Afvallen Gezonde producten Voeding Voedingstips

Welke producten zijn gezond? – Warme maaltijd

Door

Collage

Alweer dag 11 van de Healthy September Challenge! Als je niet weet waar ik het over heb, kijk dan even deze video. Ik heb jullie uitgedaagd om de hele maand gezond te eten en veel te bewegen. Ik weet echter dat het voor heel veel mensen lastig is om gezonde keuzes te maken. Als soort van ‘goedmakertje’ voor het ontbrekende artikel van gisteren, vandaag eentje waarvan ik denk dat veel van jullie iets mee kunnen. Ik laat je namelijk zien welke producten gezond zijn en welke je beter niet te vaak kunt gebruiken!

Een maaltijd samenstellen is ontzettend lastig. Er zijn namelijk zo veel verschillende producten die je kunt gebruiken! Dat kant en klare maaltijden en maaltijden uit pakken en zakjes (Lees: Knor Wereldgerechten) niet het meest gezond zijn, dat weten veel mensen wel. Maar dan nog zijn er ontzettend veel keuzes!

Vandaag laat ik jullie in de tabellen hieronder zien welke producten je naar mijn idee beter niet te vaak kunt kiezen omdat ze rijk aan vet en/of aan snelle suikers zijn (de ‘uitzondering’) kolom, ook laat ik je zien welke producten een middenweg-keuze zijn en welke een gezonde keuze.

Ik wil benadrukken dat zo’n indeling ontzettend lastig is om te maken. Je kunt namelijk op ontzettend veel verschillende dingen letten. Vet, suiker, vezels, zout, vitamines, mineralen en ga zo maar door. Ik ben bij mijn indeling uitgegaan van gemiddelde personen zonder aandoeningen. Ik geloof dat je echt niet altijd voor de gezonde keuze hoeft te gaan, maar ik probeer per maaltijd maximaal 1 minder gezond ingrdiënt te gebruiken. Let’s get started!

Koolhydraten

Koolhdyraatrijke producten
Een recept voor een maaltijd bevat vrijwel altijd een koolhydraatrijk product. Voor een optimaal gezond product wil je dat het zoveel mogelijk ‘langzame’ koolhydraten bevat, die geleidelijk in het bloed worden opgenomen zodat je lichaam de tijd heeft de insulineafgifte erop af te stemmen. Daarnaast wil je dat het product veel voedingsvezels bevat, die geven een verzadigd gevoel en zorgen voor een goede darmwerking. Ik heb de belangrijkste producten onder elkaar gezet en beoordeeld op gezondheid.

Tabel koolhydraten

Groenten

Groenten
Uiteraard kunnen groenten niet missen in een gezonde leefstijl. Je denkt misschien dat het in deze categorie niet uitmaakt, maar ook hier zijn gezonde en minder gezonde keuzes te maken.

Tabel groenten

Eiwitrijke producten
Vlees, vis en vleesvervangers vallen onder deze categorie, ook als je vegetariër bent is het belangrijk om iets uit deze categorie te gebruiken, anders heb je kans op een tekort aan bijvoorbeeld vitamine B12 of ijzer.

Tabel eiwitten

Eiwitten

Smaakmakers
Natuurlijk willen we ons eten ook lekker op smaak brengen. Sauzen bevatten echter vaak veel calorieën! Hieronder een indeling van smaakmakers. In de middenwegcategorie vind je sauzen die heel hoog van smaak zijn, zodat je minder nodig hebt. Gebruik deze producten in een hele kleine hoeveelheid! Onthoud dat het altijd extra’s zijn.

Tabel smaakmakers

Nogmaals, ik vond het ontzettend lastig om deze indeling te maken. Er is te discussiëren over de plek van bepaalde producten. Jullie hebben op deze manier echter een goede houvast bij het samenstellen van je maaltijden! Kies dus gerust af en toe een minder gezond product, dat kan helemaal geen kwaad.

Deze tabellen zijn gericht op de warme maaltijd, misschien vinden jullie het leuk om ook eens zoiets voor andere producten te zien? Let me know!

Ik hoop dat jullie er iets aan hebben.

Groetjes vanuit mijn bed :).

Marloes

Bij welk product verbaas jij je over de plaats in de tabel?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (23)
 1. Manon 8 jarengeleden

  Wat super handig artiekel!
  Ik heb alle tabellen opgeslagen zodat ik er tijd even naar kan kijken voor ik ga koken.

  Reageer
 2. Lisanne 8 jarengeleden

  Als je aardappels in de oven klaarmaakt met kruiden en zonder olie, dan is dat op zich even goed als gekookte aardappels toch?

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Als je een product langer bereid, vervliegen meer vitamines. Dat gebeurt in de oven, helaas. Maar verder maakt het dan inderdaad geen verschil 🙂

   Reageer
 3. Samantha 8 jarengeleden

  Super handig en overzichtelijke tabellen :). Dank daarvoor! Ik had nog een vraag. Waarom staat kwark/yoghurt bij de middenweg bij smaakmakers?

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Daar heb ik inderdaad over getwijfeld! Het kan ook in de voorkeur-kolom. Maar omdat het een extra toevoeging aan de maaltijd is, bovenop de eiwitten uit vlees/vis, heb ik hiervoor gekozen. Als je een klein beetje neemt, bijvoorbeeld als dressing, dan zou ik het onder voorkeur plaatsen :).

   Reageer
 4. Haimanti 8 jarengeleden

  Oh, kijk dit is fijn!

  Binnenkort beginnen aan mijn cut, wat dat betreft komen deze tabellen als geroepen. Voeding kiezen blijft moeilijk wat dat betreft!

  Reageer
 5. Elisa 8 jarengeleden

  Ik bekijk je site iedere dag, bedankt hiervoor

  groetjes en beterschap

  Reageer
 6. Merel 8 jarengeleden

  Fijn overzicht zeg, dankjewel! En ziek goed uit, veel beterschap. Wij snappen het wel hoor, als er soms iets niet of later verschijnt, moet je je absoluut niet druk over maken!

  Reageer
 7. Lies 8 jarengeleden

  Hallo Marloes,
  Bedankt voor je duidelijke artikel!
  Vandaag was ik bij de Action en zag allemaal dieetproducten, waaronder zakjes met rijst, noodles en pasta. Er staat op dat de rijst maar 7 kcal per 100 gram bevat en daarnaast glutenvrij, vezelrijk, vetvrij en suikervrij is. Is dit een goed product om te gebruiken bij de warme maaltijd?
  Groetjes Lies

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Ik ken ze niet! Maar ik ben sowieso meer van de ‘normale’ producten dan van dieetproducten. Als ze echt zo weinig calorieën bevatten, dan zal de hoeveelheid nuttige voedingsstoffen ook wel heel laag liggen denk ik…

   Reageer
 8. Hanneke 8 jarengeleden

  Hoi Marloes!

  Hoeveel calorieën mag een gemiddelde avondmaaltijd bevatten?

  Groetjes Hanneke

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Ik houd er niet zo van om calorieën te tellen Hanneke! Liever 100 of 200 ‘gezonde calorieën’ extra bij de avondmaaltijd, dan dat je ‘s avonds trek hebt en bezwijkt voor een snack van 500 calorieën. 🙂

   Reageer
 9. Stephanie 8 jarengeleden

  Mega handig artikel, heb hem even ‘gesaved’ op Bloglovin! Thanks 😀
  En appelmoes, weet je toevallig waar dit onder valt? Gezien ik vrijwel altijd groente-aardappels-vlees eet met appelmoes 🙂

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Appelmoes bevat heel veel suiker, bij de uitzondering dus…helaas 😉

   Reageer
 10. Betteco 8 jarengeleden

  Leuk artikel, heel overzichtelijk en interessant!
  Tip voor tabelletjes in Word: de spellinsgchecker uitzetten of alles negeren, dat scheelt rood-onderstreepte woorden in je plaatsjes van de tabellen 😉

  Reageer
  • Betteco 8 jarengeleden

   spelling dus, haha 🙂

   Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Ja….dat was slim geweest :D. Zal de koorts wel zijn 😉

   Reageer
 11. Esther 8 jarengeleden

  Hoi Marloes,

  Ik had gedacht dat gekookte aardappels in het midden zouden zitten.

  Verder heb ik nog een vraag…ik loop een beetje achter omdat ik op vakantie was. Ik doe nu de buikchrunces maar wat is de bedoeling? na een week te stoppen? of wat zou normaal zijn //elke dag steeeds meer proberen?
  en geldt dat ook voor die oefeningen van eergister….of is t echt alleen voor een week.

  zou jij ook eens wat willen schrijven over de magnetron. is het echt zo schadelijk als je daar wel eens je eten in opwarmt?
  Groetjes

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Het is inderdaad een challenge voor een week, die je natuurlijk ook kan herhalen. De oefeningen is een eenmalige challenge, maar ook deze kan je natuurlijk prima vaker doen. Ik zal nadenken over een artikel over de magnetron, maar dit blijft een lastig onderwerp omdat de meningen zo verdeeld zijn!

   Reageer
 12. romy 8 jarengeleden

  Ben jij al weer beter? Wel rustig aan. Ja super deze tabellen , ik probeer mij altijd aan te houden, valt niet altijd mee.
  fijn weekeend
  g

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Het gaat sinds gister eindelijk weer wat beter, morgen gelukkig weer lekker werken!

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: