Feiten en fabels Gezonde producten Sportvoeding Trends Voeding

Welke Vitaminepillen zijn het best?

Door

Oh jongens…waar begin ik aan!? Ik krijg ZO vaak de vraag welke vitaminepillen mensen het beste kunnen kiezen. Het antwoord daarop is verre van makkelijk te geven. Na de zoveelste vraag heb ik nu toch besloten er een artikel aan te wijden. Ik ga je dus zo goed mogelijk proberen uit te leggen welke keuzes er zijn in vitaminepillen, waarom ze zoveel verschillen per prijs en welke je in mijn ogen het beste kunt kiezen.

Eerst even een disclaimer: Ik heb bij de start van optimavita.nl bewust gekozen voor een informatieve blog met een luchtig karakter. Dat betekent dat ik niet alles wetenschappelijk onderbouw, omdat me dat simpelweg qua tijd niet gaat lukken. Ik heb als diëtist veel kennis en ervaring op dit gebied, waar ik dit artikel op baseer. 

Soorten vitaminepillen
Vitaminepillen heb je in allerlei soorten en maten. Je hebt aparte pillen met bijvoorbeeld vitamine C of vitamine D, maar je hebt ook combinatiepillen met meerdere soorten vitamines en mineralen. Bovendien heb je vitamines in tabletvorm, maar ook in poeder, in kauwtabletten of zelfs in de vorm van een snoepje.

Bovendien is er een super groot verschil in prijs. De meest goedkope vitaminepillen zijn slechts een paar euro, terwijl je voor sommige merken wel €50 of zelfs meer voor een potje betaalt. Waar zit dit verschil in? En wat moet je kiezen? Ik probeer het je hieronder uit te leggen.

Kwaliteit van een supplement
Ik praat vanaf nu even over een supplement, omdat ‘vitaminepillen’ vaak veel meer bevatten dan alleen vitamines. Vaak namelijk ook mineralen en soms nog andere nuttige voedingsstoffen. De kwaliteit van een supplement heeft te maken met een verschillende aspecten. Ik noem er hieronder een aantal:

 • Er moet voldoende van een bepaalde stof in een pil zitten, om het nuttig te kunnen noemen. Soms zie ik tabletten waar maar 10% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van een bepaalde stof in zit. Dat draagt natuurlijk niet echt bij.
 • Goedkopere tabletten bevatten vaak meer (syntethische) vulstoffen. Dit zijn stoffen waar je lichaam niets aan heeft, maar die voor de fabrikant handig zijn bij de productie van de pil. Goede supplementen bevatten zo weinig mogelijk van deze vulstoffen.
 • Voor veel vitamines en mineralen wordt de natuurlijke variant vrijwel net zo goed opgenomen als de synthetisch gemaakte stof. Er zijn echter uitzonderingen, zoals bij bijvoorbeeld vitamine E. De natuurlijke vorm is hiervan beter opneembaar. Bij andere stoffen is het trouwens precies andersom! Zoals bijvoorbeeld bij bepaalde B-vitamines.
 • De vorm waarin stoffen in de pil voorkomen bepaalt de kwaliteit. Zo is vitamine D2 bijvoorbeeld minder goed opneembaar voor ons lichaam dan vitamine D3. Mineralen zijn in het tablet gekoppeld aan een andere stof. Bepaalde koppelingen neemt ons lichaam beter op. Zo wordt magnesiumcitraat bijvoorbeeld beter opgenomen dan magnesiumsulfaat.

Simpel gezegd zijn de meest dure supplementen vaak hoger van kwaliteit dan de allergoedkoopste. Er zijn echter natuurlijk uitzonderingen! Soms betaal je namelijk ook deels voor de merknaam, zoals ook bij andere producten het geval is.

Welke kies je?
Nu komen we bij het moeilijkste gedeelte, welke ga je kiezen? Ik raad je eerst aan om in te schatten hoe groot de kans is dat jij ECHT een tekort hebt. In dit artikel vind je de meest voorkomende tekorten in Nederland. Zonder tekorten is het namelijk absoluut niet nodig om extra vitamines of mineralen te gaan slikken.

Val jij in een risicogroep? Dan kan het zeker nuttig zijn om een supplement te gaan gebruiken. Verwacht je een klein tekort, bijvoorbeeld doordat je net als ik wat vaker sport dan gemiddeld, dan zou ik persoonlijk gaan voor een basis goedkoop tablet. De opname is misschien niet perfect, maar dat is in jouw geval ook niet echt nodig! Heb je wel echt een tekort, of is jouw behoefte sterk verhoogd door bijvoorbeeld een bepaalde aandoening, ziekte of een fase in jouw leven? Dan is het misschien een goed idee om te kiezen voor een tablet van hoge kwaliteit. Een van mijn persoonlijke aanraders zijn dan de supplementen van Solgar. Deze en andere tabletten vind je bijvoorbeeld bij Vitaminstore.

Ik vind het wel heel belangrijk dat je niet op eigen houtje gaat experimenteren met een hoge dosis van een bepaalde stof! Als je veel teveel binnen krijgt van een bepaalde vitamine of mineraal, kan het namelijk schadelijk zijn. Het algemene advies van het Vitamine Informatie Bureau is om niet meer dan 300% van de ADH te nemen. Wil je dit wel doen? Overleg dan zeker even met een (huis)arts of andere professional.

Mijn conclusie
Extra vitamines en mineralen slikken is vaak niet nodig als je gewoon gezond eet. Bij risicogroepen kan dit wel het geval zijn. Het varieert per geval welk tablet en merk ik zou aanraden. Overleg bij twijfel altijd met een professional. Hier lees je wat ik gebruik.

Ik hoop dat je iets aan dit artikel gehad hebt!

Groetjes, Marloes

Slik jij extra vitamines of mineralen? Welke en waarom?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (7)
 1. annie laumen 5 jarengeleden

  Bij bloedprikken vorig jaar bleek dat ik een flink vit D tekort heb.
  Dus ik neem extra vit D.
  Dit jaar weer laten prikken.
  Vorig jaar waren de waardes 30 dus heel laag.
  Ondanks vit D slikken nog steeds laag 40.
  De waardes moeten minimaal 50 zijn.

  Reageer
 2. Tamara 5 jarengeleden

  Toen mijn vit D te laag was heb ik die van Solgar gekocht, en was snel weer mooi.
  Hetzelfde met mijn dochter, te laag vit. B 12, met Solgar razendsnel weer omhoog.
  Ik ben het dus helemaal met Marloes eens;
  Nu slik ik als onderhoudsdosis die van de tuinen, maar mocht het weer te laag zijn, koop ik zeker weten Solgar.

  Reageer
 3. patriciakleijn 5 jarengeleden

  ik slik folium, vitamine a-z en vitamine B

  Reageer
 4. Gerda van S 5 jarengeleden

  hoihoi Marloes,
  ik volg je al een tijdje op YouTube , instagram , Facebook en hier op je blog.
  en vind dit best een interessant onderwerp.
  ik ben 4 weken geleden geopereerd en heb ik een gastric sleeve gekregen,heb al vanaf mn 10e overgewicht en nu op mn 41e heb ik na 8 jaar de knoop doorgehakt om een maagverkleining te doen.nu zit ik bij het NOK in Velp en moet ik levenslang vitamine suplement slikken en is ons geadviseerd om fit for me te slikken maar ik wordt er zo vreselijk misselijk van heb jij een tip hoe ik dat het beste kan verhelpen?

  ga zo door met alles vind het erg leuk om naar je vlogs te kijken.

  groetjes Gerda

  Reageer
  • Marloes 5 jarengeleden

   Hi Gerda, fit for me wordt inderdaad vaak aangeraden dan. Ik zou je probleem voorleggen bij de professionals daar!

   Reageer
 5. Maud 2 jarengeleden

  Hoi Marloes,

  Ik slik de multivitamine van Flinndal: https://www.flinndal.nl/multivitaminen/multi Heb je hier verder ervaring mee?

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: