Diepvriesgroenten gezond
| 5 september 2020

Welke producten kun je niet invriezen?

Zoals je misschien weet, ben ik onwijs fan van producten invriezen. Onze vriezer zit dan ook vrijwel altijd vol met groenten, fruit, overgebleven maaltijden en zelfs brood (want dan blijft het langer goed!). Ik krijg heel vaak vragen van mensen wat je nu eigenlijk wel en niet in de vriezer kunt stoppen. Vandaag vertel ik je welke producten je beter niet kunt invriezen.

Veel mogelijkheden!

Eigenlijk zijn er heel veel producten die je gewoon lekker in je vriezer kunt mikken. Perfect, want dan heb je altijd gezond eten in huis én je voorkomt voedselverspilling doordat je het weg moet gooien. Bovendien blijven de voedingswaarden van een product of een maaltijd goed behouden in de vriezer. Invriezen kan dus met veel meer producten dan veel mensen denken.

Welke producten kun je niet invriezen

Er zijn echter wat uitzonderingen. Hieronder producten die je beter niet in de vriezer kunt stoppen.

  • Rauwe eieren, deze kunnen namelijk knappen als de temperatuur flink daalt. Gebakken eieren zou je trouwens wél kunnen invriezen. Ik heb dit zelf alleen nog nooit geprobeerd.
  • Sla, rauwe tomaat, komkommer en andere producten met een heel hoog vochtgehalte, zoals bijvoorbeeld bleekselderij. Als je dit invriest en later ontdooit, dan wordt het helemaal slap en papperig. Tomaat in een gerecht verwerkt kan natuurlijk wel gewoon in de vriezer!
  • Slagroom, yoghurt en hüttenkäse gaan schiften als je het invriest en vervolgens weer ontdooit.
  • Chinees eten en andere afhaalmaaltijden kun je beter niet invriezen, omdat de kans op voedselvergiftiging groter is. Deze maaltijden staan soms al langere tijd lauwwarm te zijn, waardoor bacteriën kunnen vermenigvuldigen. Als je gaat invriezen en ontdooien, dan kunnen deze bacteriën nog verder gaan groeien en mogelijk schadelijk zijn.
  • Producten die al eens ingevroren waren en ontdooid zijn, kun je beter niet opnieuw invriezen. Ook nu krijgen bacteriën eerder de kans om te groeien. Bij bijvoorbeeld een boterham zal dit overigens minder kwaad kunnen dan bij bijvoorbeeld kip of een hele maaltijd.
  • Rauwe aardappel is niet geschikt om in te vriezen. De structuur wordt dan te papperig. Bereidde aardappel gaat overigens wel weer prima.
  • Verse kruiden worden heel slap en snel bruin als je ze invriest en ontdooit. Je kunt ze wel in een ijsblokjes-bakje doen en er olie overheen gieten en vervolgens invriezen. Nu heb je een heerlijke kruidenolie die je kunt gebruiken voor je gerechten!

Tips over invriezen

Er zijn nog een aantal dingen die ik ook aan je kwijt wil:

  • Je zou pasta niet moeten invriezen omdat de structuur dramatisch wordt na het ontdooien. Ik vind dit wel meevallen en heb er geen problemen mee, dus vries ook pasta soms lekker in.
  • De beste manier om ingevroren eten te ontdooien, is het een paar uur (of een hele dag) in de koelkast te zetten. Dan is de kans op vermenigvuldiging van bacteriën het kleinst. Ontdooi je bij kamertemperatuur? Laat rauwe producten dan zeker niet te lang staan voordat je ze gaat bereiden én zorg voor een goede verhitting.
  • Verpak zo luchtdicht mogelijk bij invriezen, dan blijven je producten langer goed.
  • Sven en ik houden van ander brood. Mijn stevige volkorenbrood vries ik daarom graag in, ik haal er per keer 2 of 3 plakjes uit, zo blijft het super lang vers! Boterhammen zijn trouwens binnen 10 minuten ontdooid als je ze gewoon plat op een bord legt.
  • Super leuk voor als je visite krijgt: maak ijsblokjes met een framboos erin, staat super leuk in je karaf met water.

Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips!

Groetjes, Marloes

Heb je nog aanvullende invries-tips?

10 reacties

  1. Over de pasta invriezen: ik merk dat door ontdooien en opnieuw opwarmen de pasta zachter wordt en alle saus is opgenomen. Je zou dus pasta als je gaat invriezen wat meer al dente kunnen koken en je moet wat water of extra saus weer toevoegen om het weer lekker smeuïg te krijgen (bijv ik maak vaak pasta van Philadelphia, gewoon een lepel erbij bij opwarmen)

    1. Ik ben ook een groot fan van de vriezer!
      Verse kruiden vries ik overigens wel in. Dan haal ik een flinke bos verse koriander bij de Turkse supermarkt, hak ik die fijn en doe ik het in een plastic zakje met zipper in de vriezer. Is heel geschikt om direct vanuit het zakje door je warme gerecht te roeren.

  2. Hier ook groot fan van de diepvries. Altijd een lade vol diepvriesgroente. Vlees opgedeeld in porties, brood inderdaad ook. En wat ik ook vaak doe is een grote pan soep koken en deze in porties invriezen of pastasaus. Super easy en dan heb je zo een maaktijd op tafel staan.

  3. Rauwe eieren kan je perfect invriezen. Doe het eigeel en eiwit samen in een kommetje, klop het los en vries dit mengsel in in porties, zoals je wenst. Ik doe elk eitje apart in een kruidenpotje. Laten ontdooien in koelkast en gebruiken zoals een vers eitje.

  4. Ik vries echt bijna alles in.
    Werk zelf in een banketbakkerij en als er bijv gevulde koeken over zijn doe ik die gewoon thuis per stuk verpakken en in de vriezer. Ideaal voor als je onverwachts visite krijgt. Hetzelfde geldt voor broodjes, krentenbollen, eierkoeken e.d. en als je cake invriest wordt ie nog smeuiiger (hoe is het mogelijk:-))
    En inderdaad net als bovenstaande; soep, pasta’s, alles in de vriezer, ideaal!

    1. Rianne, kan je me tips geven ivm invriezen van eclair, boterkoeken, croissantjes, pistolet en vries je ook stukken biscuit met slagroom en fruit op in ? Deze lukken me niet. Bedankt alvast.

      1. Kan je in principe allemaal invriezen. Eclairs kun je (gevuld) ook invriezen maar dan wel het liefst in een blister (plastic bakje)
        Croissant kan ook afgebakken in de vriezer maar is niet fantastisch lekker en dan na ontdooien even paar minuten terug in de oven. Maar dan kan je ze beter halfgebakken im de vriezer doen en dan avond ervoor eruit halen om te rijzen en dan smorgens lekker vers afbakken.
        Boterkoeken gewoon in plastic folie gaat ook helemaal goed en biscuit doe ik zelf wel maar heb je alleen kans dat de vruchtjes wat afgeven op de slagroom.
        Hopelijk heb je er wat aan!:-)
        Groetjes

  5. Ik vind worteltjes wel erg lekker maar alles wat ik invries met wortel wordt smurrie of een waterballet.

    En vind massieve dingen invriezen ook altijd lastig dus tussen burgers doe ik boterhamzakjes, cake snij ik in plakken, overgebleven stamppot of pasta schep ik in porties op een bord/in een bakje.

    Zo zonde als je een hele taart of een heel pak gehakt bijvoorbeeld moet ontdooien terwijl je maar een beetje wil

  6. Ik steek de resten van tomaat, komkommer in een plastic doos of zakje en hup de vriezer in. Daarna zijn niet meer te eten als een gewoon slaatje, maar de volgende keer dat je soep maakt doe je dat tijdens het koken huppekee zonder te ontdooien bij in de soep. Wel best de soep mixen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram