My/Your day in food Voeding

Your day in food #22

Door

Collage dag2

Het is weer tijd voor een van jullie (en mijn) favoriete artikelen, namelijk your day in food! We kijken een paar dagen mee in het voedingspatroon van een bezoeker van optimavita.nl, deze keer is het de beurt aan Lysanne. Ze vertelt ons wat ze at en dronk gedurende 3 dagen en ik geef daar mijn feedback op. Wil je ook een keer meedoen? Lees dan even het stukjes onderaan dit artikel.

Persoonlijke gegevens
Naam: Lysanne
Leeftijd: 24 jaar
Lengte: +- 1.67m
Sportactiviteiten: Ik geef 1 keer per week zumba les op de vrijdag. Dit is begonnen als mijn bijbaan, toen gaf ik 7 uur per week les. Inmiddels heb ik nu een kantoorbaan, waardoor ik nu nog ben teruggegaan naar 1 keer per week een uur lesgeven. Wel wandel ik elke dag ongeveer een uur met mijn hond.
Ben je tevreden met je gewicht?: Mwah. Ik heb goede en slechte dagen haha. Het is niet zo dat ik ontevreden ben, maar ik was altijd (voor de pubertijd zeg maar) heel erg dun tot zelfs mager. Kon eten wat ik wilde. Tot ik ouder werd. Toen ging het hard en kon ik ineens niet meer eten wat ik wilde. Die omschakeling was en is eigenlijk nog steeds erg lastig. Ik weeg momenteel rond de 65 kilo denk ik. De batterij van mijn weegschaal is al een tijdje leeg, dus precies weet ik het niet. Ik heb al een aantal keer geprobeerd af te vallen met een soort dieet (een keer koolhydraat arm gedaan en een keer Jasper Alblas smoothiesplan), maar ik vind het erg lastig. Ik kan het dieet wel volhouden, omdat ik dan gewoon niets ‘mag’ en ben ook zeker rond de 5 kilo afgevallen. Maar daarna terug naar ‘normaal’. Dat is zo lastig. Ik hou gewoon te erg van eten haha! Ik ben geloof ik een beetje een ‘alles of niets’ persoon en eten staat voor mij ook voor gezelligheid. Ik ben momenteel op zich best tevreden met mijn lichaam, maar het allerliefst zou ik weer onder de 60 kilo komen. Al denk ik dat dat toch een sprookje is, want ik vind het erg lastig om eten te weerstaan als ik het zie haha.

Voedingsdagboek
Dag 1
Ontbijt: Ik start mijn dag om 6:15 met een klein bakje yoghurt met daarin een half zakje Quaker havermout expres Golden Syrup en een kop groene thee (250ml).
Tussendoor: op mijn werk aangekomen om 8.00 drink ik een cappuccino uit het apparaat met 2 zoetjes. Om 10.00 uur komt er iemand met een traktatie. Ik begin net honger te krijgen, dus ik kan deze niet weerstaan en neem een stroopwafel bij mijn grote mok groene thee. (mijn mok op mijn werk past 500 ml in, overal waar ik zeg grote mok gaat het om deze hoeveelheid). Om 11.30 neem ik nog een grote mok groene thee.
Lunch: Om 12.30 eet ik 4 crackers. Dit zijn Vitalu volkoren crackers. 2 eet ik met scharrel smeerleverworst van de AH en 2 met Eru prestige smeerkaas. Hierbij eet ik 7 worteltjes. Hierna heb ik nog een beetje trek en neem ik nog een cracker met smeerkaas.
Tussendoor: Om 14.34 neem ik weer een grote mok groene thee, hierbij eet ik 2 kaki’s en om 15.30 neem ik een napoleon snoepje.
Diner: Bestaat vandaag uit sperzieboontjes (200 gr., gekookt zonder zout) met 4 kipfilet haasjes en aardappeltjes met schil uit de oven en een beetje frietsaus. Hierbij drink ik een klein glaasje appelsap troebel.
Tussendoor: In de avond krijgen we visite en komt er lekkers op tafel. Voor ik het weet heb ik een aantal stukjes pure chocola gevuld met mint op. Ik gok dat dit er 4 waren. Oh en een klein stukje nougat. Ik drink groene thee.

Vandaag heb ik 20 minuten met de hond gelopen en ook balletje gegooid.

Collage dag1

Dag 2
Ontbijt: 6:10 een klein bakje yoghurt met daarin een half zakje Quaker havermout expres Golden Syrup en een kop groene thee
Tussendoor: 8.15 cappuccino + 2 zoetjes uit het apparaat. Om 9.45 grote mok thee. 10.15 nog een grote mok thee met daarbij een appel met kaneel. Om 11.00 drink ik een klein kopje chocolade uit het apparaat.
Lunch: 2 Vitalu volkoren met smeerworst, 1 met smeerkaas. 1 rijstwafel met cashewnoten pindakaas en 2 rijstwafels met smeerkaas. 6 worteltjes en 1 pluot (=kruising abrikoos en pruim van de AH).
Tussendoor: 13.45 grote mok thee.
Diner: 2 wraps met op beide: een heel klein laagje frietsaus, 2 kipfilet plakjes, cherrytomaat, 1 plakje uitgebakken pancetta, tuinkruiden ijsbergsla, en een half ei. Ik eet het laatste plakje kipfilet met een half eitje op. Ik drink een klein glaasje appelsap troebel.

Het regent vandaag, bah. Ik loop een half uur stevig met de hond en ik poets/boen de keuken in zijn geheel. Hier ben ik een uur mee bezig en ben best wel bekaf hierna haha, koste best wat moeite.

Collage dag2

Dag 3
Ontbijt: 6:10 een klein bakje yoghurt met daarin een half zakje Quaker havermout expres Golden Syrup en een kop groene thee.
Tussendoor: Ik drink 2 cappuccino’s met 2 zoetjes op mijn werk. Om half 10 een grote mok groene thee. Om 10 uur komt er weer een traktatie langs, ik neem een kokosmakroon en om 11 uur drink ik nog een grote mok thee.
Lunch: Ik lunch met leftovers van gister. Ik maak een salade van ±100 gram tuinkruiden ijsbergsla, 15 cherrytomaten, 3 plakjes uitgebakken pancetta, 3/4e ei (pellen wilde niet lukken dus er bleef minder over haha) en een beetje zeezout en peper. Geen dressing. Ook eet/drink ik een Breaker high protein kokos.
Tussendoor: 14.10 grote mok thee. Om 15.30 eet ik een zakje bites van Biteswelove.
Diner: Rode kool met stukjes appel, biefstukpuntjes en zoete aardappel uit de oven (zonder schil, zonder olie, met paprika poeder/zout/peper). Ik drink een klein glas crystal clear.
Tussendoor: Vanavond gaan we naar vrienden, hier drink ik een vers gemaakte latte macciato en later nog een koffie met warme melk en een klein beetje rietsuiker. Ook eet ik 4 stukjes pure chocolade gevuld met mint.

Het regent weer, dus ik loop weer maar een half uur in plaats van een uur met de hond.

Collage dag3

Ik vind het zo bij elkaar best wel lastig te zien. Voor mijn gevoel eet ik echt best wel veel en toch heb ik soms nog trek. Dan komt weer die twijfel: “volgens mij eet ik echt al best veel, maar waarom heb ik dan nog trek? Eet ik toch te weinig?” Ik weet het gewoon niet zo goed! Volgens mij ben ik qua groenten best goed bezig, ik kom sowieso eigenlijk altijd wel aan 200 gram per dag. Doordeweeks eet ik (volgens mij) best ok. Deze 3 dagen waren van dinsdag t/m donderdag.

Reactie Marloes
Ik vind dat je heel goed bezig bent met je voeding Lysanne! Je eet veel groenten, veel fruit, volkoren producten en regelmatig zuivel. Je geeft aan dat je graag wat zou willen afvallen, daar zal ik mijn advies dan ook op baseren. 65kg is overigens een prima gewicht voor jouw lengte, het kan natuurlijk per persoon verschillen waar hij/zij zich prettig bij voelt. Dus misschien voel je je inderdaad fijner bij een paar kilo minder.

Je drinkt vaak cappuccino, dit wordt gemaakt van hele volvette melk omdat dat beter schuimt. Dit vergroot de hoeveelheid vet die je dagelijks binnen krijgt flink. Die zou je dus eventueel kunnen vervangen door normale koffie (met magere/halfvolle koffiemelk) of thee.

Daarnaast eet je nog best veel suikerrijke producten. Die zou je kunnen vervangen door producten met minder suiker. Bijvoorbeeld de golden syrup havermout, vervangen door naturel (instant) havermout. Ook kun je nog vaker voor gezonde tussendoortjes kiezen. Als ik even heel gemeen de ongezonde snacks van drie dagen op een rijtje zet, dan ziet die voor jou er zo uit:

 • 1 stroopwafel
 • 4 stukjes chocolade
 • 1 snoepje
 • Een stukje nougat
 • 1 kopje chocolademelk
 • 1 kokosmakroon
 • 4 stukjes chocolade
 • Koffie met suiker

Dit is best veel voor 3 dagen, als je wilt afvallen. Ik raad je aan om bijvoorbeeld met jezelf af te spreken maar 1x per dag iets lekkers te nemen. Zo blijft het haalbaar en kun je toch af en toe even snoepen. Vooral traktaties zijn moeilijk af te slaan, maar het gaat makkelijker als je meer gezonde opties hebt. Je kunt dus meer meenemen, of bijvoorbeeld een pak rijstwafels op je werk neerzetten.

De producten die je verder gebruikt, zijn gewoon allemaal prima! Daar heb ik niets op aan te merken. Je kunt op dagen dat je veel trek hebt, gerust inderdaad wat meer eten van die gezonde producten. Kennelijk heeft jouw lichaam het nodig! Dat is ook niet gek, want je beweegt iedere dag een uur.

Ik hoop dat je iets met mijn adviezen kunt.

Wil jij dat ik jouw voeding ook beoordeel?
Laat dan hieronder een reactie achter waarin je aan geeft dat je graag wilt meedoen. Ik zal willekeurig één van jullie uitkiezen en dit als antwoord op de reactie neerzetten. Ook stuur ik je een mail. Als je niet zo gezond eet, kun je natuurlijk ook mee doen! Ik probeer mijn tips altijd haalbaar te houden voor jou. Eventueel kun je gewoon onder een andere naam meedoen, zo blijf je anoniem.

Lijkt het jou leuk om eens mee te doen aan ‘Your day in food’?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (26)
 1. Mellie 7 jaargeleden

  Ik zou graag eens meedoen! 🙂

  Reageer
 2. bea 7 jaargeleden

  Alweer een heel mooi geschreven advies!
  En inderdaad, de “your/my day in food” zijn de leukste artikels 😀

  Reageer
 3. Marloes 7 jaargeleden

  Ik denk dat ik vrij gezond eet maar het lijkt me heel fijn om een keer een “frisse blik” op mijn eetpatroon te krijgen.

  Reageer
 4. Larissa 7 jaargeleden

  Ik doe graag mee!

  Reageer
 5. Marieke 7 jaargeleden

  Hoi! Wat leuk dit artikel, regelmatig zie ik mensen de artikelen die zoveel gezonder eten dan ik! En het voedingspatroon van Lysanne lijkt best op dat van mij (ook geregeld wat snoepen), plus dat onze lengte/gewicht aardig overeen komen. En dan nog zo’n relaxed advies van Marloes! Dat geeft mijzelf ook wat vertrouwen. En ik neem de tips van Marloes mee voor mijzelf! 🙂

  Reageer
 6. Rianne 7 jaargeleden

  Ik zou ook wel een keer mee willen doen! Ik houd dagelijks mijn voeding bij in een app (myfitnesspal, maar daar krijg je natuurlijk niet echt advies over voeding. Daarnaast ben ik mijn voedings- en sportpatroon gaan veranderen (meer krachtraining en meer eiwit) en weet ik niet of ik wel goed en genoeg eet.

  Reageer
 7. Theodoortje 7 jaargeleden

  Leuk om te zien!
  Die dingen uit de automaat en traktaties zijn inderdaad best lastig op je werk.
  Ik sleep me naar mijn gevoel echt een ongeluk om al mijn eten voor een werkdag mee te nemen (ik heb rare werktijden dus moet wel altijd ontbijt en lunch of lunch en avondeten meenemen, plus alle tussendoortjes).
  Maar ik vind het er niet raar uitzien Lysanne! Succes ermee!

  Reageer
  • Lysanne 7 jaargeleden

   Dank je wel! ?

   Reageer
 8. Ellen 7 jaargeleden

  Weer leuk om te lezen! Ook ik zou graag eens meedoen 🙂

  Reageer
 9. Celine 7 jaargeleden

  Ik wil ook graag mee doen!

  Reageer
 10. Anne-Lotte 7 jaargeleden

  Ik zou graag eens mee doen! Vooral omdat ik moeite heb met genoeg eten en zou daar graag tips over krijgen!

  Reageer
 11. Marjon 7 jaargeleden

  Ik zou ook graag eens mee willen doen! 🙂

  Reageer
 12. Stefanie 7 jaargeleden

  Leuk voedingsdagboek! Gewoon lekker normaal!

  Ik zou graag ook een keertje mee willen doen! 🙂

  Reageer
 13. shannen 7 jaargeleden

  Het zou mij ook leuk lijken om mee te doen 😀

  Reageer
 14. Linda 7 jaargeleden

  Ik probeer op het moment af te vallen en het gaat redelijk goed, ben wel heel benieuwd of jij nog een andere kijk hebt op mijn eetpatroon. Ik doe dus graag mee!

  Reageer
 15. Mendy 7 jaargeleden

  Ik zou ook graag eens meedoen!

  Reageer
 16. Lysanne 7 jaargeleden

  Heel erg bedankt voor je advies Marloes! Ik vond het heel leuk om mee te mogen doen, en het gaf me al zelfs een beetje inzicht om al die etenswaren zo bij elkaar te zien staan. Je weet natuurlijk wel ongeveer wat je eet, maar door het zo op te schrijven zie je alles pas echt goed. Ik ga zeker wat doen met je tips, die zijn echt super namelijk. Cappuccino skippen, gewone havermout en inderdaad 1x per daf iets lekkers. Hiervoor ga ik vragen of ze de snoeppot op het werk kunnen verplaatsen zodat ik er minder langs loop. Nogmaals bedankt Marloes, fijn om te weten dat ik opzich goed bezig ben en soms best wat meer (gezonde) dingen kan eten als ik nog trek heb.

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Graag gedaan! Opschrijven geeft inderdaad duidelijkheid. Heel veel succes!

   Reageer
 17. Lilian 7 jaargeleden

  Leuk artikel altijd!

  Reageer
 18. janice 7 jaargeleden

  Ik zou graag een keer mee willen doen! Heb sinds 2 jaar mijn levensstijl helemaal omgegooid en ben benieuwd of het nu goed js

  Reageer
 19. Ellen 7 jaargeleden

  Ik doe ook graag mee.
  Op het werk wandel ik in de pauze sinds een tijdje, maar ik heb daardoor ook meer honger. Met name in de ochtend. Ik ben benieuwd of je nog ander opties en tips hebt voor me.

  Reageer
 20. Julia 7 jaargeleden

  Heyy! Wat een leuk initiatief. Ik zou ook graag eens mee willen doen. Ben erg benieuwd haha.

  Reageer
 21. Amanda 7 jaargeleden

  Altijd leuk om te lezen dit soort artikelen, erg inspirerend ook! Ik doe graag een keer mee

  Reageer
 22. Alia 7 jaargeleden

  Weer erg leuk om te lezen! Ik merk zelf dat ik meer trek heb waneer ik meer zoet eet op een dag. Zo heb ik meer trek wanneer ik ontbijt met kwark met muesli dan met ei,ham en avocado op knäckebröd. Daar moest ik aan denken toen ik die golden syrup zag staan.

  Reageer
 23. M 7 jaargeleden

  Hi Marloes,
  Ik wil heel graag meedoen! Ik ben na een jarenlange eetstoornis eindelijk genezen en ben benieuwd of ik écht gezond eet.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.