Al letterlijk jaren krijg ik vragen over wat de meest gezonde crackers zijn. Eindelijk is het zo ver, ik ga het je in dit artikel vertellen! Het is onmogelijk om alle crackers op de markt te testen. Daarom geef ik je tips en trucs voor hoe jij zelf kunt bepalen of jouw crackers gezond zijn. Zo kun je in iedere supermarkt de juiste keuze maken. Let’s go!
Wat is gezond?
Wat voor de een gezond is, kan voor de ander een minder goede keuze zijn. Vooral als je een bepaalde ziekte of aandoening hebt, kun je soms beter andere keuzes maken. Persoonlijk advies van een diëtist is dan belangrijk. Ik ga in dit artikel uit van de gemiddelde gezonde persoon.
Ook beoordeel ik alleen de crackers van granen. Je hebt tegenwoordig ook varianten op de markt die gemaakt zijn van bijvoorbeeld lijnzaad of amandelmeel. Die laat ik even buiten beschouwing. Dit zijn echter vaak ook gezonde keuzes!
Waar ik op let bij een gezonde cracker
Na lang nadenken heb ik de lijst met eisen aan een gezonde cracker weten terug te dringen tot 2 (!!). Heel erg weinig, maar ik houd het graag simpel en effectief. Zo kun je eenvoudig checken of jouw crackers gezond zijn:
- Neem bij voorkeur crackers die voor een zo groot mogelijk deel uit volkorengranen bestaan.
- Zoek crackers waarvan de ingrediëntenlijst duidelijk is en zo weinig mogelijk onnodige toevoegingen (bijv. suiker) bevat.
1. Volkoren granen
Check de ingrediëntenlijst van jouw crackers. Als het goed is is zijn de meeste ingrediënten volkoren (volkoren tarwe, volkoren spelt, volkoren rogge etc.). Staat er ‘tarwemeel’, ‘speltmeel’ of ‘roggemeel’, dan is dat niet volkoren. Goed om te weten: hoe eerder een ingrediënt in de lijst staat, hoe meer ervan in zit! Het eerste ingrediënt van de lijst, is dus het hoofdingrediënt van het product.
De term ‘volkoren’ wil zeggen dat de hele graankorrel is gebruikt bij het maken van de crackers. Hierdoor bevat het product meer vezels, vitamines en mineralen, die super goed zijn voor onze gezondheid.
2. Onnodige toevoegingen
Je wilt natuurlijk liever geen overbodige ingrediënten in je crackers. Check daarom de ingrediëntenlijst hierop! Kijk bijvoorbeeld of er suiker in de lijst staat. Let ook op andere benamingen van suiker (glucose, fructosesiroop, dextrose etc.) Herken je verder alle ingrediënten als pure gezonde produten? Dan is dat een heel goed teken! Zout en gist zul je overigens in vrijwel alle crackers terugvinden. Dit zijn dus vrij ‘normale’ ingrediënten.
Oefenen
Ok, laten we even oefenen met de aandachtspunten. Hierboven zie je de ingrediënten van de pakken crackers die ik kocht. De Wasa volkorencrackers bevatten maar 3 ingrediënten, waarvan het hoofdingrediënt volkoren roggemeel is. Helemaal super!! De Albert Heijn roggecrackers bestaan ook voor meer dan de helft (57%) uit volkorenmeel en hebben geen onnodige toevoegingen, prima! De Bolletje Oerknack crackers bestaan vooral uit normaal (niet volkoren tarwebloem), daarnaast bevatten ze suiker. Ditzelfde is het geval met de Albert Heijn spelt-tarwecrackers. De Wasa volkoren crackers zijn dus was mij betreft de beste keuze! De roggecrackers vind ik ook helemaal prima. De andere twee zou ik persoonlijk liever laten staan.
Extra check: Vezels!
Nu kun je nog een dubbelcheck doen. Kijk naar de voedingswaardetabel op de doos met crackers. Hoeveel gram vezels bevatten die van jou? Ik raad aan om te gaan voor een variant met minimaal 12g voedingsvezels per 100g product. De roggecrackers van de Albert Heijn zitten op 13g vezels, de Wasa volkoren crackers op 20g vezels. De spelt-tarwe crackers van de Albert Heijn op 5g en de Bolletje oerknack op 7g. Best grote verschillen dus! Weer komen de Wasa volkorencrackers het beste uit de test.
Tips
Hier nog een aantal tips, die misschien handig zijn om te weten:
- Vraag je je af wat voor beleg je het beste op je cracker kunt doen? Kijk dan hier voor tips.
- Eet je vrijwel nooit brood en vervang je alles door crackers? Dan heb je kans op een jodiumtekort. Kies dan voor crackers met jodium, zoals bijvoorbeeld sommige varianten van LU. Ook kun je kiezen voor een jodiumtablet. Overleg anders even met een huisarts of voedingsdeskundige.
- De kleur van de crackers zegt niets over hoe gezond ze zijn, zoals je op de foto’s in dit artikel kunt zien! Op de foto hierboven zijn de linker twee de gezonde varianten!! De fabrikant voegt vaak een (natuurlijke) kleurstof toe om de crackers bruiner te maken. Ze lijken dan gezonder!
Mijn conclusie
Je kunt heel makkelijk zelf checken of je met jouw crackers een gezonde keuze maakt. Check op volkorenmeel, check op suiker en check of de vezels boven de 12g per 100g product zitten! Wil je zekerheid? Kies dan gewoon voor Wasa volkoren crackers, die zijn sowieso goed. Dit artikel is trouwens niet gesponsord ;).
Ik hoop dat je iets hebt aan deze richtlijn!
Groetjes, Marloes
Welke crackers gebruik jij? Hoe komen ze uit deze test?
Helder artikel! Toevallig eet ik meestal al wasa volkoren!
Thanks! Een goede keuze dus 🙂
Hoi Marloes, leuk artikel! Wat ik mij afvroeg. Hoe voorkom jij dat je geen jodium te kort krijg? Volgens mij eet jij ook niet heel veel brood. Zelf hou ik er niet zo van, maar eet het wel ca 3 x per week 2 sneetjes brood, vanwege het eventuele jodium te kort. Ik ben benieuwd.
Dank je wel! Ik slik iedere ochtend een multivitaminetablet waar jodium in zit :). Bovendien heb ik een potje jodiumhoudend zout staan (jozo zout). Ik laat het vrijwel nooit zien, omdat zout toevoegen voor veel mensen geen goed idee is. Ik heb echter een lage bloeddruk en sport redelijk veel, dus kan af en toe wel wat zout gebruiken :).
Kan je een keer wat meer vertellen over vitamine gebruik. De een zegt dat multi vitamine onzin is de ander niet. Zelf wil ik graag weten of je een multi vitamine plus vitamine d als extra kunt gebruiken.
Daar heb ik al meerdere keren over geschreven! Zoek even op ‘vitaminepillen’ in mijn zoekbalkje 🙂
Nuttig artikel! Ik koop zelf graag Fjord knäckebröd bij de Jumbo, dat is ook alleen maar volkoren rogge en veel goedkoper dan Wasa. Er is ook een variant met sesam.
Ik eet meestal één maaltijd per dag boterhammen, dus dan krijg ik jodium binnen. Verder gebruik ik vrijwel geen zout. Is drie/vier boterhammen per dag genoeg om je jodium binnen te krijgen?
Ja hoor, dat is zeker genoeg!
Ik eet eigenlijk alleen heel af en toe eens een cracker, op dit moment de volkoren cracker van AH huismerk. Ik heb de verpakking niet bewaard, maar ik ben wel benieuwd naar de ingrediënten naar aanleiding van je artikel. Dus ik ga vanmiddag even tijdens het boodschappen doen een kijkje nemen of ik een gezonde keuze heb gemaakt 😉
Hee Marloes!
Leuk artikel, maar ik vroeg me af: welk brood zou jij adviseren. Ik heb altijd de 100% stevig Spelt van de AH. Nu lees ik alleen dat spelt niet de gezondste keuze is. Wat adviseer jij?
Goedemiddag!
Ik gebruik altijd ie van Wasa, lekker knapperig (ook niet gesponsord :-p).
Fijne dag nog.
Liefs!
Hahaha, jammer he ;). Fijne dag!
Wat vind je van de Wasa lichtgewicht crackers?
Check ze even volgens de punten in dit artikel! Ik ken niet alle crackers uit mn hoofd 🙂
Hoi Marloes!
Leuk artikel en super handig!
Ik eet altijd van Wasa de Vezelrijk crackers.
Groetjes!
Wat een ontzettend leuk artikel, hier heb ik echt iets aan! Bedankt!
Leuk om te horen! Graag gedaan 🙂
Erg nuttig! Ik eet idd bijna alleen crackers en wist niet van dat jodium en heb ook een lage bloeddruk. Ik zal erop letten. Thanks!
Heel duidelijk en goed artikel weer Marloes, dankjewel! Gelukkig maak ik dus de goede keuze, al jarenlang eet ik Wasa volkoren óf de Wasa zuurdesem rogge (voor de afwisseling 😉 ) .
Kijk dat is nog eens een handig artikel! Thx marloes!
Ik eet ook de crackers van Fjord! Slecht 0,50 per pakje, heel knapperig en zonder gist!
Nuttig artikel. Ik eet Wasa vezelrijk, Wasa volkoren en Fjord volkoren. Nog een tip om de termen bloem en meel uit elkaar te houden: meel is veel en bloem niet doen. Dus als er …bloem op staat dan koop ik het niet (bevat alleen de kern van de korrel). Staat er volkoren …meel dan koop ik het wel want dan bevat het alle onderdelen van de korrel (kern, zemelen, kiem)