Welke supplementen heb ik nodig
Feiten en fabels Sportvoeding Trends Voeding

Welke supplementen heb ik nodig? Mijn tips!

Door

Ik krijg super vaak vragen over het gebruik van supplementen. Hier verscheen wel eens eerder een artikel over, maar het leek me ook leuk om een video te maken! Ik vertel je precies wat ik gebruik, waarom ik het gebruik en wat ik jou zou aanraden. Ik link daarbij naar eerdere artikelen en video’s.

Wat ik gebruik

Zoals ik in de video aangeef, gebruik ik zelf dagelijks een multivitaminetablet, 10mcg vitamine D en een probioticapil. Ik doe dat omdat ik me er beter bij voel en omdat ik denk dat mijn lichaam het nodig heeft. In de video geef ik tips over dosering.

Verder gebruik ik af en toe eiwitpoeder of eiwitrepen, BCAA’s en pre-workout. Ik zou hier echter prima zonder kunnen. Ook voor een fanatieke sporter zijn deze supplementen echt niet noodzakelijk. Ik vind vooral eiwitpoeder gewoon ontzettend makkelijk af en toe. Bovendien kan ik er super lekkere dingen mee maken na het sporten, zoals bijvoorbeeld mijn favoriete fluff.

Mijn tips voor jou

Heel veel mensen hebben absoluut geen supplementen nodig als ze gewoon gezond eten. Er zijn echter een aantal uitzonderingsgroepen. Bijvoorbeeld ouderen, mensen met bepaalde aandoeningen, veganisten, zwangere vrouwen of mensen met een donkere huidskleur. Tips kun je teruglezen in het artikel dat ik eerder schreef.

Begin nooit ‘zomaar’ met het slikken van supplementen. Probeer altijd even te checken of je goede keuzes maakt en raadpleeg bij twijfel een professional. Het is niet alleen zonde van je portemonnee als je voor niets preparaten gaat kopen, het kan ook schadelijk zijn in bepaalde gevallen. Zorg er dus zeker voor dat je goed geïnformeerd bent.

Ik hoop dat ik je weer iets meer duidelijkheid heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je die altijd hieronder stellen.

Een hele fijne dag verder toppers!

Groetjes, Marloes

Gebruik jij supplementen? Welke?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (13)
 1. Kim 5 jaargeleden

  Hi Marloes, momenteel eet ik geen vlees en zuivelproducten meer. Wel eet ik vis en kaas.
  Zou jij het aanraden om dan vitamine B12 te slikken of is dat niet nodig in mijn geval? Groetjes Kim

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Ik zou het eens overleggen met je huisarts! Of eventueel je B12 status laten prikken.

   Reageer
   • Janne 5 jaargeleden

    Ik las dat je lichaam ongeveer 3 jaar reserves heeft van vitamine B12, als je dan naar je vitamine B12 status laat prikken kun je toch niet zien of je die reserves aan het opmaken bent? Dat lijkt me wel een risico. Je zou dan eigenlijk iedere zoveel tijd weer moeten laten prikken, maar als blijkt dat die reserve op is ben je eigenlijk al wel erg laat.

    Met de huisarts overleggen is natuurlijk altijd een goed plan 😉

    Zou het zinnig zijn om een paar dagen aan voeding in te voeren op bijvoorbeeld Cronometer.com en te kijken of de vis en kaas genoeg B12 leveren? Op basis daarvan kun je dan kijken of je moet supplementeren. Wat ik een tijd heb gedaan is de halve dosis nemen, omdat ik ook in mijn voeding nog wat B12 binnenkreeg maar niet genoeg.

    Marloes, ik hoop dat je dit nog leest en me kunt corrigeren waar het niet klopt! 🙂

    Reageer
    • Marloes 5 jaargeleden

     Thanks Janne! Ik zou nooit blind afgaan op berekeningen, maar altijd goed naar je lichaam blujven luisteren. Bij twijfel kun je inderdaad zo heel af en toe even laten testen! Kan geen kwaad :). Het klopt inderdaad dat je een reserve hoeveelheid B12 hebt!

     Reageer
 2. Ellen 5 jaargeleden

  Vanwege het sporten slik ik eigenlijk iedere ochtend 1 multivitamine tablet, 1 visolie tablet, 1 vitamine d-3 en 1 magnesium tablet. Verder eet ik af en toe een eiwitreep en probeer ik zeker op de dagen dat ik sport of niet aan mijn eiwitten kom (ik houd 2gr per kg lichaamsgewicht aan) een eiwitshake te nemen.

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   2g is erg veel! Het kan niet perse kwaad, maar is niet nodig om zoveel te gebruiken :).

   Reageer
 3. Marieke 5 jaargeleden

  Je neem elke dag twee kleine pilletje levertraan. Krijg ze eerst voorgeschreven van alternatieven arts voor vitmine d. Help met me vermoeidheid. Advies gehad van alternatieve arts. Glucosamine omdat aan me moeder kant heupslijtage op jonge leeftijd erfelijk is en me zus dit als tip van de arts had. En in de winter echinacea voor de weerstand

  Reageer
 4. Yvonne 5 jaargeleden

  Ik slik vitamine d omdat ik een tekort heb. En een multivitaminepil. Naar aaanleiding van jou video zit ik er over na te denken om bloed te prikken op B12, B2 en ijzer. Ik ben vegetarisch en denk niet altijd om de vervanging van vlees. Het lijkt me goed om dat eens te checken. En eiwitrepen lijken me handig. Ik zit vaak aan de krappe kant. Welke raad jij aan of maakt dat niet zoveel uit. Moet je ergens op letten qua ingredienten? Groetjes yvonne.

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Dat ligt eraan of je pure repen wilt hebben…of dat dat je niet zo veel uitmaakt. Ik houd van Smart bars Crunchy van Body & Fitshop, omdat ik ze gewoon mega lekker vind!

   Reageer
 5. Yasmin 5 jaargeleden

  Hoi Loes!

  Wat vind jij van creatine? Ik ben momenteel bezig met afvallen door middel van 4x per week krachttraining en daarbij nog 2x een interval training te volgen waarbij ik ook sprintjes trek. Nou ben ik bang dat ik te snel afval en daardoor ook spiermassa verlies, ik gebruik nu eiwitshakes als aanvulling en eet verder ook voldoende goede vetten en ook eiwtten ect. Is het schadelijk om daarbij nog creatine te gebruiken voor extra kracht gedurende de trainingen en dus ook meer vetverbranding door de na verbranding? Alvast bedankt ! Groetjes Yasmin

  Reageer
 6. Sandra CH 5 jaargeleden

  Ik neem b12 en vitamine d. En soms een multi. Ik moet ook magnesium bijslikken omdat ik een tekort heb, terwijl ik wel gezond eet. Eens in de zoveel tijd controleren is misschien wel een goed idee:)

  Reageer
 7. Sabine1979 5 jaargeleden

  Ik neem ongeveer twee keer per week een fruit-groente smoothie daarbij doe ik een extra eetlepel roosvicee ferro waar 100% ijzer in zit. Ik eet ongeveer drie keer per week vlees dus dat vind ik een mooie aanvulling. Verder natuurlijk eitjes, vleesvervangers en nootjes.
  Verder multivitamine en vit D tablet want hier ook een binnen werker en sporter.

  Reageer
 8. Raemon 4 jaargeleden

  Mijn ervaring met supplementen is dat het een goede aanvulling is op voeding, maar uiteraard geen vervanging voor een goed eetpatroon.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.