Eten als model
Trends Voeding

(Weer) Gezond Eten: Stap voor Stap!

Door

De vakantie is voorbij. We gaan massaal weer naar werk of school. Ik weet dat heel veel mensen nu ook weer willen starten met gezond eten. Dit is vaak lastiger dan je verwacht! Al die lekkere dingen die je at in de vakantie blijven zo verleidelijk. In dit artikel geef ik je tips om stap voor stap weer gezonder te gaan eten.

Niet in een keer weer gezond eten?

Vaak eisen we van onszelf dat we ineens weer de knop omzetten en gezond gaan eten. Sommige mensen lukt dit, maar heel vaak werkt het totaal niet. Zeker niet in een periode dat je het ook druk hebt met andere dingen, zoals het opstarten van school of werk. Het kan dan een goede oplossing zijn om kleine stappen per keer te zetten. Dit lijkt misschien kinderachtig, maar het werk! Bovendien zorgt het ervoor dat je jouw gezonde eetpatroon ook op lange termijn kunt volhouden.

Het plan

Het idee is dat je per week maximaal 1-2 punten hebt die je gaat veranderen. Zo kun je compleet de aandacht geven aan die dingen. De rest laat je nog even zoals het is. Ik snap dat het frustrerend is dat het dan niet gelijk perfect gaat, maar gun jezelf de tijd! Als de aandachtspunten de hele week goed zijn gegaan, dan start je de volgende week met een nieuw punt (of maximaal 2). Ging het nog niet goed? Dan herhaal je de punten van de eerste week. Zo werk je week voor week aan andere punten, waardoor je geleidelijk steeds gezonder gaat leven!

De aandachtspunten

Hieronder voorbeelden van aandachtspunten die je kunt gebruiken. Pas ze vooral aan jouw eigen wensen aan! Als jij vegetarisch, vegan of bijvoorbeeld gluten- en/of lactosevrij eet, kun je producten nemen die hierbij passen. Maak de doelen haalbaar en realistisch. Kies elke week 1-2 van de volgende punten uit:

 • Eet in ieder geval 6 dagen per week 250g groenten.
 • Eet in ieder geval 6 dagen per week 2 stuks (of 200g) fruit.
 • Gebruik gezonde soorten broodbeleg, met bijvoorbeeld 3 uitzonderingsmogelijkheden per week.
 • Drink maximaal 3 glazen alcoholische drank per week (of een ander getal dat bij jou past).
 • Vermijd suikerrijke dranken als vruchtensappen en frisdrank, eventueel met een aantal uitzonderingen.
 • Drink dagelijks in ieder geval 2 liter vocht.
 • Kies minimaal 5x per week voor gezonde koolhydraatbronnen bij de warme maaltijd (zilvervliesrijst, volkoren pasta, aardappel, zoete aardappel, quinoa, bulgur etc.)
 • Neem volkorenbrood of zuurdesembrood, met eventueel een uitzondering in het weekend.
 • Kies zo vaak mogelijk voor gezonde soorten vlees, vis of vleesvervangers.
 • Eet overdag alleen maar gezonde tussendoortjes, met twee uitzonderingsmogelijkheden per week.
 • Neem na de avondmaaltijd niets meer als je daar geen behoefte aan hebt. Heb je wel trek? Kies dan voor een gezond tussendoortje. Je mag 1-2x een uitzondering maken.
 • Gebruik maximaal 2x per week een ongezond toetje.
 • Kauw minimaal 20x op elke hap en eet langzaam. 30x kauwen zou ideaal zijn.
 • Kook zo veel mogelijk zonder het gebruiken van pakjes en zakjes, met uitzondering van 1 avond per week.

Pas deze doelen dus vooral aan jou niveau aan! Neem je bijvoorbeeld elke avond chips? Dan is het al heel wat om het eerst 3 avonden niet te doen.

Vergeef jezelf ‘foutjes’!

Tenslotte is het heel belangrijk om te realiseren dat het niet realistisch is om te verwachten dat het in één keer goed gaat! Iedereen heeft wel eens een dag (of dagen) dat het niet gaat zoals je zou willen. Dat is alleen maar logisch en hoort bij het proces. Als je daar te erg van gaat balen, zal het alleen maar negativiteit opleveren waardoor het nog slechter gaat.

Mijn conclusie

Werk stap voor stap, geloof in jezelf en wees niet te streng voor jezelf! Voordat je het weet eet je dan weer een stuk gezonder!

Veel succes!

Groetjes, Marloes

Welke stap van gezond eten is voor jou het meest lastig op dit moment?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reactie (1)
 1. Femke 4 jarengeleden

  wow, 30 keer kauwen. dat gaat lang duren..

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: