Wereldwijde Gezondheidstips #1: Rusland!

Collage

Gezondheid is niet alleen in Nederland een hot item, over de hele wereld zijn mensen bezig om gezond te leven. Door verschillende culturen wordt er anders tegen gezondheid aangekeken, bovendien verschillen eetgewoonten sterk. Anastasia, een deelneemster uit mijn Zumba-groep die optimavita.nl volgt, bracht me op een heel leuk idee voor een artikel. Ze kwam namelijk met een ‘Beauty salad’ uit Rusland, waar ze oorspronkelijk vandaan komt. Het lijkt me ontzettend leuk om vaker een artikel te schrijven over gezondheidstrends uit andere landen! Vandaag aflevering 1, een gezondheidstip uit Rusland!

In dit artikel vertel ik je over de trend uit een bepaald land, ik vertel je waar de trend waarschijnlijk vandaan komt en ik geef je mijn mening.

Anastasia vertelde dat Russische vrouwen een gerechtje maken van havermout, met als doel het schoonmaken van de darmen. Daarnaast zou het goed zijn voor huid, haar en nagels. Dit is dus eigenlijk een vorm van ontgiften en je lichaam een gezondheidsboost geven. Kijk mee naar het recept:

Meng 5 eetlepels havermout met 5 eetlepels water en laat dit een nacht afgedekt in de koelkast staan. Voeg hier in de ochtend een eetlepel melk, een paar walnoten of hazelnoten en een klein beetje honing aan toe. Meng alles door elkaar en eet het op. Doe dit op een lege maag en eet vervolgens 3 uur niets. Als je dit 3x per week zou doen, reinigt het je darmen. Als je dit een periode elke ochtend zou eten, helpt het volgens de Russische vrouwen bij het afvallen.

Collage2

De theorie achter deze trend
Russische vrouwen zijn vaak heel erg bezig met hun uiterlijk, ze zien er vrijwel altijd prachtig verzorgd uit. Ik vind dat persoonlijk ontzettend mooi om te zien, daar kunnen wij Nederlandse vrouwen nog wel eens een voorbeeld aan nemen ;-). Ook qua gezondheid zijn ze vaak goed op de hoogte, ik zie dan ook vaak Russische vrouwen met een prachtig lichaam.

Wat betreft deze trend, is er ook zeker een wetenschappelijke achtergrond te vinden. Havermout bevat veel voedingsvezels, waardoor het een goede darmwerking stimuleert. Het bevat oplosbare voedingsvezels die een bron van voeding zijn voor de goede bacteriën in de darm, dit kan weerstandverhogend werken. Daarnaast bevat het anti-oxidanten die schadelijke stoffen uit het lichaam verwijderen en verschillende vitamines en mineralen zoals B-vitamines, ijzer, magnesium en vitamine E. Tenslotte is het van nature glutenvrij en bovendien is het een natuurlijke cholesterolverlager. De noten bevatten goede vetten, eiwitten, ijzer, B-vitamines en vitamine E. Vitamine E zou gunstig werken op gezondheid van de huid, de haren en de nagels! (Dit is echter nooit onomstotelijk bewezen, maar er zijn wel veel aanwijzingen voor). Honing werkt als een soort natuurlijk antibioticum, het kan bacteriën, schimmels en virussen tegengaan.

Dat dit gerechtje gezond is, wordt dus zeker door de literatuur onderbouwd!

Mijn mening
Ik heb dit recept natuurlijk uitgeprobeerd, en vond het erg lekker! Tot nu toe ben ik dus erg positief. Wel wil ik ook een paar kritische kanttekeningen zetten. Ik vind bijvoorbeeld de hoeveelheid voor een ontbijt wel érg klein. Ik zou persoonlijk echt een grotere hoeveelheid maken om een verzadigd gevoel te krijgen. Met deze hoeveelheid is de kans op lekkere trek later op de dag sterk aanwezig.
Daarnaast zou ik voorzichtig zijn met de hoeveelheid honing die je gebruikt. Honing blijft een snelle suiker, die op een later moment voor meer zoete trek kan zorgen. Ik raad je daarom aan om écht een klein beetje te nemen.

Over het algemeen ben ik dus enthousiast over dit recept! Het is zeker een gezonde optie en zal helpen je darmen goed te laten functioneren. Denk niet dat je alleen door het eten van dit gerechtje zult afvallen, daar is (jammer genoeg) echt meer voor nodig. Wel kan het een mooie aanvulling zijn op je gezonde patroon! Ik zal het zeker nog eens maken.

Ik ben erg benieuwd wat jullie van dit artikel vonden! Als jij een gezondheidstip/recept hebt uit een ander land of van een andere cultuur, dan ontvang ik die graag!

Groetjes, Marloes

Wat vinden jullie, leuk of niet?? Ga jij dit recept proberen?

12 reacties

  1. Leuk idee! Andere culturen hebben vaak een hele andere kijk op of benadering van gezond leven. In dat kader ben ik heel benieuwd naar de gezondheidstips van Italianen en Aziaten.
    De havermout op Russische wijze schuif ik even voor me uit. Ik heb het zo’n lange tijd elke ochtend gegeten, dat het me tegen is gaan staan. Sowieso kreeg ik van Daniella de tip om ‘s ochtends een grotere portie te nemen, dus ik wacht op de tip uit het volgende land 😉

  2. Ik eet ‘s morgens vaak yoghurt, banaant, havermout (gewoon zonder te koken ofzo) en walnoten bijvoorbeeld. Wat is de reden dat de Russen er zo bewust voor kiezen het een nacht te laten staan?

    Leuk idee om over voeding uit andere landen te schrijven! Ik ben nu al fan 🙂

  3. Het staat klaar, ben benieuwd. Lijkt me koud niet zo lekker, maar ga het proberen.
    Sinds jouw appeltaart havermout eet ik ongeveer 3 keer per week havermout als ontbijt. Daarvoor eigenlijk nooit.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram