| 12 oktober 2014

Your day in food #14

Collage dag1

De tijd vliegt jongens! Het is alweer anderhalve maand geleden dat het vorige ‘Your day in food-artikel’ verscheen. Ik vond het daarom weer hoog tijd en nodigde iemand die gereageerd had op het vorige artikel eruit om haar voedingspatroon aan ons te laten zien. Deze keer is het Emma geworden. Klikt snel verder om te zien hoe Emma’s eetpatroon eruit ziet én wat mijn reactie daarop is.

Persoonlijke gegevens
Naam: Emma
Leeftijd: 17 jaar
Lengte: 1.69m
Sportactiviteiten: Ik sport ongeveer 3 tot 4 keer per week. Twee keer per week basketbaltraining en één keer per week een wedstrijd. Daarbij probeer ik nog een keer per week iets anders te doen, bijvoorbeeld hardlopen of een workout van Youtube. Ook heb ik 2 keer per week een kleine drie kwartier bewegingsonderwijs op school.
Ben je tevreden met je gewicht: Ik ben redelijk tevreden met mijn gewicht. Ik probeer de 80/20 regel aan te houden. Dus 80% ‘gezond’ en 20% ‘ongezond’ eten. Ik vind het nog steeds heel lastig om balans te vinden. Of ik eet te weinig of ik eet teveel. Op dit moment weeg ik ongeveer 58,5 kilo, daarover mag ik niet klagen, maar het liefst zou ik nog iets minder willen wegen.

Collage dag1

Voedingsdagboek
Dag 1 (zondag)
Ontbijt: Ik begin iedere dag met een glas water. Daarna maakte ik een lekker havermout-onbijtje met (1/2) cup havermout, 1 cup amandelmelk, een klein beetje kaneel en diepvries frambozen. Hierbij dronk ik een grote kop groene thee.
Tussendoor: Ik ontbeet vrij laat, dus ik had tussendoor niet veel trek. Wel maakte ik een Latte Macchiato met ongeveer 150 mL halfvolle melk.
Lunch: Een speltboterham met Beemster 30+ oud kaas en 5 radijsjes. Ook at ik een meergranen afbakpistoletje met een plakje achterham. Hierbij dronk ik een glas water.
Tussendoor: Twee mandarijntjes (waarvan ik er eentje niet helemaal op at) en een kop groene thee.
Aan het einde van de middag besloten mijn moeder en ik om een eindje te gaan wandelen. Onderweg kwamen we op een terrasje terecht. Hier bestelde ik een kop warme chocolademelk met slagroom. Het koekje at ik ook op 🙂
Avond: Stukje gebakken zeebaarsfilet, aardappeltjes met olijfolie uit de oven, drie wortelen en salade (gemengde sla, gele paprika, radijsjes, komkommer en een dressing van balsamico azijn en olijfolie). Hierbij dronk ik twee glazen water. Als toetje nam ik een klein schaaltje ananas.

Beweging: half uurtje wandelen.

Collage dag2

Dag 2 (maandag)
Ontbijt: Een glas water en een kop groene thee. Ook at ik weer havermout, maar deze keer met een banaan en drie walnoten.
Tussendoor: Tussendoor nam ik een plakje ontbijtkoek. Hierbij dronk ik twee koppen koffie (met halfvolle koffiemelk) en een glas water.
Lunch: Ik lunchte met een (koude) tosti gemaakt van twee speltboterhammen, Beemster 30+ oud kaas en een plakje achterham. (Ik was bijna vergeten een foto te maken, dus ik heb een foto van de ene helft van de tosti, de andere was al in mijn buik verdwenen).
Tussendoor: Een drop-napoleon en twee rijstwafels; een met pindakaas en eentje met een plakje kipfilet. Ook dronk ik drie glazen water, een kopje koffie (met halfvolle koffiemelk) en een kop groene thee.
Avond: Bloemkool met geitenkaas uit de oven (echt een aanrader voor mensen die niet van bloemkool houden of een keer iets anders met bloemkool willen doen!), salade (gemengde sla, gele paprika, tomaatjes, komkommer en een dressing van balsamico azijn en olijfolie) en twee gemarineerde kip-drumsticks.
Tussendoor: Na de training nam ik nog een schaaltje Griekse yoghurt met 5 walnoten en een klein beetje honing.

Beweging: Basketbaltraining van vijf kwartier.

Collage dag3

Dag 3 (dinsdag)
Ontbijt: De dag begon weer met een glas water en een kop groene thee. Wederom maakte ik havermout, maar deze keer met warme appel en drie walnoten!
Tussendoor: Ik at twee rijstwafels met een half plakje Beemster kaas. Ook dronk ik een kop koffie en een glas water.
Lunch: Ik was iets vroeger uit dan normaal, dus maakte ik een lekkere salade voor mezelf. Deze bestond uit spinazie, zongedroogde tomaatjes, geitenkaas, kipfilet (broodbeleg), pijnboompitjes en een klein scheutje olijfolie.
(Normaal gesproken neem ik twee speltboterhammen mee naar school.)
Tussendoor: Ik had nog een klein beetje spinazie over, dus maakte ik een groen monster (spinazie, een banaan, scheutje yoghurt) voor tussendoor. Ik dronk een kop groene thee en drie glazen water.
Avond: Zilvervliesrijst met gewokte kip (gemarineerd in ketjap), prei, champignons, cashewnoten en sambal.
Tussendoor: Ik dronk een kop thee en nam hierbij een klein stukje pure (70%) chocolade.

Reactie van Marloes
Emma, je voedingspatroon ziet er echt super goed uit! Je hebt een hele duidelijke regelmaat, kiest voor gezonde producten en varieert veel. Je geeft aan dat je je lichaamsgewicht het liefst nog iets lager zou zien, dat raad ik je absoluut af! Je BMI is momenteel 20,5, de ondergrens van een gezond gewicht ligt op 20. Afvallen zou dus niet meer helemaal gezond zijn.
Je mailde dat je wat meer hebt gesnoept dan normaal, door je maandelijkse periode. Ik vind dit echter nog steeds helemaal niet veel! Ik vind het juist goed dat je af en toe een snoepje, stukje ontbijtkoek of stukje chocolade neemt. Ik zou dit dan ook lekker blijven doen, zeker omdat je het heel goed bij één stukje kunt houden.
Als ik dan héél kritisch ga kijken, dan is er een mini verbeterpuntje. Dat is de hoeveelheid fruit die je gebruikt. Op de eerste dag gaat dit perfect, maar de andere twee dagen kom je niet aan twee stuks fruit. Dit kun je als aandachtspuntje nemen. Maar nogmaals, dat is echt maar een klein puntje.
Ik vind dat je het keurig doet! Je patroon is super, je beweegt veel en je maakt gevarieerde gerechten met gezonde producten. Daarom heb ik er verder niets aan toe te voegen behalve: ga zo door!

Iets totaal anders….waar ik wel nieuwsgierig naar ben is de foto met de pincet op dag 2 :D. Misschien heb je me deze per ongeluk gestuurd, want ik zou niet weten wat voor eten of drinken dit is. Het ziet er meer uit als een schoolproject :). Ik heb hem toch maar bijgevoegd, vond het wel grappig.

Wil jij dat ik jouw voeding ook beoordeel?
Laat dan hieronder een reactie achter waarin je aan geeft dat je graag wilt meedoen. Ik zal willekeurig één van jullie uitkiezen en dit als antwoord op de reactie neerzetten. Ook stuur ik je een mail. Als je niet zo gezond eet, kun je natuurlijk ook mee doen! Ik probeer mijn tips altijd haalbaar te houden voor jou. Eventueel kun je gewoon onder een andere naam meedoen, zo blijf je anoniem.

Wil jij een keer meedoen aan ‘Your day in food’?

16 reacties

 1. Ik vind dit soort artikelen altijd erg leuk. Je kan er zoveel inspiratie uit halen. Net als het dagboek in de Grazia haha. Ik zou het ook wel leuk vinden om eens mee te doen!

 2. Ik vind wel dat ze te weinig eet om op gewicht te bijven. Ze komt denk ik nog niet eens aan de 2000 kcal en daarbij sport ze ook nog veel

 3. Heel erg bedankt voor je reactie! Fruit is wel een dingetje ja, maar ik ga proberen om aan die twee stuks per dag te komen. Haha die foto was een foutje. Hij stond tussen al mijn foto’s, dus ik heb hem perongelijk gestuurd. De foto is van een project waar ik mee bezig ben op school, namelijk het kweken van eendenkroos.

 4. Ik vind dat je gezond eet. Wat me wel zorgen baart is dat ik het gevoel krijg dat je wel heel obsessief bezig bent met (gezond) eten, zeker omdat je nog zo jong bent. Niets mis mee om ermee bezig te zijn, maar probeer ook soms te genieten van ongezonde producten zoals een bakje chips of een vet saucijzenbroodje in je tussenuur ofzo. Dat hoort ook een beetje bij jong zijn. Je kunt je hele leven nog superveel verantwoordelijkheid dragen voor alles, waaronder een gezond eetpatroon. Probeer nu je het nog kan hebben ook af en toe de teugels iets te vieren.

  1. Dat dacht ik ook ja! Leuk om te lezen wat je zoal eet.. maar ik denk tijdens t lezen, wanneer komt er een keer iets minder verantwoord voorbij? Lijkt allemaal zo “perfect” persoonlijk zou ik er niet van genieten 😉

 5. Fijn om via deze artikelen weer wat inspiratie te halen! Ik zou het ook wel eens leuk vinden om te laten zien hoe ik probeer om van een ongezonde leefstijl, voor een gezonde en bewuste leefstijl te kiezen.

  1. Iedereen heeft een andere voedingsbehoefte. De stofwisseling verschilt namelijk per persoon. Als je gedurende lange tijd op gewicht blijft, dan is het kennelijk voldoende.

 6. Leuk artikel! Ik zou zelf een volgende keer graag mee willen doen. Ik ben het afgelopen jaar best wat afgevallen en train voor een halve marathon. Mede daardoor vind ik het af en toe lastig inschatten wat ik nou precies aan voeding nodig heb. Lijkt me dus leuk om ook eens mijn voedingspatroon onder de loep te nemen!

 7. Hey, leuk om te zien. Heel inspirerend. Ik zou best een keer mee willen doen. Ik ben namelijk net uit de achtbaan van anorexia en ik probeer nog verder te genezen. Ik zou dus graag weten of ik nu goed bezig ben met mijn eetpatroon. Dit vind ik nog lastig in te schatten, en bovendien val ik ook nog wel eens terug in mijn oude eetpatroon.

  Groetjes Linda

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram