Afvallen Gezonde producten Voeding Voedingstips

Welke Limonade/Ranja moet ik kiezen?

Door

Soorten limonade

Zoals jullie weten, vind ik het ontzettend leuk om in te gaan op jullie verzoekjes. Soms krijg ik ineens een aantal keer dezelfde vraag, zoals ook nu. Een aantal van jullie gaf in de afgelopen tijd aan meer te willen weten over welke limonadesiroop je het beste kunt kiezen. Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten op de markt: normale siroop, siroop zonder suiker, diksap, roosvicee of siroop van 75% fruit. Vandaag vertel ik je waarop jij jouw keuze kan baseren!

Voeding blijft een lastig onderwerp. Ik heb 6,5 jaar gestudeerd en werk inmiddels 5 jaar als diëtist, maar nog steeds is het lastig om precies te zeggen wat gezond is en wat niet. Er zijn namelijk altijd meerdere kanten aan een verhaal! Zo ook bij dit onderwerp. Naar mijn idee is er daarom niet één specifieke goede keuze die je kunt maken. Ik kan je wel meer informatie geven over wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende soorten, zodat je zelf een goede keuze kunt maken voor jouw specifieke geval.

Hieronder vertel ik je van de verschillende soorten wat het is, wat erin zit en wat de voor- en nadelen zijn.

‘Gewone’ limonade
Dit is de limonade die we kennen van vroeger. Vaak de meest goedkope variant, op de foto hierboven bijvoorbeeld de tweede van links. De basis van dit soort siropen is suiker, gewone tafelsuiker. Verder zit er natuurlijk water in en meestal een beetje vruchtensap uit concentraat (fruitsap waar het vocht is uitgehaald). Ook zitten er vaak andere vormen van suiker in, zoals fructose- en/of glucosestroop. Tenslotte wat smaakstoffen en conserveermiddelen.

Het voordeel is dat het goedkoop is. Het nadeel is dat het dus erg veel suiker bevat en niet natuurlijk is. Vooral als je relatief veel siroop gebruikt op een glas ranja, bevat het net zoveel suiker als cola.

Siroop Mijn favoriete siroop! Ik koop deze bij Jumbo.

75% fruit siropen (bijvoorbeeld Karvan Cevitam)
De naam zegt het eigenlijk al, dit product bevat 75% vruchtensap uit concentraat. Daarnaast suiker, glucose-fructosestroop, smaakstoffen (soms natuurlijk) en conserveermiddelen.

Het is vaak duurder dan de variant hierboven. Bovendien wekt de ‘75% fruit’ claim in mijn ogen het idee dat het product gezonder is. Fruit bevat echter ook veel suiker, zeker geconcentreerd fruit. Daardoor bevat dit product vrijwel evenveel calorieën en suiker dan normale limonade. Een voordeel is dus wel dat er minder geraffineerde suikers inzitten en meer natuurlijke suikers. Voor je lichaam maakt dit echter geen groot verschil.

Voedingswaarde De voedingswaarde per glas limonade met 25ml siroop (dat is best veel)

Roosvicee
Roosvicee heeft een gezond imago, veel ouders geven het aan hun kleine kinderen. Het is een siroop uit vruchtensapconcentraat met toegevoegd vitamine C. Ook hier zit echter suiker in, daarnaast natuurlijk aroma en conserveermiddel.

Het is dus ook weer natuurlijker dan normale limonade, dat is een voordeel. Vaak bevat het iets minder suiker, maar nog steeds relatief veel. Dit verschilt natuurlijk ook per merk! Ook hier geldt in mijn ogen weer, natuurlijk suiker blijft voor je lichaam gewoon suiker. Je moet er dus niet teveel van nemen.

Diksap
Dit is de enige die volledig natuurlijk is. Diksap is vrijwel altijd 100% fruit uit concentraat. Soms is het ook nog eens biologisch. Als je graag puur eet, dan is dit een groot voordeel. Ook hier is het echter weer het geval dat het product toch veel suiker bevat.

Drank

Limonadesiroop zonder suiker (Slimpie, huismerken etc.)
Tegenwoordig kun je ook vrijwel overal siropen zonder suiker krijgen. De meeste bekende is denk ik slimpie, maar vrijwel iedere supermarkt heeft ook een huismerk variant. Deze siropen bevatten vaak water met een klein beetje vruchtensap uit concentraat en zoetstoffen. Daarnaast vaak kleurstof en conserveermiddel. Als zoetstof wordt vaak aspartaam en/of cyclamaat gebruikt, maar ook wel eens sucralose en stevia.

Het grote voordeel is dat deze siroop véél minder calorieën en suiker bevat dan alle anderen. Dit lijkt dus een goede keuze. Een nadeel is echter dat zoetstof schadelijk is. Er is ontzettend veel onderzoek gedaan. Aspartaam en sucralose zijn pas in hele grote hoeveelheden schadelijk (lees, meer dan 14 glazen per dag), cyclamaat al iets sneller (+- 8 glazen). Stevia is natuurlijk, er is nog niet heel veel onderzoek gedaan naar dit stofje, maar waarschijnlijk is het niet snel schadelijk.

Een ander nadeel is dat de siropen vaak een apart nasmaakje hebben, bij mijn favoriete siroop (hierboven) vind ik dat zeker niet het geval.

Ik raad je echter absoluut niet aan om deze hoeveelheden te gaan gebruiken. Ik zou het houden bij maximaal 3 glazen per dag.

Voor kinderen is het een heel ander verhaal. Hun lichaam is veel kleiner dan dat van ons, waardoor zoetstoffen sneller schadelijk zijn! Wees dus erg voorzichtig en geef je kind zeker niet meer dan 2 glazen zoetstofhoudende drank per dag (geldt ook voor light frisdranken, optimel producten, zoetjes etc!).

Hier kun je checken in welke hoeveelheid zoetstoffen voor jou (of je kind) schadelijk zijn.

Drinken

Mijn conclusie
Eigenlijk is mijn conclusie bij alle soorten: neem niet teveel! Besef dat limonade eigenlijk hetzelfde is als frisdrank. Als je het gebruikt, doe dan heel weinig siroop op veel water. Ik neem zelf regelmatig siroop zonder suiker, maar ik houd het dan bij maximaal 2-3 glazen op een dag. Ik vind het lekker om af en toe een ander smaakje te hebben. Naar mijn idee is dat ook perfect voor mensen die willen afvallen, want je hebt wel even iets zoets maar niet de suiker en calorieën. Maar absoluut met mate dus! Als jij liever natuurlijk eet en drinkt, dan zou ik eerder kiezen voor diksap.

Voor kinderen geldt hetzelfde, maar dan nog strenger! Voor hen is de hoeveelheid calorieën of zoetstof in verhouding nog groter dan voor ons. Leer je kind dus liever om thee of water te drinken. Als uitzondering kun je een glas limonade geven. Van alle soorten raad ik bij kinderen aan om niet meer dan 1 glas per dag te geven.

Zo….dat was een heel verhaal! Ik hoop dat het duidelijk is. Als je vragen hebt, kun je die hieronder stellen.

Groetjes, Marloes

Voor welke soort zou jij kiezen na dit artikel?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (27)
 1. Marvin 7 jarengeleden

  Groot verschil tussen de 0% suiker siroop en de rest. Mocht ik ooit siroop in huis halen, dan zou het zeker zo’n 0% suiker variant zijn 😉

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Haha, geldt voor mij ook. Maar snap ook als mensen toch liever voor natuurlijk kiezen.

   Reageer
 2. Monique 7 jarengeleden

  Teisseire ook mijn favo, de citroen/limoen variant. De tropical vond ik ondanks 0% suiker nog super zoet smaken, dus ik ga voor fris 😉 Altijd gewoon water drinken vind ik met name in de winter lastig worden, dus dan een smaakje toevoegen is prettig.

  Reageer
 3. yvonne de boer 7 jarengeleden

  Ik heb eigenlijk altijd wel een flesje vitafit vruchtenmix in de koelkast staan. Soms om gewoon te drinken en gebruik het ook weleens door de yoghurt. Slimpie spreekt mij ook aan maar ik doe meestal boodschappen bij de liddle en die heeft dat niet.

  Reageer
 4. Lianne (De Zoetekauw) 7 jarengeleden

  Ik houd eigenlijk helemaal niet van ranja, dus ik kies geen een soort 😉

  Reageer
 5. Tamara 7 jarengeleden

  Mij kunnen die Ranja’s ed. ook niet bekoren. De kinderen houden wel erg van Karvan Cevitam.
  Zelf ben ik al jaren fan van Bar le Duc met citroen. 0% calorien, en zooo lekker.

  Reageer
 6. Daphne 7 jarengeleden

  kan er is een artikel komen voor

  gezonde wentelteefjes met banaan en of aardbei met misschien kwark of andere leuke variaties???

  Ook vroeg ik me af of rozijnen notenbrood gezond is als ontbijt of toch niet?

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Dat kan zeker :). Rozijnenbrood is meestal witbrood waar suiker aan is toegevoegd. Dan is het dus niet zo gezond helaas.

   Reageer
   • Steffy 7 jarengeleden

    En als je het rozijnenbrood haalt bij een bio bakker waar het van volkoren meel is voor een groot deel gemaakt met beetje zonnebloemolie zout rozijenen en hazelnoten? ?? of is het dan nog geen aamrader

    Reageer
    • Marloes 7 jarengeleden

     Dan is het zeker beter! Maar ik weet dan niet meer precies wat er voor de rest in zit…dus kan je daarin geen advies geven.

     Reageer
     • Vera 7 jarengeleden

      Ik maak ‘m wel eens zelf in de broodbakmachine. In een rozijnenbrood zitten ook dan meer calorieën. Hierbij de ingrediënten die dan anders zijn dan bij een volkorenbrood:
      – Er zit minder meel in en iets minder suiker en zout….in verhouding tot een volkorenbrood is dat iets minder….
      – Verder gaat er een eidooier bij
      – Er gaat de dubbele hoeveelheid olie bij (15gr ipv 7 gram op een brood van 650 gram)
      – er gaan rozijnen en noten bij…en daar zitten natuurlijk de extra suikers, vetten en dus calorieën in. Al gaat het bij een brood van 650 gram om 150 gram rozijnen en 50 gram noten.

      Tja….de conclusie zal denk ik altijd zijn dat een rozijnenbrood iets calorierijker is. Echter…..ik vind mijn eigen rozijnenbrood zo lekker, dat ik dat gerust eet zonder beleg. Of….en dat is echt smullen….ik eet een plakje rozijnenbrood als snack-tussendoortje en doe er een klein beetje zelfgemaakte jam op. Dan zie ik het echt als een traktatie.

      Omdat het zo lekker is, vries ik altijd plakjes in. Als je dan 1 of 2 keer in de week een snee eet, vind ik dat voor mezelf prima! Dagelijks als ontbijt doe ik zelf niet, omdat je dan de dag al zoet begint.

     • Marloes 7 jarengeleden

      Dank je wel voor je aanvulling!

 7. Vera 7 jarengeleden

  Ik ben net even gaan meten! Ik drink graag Karvan Cevitam, op dit moment de cassis smaak. Ik gebruik de helft van de hoeveelheid siroop die jij noemt in de tabel op een glas waarin 300 ml past. Op de fles staat inderdaad 25 ml op een glas van totaal 200ml, dus ik verdun ‘m veel meer. Ik drink hiervan maximaal 2 glazen per dag door de week. In het weekend kan het best een extra glas zijn.
  Hmmm…..ik vind het gewoon erg lekker! Alleen water is ook maar water….toch op letten dat ik niet te veel ervan neem. Ik de zomer drink ik denk ik best wat meer ervan.
  Bedankt voor het artikel, dat geeft stof tot nadenken!

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Ik doe er inderdaad ook minder in, maar heb maar de ‘richtlijn’ aangehouden 🙂

   Reageer
 8. Iris 7 jarengeleden

  Cool Bear is naar mijn idee de beste variant. Super lekker en geen “slechte” dingen erin. Steeds meer jumbo’s gaan het nu verkopen.

  Reageer
 9. Kilian 7 jarengeleden

  Limonade (van ‘gewone’ siroop van de Ah) drink ik eigenlijk alleen als ik sport, maar dan wel veel: 1,2 liter (tijdens 3 uur intensief wielrennen). Omdat ik de suiker dan direct verbrand maakt het niet uit dat ik zo veel suiker tot me neem. Tenminste, dat denk ik… Klopt mijn redenering, of zit ik ernaast?

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Je kan de limonade dan wel het beste meer verdunnen dan normaal. Lees anders eens mijn artikel over sportdranken, daarin leg ik het uit.

   Reageer
   • Kilian 7 jarengeleden

    Dank je voor je reactie. Toch beter niet te veel suiker innemen, dus!
    Ik heb je artikel over sportdranken gelezen, en ik ga denk ik inderdaad maar eens een isotone drank proberen. Eens kijken wat de supermarkt allemaal verkoopt op dat gebied 🙂

    Reageer
    • Marloes 7 jarengeleden

     De supermarkt verkoopt AA isotone, Aquarius en soms Isostar (meestal in het zonnatura/dieetschap)

     Reageer
 10. Jeroen van der Mark 7 jarengeleden

  Wat voor soort nasmaak merk je van die kunstmatige stofjes?
  IK vind ze altijd een beetje een bittere after taste hebben.

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Ik merk het zelf niet, maar hoor het van cliënten 🙂

   Reageer
 11. Ruben 6 jarengeleden

  Ey, even random een vraag. Is de Hak Puur Compote de gezondste variant die je uit de supermarkt kunt halen? http://www.ah.nl/producten/product/wi202201/hak-puur-compote

  Reageer
 12. maartje 5 jarengeleden

  hoi Marloes,

  Voor mijn suikerziekte moet ik zo af en toe een glaasje ranja wegtikken om mijn spiegel weer op pijl te krijgen. Nu heb ik gehoord van de patientenvereniging dat het goed is om glucose binnen te krijgen, en niet fructose. Weet jij welke limonades glucose bevatten en geen fructose_

  Groetjes
  Maartje

  Reageer
 13. Haswiu 5 jarengeleden

  En kan je het ook van fruit doen??????????die op dez eiste staat is heeeeeeeel lekker en leuk

  Reageer
 14. Kim 2 jarengeleden

  Hallo Marloes,

  Ik heb een vraag naar aanleiding van dit artikel waar jij mij misschien verder mee kan helpen.
  Ik zocht laatst een lekkere vervanging om zo nu en dan wat zoets te drinken (ik drink normaal al geen koolzuur maar wel icetea zonder prik). Nu heb ik een fles van Raak vruchtsiroop 0% suiker geprobeerd en daarna een jou favoriet van Teisseire. Echter is mijn buik nu al een aantal dagen enorm opgeblazen van sochtends tot savonds na 3 dagen lang 1 a 2 glazen te hebben gedronken van Teisseire en daarna al een aantal dagen geen siroop meer te hebben gedronken (toen ik Raak siroop dronk heb ik hier niet op gelet maar was het denk ik ook minder heftig anders was het me wel opgevallen). Ik las ergens iets over een overgevoeligheid voor zoetstoffen en ben op de verpakking gaan kijken. In beide zit de zoetstof steviol en in Teisseire ook nog sucralose en glycosiden. Als dit de oorzaak is na hoeveel dagen terug over te gaan op water zou mijn buik dan terug naar normaal moeten gaan ? Ik heb namelijk sinds vorige week niks anders nieuws gegeten of gedronken voor zover ik weet.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: