Feiten en fabels Gezonde producten Voeding

Welke soorten fruit kun je het beste kiezen?

Door

Fruitschaal

Ik krijg heel vaak de vraag over welke fruitsoorten je beter wel en niet kunt eten als gezond leven belangrijk voor je is. Er gaan veel geruchten over sommige soorten. Zo zouden banaan en druiven dikmakers zijn, net als ananas en mango. Anderen beweren dat je fruit juist onbeperkt kunt eten. Ik geef je vandaag mijn mening en ik leg je uit waarom ik dat vind!

Zoals vrijwel altijd, zijn er ook over dit onderwerp veel verschillende meningen. Volgens sommige koolhydraatarme diëten mag je bijvoorbeeld helemaal geen fruit eten. Ik wil dan ook nog even benadrukken dat ik je in dit artikel mijn mening geef. Die baseer ik op feiten vanuit de voedingsleer en op mijn ervaring als diëtist.

portiedruif

Welke fruitsoorten zijn gezond?
Ik zal het antwoord er maar gelijk in knallen. In mijn ogen zijn alle soorten fruit gezond! Er zijn inderdaad soorten die wat meer suiker bevatten dan andere, maar die hebben op andere vlakken voordelen. Zo bevat een banaan, zoals je hieronder kunt zien, inderdaad vrij veel suiker als je het vergelijkt met andere fruitsoorten. Banaan bevat echter meer voedingsvezels dan de meeste andere soorten en veel kalium!

Suiker in fruit

Ik kan je nu een hele opsomming gaan geven van de voordelen van de verschillende soorten fruit, maar in mijn ogen is dat niet zo belangrijk. Veel voordelen overlappen elkaar namelijk. Zo bevat een sinaasappel erg veel vitamine C, maar dit vind je ook in grote hoeveelheden in mandarijnen en kiwi’s. Antioxidanten vind je in alle fruitsoorten, maar in verschillende vormen. Naar mijn idee is het belangrijk om lekker te variëren met verschillende soorten fruit! Neem de ene keer een appel, de andere keer een banaan en de derde keer mango. Zo houd je jouw voedingspatroon niet alleen interessant, maar krijg je ook nog eens veel verschillende gezonde voedingsstoffen binnen.

Fruit-vs-snickers

Alle fruitsoorten bevatten dus suiker, de een wat meer dan de ander. Het bevat echter ook heel veel goede voedingsstoffen. Onthoud bovendien dat andere producten, zoals bijvoorbeeld ‘gezonde’ koeken als Snelle Jelle en Sultana nog veel meer suiker bevatten. Kies daarom veel liever voor fruit als tussendoortje.

Wanneer krijg je wel snel veel suiker binnen?
Fruit bevat dus wel degelijk suiker. Ook al is het een natuurlijke suikervorm, voor je lichaamscellen is dit niet anders dan normale suiker. Ook van fruit kun je daardoor teveel binnen krijgen. Dit gebeurt niet snel als je gewoon vers fruit gebruikt. Ik raad je aan om gemiddeld 2 stuks (of 200g) fruit per dag te eten. Zijn dat er een keer 4 of 5, dan is dat geen enkel probleem. Er zijn echter manieren waarop je wel gemakkelijk veel (fruit)suiker binnen krijgt:

 • Fruit uit potten of kant en klaar fruit wordt vaak goed gehouden op suikerrijke siroop. Hieraan is extra suiker toegevoegd, waardoor het minder gezond wordt.
 • Vruchtensappen bevatten vaak héél veel stukken fruit. In een glas sinaasappelsap gaan al snel 3 sinaasappels. Deze bevatten daardoor ook veel suiker. Ik raad 1 glas vruchtensap per dag alleen aan als je écht geen fruit lust. Je kunt dan op deze manier je vitamine C binnen krijgen. Als je gewoon fruit lust, pas dan op met het drinken van veel vruchtensap.

Smoothie watermeloen

 • Hetzelfde geldt voor smoothies. Ik probeer altijd melk, yoghurt of kwark te gebruiken in mijn smoothies, zodat er maar 1-2 stuks fruit in hoeven. Ook kun je het ‘opvullen’ met groenten.
 • Vruchtenmoes zoals appelmoes bevat vaak veel extra suiker. Ook als je geen suiker toevoegt, zit in een kleine hoeveelheid moes héél veel fruit. Pas dus op met de hoeveelheid.

Conclusie
Eet dus lekker alle soorten fruit die je maar wilt! Pas alleen een beetje op met de hoeveelheid fruit uit blik, vruchtensappen en vruchtenmoes. Ik hoop dat het allemaal wat duidelijker is geworden op deze manier. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag!

Groetjes, Marloes

Wat zijn jouw favoriete fruitsoorten?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (23)
 1. Lisa 7 jarengeleden

  Hoi Marloes!
  Informatief stukje! Ik ben dan nu ook benieuwd hoe jij denkt over het eten van alleen plantaardige voeding.

  Groetjes Lisa

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Die vraag krijg ik steeds vaker! Misschien toch eens een artikel over schrijven.

   Reageer
 2. Michelle 7 jarengeleden

  Hoi Marloes!

  Wat een fijn en duidelijk stukje weer! 🙂
  Misschien heb ik het gemist, want je zal het vast wel behandeld hebben, (ik kon het zo 123 even niet vinden) maar kan je een keer wat uitleg geven over het nemen van supplementen. Eiwitten e.d?

  Groetjes! 🙂

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Dank je wel Michelle! Ik heb er ooit iets over geschreven, maar nog niet heel uitgebreid. Ik schrijf het op mijn ‘mogelijke artikelen’ lijstje ;).

   Reageer
 3. Bea 7 jarengeleden

  MMMM, fruit!
  mijn favoriete fruitsoorten zijn echt seizoensafhankelijk. momenteel is mijn favoriet de Kaki. Vanaf dat het winter word, dan liggen ze in de winkel en liggen ze elke shoppingtrip opnieuw in m’n karretje.
  In mijn smoothies en shakes gebruik ik dan weer het jaar door frambozen (diepvries).
  En in de zomer eet ik handenvol blauwe bessen en aardbeien 😀

  Oh ik heb trouwens je wafelrecept gebruikt om pannekoeken te maken en ze zijn super geslaagd!!

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Haha, super leuk!! Goede tip voor mensen die geen wafelijzer hebben dus 🙂

   Reageer
 4. Annie Laumen 7 jarengeleden

  Altijd lekker fruit.
  Mijn favo is toch wel de appel.
  Goed geschreven stukje!!!!

  Reageer
 5. Marvin 7 jarengeleden

  Ik vind banaan, appel of mandarijnen toch wel het lekkerst. Af en toe ook aardbeien of druiven, maar dat haal ik niet zo heel vaak in huis…

  Reageer
 6. Astrid mol 7 jarengeleden

  Ik ben echt gek op fruit, alle soorten behalve mandarijnen en uitgeperste sinaasappels..Die velletjes krijg ik helemaal de kriebels van! Grapefruit kun je heel gemakkelijk alleen het vruchtvlees opeten, heerlijk!
  Appels zijn toch wel favoriet! Iedere avond een appeltje met wat kwark en kaneel, zelfs na een avondje stappen MOET ik voordat ik na bed ga een knapperig appeltje uit het vuistje eten haha. Ik zoek dan ook altijd de lekkerste en grooootste appels

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Haha, ik vind appels ook heerlijk! Maar ik heb wel mijn fases….soms heb ik er ineens genoeg van.

   Reageer
 7. Linda 7 jarengeleden

  Dank voor deze verhelderende uitleg!!
  Ik hoor er inderdaad ook zo veel meningen over dat ik het erg lastig vind waar ik dan naar moet luisteren.

  Reageer
 8. Tiny Davids 7 jarengeleden

  Kokosbloesemsuiker is dat een goede en gezonde vervanger van suiker? En mogen diabetes dat ook gebruiken?

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Ik zou dit ook niet aanraden in grote hoeveelheden, net als suiker. Dit geldt ook voor diabetici.

   Reageer
   • Tiny Davids 7 jarengeleden

    Oké……dank je!
    Heb jij een idee hoe je smaak krijgt in een wortelcake/taart/cupcake?
    K ben aan het experimenteren omdat zonder suiker te gaan doen.
    Of misschien iemand anders een idee?

    Reageer
    • Marloes 7 jarengeleden

     Ik gebruik gewoon suiker in taart, dan maar iets minder vaak…maar het is vind ik wel het lekkerst! Écht gezond krijg je het anders toch niet. Cupcakes kun je eventueel zoet maken met een goed rijpe banaan.

     Reageer
 9. Tiny Davids 7 jarengeleden

  Dank je….

  Reageer
 10. cathy 7 jarengeleden

  Hee, ik heb een vraagje. Mag je ook meer dan 2 stukken fruit per dag? Ik ontbijt vaak met o.a. een banaan, dan als tussendoortje een bakje fruit en ‘s middags een smoothie en ‘s avonds vaak ook nog een appel.

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Dat is prima hoor!

   Reageer
   • Sasha 6 jarengeleden

    Ik eet ook vaak iets meer fruit stukken. Maar door die suikers in fruit, kan je daar dan niet dik van worden?

    Reageer
 11. Celina 7 jarengeleden

  This is what we need – an insight to make evynoere think

  Reageer
 12. Be a initial to comment – What do we think? Posted by – April 29, 2011 at 7:48 pm Categories: Weight Loss Articles   Tags: *Typical results, Aaron Tabor, affordable discerning start, articlesbase.com weight loss, average person, Beautiful Diet, best plan, certain challenges, delicious food, delicious divert protein, drastic action, Health Medical Pharma, healthy weight, healthy weight loss, […] Was this answer helpful?

  Reageer
 13. otto kreditkarten 6 jarengeleden

  Une grosse merde mal produite, mal composée et mal jouée (mention au manchot Lars Ulrich et sa caisse claire en étain du 18ème siècle), stérile et pathétique tentative de faire l’illusion qu’on est de retour aux temps révolus de la justice pour tous…! J’ai acheté ce disque et je n’ai pas pu supporter longtemps de le v…

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: