Eetdagboek student
| 17 december 2019

What I Eat in a day – Studenteneditie!

Vandaag iets wat ik niet vaak doe. Ik geef het woord over aan Nienke en Sofie. Zij leggen jullie uit waarom. Ik vond dit een super leuke toevoeging aan optimavita.nl. Mijn planning is trouwens niet om dit vaker te doen, zie het echt als eenmalige actie :). Ik hoop dat jullie ervan gaan genieten!

Even voorstellen…

Hoi allemaal! Wij zijn Sofie en Nienke, allebei tweedejaars studenten aan de opleiding Voeding en Diëtetiek (HvA). Voor onze studie kregen wij de mogelijkheid om een stageopdracht uit te voeren die we zelf leuk vonden. Wij hadden het geluk dat we een dagje bij Marloes mochten komen kijken, en twee artikelen voor haar blog mogen schrijven. Vandaag hebben we een What I eat in a day – studenteneditie voor jullie geschreven. We laten jullie twee verschillende versies zien, eentje van een student die op zichzelf woont (Sofie) en eentje van een student die nog thuis woont (Nienke).

Sofie haar dag

Ik woon nou ruim een jaar op kamers, en ik vind het heel fijn om zelf te kunnen beslissen wat ik eet. Mijn dag in eten zal er iets anders uitzien dan gemiddeld, omdat ik (nu bijna 10 jaar) vegetarisch eet, lactose intolerant ben, en sinds vorig jaar ziek ben (ziekte van Crohn). Ik eet dus geen vlees, gebruik lactosevrije of plantaardige zuivelproducten, en heb naast mijn normale voeding drinkflesjes met dieetvoeding om mijn energie-inname aan te vullen. Mijn porties zullen misschien wat kleiner zijn dan je normaal ziet, omdat ik niet heel veel in een keer kan eten, dus als je een idee over wil nemen is het goed om de hoeveelheden aan te passen aan je eigen behoeften!

Dat gezegd te hebben, zal ik beginnen met het laten zien van mijn ontbijt. Mijn ontbijt is bijna nooit hetzelfde, en het hangt ook heel erg af van met hoeveel honger ik opsta. Hier had ik (lactosevrije) kwark, met blauwe bessen, koekkruiden, en ontbijtgranen. Ik at er ook een zachtgekookt eitje bij.

Dit was op de eerste ochtend na een weekend dat ik thuis was geweest, dus ik had nog geen vers fruit kunnen halen. Diepvriesfruit is dan ideaal. Met het idee van warme kersen in mijn achterhoofd, had ik de blauwe bessen even in de magnetron verwarmd met wat koek en speculaaskruiden.

Wat verder niet mag ontbreken bij mij ontbijt is koffie. Ik drink altijd een behoorlijk grote mok koffie, en neem de laatste tijd de barista variant van havermelk, omdat deze heel goed op te schuimen is voor een lekkere cappuccino.

Voor tussen de middag had ik een klein bakje noten mee naar school, en twee volkoren boterhammen met (100%) pindakaas en appelstroop. Als ik een lange dag school heb neem ik vaak ook nog iets van een reep mee en fruit, zodat ik altijd genoeg heb om te eten.

Na school en boodschappen doen heb ik een flesje drinkvoeding genomen en twee rijstwafels gesmeerd. Vaak neem ik drinkvoeding na school, omdat ik dan te moe ben om iets te maken en ook wat last heb van mijn buik waardoor ik niet veel trek heb. Een drinkflesje is dan een fijne manier om mijn energie weer iets omhoog te schroeven. Deze dag had ik er wel even twee rijstwafels met pindakaas met kurkuma bij gesmeerd.

Voor ’s avonds had ik een Mexicaanse groente- en bonenvulling gemaakt. Dat vind ik altijd een fijne manier om lekker veel groenten in een maaltijd te stoppen. Voor de vulling kun je heel veel verschillende soorten groenten gebruiken. Ik eet het dan ook vaak als ik nog groente heb liggen die op moet. Dit roerbak ik dan met bonen en maïs erbij.

Vaak hou ik een deel van de bonen apart. Dit staafmix ik dan met een blikje tomatenpuree en kruiden, zodat er een soort bonenpasta ontstaat die de vulling mooi bij elkaar houdt.

Voor de maïs en bonen let ik vaak wel op wat ik koop. Het wordt gelukkig steeds makkelijker om blikjes te kopen waar geen zout aan is toegevoegd, en waar dit mogelijk is koop ik de zoutloze variant.

Ik maak vaak vulling voor meerdere dagen. Het fijne van deze vulling is dat je hem kan afwisselen met waar je hem bij doet. Hij is bijvoorbeeld ook heerlijk met zoete aardappel of zilvervliesrijst.

Wat er voor mij trouwens echt niet bij mag ontbreken is guacamole. Het wisselt een beetje wat ik er allemaal doorheen doe, maar avocado, citroensap, en peper en zout (en kruiden waar ik op dat moment zin in heb) doe ik er altijd in. Verder doe ik er ook vaak kwark doorheen, zodat het wat meer eiwitten bevat, en wat mayonaise omdat ik dat lekker vind voor de smaak.

Ik had nog wat pure chocola als toetje, maar dit was al opgegeten voordat ik dit kon vastleggen op een foto ;).

’s Avonds neem ik vaak nog een snack met iets van fruit. Afhankelijk van de hoeveelheid trek die ik heb doe ik er kwark bij, en soms ook ontbijtgranen.

De hele dag door heb ik water en thee gedronken, en ’s middags nam ik een glaasje kombucha thee. Dit heb ik niet allemaal op de foto gezet, maar ik drink vaak rond de 2,5 liter water/thee op een dag.

Nienke haar dag

De dag met eten van mij die jullie zien, is een doordeweekse dag, waarop ik vrij was van school. Ik woon nog thuis bij mijn ouders, en kan dus niet bij al mijn eten kiezen wat ik ga eten, omdat mijn moeder voornamelijk de boodschappen doet. Ik eet niet vegetarisch of veganistisch. Ik heb deze dag wel zoveel mogelijk gegeten zonder polyolen, omdat dit een opdracht vanuit school was om te ervaren hoe het is als je volgens het FODMAP-dieet eet. Dit dieet is bedacht voor mensen met darmproblemen, om te kijken, op welke voedingsstoffen je slecht reageert. Probeer dit dieet niet thuis, maar doe dit in overleg met een diëtist.

Mijn ontbijt is eigenlijk elke ochtend hetzelfde, Griekse yoghurt met zelfgemaakte muesli (met havermout, lijnzaad en verschillende noten) en een klein beetje agavesiroop. Verder drink ik een beker thee en mijn multivitaminen.

Als tussendoortje had ik ’s morgens een beker koffie met een rijstwafel met kaas.

Tussen de middag had ik best veel trek, dus besloot ik om een eitje te koken voor op brood.  Ik at dus een volkoren boterham met kipfilet en ei en ik had nog een broodje met appelstroop. Verder dronk ik er een beker melk bij.

’s Middags heb ik aan school gewerkt, met een lekker theetje erbij, en omdat ik nog geen fruit had gegeten, nam ik ook even een makkelijke banaan erbij.

Aan het einde van de middag drink ik altijd een lekker beker koffie met opgeklopte melk, heerlijk! Als klein koekje had ik een zelfgemaakte soort van pindarotsje. Deze is gemaakt van rijstwafel met pindakaas en chocolade, mmm ☺

Dan mijn avondeten, gemaakt door mijn moeder, stimpstamp. Dit is eigenlijk gewoon andijviestamppot met spekjes, maar wij noemen dit altijd zo thuis. Ik heb na mijn eten geen toetje, omdat ik eigenlijk altijd al heel vol zit van het eten.

’s Avonds drinken wij thuis altijd met z’n alle thee met iets lekkers erbij, wat wisselt per dag. Doordeweeks is dit vaak een koekje of iets anders kleins. En in het weekend is dit vaak chips of een ander zoutje. Deze keer had ik een stukje Tony’s Chocolonely bij mijn thee!

Als ik naar school was gegaan, had ik 2 of 3 volkoren boterhammen meegenomen vaak met pindakaas of appelstroop. En voor tussendoor heb ik vaak wat nootjes mee, fruit of als ik niet zoveel tijd heb ’s morgens of geen zin om iets te maken, dan neem ik kant en klare verpakte koekjes mee.

Vergelijking

Het grootste verschil tussen ons is dat Nienke alles eet en Sofie geen vlees en lactose eet. Verder heeft Nienke niet altijd de keus wat ze eet, omdat zij nog thuis woont. Sofie heeft dit wel, omdat ze op kamers woont. Maar over het algemeen eten wij dezelfde soort tussendoortjes en komen onze eetmomenten op een dag ook erg overeen.

Dank je wel voor het lezen! We vonden het heel erg leuk om dit artikel te maken, en we hopen dat je dit artikel ook met plezier hebt gelezen en misschien leuke ideetjes hebben opgedaan voor het eten!

Groetjes, Sofie en Nienke

Kan jij elke dag zelf kiezen wat je wilt eten, of woon je samen met anderen of bij je ouders thuis?

16 reacties

  1. Als dit studente dietiek zijn, ik zou niemand aanraden om later bij hun op consultatie te gaan. Ik geef zelf les op de Ku Leuven in Brussel , hoogleraar faculteit Bio- ingenieurswetenschappen.

    1. Als ik student was geweest had ik nooit les van een hoogleraar willen hebben die alleen maar een negatieve reactie kan geven zonder opbouwende kritiek. Een leraar behoort er te zijn om je kennis bij te brengen en niet om alleen maar negatieve feedback te geven.

      1. Ik neem deze reacties ter harte,
        Ik was gefrustreerd door het feit dat jullie een enigszins rare inkijk hebben op voeding.
        Pijler nummer 1 zou toch voldoende vezels moeten zijn en niet elke dag iets ongezond omdat het een gewoonte is, niet omdat elke dag iets kleins niet kan maar de gewoonte maken van iets. Ik bekijk het echter van een meer wetenschappelijke kant, terwijl deze blog uitgaat vanuit de voeding zelf (diëtist)
        Ik hoop dat ik hierbij mijn mening niet te hard heb uitgedrukt en wens jullie succes met jullie verdere opleiding

        1. Ik vind deze blog persoonlijk heel fijn! Sofie en Nienke eten gezond en ongezond, beide in balans. Deze kijk op eten vind ik veel beter dan het perfect plaatje. Ook is dit een veel haalbaarder eetpatroon om anderen aan te leren dan wanneer je een patiėnt zou verbieden om ‘lekkers’ te eten en zou verwachten dat deze enkel 100% gezond eet. Dit houden maar enkele mensen vol en zou uiteindelijk voor opgeven zorgen. Balans en ruimte voor ongezond is in mijn ogen veel beter!

          Zelf heb ik ook hooggeleerden in mijn familie. Wat ik bij hen merk is dat ze denken dat het enkel goed is als je alles perfect volgens de wetenschap en het boekje doet. Vaak vergeten ze hierbij het menselijke aspect van het leven en dat alles perfect en juist doen simpelweg niet mogelijk is.

          1. Heb soms wel het idee dat mensen die heel veel gestudeerd hebben een beetje doorgedraaid zijn. Ze zijn natuurlijk jaren van hun leven maar op 1 ding gefocust. Vaak erg theoretisch gericht en weinig praktisch. Sommige komen ook zo betweterig over. Maar dat is mijn mening gebaseerd op eigen ervaringen.

  2. Fijn om een studente editie te lezen! Ik heb deze week ook de diagnose ziekte van crohn gekregen en vindt dit dus al nuttig om te lezen en zou graag zien hoe je omgaat met eten in zulke porties.

    1. Hoi Steffi, wat vervelend dat je die diagnose hebt gekregen!
      Voor mij verschilt het per dag hoe ik eet. Op deze dag kon ik iets minder op, maar er zitten ook dagen tussen dat ik minder last heb en ik veel meer trek heb in eten. Als ik merk dat ik echt te weinig binnenkrijg, dan vul ik het aan met een tweede flesje drinkvoeding.
      Hopelijk voel je je snel wat beter!

    1. Hoeveel calorieën kan je zelf binnen krijgen met die kleinere maaltijden Sofie en hoeveel vul je aan met drinkvoeding, dat vind ik wel interessant onderwerp?

      Marloes zou je misschien een artikel kunnen maken over drinkvoeding, wanneer gebruik je dit etc?

      1. Hoi Roos, ik hou niet dagelijks bij hoeveel calorieën ik binnenkrijg, maar ik probeer wel bij alles wat ik eet iets van eiwit erbij te nemen, omdat dit belangrijk is voor herstel. Ik heb dagelijks in ieder geval een flesje van drinkvoeding, waar 300 kcal inzit. Als ik merk dat het minder goed gaat en ik weinig kan eten dan neem ik een tweede, zodat ik naast mijn voeding 600 kcal extra binnenkrijg. Hopelijk heb ik zo een beetje je vraag beantwoord 🙂

      2. Misschien inderdaad wel eens leuk om over te schrijven Roos! Al is het natuurlijk meer de medische kant van mijn vak waar lang niet iedereen iets aan zal hebben. Ik ga erover denken!

        1. Misschien een keer in een artikel met meer medische kanten van je beroep? Lijkt mij heel informatief en interessant?
          Bedankt voor het antwoorden allebei.

  3. Leuke afwisseling, dit artikel. Prima uitleg bij de beschrijving van de dag….en wat leuk dat jullie bij Marloes deze stageopdracht mochten doen!

  4. Leuke stageopdracht, heb dit met plezier gelezen. Echt tof ook van Sofie met haar aangepaste voeding. En mooi dat alle details erbij staan, zo herkenbaar de ‘trek’ momentjes. Top gedaan.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram