Wat zijn gezonde crackers
| 9 november 2020

Wat zijn gezonde crackers? Tips van een diëtist!

Ik schreef er 2,5 jaar geleden al eens een artikel over: wat zijn gezonde crackers? Nog steeds krijg ik er zo ontzettend vaak vragen over. Daarom besloot ik mijn tips samen te vatten in een video. Door deze informatie kun jij gemakkelijk zelf jouw crackers controleren op hoe gezond ze zijn.

Hieronder mijn belangrijkste tips nog even op een rijtje:

 • Check of het eerste ingrediënt een volkorengraan is
 • Controleer de rest van de ingrediëntenlijst. Staan er herkenbare producten in? Of juist dingen die je liever niet in een cracker ziet zoals suiker, (glucose)stroop of palmolie.

Mocht je een cracker willen met super veel vezels, dan kan ik je de Wasa Vezelrijk crackers aanraden #nospon #gewoonenthousiast. Zelf neem ik ook graag Fjord crackers of de roggecrackers van Lidl. Ik wissel lekker af om het interessant te houden.

Eventueel zou je de voedingswaardentabel nog kunnen checken op de hoeveelheid vezels en/of verzadigd vet. Eigenlijk is dit echter niet meer helemaal nodig als je de bovenstaande puntjes hebt gecheckt.

Bevatten jouw crackers pitten of zaden? Dan zullen ze ook een wat hogere hoeveelheid verzadigd vet hebben. Dit is geen probleem in dat geval, want pitten en zaden zijn gewoon gezond.

Wat betreft koolhydraatarme crackers, mijn favorieten zijn die van Tasty Basics en Lijnzaadcrackers van Smaakt. Ook zou je die van Atkins kunnen nemen, maar die vind ik persoonlijk een beetje kartonnerig ;).

Er zijn natuurlijk oneindig veel soorten crackers op de markt. Ik kan ze daardoor onmogelijk allemaal voor je behandelen. Met deze tips kun je echter zelf aan de slag. Als het goed is kun je nu als echte voedingsdeskundige een oordeel geven over jouw variant.

Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips! Heel veel succes met het checken van jouw gezonde crackers.

Groetjes, Marloes

Wat zijn jouw favoriete (gezonde) crackers?

9 reacties

 1. De Rogge crackers van de Lidl zijn mijn favoriet ! Van wasa hebben ze dezelfde en dan heten ze original Crisp (soms te weinig tijd om naar meerdere winkels te gaan en dan sla ik alles in bij appie)

 2. Dat was een leuke spreekbeurt Marloes 😊
  Op dit moment eet ik de Leksands knäcke original van de AH (die driehoekige) wel wat duurder, maar erg lekker! Verder eet ik ook heel graag de Fjord crackers en ook de speltcrackers van bolletje.
  Groetjes Bianca

 3. HI Marloes,
  Erg leerzaam weer! Ik vind die thin crisp van de Lidl erg lekker alleen neem ik daar vaak meer van omdat ze zo dun zijn 😉 daarom hou ik mij vaak aan de vezelrijke of volkoren crackers van Wasa.

 4. vergeten te vragen, maar ik zag laatst ook de fjord crackers en heb toen toch uiteindelijk de volkoren crackers van Wasa meegenomen omdat deze mijn enigzins gezonder leken. zo uit mijn hoofd dacht ik dat de vetten minder waren maar dat weet ik niet zeker. De Fjord crackers kunnen dus ook gewoon? Deze zijn namelijk wel voordeliger…;)

 5. Hallo, Nav deze video een pak thin crisp gehaald.
  De smaak is goed maar…..ze zijn ontzettend hard !
  Dat is jammer, blijf bij wasa.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram