| 7 september 2016

Your day in food #29

Dag 2 Your day in food

Tijd voor editie 29 van ‘Your day in food!’. In deze serie kijken we mee naar het eetpatroon van een lezer(es) van optimavita.nl. Vandaag is het de beurt aan Jirka. Ze heeft voor ons 3 dagen bijgehouden wat ze at en dronk. Ook vertelt ze iets meer over waar ze mee bezig is wat betreft goed leven. Ik geef haar mijn feedback op haar voedingspatroon. Ik zal dat altijd proberen zo realistisch mogelijk te doen. Ook een keer meedoen? Lees dan snel verder.

Persoonlijke gegevens
Leeftijd: 24 jaar
Lengte: 160 cm
Sportactiviteit per week: Dit verschilt van week tot week, maar ik probeer toch minstens 3 keer te sporten in een week. Ik heb een fitnessabonnement en hou enorm van de groepslessen die er gegeven worden. Maandag doe ik een uurtje step en een uurtje U-bound na elkaar (dat is soms best heftig). Dinsdag en vrijdag wordt er een uurtje body move gegeven (een beetje insanity-achtig). Het is ondertussen wel al even geleden dat ik deze groepsles nog heb gevolgd, maar ik probeer om ze toch terug te volgen. Verder probeer ik nog een andere dag een uurtje crosstrainer te doen in combinatie met een beetje kracht. In goede weken kom ik dus op 5u sport per week, maar vaak is het ook maar 3 of 4u. Een week zonder sport komt nooit voor 😀
Ben je tevreden met je gewicht?: Momenteel weeg ik rond de 63 kg. Ik ben al 6,5 kg afgevallen en zou graag nog een beetje afvallen. Het liefst zou ik de 58 kg zien verschijnen op de weegschaal. Maar ik besef ook goed genoeg dat dat getalletje heel weinig zegt en dat het vooral een gezonde levensstijl is dat je moet aanhouden. Als ik er dus strakker uitzie met 63 kg op de weegschaal, ben ik daar ook zeer tevreden mee.
Algemeen: Ik probeer steeds voldoende water te drinken overdag. Op 1 van de foto’s zie je een fles van 2 liter water, zo’n fles sleur ik de hele dag met me mee en ’s avonds tegen ik ga slapen, moet ze leeg zijn. Dit lukt mij vrijwel elke dag, buiten het weekend, dan kan het zijn dat ik maar 1 liter of anderhalve liter water drink. Ik verspreid mijn drank dus over de hele dag, waardoor ik bij de maaltijden zelf niet extra drink.

Voedingsdagboek
Dag 1
Ontbijt 6u00: Dit is hooguit mijn favoriete ontbijtje van het moment. Warme havermoutpap met appel en kaneel. Ik neem altijd 30 gram havermout, ongeveer 140 g sojamelk en 1 volledige appel (Pink Lady vind ik het lekkerste).
Tussendoortje 10u30: Als tussendoortje neem ik 1 potje magere fruityoghurt met aardbeismaak.
Lunch 11u30: 1 bruine boterham met kalkoenfilet en 1 bruine boterham met light kaas. Hier at ik nog snoeptomaatjes en komkommer bij. Ik werk overdag, dus moet elke dag een lunchpakketje maken. Op de foto zie je hoe dat lunchpakketje eruitziet.
Tussendoortje 14u00: In de namiddag neem ik bijna altijd een stukje fruit als tussendoortje. Vandaag koos ik voor een potje druiven, die zijn lekker zoet. Dit potje bevat ongeveer 200 gram witte druiven. Ik at ze lekker achter mijn bureau terwijl ik nog aan het werk was.
Diner 18u00: Voor het diner neem ik gekookte aardappelen (ongeveer 150 g) met kabeljauwfilet (deze zie je helaas op de foto niet liggen onder de berg groenten). Hierbij eet ik groenten (wortel, ui, prei en selder) in een melksausje.
Tussendoortje 22u00: ’s avonds als ik op de bank voor tv zit, vind ik het moeilijkste moment van de dag om niet te gaan snoepen. Ik heb dan altijd enorme trek in zoet. Eigenlijk heb ik dit de hele dag. Ik ben een echte zoetebek. Overdag kan ik het vaak nog een beetje bedwingen, maar ’s avonds vind ik dit toch echt moeilijk en eet ik graag iets echt zoet. Ik probeer dan steeds de net iets gezondere varianten te kiezen. Vandaag kies ik voor een pakje schoolkoeken.
Mijn fles van 2 liter water heb ik vandaag leeg gedronken.

Dag 1 your day in food

Dag 2
Ontbijt: Ik start de dat met 145 g magere witte yoghurt met 30 g muesli dried fruit. Als topping heb ik framboosjes en blauwe besjes.
Tussendoortje 10u30: Het tussendoortje van deze voormiddag is hetzelfde als gisteren, namelijk 1 potje magere fruityoghurt met aardbeismaak, alleen is de yoghurt van een ander merk.
Lunch 11u30: Gisterenavond heb ik een slaatje gemaakt en deze bestaat uit: sla, komkommer, tomaatjes, broccoli, wortel, champignons, courgette en 30 g light mozzarella. Hierbij eet ik 1 sneetje bruin brood.
Tussendoortje 15u00: Ook vandaag eet ik weer een potje druiven van 200 g.
Tussendoortje 16u30: Aangezien ik na het werk meteen doorrijd naar de fitness, eet ik nog een stuk fruit op het werk. Vandaag kies ik voor een appel, ook weer een Pink Lady.
17u30: Ik doe een uurtje crosstrainer in de fitness. (Oh mijn benen voelde zo zwaar aan.)
Diner 19u00: 150 g gekookte volkoren spirelli met spaghettigroenten en tomatenstukjes uit blik. Op de spirelli doe ik gemalen light kaas.
Tussendoortje 21u00: Net als gisteren neem ik iets zoet als ik tv ga kijken. Deze keer kon ik me niet aan 1 pakje schoolkoeken houden en heb ik er 2 gegeten. Hierbij dronk ik een grote mok rozenbottel thee.
Mijn fles water van 2 l heb ik ook vandaag leeg gedronken.

Dag 2 Your day in food

Dag 3
Ontbijt 6u00: 145 g witte magere yoghurt met 30 g muesli dried fruit en witte druifjes als topping.
Tussendoortje 10u00: In de voormiddag kies ik zoals jullie kunnen zien vaak voor een melkproductje. Ook vandaag is dit het geval, maar ditmaal een potje magere kwark met aardbeismaak.
Lunch 11u30: Ik hou van groentjes tijdens mijn lunch. Vandaag zit er in mijn brooddoos komkommer, tomaatjes, broccoli en courgette. Hierbij eet ik 2 boterhammetjes met light kaas.
Tussendoortje 15u00: 50 g framboosjes
Diner 17u00: Als avondmaal eet ik 150 g gekookte aardappelen met varkenshaasje (waarover een beetje vleessaus) en sperziebonen. Over de aardappelen doe ik een beetje tomatensaus.
Tussendoortje 21u00: Zoals elke avond heb ik ook deze avond weer zin in iets zoet. Ik eet 2 potjes pudding van alpro en doe hier hagelslag op.
Mijn 2 l waterfles is weer flink leeg 😀

Ik probeer een healthy lifestyle aan te houden, maar ik zal voor altijd een zoetebekje blijven. Op het werk was er iemand jarig en die had een traktatie bij, namelijk allemaal mini koekjes zoals twix, mars,… ooh hier had ik zo’n zin in, maar heb het toch gehouden bij de tussendoortjes die ik van thuis mee had, namelijk fruit en yoghurt/kwark.

Dag 3 Your day in food

Reactie Marloes
Ik vind dat je echt heel goed bezig bent met jouw gezonde leefstijl! Je beweegt veel, eet veel groenten en fruit, drinkt veel water en maakt over het algemeen gezonde keuzes. De avondsnack die je pakt, is zoals je zelf ook al aangeeft vaak iets minder gezond. In mijn ogen maakt dat echt niet zo veel uit, omdat het niet een mega grote hoeveelheid is. Ik snap wel dat je het vervelend vindt dat je altijd die zoete trek hebt. Ik zal je vanuit dat oogpunt wat adviezen geven, zodat dat misschien iets verminderd of dat je er beter mee kunt omgaan.

Zoals ik al zei is je voeding eigenlijk gewoon heel gezond! Zie deze adviezen dus echt als puntjes op de i. Je geeft aan vaak zoete trek te hebben, dat kan mogelijk iets verminderen als je meer kiest voor eiwitrijke niet-zoete tussendoortjes. Het yoghurtje dat je neemt is gezoet, hierdoor kun je later op de dag meer trek in zoet krijgen. In plaats daarvan kun je misschien een gekookt eitje nemen (of twee), een handje noten, magere kwark of yoghurt met wat noten, een flike portie rauwkost, 2 rijstwafels met hartig beleg etc. Door hartige tussendoortjes te nemen, kun je jouw zoete trek wat onderdrukken. Je kunt het fruit dan bijvoorbeeld bij je lunch eten.

Ook vind ik dat je vrij weinig eet, zeker omdat je zo veel sport. Dit kan voldoende voor je zijn, maar het kan ook dat je lichaam ‘s avonds aangeeft dat het te weinig heeft gehad. Je kunt dus prima een boterham extra eten (bijvoorbeeld tussendoor). Ook zou je ‘s avonds nog een flinke bak yoghurt met fruit kunnen nemen, of bijvoorbeeld een kom havermoutpap! Dit is ook lekker zoet, maar veel gezonder dan de koeken of de pudding :).

Ik zou als ik jou was inderdaad niet focussen op minder gaan wegen, maar op strakker worden. Ik hoop dat je iets hebt aan mijn adviezen!

Wil jij dat ik jouw voeding ook beoordeel?
Laat dan hieronder een reactie achter waarin je aan geeft dat je graag wilt meedoen. Ik zal willekeurig één van jullie uitkiezen en dit als antwoord op de reactie neerzetten. Ook stuur ik je een mail. Als je niet zo gezond eet, kun je natuurlijk ook mee doen! Ik probeer mijn tips altijd haalbaar te houden voor jou. Eventueel kun je gewoon onder een andere naam meedoen, zo blijf je anoniem.

Groetjes, Marloes

Lijkt het jou leuk om eens mee te doen aan ‘Your day in food’?

13 reacties

 1. Ik zou het ook leuk vinden om een keer mee te doen.
  Via een online coach krijg ik macro’s en een fitness schema, maar het is aan mijzelf hoe ik het invul.
  Ik merk op het werk veel meer trek heb dan thuis, en ook ‘s avonds zet dat door, terwijl ik voor mijn gevoel toch echt wel voldoende eet.

 2. Leuk om weer eens te zien!

  Ik zou het ook leuk vinden om een keer mee te doen. In het verleden was ik vaak moe en had ik veel dipjes. In mei heb ik toen besloten om mijn sport en eetritme om te gooien. Tot nu toe werkt het super en merk ik duidelijk verschil. Het lijkt me leuk om een keer te zien wat iemand anders zegt van mijn voedingspatroon.

 3. Hoi Marloes,
  Goede tips weer!
  Graag zou ik ook mee willen doen met het eetdagboek. Ik sinds mei begonnen ben met krachttraining en beetje cardio (2x per week). Met name om mijn spieren te versterken vanwege rug/nek/schouder klachten en omdat er wel een aantal kilo’s af mogen. Echter heb ik het idee dat er qua vetgehalte niets veranderd. De weegschaal blijft op 67 hangen en ik weet wel dat spieren zwaarder wegen, maar ik kan niet echt zeggen dat mijn kleding losser zit of dat ik qua spieren/lijf veel verandering zie. Ik zou dus graag willen weten of ik niet te weinig (of misschien te veel) eet, en of er genoeg variatie is. Oftewel: hoe ik het eten beter met sporten kan combineren.

 4. Altijd leuk om te lezen en ook om weer ideetjes op te doen voor mijn eigen voedingpatroon.

  Ik ben sinds een half jaar intensief bezig met sporten en probeer daarnaast ook heel gezond te eten. Afvallen is niet echt noodzakelijk, maar ik zou graag willen dat mijn lichaam wat strakker is. Helemaal nu ik een maand geleden ten huwelijk ben gevraagd heb ik des te meer motivatie om een jaar lang goed te sporten en eten om zo uiteindelijk tevreden te zijn met mijn eigen lichaam. Een beoordeling van mijn eten zou hierbij heel fijn zijn, zodat ik weet of ik op de goede weg ben.

 5. Leuk om te lezen wat een ander eet en wat er verbeterd kan worden.
  Sommige tips kan ik ook zeker meenemen in mijn eetpatroon. Ik ben nu flink aan het trainen om zo strak en fit mogelijk te worden.
  Ik doe ook graag mee aan your day in food om te kijken of ik nog kan verbeteren 🙂

 6. Leuk om te lezen! Ik heb eigenlijk een vraag. Is het kopen van een weegschaal die het
  vetpercentage meet het waard of niet? Ik wil heel graag mijn progressie bij kunnen houden.

 7. Super leuk om weer eens te lezen, elke keer blij met deze artikelen!:)

  Toen ik een paar weken je youtube kanaal ontdekte en op je site keek is mijn voedings en bewegingspatroon helemaal de goede kant op gegaan! Ik probeer een wat strakker lichaam te krijgen! Ik merk nu al dat ik meer energie heb en me beter voel. Nu ben ik héel benieuwd of mijn voeding goed is zo.

 8. Hey Marloes,
  Ik zou graag mijn voeding willen delen, en tips willen krijgen.Graag zou ik willen weten wat ik beter kan doen, of beter kan kiezen! Ik ben 14 jaar. En er valt niet heel uitgebreid wat te vinden over deze leeftijd+gezonde leefstijl… Daarom zou ik dit graag willen delen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram