| 24 december 2017

Your day in food #34 – 50 jaar en afvallen

Ongeveer een maand geleden zag je weer een ‘Your day in food’ artikel op optimavita.nl, nadat ik het maanden vergeten was. Jullie reacties waren super positief, dus het lijkt me leuk om weer vaker zo’n artikel te plaatsen. Ik heb uit de reacties iemand gekozen voor een volgende editie. Dit keer is dat Ellen, een 50-jarige lezeres die graag wil afvallen. Ze geeft ons een kijkje in haar eetdagboek en beweegpatroon.

Persoonlijke gegevens
Naam: Ellen
Leeftijd: 50
Lengte: 1.64m
Sportactiviteit: Ik wandel gemiddeld 6 keer per week met mijn hond in de bossen. Op de 2 dagen per week die ik werk wandel ik ongeveer een half uur. De andere dagen probeer ik een uur te wandelen. Ik ga 3 keer per week naar de sportschool waar ik 1x per week een groepsles cardio  volg, de andere keren doe ik krachttraining en vrije cardio en soms een bodypump les.
Ben je tevreden met je gewicht?: Op dit moment weeg ik 88,2 Kg. Mijn streefgewicht is 75 Kg en dat wil ik eind augustus 2018 bereikt hebben.

Ik drink over het algemeen heel de dag door water en rooibos thee. 1 keer per week een glas Pepsi Max. Ik slik elke dag voor het ontbijt een multivitaminepil, een vitamine D pil en op dit moment ook voor de 4e maand een ferrofumaraat 200 mg pil (edit Marloes: dat is een ijzertablet) omdat ik al minstens een half jaar een te laag HB-gehalte heb. (Menopauze perikelen) Hierbij drink ik een glas water.

Voedingsdagboek
Dag 1 (vrijdag) 
Ontbijt: 2 sneden mueslibrood met AH lekker en licht, een plak 30+ kaas en een kop Lady Gray thee van Lipton (alleen bij het ontbijt drink ik zwarte thee) Na het ontbijt heb ik 55 minuten met de hond in de bossen gelopen voordat ik ging werken (het was eindelijk een keer droog dus langer gewandeld)
Tussendoor: Thee
Lunch: Twee sneden volkorenbrood met pindakaas, sambal en banaan. Wat erover was van de banaan heb ik zo opgegeten. Een beker half volle melk.
Tussendoor: Thee
Avondeten: 100 gram varkenshaas, 200 gram aardappelen en 350 gram paarse spruitjes. Voor de jus heb ik 2 koppen water en 2 maggiblokjes bij het braadvocht gedaan en aangebonden met allesbinder. Er blijft meestal best veel jus over dus ik krijg de 10 ml Croma niet geheel binnen. Erbij een glas water om te drinken.
Tussendoor: 150 gram Campina magere milde kwark met een halve appel (andere helft eet ik zo op) en zelfgemaakte Granola (van Smaak 7 granen vlokken, amandelen, hazelnoten, cashewnoten, cranberries, pompoenpitten, kaneel, verse kardemom en ahornsiroop). Verder heb ik meerdere koppen rooibos sinaasappelthee van de Lidl gedronken

Dag 2 (zaterdag)
Ontbijt: Havermoutpap van 40 gram AH hele havervlokken en 250 ml halfvolle melk. Daarop banaan en pompoen- en zonnebloempitten. Ik doe er liever walnoten in maar die waren op. Erbij een kop Lipton Lady Gray theegedronken Na het ontbijt ben ik naar de sportschool gegaan en heb 1,5 uur gesport: Egym, krachttraining en 25 minuten op de lopende band met helling.
Lunch: Een bruin rustiek pistolet met carpaccio tapenade, filet americain, seranoham en 30+ kaas. Een beker halfvolle melk en een kop sinaasappel rooibosthee
Tussendoor: ‘s Middags moesten we naar een verjaardag en daar heb ik 1stukje stokbrood met salade op en 1 plakje grilworst. En heel veel koppen rooibos thee.
Avondeten: Gemengde salade met 80 gram gerookte kip, 1 gekookt ei, 150 gram aardappel blokjes, 25 gram Grana Padano kaas, snoeptomaatjes, wortel julienne en Calvé caesar dressing. Een glas water en een kop thee erbij.
Tussendoor: 1 appel en 40 gram Propercorn popcorn licht gezouten.

Dag 3 (zondag)
Ontbijt: 2 sneden mueslibrood met AH lekker en licht, een plak 30+ kaas en een kop Lady Gray thee van Lipton. Na het ontbijt heb ik een uur en 25 minuten met de hond in het bos gewandeld.
Lunch: Een bruin rustiek pistolet met filet americain, seranoham en 30+ kaas met tomaat en een kop zelfgemaakte tomatensoep. Een beker halfvolle melk en een kop mango perzik rooibosthee.
Tussendoor: 1 appel en een kop thee
Avondeten: Chili con carne (kidneybonen, mais, mager rundergehakt, paprika en courgette) met een beetje kaas en 2 verkruimelde tortilla chips er overheen en gemende salade met dressing. Een glas Pepsi Max erbij.
Tussendoor: Rooibos thee, Campina magere kwark met kaki en zelfgemaakte granola.

Meestal eet ik maar op 1 dag per weekend een pistolet rustiek. De andere dagen van de week eet ik als lunch meestal 2 volkoren boterhammen met beleg en 1 knäckebröd met kaas en tomaat of 2 boterhammen met beleg en een kop soep.

Reactie Marloes
Ik denk dat je al super goed bezig bent Ellen! Je denkt goed na over je doelen en over hoe je ze kunt bereiken (Ellen stuurde me nog meer info, die ik niet allemaal heb gedeeld omdat het verhaal anders wat lang werd). Je eet gezond, drinkt voldoende en beweegt veel. Ook is er ruimte voor af en toe iets lekkers, zoals de popcorn. Knap dat je jezelf heb kunnen inhouden op die verjaardag!

Je voeding is op dit moment volwaardig. Het bevat alle vitamines en mineralen die je nodig hebt. Goed dat je een vitamine D tablet slikt. Dit zou ik inderdaad aanraden gezien je leeftijd. Zoals My Fitness Pal ook al aangeeft volgens jou, kan het nodig zijn om minder te eten als je minder zou gaan bewegen. Nu je veel beweegt, denk ik zeker dat je kunt afvallen met deze voeding! Mocht je ooit minder bewegen, dan kun je op de volgende punten kleine besparingen maken om toch nog af te vallen:

 • Neem normaal brood bij je ontbijt met een dun laagje appelstroop onder de kaas voor de zoet/zout combi.
 • Eet op een dag 1 portie noten/zaden/pindakaas. Als je pindakaas gebruikt, houd dan je noten uit de granola.
 • Neem bij je avondmaaltijd geen of minder geraspte kaas.

Op dit moment zou ik je deze aanpassingen echter niet aanraden, aangezien je veel beweegt! Ik denk dat je super goed bezig bent. Je krijgt alles binnen wat je nodig hebt.

Je geeft aan vaker pasta en rijst te willen eten, maar loopt aan tegen de grotere hoeveelheid calorieën. Kijk anders een tussen mijn recepten op optimavita.nl. Daarin vallen de calorieën heel erg mee! Ik gebruik vaak wat minder pasta en rijst en wat meer groenten. Als saus kies ik graag voor gezeefde tomaten of tomatenpuree, dat scheelt!

Lang verhaal kort: je bent super goed bezig en gaat op deze manier denk ik zeker je doel bereiken!

Wil jij dat ik jouw voeding ook beoordeel?
Laat dan hieronder een reactie achter waarin je aan geeft dat je graag wilt meedoen. Ik zal willekeurig één van jullie uitkiezen en een mail sturen. Als je niet zo gezond eet, kun je natuurlijk ook mee doen! Dat vind ik juist heel leuk. Ik probeer mijn tips altijd haalbaar te houden voor jou. Eventueel kun je gewoon onder een andere naam meedoen, zo blijf je anoniem.

Groetjes, Marloes

Lijkt het jou leuk om eens mee te doen aan ‘Your day in food’?

20 reacties

 1. Het lijkt me ontzettend leuk om eens te horen wat een dietist van mijn eetpatroon vindt.
  Zijn er bepaalde voorwaarden waar je aan moet voldoen? Of wordt iedereen random uitgekozen?

 2. Toevoeging: ik vind deze artikelen altijd super leuk om te lezen. Ik haal er vaak veel inspiratie uit.

  Zelf zou ik niet snel kiezen voor het notenbrood wat Ellen eet. Omdat dat aan de ongezondere kant is in mijn ogen. Maar dat is eigenlijk helemaal geen probleem. Ik hou super veel van dat brood.
  Ik ga het zeker weer eens halen! 😀

 3. Leuk om deze positieve feedback te krijgen. Had zelf niet gedacht aan de appelstroop onder de kaas op het brood. Geode tip Marloes! Voor de lezers; ik heb moeite met het eten van hartig beleg op brood bij het ontbijt en daarom kies ik voor het mueslibrood, wat ook volkoren is itt bijvoorbeeld krentenbrood, met 30+ kaas (voor de eiwitten zodat ik minder snel weer trek krijg) . Maar nu ga ik ook gewoon volkorenbrood met appelstroop proberen. Mirthe, zeker weer een keer mueslibrood eten!

   1. Ik herken helemaal het probleem van hartig beleg bij het ontbijt. Voor mij werkt een klein plakje kaas met een beetje stroop helemaal prima. ik gebruik nu minder stroop dan ik in het begin deed.

 4. Ik zou heel graag wat feedback van je ontvangen, ik weet dat ik niet juist/genoeg eet, maar vind het heel moeilijk hierin iets te veranderen. Echter zou het voor mijn lijf en (sport) prestaties echt beter zijn. Alle tips zijn dan ook meer dan welkom!

 5. Hoi Marloes,

  Wat ontzettend leuk zeg! Ik zou heel graag mee willen doen. Ik wil heel graag afvallen maar het lukt me niet echt dus zou het ontzettend tof vinden om van jou feedback te krijgen over mijn eetpatroon.

  Liefs Bianca

 6. Ik zou graag wat tips willen hebben wat ik eten ik ben erg gevoelig voor vetten ook kocosolie wat erg gezond is, verdraag ik koud maar niet warm. verder zou ik minder brood willen eten en vervangers daarvoor.
  Groetjes Ina

 7. Ik ben 50 jaar en sinds 2015 last van trage schildklier .overgang e.d en ben in die 2jaar totaal 25 kilo aangekomen .vooral in mijn buikstreek en voel me niet prettig en probeer goed te eten .ben ik vega geworden .beweeg met wandelen en werken .maar er gaat geen gram af !!! ?
  Wat doe ik verkeerd .ik eet s.morgens havermouth met 30 Gr noten (amandelen)
  Smiddags Griekse yoghurt met granola en s’avonds groente met kleine aard appel . Tussendoor soms cup a soup of fruit .
  Ik ben geen veel eter . Drink ook genoeg water .
  Sporten is voor mij moeilijk omdat ik nu ook artrose in de knieën heb .
  Ik wil graag een goede tip voor eten en beweging .

 8. Hoi Marloes,
  Kan je uitleggen waarom extra vitamine D belangrijk is?
  Ik slik multivitamine en magnesium tegen spierkrampen, krijg je dan niet al voldoende vitamine D binnen?
  Groetjes

 9. Ik zie al genoeg lekkere gezonde dingen op de foto’s staan die ik zelf ook wel eens wil gaan maken. Ben tijdens mijn zwangerschap heel wat kilo’s aangekomen waardoor ik nu helemaal niet lekker meer in mijn vel zit. Thanks voor je leuke blog!

 10. Heel,
  super leuk om te lezen!
  Ik zou het leuk vinden om een keer te schrijven en dat jij mijn voedingspatroon zou beoordelen. Ik sport erg veel (6x per week) en moet daarnaast nog een paar kilo aankomen, omdat ik herstellende ben van een eetstoornis. Het lijkt mij leuk om dit te delen en door jou beoordeling kan ik zien of ik zelf een beetje goed bezig ben.
  x

 11. Hi Marloes!

  Graag doe ik mee met deze actie. Ik merk dat ik te weinig prioriteit geef aan gezond eten en vaak dezelfde voedingsmiddelen eet; brood als ontbijt en lunch en pasta of stamppot als avondeten…. wel eet ik 2 stuks fruit. Groente krijg ik daarentegen veel te weinig binnen.. Te druk met werk (als zzp’er), de zorg voor onze dochter, huishouden, etc.. Heb echt een duwtje in de goede richting nodig om weer gezond te eten. Ik snak ook naar gevarieerder eten. Oja, sporten schiet er ook telkens bij in; probeer wel dagelijks te wandelen en ga af en toe zwemmen. Ben niet zo goed in thuissporten… Zou het supertof vinden als je me tips of adviezen kunt geven over mijn eetpatroon.

 12. Het lijkt me heel leuk om een keer mee te doen! Ik eet zo gezond mogelijk, maar soms heb ik het idee dat ik op een doordeweekse dag te weinig eet. Het zou dus heel fijn zijn om eens te horen van een dietiste of mijn eetpatroon goed is of juist niet. Fingers crossed 😉

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram