| 14 september 2019

Welke supplementen heb ik nodig?

Ik krijg als sportdiëtist ontzettend vaak de vraag of je eiwitshakes nodig hebt als je sport. En moet je extra vitamines slikken? En hoe zit dat eigenlijk als je helemaal niet sport? Ik probeer het je in dit artikel zo goed mogelijk uit te leggen.

Wat zijn supplementen

Supplementen zijn een aanvulling op de normale voeding. Bijvoorbeeld in de vorm van een tablet of een poeder.

Heb je supplementen nodig?

Ik kan hier eigenlijk heel kort over zijn. Nee, een gemiddeld persoon heeft geen supplementen nodig. Ook een gemiddelde sporter niet. Zeker in de sportwereld ligt een grote focus op prestatiewinst door supplementen, terwijl een gezonde basisvoeding ZO veel belangrijker is. Met het verbeteren van hun algemene voedingspatroon, kan vrijwel iedereen veel betere resultaten boeken dan door het gebruiken van supplementen.

sportvoedingspiramide
Uit de sportvoedingspiramide blijkt dat de basisvoeding veruit het belangrijkst is. Daarna ga je pas kijken naar sportspecifieke voeding en supplementen.

Wanneer ik wél supplementen aanraad

Er zijn specifieke groepen voor wie ik wel supplementen aanraad. Hieronder een aantal voorbeelden:

Jonge kinderen: Het advies is om kinderen van 0 t/m 3 jaar extra vitamine D te geven.

Ouderen: Voor vrouwen boven de 50 en voor mannen boven de 70 is het advies om extra vitamine D te gebruiken.

Mensen met een donkere huidskleur: Ook mensen met een donkere huidskleur of mensen die een hoofddoek dragen, wordt geadviseerd extra vitamine D te gebruiken. Mensen met een lichte huidskleur die niet of nauwelijks buiten komen, zou ik hetzelfde adviseren,

Veganisten/vegetariërs: Veganisten hebben sowieso suppletie van vitamine B12 nodig. Bij vegetariërs geldt niet advies niet perse, als ze vlees op een juiste manier vervangen dan is het vaak niet nodig. Bij deze groepen is er ook een kans op tekort van bijvoorbeeld ijzer en vitamine B2. Aanvulling is niet voor iedereen nodig, maar het verdient wel extra aandacht.

Vrouwen die zwanger willen worden: Het wordt aangeraden om foliumzuur te gebruiken als je zwanger wilt worden. Gebruik dit in ieder geval tot 8 weken na de bevruchting.

Zwangere vrouwen: Als je zwanger bent, geldt het advies een aanvulling te gebruiken van vitamine D. Zoals ik hierboven al zei, wordt ook aangeraden foliumzuur te gebruiken, in ieder geval in de eerste 8 weken.

Mensen met bepaalde aandoeningen: Bij bepaalde aandoeningen kan het nuttig zijn om bepaalde supplementen te gebruiken. Zo hebben sommige mensen met fibromyalgie of spierziekten baat bij het gebruiken magnesium.

Maaltijdvervangers gezond

Voor sporters…

Ook voor de meeste sporters is het gebruik van supplementen niet nodig. Nee, OOK geen eiwitshakes ;). Ik weet dat veel sporters dit denken, maar eiwit kun je prima halen uit normale voeding. Veel (top)sporters gebruiken de shakes en de repen enkel uit gemak.

In sommige gevallen kan aanvulling van voeding wel nuttig zijn. Bijvoorbeeld een multivitaminetablet voor sporters die niet voldoende binnen krijgen met hun normale voeding of energiegels voor extreme duursporters.

Ben jij een topsporter? Dan is het belangrijk dat jouw supplement 100% zeker vrij is van doping. Om dit zeker te weten, kun je terecht bij het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT).

Mijn tip voor jou

Focus eerst op het nemen van een goede voeding. Dat zou naar mijn idee altijd de basis moeten zijn. Val jij in een van de groepen hierboven? Dan is het gebruiken van supplementen misschien verstandig. Twijfel je daarover? Raadpleeg dan eens je huisarts of een diëtist.

Conclusie

Supplementen heb je in principe niet nodig, tenzij er iets specifieks aan de hand is. Overleg bij twijfel altijd even met een professional. Overdosering van bepaalde stoffen kan namelijk klachten veroorzaken.

Groetjes, Marloes

Gebruik jij supplementen?

6 reacties

  1. Ik gebruik magnesium, want anders krijg ik echt ‘brandende spieren’. Blijkbaar haal ik dat niet goed uit mijn voeding. En vitamine D in de winter, dat helpt ietjes bij depressieve klachten.

  2. Duidelijk artikel Marloes!
    Ik gebruik calcium ivm osteoporose.
    Verder probeer ik zo gezond mogelijk te eten en dat gaat met al jouw tips steeds makkelijker 😊

  3. Ik gebruik geen supplementen hoewel ik 59 jaar ben. Ik voel me nog steeds erg fit en jong. Ik ben ongeveer 1,5 jaar geleden begonnen met afgewogen gezonde maaltijden en voel mij daar prima bij. Gezond eten deden we daarvoor ook wel maar ik lette niet zo op de hoeveelheid. Ik drink ook minder alcoholische drank, ik ben veel buiten en heb lichamelijk werk. We wonen op het platte land, zoals men zegt maar dat valt te bezien😉. 5 min. wandelen ben ik in het bos! We hebben een hond……
    Al met al geen behoefte aan vitamineboost, die halen we uit de natuur! Ons geluk zeg ik altijd!

  4. Leuk artikel zeg, super interessant! Heb je ook supplementen van B12 nodig als je als veganist producten zoals verrijkte sojamelk/sojayoghurt of ontbijtgranen eet? Of is het zelfs met die producten nog erg lastig om aan de dagelijkse hoeveelheid te komen?

  5. Ik gebruik vit B12 want ben veganist 🙂 Ik slik ook vitamine D want alhoewel ik blank ben en veel buitenkom heb ik wel een flink tekort 🙁 En L-lysine tegen koortslip.
    Na mijn eerste jaar als veganist (en daarvoor was ik al heel lang vegetarier) had ik een bloedtest laten doen, en daaruit kwamen geen tekorten behalve de vit D.

  6. Ik ben van thuis uit gewend om in de maanden met de R extra multi vit te slikken. Neem dan een mix speciaal voor vrouwen maar heb ook ooit ergens gelezen dat het goed zou zijn voor mensen die onder energie behoeften eten (om af te vallen) Al bedenk ik me nu dat ik dan juist veel gezonder eet Inc groente en fruit en juist als ik meer eet dat vaak ongezond is.. nooit bij stil gestaan

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram