Vleesvervangers gezond
Gezonde producten Trends Voeding

Welke vleesvervangers zijn gezond? Tips van een diëtist!

Door

Heel veel mensen zijn bezig met het eten van minder vlees. Super goed als je het mij vraagt! Veel vlees eten is namelijk niet goed voor ons lichaam en niet zo voordelig voor onze wereldbol. Dan heb ik het nog niet eens over het dierenwelzijn. Ik krijg heel vaak vragen over vleesvervangers. Welke vleesvervanger is gezond en hoe weet ik of ik de juiste keuze maak. In de video van vandaag leg ik het je zo goed mogelijk uit.

Richtlijnen gezonde vleesvervanger

We werken dus met de richtlijnen die opgesteld zijn door het voedingscentrum. Hier zie je ze nog een keer op een rijtje:

 • Geen toegevoegd suiker
 • Maximaal 2,9g verzadigd vet per 100g
 • Minimaal 20 energieprocent eiwit
 • Minimaal 0,8mg ijzer per 100g
 • Minimaal 0,06mg vitamine B1 per 100g
 • Minimaal 0,24mcg vitamine B12 per 100g
 • Maximaal 450mg natrium oftewel 1,1g zout per 100g

In de video check ik een aantal vleesvervangers en ik laat je zien hoe ik het doe.

Mijn advies

Dat een vleesvervanger niet 100% voldoet aan alle eisen, betekent niet dat je hem nooit zou moeten eten. Het is echter wel goed om af te wisselen met verschillende goede voedingsstoffen, zodat je alles binnen krijgt. Bevat jouw vleesvervanger van dinsdag bijvoorbeeld geen vitamine B12? Zorg dan dat je dit woensdag wel binnen krijgt.

Ik hoop dat de video duidelijk voor je was!

Groetjes, Marloes

Eet jij wel eens vleesvervangers? Welke is je favoriet?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (19)
 1. Roos 3 jarengeleden

  Weer een leuke video Marloes 🙂

  Ik had me er al eerder in verdiept, maar het blijft zo lastig om de meest gezonde te vinden, zonder te veel zout.
  Het lijstje van het voedingscentrum haal ik er idd dan wel eens bij, maarja..

  Eén van mijn favoriete is de spinazie-kaas rondo van Garden Gourmet.
  Ook Valess schnitzel en verschillende van & samhoud ben ik erg dol op.

  Reageer
 2. Lieke 3 jarengeleden

  Zou je ook eens een video willen maken met gezonde vleesvervangers voor op brood en ander beleg voor als je vegetarisch en gezond wil eten.
  Je maakt echt leuke video’s en ze helpen mij heel goed.
  Lieve groetjes,
  Lieke

  Reageer
  • Leonie 3 jarengeleden

   Hier ben ik ook erg benieuwd naar!

   Reageer
  • Marloes 3 jarengeleden

   Thanks Lieke! Voor vleesvervangers voor op brood geldt hetzelfde. Ik zat inderdaad ook al te denken aan een inspiratie-artikel voor broodbeleg :). Nog even geduld, maar komt eraan!

   Reageer
 3. Sandra UA 3 jarengeleden

  Ik eet meestal linzen, bonen of tofu in plaats, daar is meestal niets aan toegevoegd in plaats van vervangers (ik ben veganist:)). De vega gehakt van Naturli is erg goed voor eiwit/calorie. Quorn had heel goede vegan stukjes maar die kan ik nu niet meer vinden, helaas. Ik moet zeggen dat ik persoonlijk niet op zout let, omdat ik weinig zout toevoeg aan het eten en daarbij meestal geen kant-en-klaar producten gebruik.

  Reageer
  • Marloes 3 jarengeleden

   Ik snap je keuze dan helemaal Sandra! Goed bezig hoor 🙂

   Reageer
 4. Diana 3 jarengeleden

  Hoi Marloes,

  Welk eiwitpoeder kun je het best kopen? Mijn zoon komt thuis met een pot Whey poeder. Dat schijnt dan weer niet gezond te zijn door alle toevoegingen.

  Is er een ander soort dat beter verantwoord is of is dit wel een goed product?

  Groetjes!

  Reageer
 5. Sanne 3 jarengeleden

  Marloes, wat een TOP-video! Duidelijk, informatief en ook nog leuk om te kijken. You go girl!!

  Reageer
 6. Diana 3 jarengeleden

  Hoi marloes,

  Bedankt voor dit superleuke filmpje. Wat een duidelijke uitleg. Ik zal het doorgeven aan mijn zoon van 15 die zich zorgen maakt om zijn buikspieren:)
  Groetjes, Diana

  Reageer
 7. Celine 3 jarengeleden

  Dag Marloes,

  Zalig, hiermee kan ik zeker aan de slag.
  Soms is het moeilijk om vers te koken. Zou je eens een video willen maken rond kant en klare maaltijden ? Vb; vegi bowl van iglo, …

  Alvast bedankt!

  Reageer
 8. Lieneke 3 jarengeleden

  Wat een fijne video. Ik had er zelf nooit bij stilgestaan dat een vleesvervanger echt aan bepaalde eisen moest voldoen om zoveel mogelijk dezelfde eigenschappen te hebben als vlees. Zo klinkt het toch een beetje alsof we vlees nodig hebben, terwijl ik dacht dat de WHO daar ook wat van terugkwam. Ik ben zelf niet volledig vegetarisch, maar eet max 3 dagen in de week vlees en de andere dagen vis/vegetarisch. Bij die vegetarische dagen zitten ook maaltijden zonder vleesvervangers, maar bijvoorbeeld pasta met veel groente. Maar dat voldoet dan natuurlijk ook niet aan die richtlijnen, terwijl ik zelf zou denken dat het gezonder is, omdat ik geen bewerkte producten (vleesvervangers) toe voeg

  Reageer
 9. Kim 3 jarengeleden

  Hoi! Hoe zit het met soja in de vleesvervangers? Os dat slecht voor je gezondheid? Ik begrijp dat je altijd streeft naar een gevarieerd dieet, maar bij welke hoeveelheden soja/ vleesvervangers zouden we negatieve gevolgen ondervinden als die er al zijn? Je leest verschillende berichten…

  Reageer
  • Marloes 3 jarengeleden

   Er is is absoluut geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat soja bij normaal gebruik negatief kan zijn voor onze gezondheid :).

   Reageer
   • Kim 3 jarengeleden

    Bedankt voor je antwoord! En wat is normaal gebruik? Stel je eet per dag twee of drie vleesvervangers, twee grote kommen sojayoghurt en je drinkt een koffie met sojamelk. Is er dan wel een risico? Of hebben we het over een grens die veel hoger ligt?

    Reageer
 10. Anoniem21 3 jarengeleden

  Hoi Marloes,

  alvast bedankt voor deze video. Ik ben enkele jaren vegetariër en ga vanaf nu de verpakkingen toch wat controleren 🙂 Ik hoorde ook dat sojaproducten eten een invloed heeft op je hormonen, maar er zijn ook veel mensen die het tegenspreken. Heb jij hier een idee van? Ik probeer namelijk al een tijd om zwanger te worden, maar helaas zonder resultaat. Als dit een bepalende factor kan zijn, zou ik er natuurlijk graag rekening mee houden.

  Reageer
  • Marloes 3 jarengeleden

   Zie m’n reactie bij Kim :). Dit zal het niet beïnvloeden! Heel veel geluk! ♥

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: