven over hoe je in spieren kunt aankomen. Ik zie ook in je voeding dat je gezondheid wel heel belangrijk vindt. Je eet voldoende fruit en groenten, neemt iedere dag zuivel en kiest voor vezelrijke producten. Wat dat betreft is je voeding gevarieerd. Wel zijn je porties echt te klein, hiermee zal je zeker niet gaan aankomen, ook niet in spieren.

Wil je wél in spieren aankomen (wat ik je echt aanraad, omdat je je daardoor veel beter gaat voelen), dan raad ik je aan om je porties iets te vergroten. Focus daarbij in het begin vooral op eiwit, omdat dat misschien het minst ‘eng’ is. Neem bijvoorbeeld een extra kom kwark met fruit en/of muesli, neem een extra gekookt ei of wat vis of vlees tussendoor. Ook zou het mooi zijn als je langzaam meer koolhydraten durft te eten. De producten die je nu kiest zijn prima! Je kunt dus gewoon de hoeveelheid wat vergroten. Je hoeft daarbij écht niet bang te zijn dat je aankomt in vet. Daarvoor beweeg je ruim voldoende én je kiest de juiste producten.

Tenslotte raad ik je echt aan om goede vetten te gaan toevoegen in je voeding. Dit is onder andere belangrijk voor je huid, haren en nagels, maar ook voor je algehele immuunsysteem. Neem bijvoorbeeld een handje noten of een halve avocado. Dit zijn mega gezonde producten, bovendien heeft je lichaam de vetten echt nodig! Om die reden zal het nooit als vetvoorraad worden opgeslagen.

Ik hoop dat je iets kunt met mijn tips! Heel veel succes. Ik weet zeker dat je het kunt!!

Wil jij dat ik jouw voeding ook beoordeel?
Laat dan hieronder een reactie achter waarin je aan geeft dat je graag wilt meedoen. Ik zal willekeurig één van jullie uitkiezen en dit als antwoord op de reactie neerzetten. Ook stuur ik je een mail. Als je niet zo gezond eet, kun je natuurlijk ook mee doen! Ik probeer mijn tips altijd haalbaar te houden voor jou. Eventueel kun je gewoon onder een andere naam meedoen, zo blijf je anoniem.

Groetjes, Marloes

Lijkt het jou leuk om eens mee te doen aan ‘Your day in food’?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (30)
 1. Marla 7 jarengeleden

  Ik vind het heel goed dat je jouw voedingspatroon laat zien. Heel veel succes bij het invoeren van de toevoegingen. Ik kan me heel goed voorstellen dat het moeilijk is.

  Zelf wil ik ook wel graag een keertje mee doen. 🙂

  Reageer
 2. Anne-Lotte 7 jarengeleden

  Wat knap dat je je eetstoornis langzaam aan het overwinnen bent, respect!

  Ik zou ook graag een keer meedoen, vooral omdat ik veel sport en twijfel of ik genoeg eet 🙂

  Reageer
 3. Shevaun 7 jarengeleden

  Wow echt heel knap dat je het gewoon durft te delen! Ik kan me goed voorstellen hoe jij je voelt.
  Ik zou zelf ook graag wel een keer mee willen doen, want ik zit nog maar op de middelbare school en ik ben bang dat mijn eetpatroon niet helemaal goed is.

  Reageer
 4. Fabienne 7 jarengeleden

  Ik vind dit eerlijk gezegd geen goede ‘Your day in food’. Zelf heb ik ook een eetstoornis en alles wat hierboven wordt genoemd is puur vanuit de eetstoornis. Op bmi 17,1 (wat ernstig ondergewicht is) mag ik niet eens sporten omdat het pure roofbouw op je lichaam is. En ja, op bmi 13 vond ik ook dat er nog wel wat af kon. Het laten zien van zo’n eetdagboek van iemand die te weinig en ongezond eet (in de zin van te weinig voedingsstoffen) vind ik niet oke. Begrijp mij niet verkeerd, het is ook rete lastig, been there done that. Maar ik mis een beetje de boodschap dat haar voedingspatroon verre van goed is. Ik wil wel laten zien wat iemand eet (bijna 3000 kcal) die al 12 kg is aangekomen en nog een paar kilootjes moet.

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Lees deze zin nog eens: ‘Ik hoop dat dit artikel een waarschuwing is voor iedereen die ook dreigt door te slaan in gezond eten…’ Met deze reden heb ik het gedaan. Ik kan het negeren, maar ik weet dat héél veel dames die dagelijks kijken, kampen met zulk soort problemen.

   Reageer
  • Linda 7 jarengeleden

   Ik ben het hier volledig mee eens. Ook ik heb een eetstoornis en mag / kan niet sporten. Daarbij eet ik veel meer en ook niet zo ‘ veilig ‘ als dit dagboek.

   Reageer
 5. Kim 7 jarengeleden

  Ik laat eigenlijk nooit een reactie achter ookal kom ik elke dag op je site, maar ik heb respect voor dit meisje en dat ze het zo goed weet op te pakken.

  Ik zou zelf ook wel graag een keertje mee willen doen..

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Inderdaad, ik heb ook heel veel respect voor hoe ze het doet!

   Reageer
 6. Mirjam 7 jarengeleden

  Ik ben het wel mee eens met de reactie van Fabienne.. Ik heb zelf ook een eetstoornis en herken heel veel dingen die in dit artikel geschreven worden. Deze dingen zijn écht niet oké en wijzen erop dat deze persoon nog een lange weg te gaan heeft.. Zóveel sporten op zó weinig voeding is toch gewoon mega-slecht?
  Ik snap dat je niet veels te kritisch wil zijn met je feedback marloes.. Maar ik denk dat naar aanleiding van jouw feedback, deze persoon (vanuit de eetstoornis) kan denken ‘dat het allemaal wel meevalt’ en ze ‘iig gezond eet’. Terwijl feit blijft dat dit patroon verre van gezond is met haar BMI.
  Door jouw reactie dat zij ‘heel gezond eet, maar dat het net wat te weinig is’, wordt de eetstoornis enkel gerustgesteld.
  Ik snap dat het lastig is hoe je ‘mensen als wij’ het best kunt benaderen.. Maar om een eetstoornis tegen te gaan zijn deze zachtaardige woorden echt te funest.
  Ik zeg natuurlijk niet dat jij deze persoon van haar eetstoornis af kunt helpen, was het maar zo makkelijk! Maar ik mis wel een beetje een ‘wake-up call’, die jij haar als professional had kunnen geven..

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Ik geef in de tweede alinea van mijn reactie alleen maar punten aan waaruit blijkt dat ze er nog niet helemaal is. Hoe frustrerend zou het zijn als ik daarnaast nog meer negatieve dingen zou opnoemen? Ik vind het juist ook héél belangrijk om te beseffen hoe goed ze al bezig is en hoe veel moeite dat heeft gekost! Bovendien ben ik niet haar behandelaar, die ze natuurlijk wel heeft. Adviezen krijgt ze dus genoeg, waarom zou ik daar zo extreem tussen gaan zitten? Ik hoop dat deze gedachte die ik had bij het typen, je enigszins laten begrijpen waarom ik voor deze aanpak heb gekozen.

   Reageer
   • Mirjam 7 jarengeleden

    Sorry, ik bedoelde mijn reactie echt niet verkeerd.. Ik vind ook echt dat je helpende dingen schrijft en vaak goede adviezen geeft! Het is meer dat ik deze x zelf zóveel nare patronen/gedachtes herkende van de persoon uit dit artikel.. En daar word ik dan bijna ‘boos’ van (op de eetstoornis), omdat ik haar echt veel beter gun!
    Ik snap ook wel dat jij niet te negatief wilt zijn. Ik vind jouw positieve insteek vaak ook juist heel helpend eigenlijk 🙂

    Reageer
    • Vera 7 jarengeleden

     Tof dat je nog zo reageert. Ik snap jouw reactie nu iets beter.

     Reageer
    • Marloes 7 jarengeleden

     Ik snap het hoor! 🙂

     Reageer
 7. Ellen 7 jarengeleden

  Ik denk dat Marloes hier in haar praktijk ook wel eens mee te maken krijgt en echt wel weet hoe ze dit aan moet pakken.
  Als ik voor mezelf spreek ziet mijn eetschema er ook ongeveer zo uit, alleen eet ik wel meer. (ik heb een voedingscoach en fitnesscoach in de arm genomen) Als ik het vergelijk met mijn eetschema eet ik veel meer vetten, zoals af en toe een stuk zalm, noten, avocado, etc. Als je dit niet doet merk je ook dat het lastiger is met naar de wc gaan, misschien TMI maar wel echt waar.
  Ik vul mijn eten in met de app fatsecret en zit hoger met mijn eiwitten dan koolhydraten omdat ik iets wil afvallen maar voornamelijk fitter wil worden (dus meer spieren), maar het is natuurlijk voor iedereen anders!

  Reageer
 8. A 7 jarengeleden

  Hoi! Ik zou ook graag mee willen doen! Ik heb zelf ook een eetstoornis, die ik nu (bijna) overwonnen heb. Ik eet best wel veel (wel gezonde producten) omdat ik nog steeds een beetje aan moet komen. Ook ik zou graag anoniem willen blijven 🙂

  Reageer
 9. Vera 7 jarengeleden

  Wie zijn wij om te oordelen over een ander?

  Ik weet alleen dat ik zelf in november haar verhaal op de site las en wel was geraakt. Wat kan eten voor sommige mensen toch moeilijk zijn! Ik heb het nooit meegemaakt, ook niet in mijn omgeving, en sta er weinig bij stil. Voor mij is eten zo gewoon.
  En nu dit eet-dagboekje te lezen bij het verhaal geeft mij opnieuw een kijkje in het leven van iemand die nog worstelt met haar eet-stoornis. Dapper dat je dit doet….en vooral ook leerzaam dat ook hieraan aandacht wordt besteed.
  Hopelijk helpen de tips van Marloes je ook weer een stapje verder. Ik wil je heel veel succes wensen bij alle stapjes die je gaat zetten!

  Reageer
 10. Inez 7 jarengeleden

  Ik wil graag ook wel een keertje meedoen.
  Ben 15kg vermagerd maar ik merk dat ik het moeilijk heb om op gewicht te blijven…

  Reageer
 11. Bianca 7 jarengeleden

  Respect voor deze meid! Je kunt het! ☆

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Lief Bianca!! Dank jullie wel voor jullie lieve woorden aan deze meid. Ik vond het belangrijk om tijdens de challenge ook de keerzijde te belichten van extreem met gezond leven bezig zijn.

   Reageer
 12. Miryam 7 jarengeleden

  Hallo im heb je gisteren ontdekt op youtub.ik vind het interessant wat je allamaal laat zien
  Mijn probleem is dat ik ben na mijn bevalling proberen afvallen in de zomer lukt me wel maar vanaf dat de herfst begint krijg ik eet buien veel brood eten veel snoepen ik eet dingens op vb alles ik iets maak of koop moet ik die op eten mag nieks over blijven.
  Zo ben ik in 2 maanden 5 kilo bij gekomen .ik was in maart vorig jaar begonnen tot september ik was 15 kilo kwijt ik was 80 en dan 65 ik word nu gemotiveerde door je vedios ik hoop dat ik het zal vol kunnen houden.ik eet genoeg nu maar gezonder.alles ik trek heb in iets dan neem ik en kleine stuk mss gaat het zo helpen om het jaar door mijn gewicht te behouden
  Dank u

  Reageer
 13. Hanna 7 jarengeleden

  Ten eerste, super dat je aandacht aan dit onderwerp besteed want dat laten andere foodbloggers vaak liggen. Ik denk dat het helpend kan zijn voor sommige om er mee geconfronteerd te worden. Alleen weet ik niet of dit heel helpend is. In mijn behandelingen (ja, ook eetstoornis) was het niet toegestaan om met een bmi lager dan 17.5 meer dan 30 min per dag te bewegen omdat dit grote roofbouw is op je lichaam. Daarnaast is deze eetlijst echt extreem klein, je zou minstens het dubbele moeten eten on iets aan te komen (alhoewel ik natuurlijk niet weet met welke lijst ze is begonnen). Daarnaast kunnen dergelijke lijstjes mensen ook Triggeren, dan wel de gedachte oproepen dat ze geen probleem hebben omdat ze meer/anders eten dan hierboven beschreven, terwijl ze wel geobserveerd zijn door eten en wel degelijk een probleem hebben.
  Nogmaals, fijn dat je aandacht aan dit onderwerp besteed en haar op een positieve manier benaderd, maar vanuit mezelf twijfel ik of dit helpend is.

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Dat verschilt sowieso heel erg per persoon! Ik kan niet iedereen op internet persoonlijk benaderen….dat maakt het lastig!

   Reageer
 14. Renata 7 jarengeleden

  Succes met je verdere herstel. Ik hoop dat je binnenkort weer goed in je vel zit en hier sterker uit komt.

  Reageer
 15. Coby 7 jarengeleden

  Ik ben ziek mijn zenuwstelsel is de verkeerde kant op ge gaan .
  En daar is niets aan te doen .Maar mijn mond dus mijn smaak is de boos doen der al wat ik eet het is zout of pittig of in de brand staat of geen speeksel of .n galsmaak.
  Het komt hier op neer dat ik niets kan eten je zou denken dat ik af val maar nee dus ik ben heel wat aan gekomen dus dat kan ook
  Wat zou ik hier aan kunnen doen ik moet er bij zeggen dat ik niet kan sporten was dat maar waar dan was ik gezond.
  Dat was mijn verhaal in het kort .

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Ik kan helaas niet iedereen persoonlijk advies geven. Ik zou in jouw geval zeker overleggen met een arts of diëtist.

   Reageer
 16. Rianne 7 jarengeleden

  Ik zit toch wel met enige verbazing de reacties te lezen. Jeetje iemand die zichzelf uithongerde, door een stukje brood, stukje fruit, en een beetje avondeten, naar dit eetpatroon. Respect hoor! Daar zijn heel wat hobbels genomen om hier te komen. En laten we nu even niet doen of deze dame op dit moment helemaal niks eet. Daarnaast is teveel eten, te vet, te zout en met teveel suiker ook een probleem, dus doen we helemaal maar geen dagboekjes meer?

  Ik waardeer dit verhaal, omdat zeker met de trend om steeds maar gezonder te leven eetstoornissen steeds dichterbij komen. Dat is iets wat er ook gewoon is en waar je als je een blog hebt over gezond leven, je zeker aandacht aan mag besteden en wat ik ook verwacht van een site als deze. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn, voor sommige mondt gezond leven uit in een vreselijke situatie en ik hoop dat de inzendster slaagt in haar doel om anderen hiervan af te houden.

  Ik wil de inzender van deze day in food graag een hart onder de riem steken, omdat het knap is hoever je al gekomen bent. Ik kan me geen voorstelling maken van je situatie, maar weet wel dat je herstel je niet zomaar aan komt waaien. Zet door, want je gaat er onder begeleiding van professionals echt komen.

  Reageer
 17. dootje 7 jarengeleden

  Respect!! Als soms hopeloze student waarbij ik het gevoel heb dat er echt te weinig uren in een dag zitten zou ik ook graag mee willen doen. Door alle drukte schiet gezond eten er soms bij in maar ik probeer het wel.

  Reageer
 18. Lara 7 jarengeleden

  Ik heb echt super veel respect voor je! Ik heb zelf ook een eetstoornis (gehad) en ik weet dat het zeker niet makkelijk is om te herstellen. Maar nu ik op een gezond gewicht zit (57 kg en 1.65 m) voel ik dat ik veel meer energie heb en éecht de dingen kan doen die ik wil. Ik gun je dit heel erg dus ga zo door! Het is beter om minder te sporten en wat meer te eten, hoe eerder je op een gezond gewicht zit, hoe minder je je eigen lichaam verwaarloost .. Je kunt het!

  Reageer
 19. Laura 7 jarengeleden

  Ik zou erg graag mee willen doen omdat ik echt vast zit met het eten de laatste tijd. Ben momenteel 21 jaar, en heb 8 jaar geleden ook een eetprobleem gehad, hiervoor opgenomen geweest in klinieken en ziekenhuizen, en nu ben ik op gezond gewicht alleen is het eten nog echt een chaos. Perioden met dagen dat ik veel te veel eet, opgevolgd door een balansdag dat ik veel te weinig eet; en zo gaat deze routine door. Ik weet niet meer goed hoeveel ik mag eten, wat normaal is, wanneer ik mag/moet stoppen met eten; Ik ben de draad kwijt en ik hoop zo erg dat je me hier zou bij kunnen helpen! Niet om af te vallen, aan te komen; maar om normaal, gezond te eten. Ook zou ik graag wat strakker willen worden en me goed voelen in mijn lichaam. Ik denk 24 uur per dag aan eten, omdat ik dus niet meer weet wat normaal is; en wellicht dat jouw kijk erop mij wat geruststelling kan geven. Ik zou dit in ieder geval erg waarderen!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: