My/Your day in food Voeding

Your day in food #24

Door

Collage dag3

Ik heb weer een lezer gevraagd om 3 dagen voeding bij te houden! Deze keer is het de beurt aan Jolanda. Ze laat ons zien wat ze at en dronk en ze vertelt wat ze aan beweging doet. Ik geef haar mijn feedback. Wil je ook eens meedoen met deze serie? Kijk dan onderaan dit artikel wat je moet doen. Ik geniet net als jullie onwijs van deze artikelen. Super leuk om deze manier een klein kijkje te nemen in jullie leefpartroon.

Persoonlijke gegevens:
Naam: Jolanda
Leeftijd: 30 jaar
Lengte: ??
Gewichtsverloop: Toen ik zwanger was van de jongste (5 jaar terug) bereikte ik mijn hoogtepunt en woog ik minstens 115 kg (dat is het laatste getal wat ik op de weegschaal heb gezien, daarna keek ik niet meer) Inmiddels weeg ik zo’n 70 kg. Dat heb ik bereikt door een koemelkvrijdieet (2 jaar ivm borstvoeding) en weightwatchers (1,5 jaar).
Sportactiviteit: Sporten doe ik regelmatig. Op maandag en zaterdag ben ik in de fitnesszaal te vinden waar ik krachttraining doe. Met een lekker muziekje op, knal ik dan flink met de gewichten tussen de mannen. Daarna doe ik mee aan het buikspierkwartier, maar dat is puur voor de gezelligheid. Op woensdag doe ik mee aan een uur bodypump. Daarnaast loop ik 2 of 3x per week hard, nou ja, echt heel hard ga ik niet, maar ik doe een poging en het gaat steeds beter.

Voedingsdagboek
Dag 1 (Dinsdag, werkdag)
Dan nu mijn voeding van 3 dagen. een glas water is 0,25, een fles water 0,5 en een kop thee is 0,4. Dat schrijf ik er niet elke keer bij.
O: 2 glazen water, 1 kop thee, magere kwark met amandelen
T: 1 fles water, 2 rijstwafels met kipfilet
L: 1 kop thee, bloemkool/mosterdsoep met een plak roggebrood en kaas
T: 1 fles water, een Atkins reep
D: Volkoren spaghetti met mager rundergehakt en zelfgemaakte tomatensaus
T: 2 koppen thee met een bak kwark en een blokje 90% pure chocola

Collage dag1

Dag 2 (Woensdag)
De ochtend ben ik vrij, om met de school van mijn zoon ergens naar toe te gaan, 2x 1,5 km gewandeld. ‘s middags ben ik aan het werk.
O: 2 glazen water, 1 kop thee, peer/cacao havermout crumble uit de oven. Door de crumble zit kokosolie. Bovenop een schep kwark.
T: 1 fles water, bak kwark.
L: 1 kop thee, Rode bieten met makreel en bloemkool/mosterdsoep.
T: 2 flessen water, augurken, cherry tomaatjes, olijven en komkommer
D: Hetzelfde als dinsdag, omdat ik maar 30 minuten heb tussen thuiskomst en voor ik naar de sportschool moet, koken we op dinsdag altijd voor 2 dagen. Volkoren spaghetti met mager rundergehakt en zelfgemaakte tomatensaus
T: Tijdens het sporten 1 fles water, in de sauna 1 fles water, bij thuiskomst een Whey perfection shake, een kop thee en een bak kwark met een blokje 90% pure chocola.

Collage dag2

Dag 3, Donderdag
De ochtend werk ik, ‘s middags ben ik vrij.
O: 2 glazen water, 1 kop thee, Kwark aardbei met walnoten en cacao nibs.
T: 1 fles water, cherry tomaten, komkommer, augurkjes en olijven.
L: 2 koppen thee, tonijnburgers met roerbakgroenten.
De tonijn burgers maak ik zelf, het is een half blikje tonijn op waterbasis met 1 ei, dat samen tot burgers gevormd en gebakken in olijfolie.
T: 1 fles water, 2 koppen thee, 2 handjes pepernoten, 2 rijstwafels met pindakaas
D: Stamppotboerenkool met een stuk rookworst. (geen foto gemaakt, het was al op voor ik eraan dacht)
T: 1 fles water, 2 koppen thee, 1 glas cola light, 2 handjes pepernoten, 1 stuk melkchocola, een bak kwark met 1 modifast reep.

Donderdag was niet een dag zoals ik het vooraf bedacht had. ‘s middags kreeg ik nieuws waar ik even niet mee om kon gaan op dat moment. Als afleiding ben ik met mijn zoon pepernoten gaan bakken en chocoladeletters gaan maken. Maar daarna “moest” ik ze natuurlijk ook opeten.. Dit was dus voor mij een “slechte” dag.

Collage dag3

Reactie Marloes
Jeetje Jolanda, wat ontzettend knap dat je zo veel bent afgevallen! Je mag echt mega trots op jezelf zijn. Ik weet je lengte niet, dus ik kan ook niet bepalen of je momenteel volgens de richtlijnen een gezond gewicht hebt. Dat vind ik echter ook niet belangrijk, hoe dan ook is er ontzettend veel positiefs gebeurd voor je gezondheid! Ik raad je dan ook echt aan om te proberen je gewicht zo te houden, in plaats van te focussen op nog meer afvallen.

Je voedingspatroon is super gevarieerd, top! Ook drink je veel water en thee, super. Daarnaast beweeg je veel, een perfecte basis voor een gezonde leefstijl. Je krijgt veel verschillende voedingsstoffen binnen door je gevarieerde patroon, dat ik super! Het enige wat je op deze dagen echt te weinig krijgt, is fruit. Je zou bijvoorbeeld ‘s ochtends een stuk fruit door je kwark kunnen doen en als tussendoortje een stuk fruit kunnen eten. Op dag 2 en 3 krijg je voldoende groenten binnen, op dag 1 niet. Dit kan natuurlijk toeval zijn. Ik vind ook niet dat je elke dag precies op de richtlijn hoeft te zitten, maar omdat je voeding eigenlijk gewoon heel gezond is, kun je dit soort puntjes op de i gaan zetten. Je had bijvoorbeeld in plaats van de Atkins reep flink wat rauwkost kunnen nemen als tussendoortje, zoals je op dag 2 en 3 ook doet. Nogmaals,….dit is wel een beetje mierenneuken van mijn kant ;).

Ik merk dat repen van Atkins en Modifast bij sommige mensen heel goed werken om hun zoete trek te stillen. Anderen houden juist hun zoetbehoefte ermee in stand. Doordat je een zoete reep eet, kun je op latere momenten meer trek krijgen in zoet. Je kunt eens kritisch beoordelen of dit bij jou het geval is, maar dit lijkt niet zo te zijn als ik naar je voeding kijk.

Dat donderdag even niet zo goed ging….tjah….dat hebben we allemaal wel eens! Het wordt pas echt een probleem als dit soort dingen meerdere keren per week gebeuren. Probeer jezelf hier niet voor te veroordelen, hoe moeilijk dat ook is. In vrijwel iedereen (including myself!) schuilt een (kleine) emotie-eter. Je kunt eens nadenken of je je al schuldig voelde na de twee handen pepernoten in de middag!? Dit is namelijk helemaal nergens voor nodig omdat je verder zo gezond eet! Een goede oefening hiervoor is om vaak tegen jezelf te zeggen dat af en toe iets ongezonds nemen echt geen probleem is. Ook kun je heel bewust van die genietmomentjes gaan plannen.

Mijn advies voor jou is: lekker zo doorgaan, met een beetje aandacht voor het eten van meer fruit. Daarnaast je dus niet schuldig voelen over af en toe een mindere dag. Heel knap dat je hem toch met ons heb gedeeld!

Wil jij dat ik jouw voeding ook beoordeel?
Laat dan hieronder een reactie achter waarin je aan geeft dat je graag wilt meedoen. Ik zal willekeurig één van jullie uitkiezen en dit als antwoord op de reactie neerzetten. Ook stuur ik je een mail. Als je niet zo gezond eet, kun je natuurlijk ook mee doen! Ik probeer mijn tips altijd haalbaar te houden voor jou. Eventueel kun je gewoon onder een andere naam meedoen, zo blijf je anoniem.

Groetjes, Marloes

Lijkt het jou leuk om eens mee te doen aan ‘Your day in food’?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (19)
 1. daphne 7 jarengeleden

  dit vaker doen!!!
  en ik wil ook een keer:)

  Reageer
 2. Annie Laumen 7 jarengeleden

  Knap zoveel afvallen!!!!!
  Leuk eetdagboekjes brengt me op ideen.

  Reageer
 3. Renata 7 jarengeleden

  Ik vind dit altijd heel leuk en inspirerend om te lezen. Die tonijnburgers ga ik ook eens proberen te maken!

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Ik plaaats binnenkort een recept 🙂

   Reageer
   • Mirjam 7 jarengeleden

    Leuk! 🙂

    Reageer
 4. Joyce 7 jarengeleden

  Genieten moet, maar met mate. Ik vind 2 handjes pepernoten en wat chocola geen mislukte dag hoor! Ik eet dat wel vaker. Super goed bezig!

  Ik zou ook graag eens meedoen 🙂

  Reageer
 5. Jolanda 7 jarengeleden

  Wat leuk! Ik was quasi nonchalant bloglovin aan het door scrollen en zag ik ineens mijn eigen foto’s 😛
  Ik ben trouwens 1.72 😉

  Ik weet dat het niet echt een mislukte dag was, maar ik had het vooraf niet zo bedacht/gepland, vandaar dat het zo voelde. Ik wil mijn doordeweekse dagen zo “netjes” mogelijk eten, zodat ik in de weekenden wat meer speling heb.

  Bedankt voor je tips en ik ga er zeker wat mee doen! Fruit probeer ik nu weer minimaal 1x per dag te eten. Een poos vulde ik voeding in op mfp (ook die week) en kwam ik heel snel over mijn koolhydraten heen en had ik te weinig eiwitten, vandaar die repen. Nu heb ik sinds een 1,5 week mijn macro’s losgelaten en eet ik gewoon gezond. Het lijkt mij toch veel gezonder om een banaan te eten dan een eiwitreep, alleen maar om aan de eiwitten te komen (met alle andere toevoegingen erbij… )

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Leuk! Graag gedaan. Probeer inderdaad niet teveel te ‘tellen’ en meer te focussen op gezond eten. Eiwit krijg je echt wel voldoende binnen met een normaal Nederlands patroon :).

   Reageer
 6. Ilse 7 jarengeleden

  Tof om weer zo’n eetdagboekje te lezen.
  Vind dat Jolanda het super goed doet! Ga zo door!
  Als je nog eens een eetdagboekje nodig hebt Marloes, ik wil het graag voor je bijhouden 3 dagen :)!

  Reageer
 7. Linda 7 jarengeleden

  Altijd leuk om te lezen!
  Het lijkt mij ook erg leuk om wat adviezen van je te krijgen op basis van mijn dagboekje.

  Reageer
 8. Marjolein 7 jarengeleden

  Super goed gedaan zoveel afgevallen!!
  Zoals Marloes ook al zegt, daar mag je trots op zijn!!

  Mij lijkt het ook erg leuk om eens mee te doen 🙂

  Reageer
 9. M 7 jarengeleden

  Ik zou ook graag mee willen doen! Ik ben wel 15, hoop dat dat geen probleem is 🙂

  Reageer
 10. Tamara 7 jarengeleden

  Valt me zo op dat iedereen zo weinig tot geen brood eet.
  Ik heb ook al eens geprobeerd om als lunch een salade oid te nemen, maar heb dan het gevoel dat ik iets mis.
  Ik hou nou eenmaal te erg van mijn boterham denk ik….
  Eet altijd 4 volkoren boterhammen…..

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Dat is prima hoor Tamara! Ik merk inderdaad ook dat het een soort van trend is de laatste tijd. Om mee te nemen is brood ook vooral heel handig :).

   Reageer
 11. Celine 7 jarengeleden

  Ik zou ook graag mee willen doen!

  Reageer
 12. Jolanda 7 jarengeleden

  Ik hou helemaal niet van brood, vandaar dat ik het weinig eet 🙂

  Reageer
 13. rianne 7 jarengeleden

  Jeetje wat drink je veel… 4-5 liter op een normale dag lijkt me ook niet echt gezond?

  Reageer
  • Jolanda 7 jarengeleden

   Geen idee of het gezond is of niet. Mijn lichaam vraagt erom. Drink ik het niet, dan heb ik de hele dag een droge mond en krijg ik ook snel hoofdpijn. Als ik het in 2 uur tijd zou drinken lijkt het mij inderdaad echt niet goed, maar ik sta rond 6 uur op en ga om 23 uur naar bed, dus alles wat ik drink is wel flink verdeeld.

   Reageer
 14. Jana 7 jarengeleden

  Leuk artikel weer! Ook ik zou graag eens meedoen. Ik probeer toch wat gezonder te eten. Daarmee bedoel ik vooral “nadenken over wat ik neem en genieten van alles”. Ondertussen weeg ik 65 kg, mijn streefgewicht (een jaartje geleden 73 kg). Jammer genoeg zit ik een beetje in een moeilijkere periode, vooral een sportdip…

  Groetjes,
  Jana

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: