| 21 november 2019

Wat vind ik van de documentaire ‘Game Changers’?

Er zijn de laatste tijd ontzettend veel documentaires over voeding op Netflix, Videoland, TV en YouTube. Een van de nieuwere is ‘Game Changers’, een documentaire die claimt te bewijzen hoe de gezondheid van verschillende personen is verbeterd door veganistisch eten. Ook wordt benadrukt hoe slecht het eten van vlees is. De afgelopen week heb ik een heel aantal keer de vraag gekregen van ik hiervan vind. Daarover vandaag meer.

Niet kijken!?

Ik moet je heel eerlijk bekennen dat ik niet van plan was deze documentaire te gaan kijken. Ik kan me namelijk nogal irriteren aan de toon die veel van zulke items hebben. Het lijkt wel alsof het hoofddoel is om mensen bang te maken. Dat strookt totaal niet met mijn manier van werken en denken.

Bovendien valt het me op aan zulke documentaires over voeding, dat er vaak conclusies worden getrokken die je niet zou kunnen trekken op basis van de wetenschappelijke bevindingen. In het geval van veganistisch eten wordt bijvoorbeeld vaak geclaimd dat mensen gezonder zijn geworden door het laten staan van vlees. Wie zegt echter dat ze niet gezonder zijn geworden van het eten van meer groenten en fruit? Of van het minder eten van fastfood? Of door het feit dat hun algehele leefstijl gezonder is geworden.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben absoluut niet tegen veganistisch of vegetarisch eten. Sterker nog, ik ben zelf ook heel bewust bezig met het minder eten van vlees, omdat ik geloof dat dit goed voor ons is.

Wat ik dus wél heel vervelend vind, is dat de documentaire heel veel conclusies trekt en beweringen maakt die niet gedaan kunnen worden op basis van de wetenschap.

is fruitsuiker gezond

Leestip! Mysportscience

Via de Facebookpagina van I am a foodie, een platform van collega diëtisten, kwam ik terecht bij een artikel van sportvoedingswetenschapper Asker Jeukendrup over dit onderwerp. Dit geeft zo ontzettend mooi weer hoe in ‘Game Changers’ verschillende uitkomsten van wetenschappelijke onderzoeken zo worden gedraaid dat de uitkomst ineens veel sensationeler wordt. Pseudowetenschap wordt dit genoemd. Ik raad je zeker aan dit eens te lezen! Het benadrukt namelijk precies de punten in deze documentaire die dramatischer zijn weergegeven dan puur wetenschappelijk het geval is.

In de wetenschap noemen ze deze methode ook wel ‘cherrypicking’. Dit is het precies uitkiezen van delen van wetenschappelijke onderzoeken die jou goed uitkomen om een bepaald punt te bewijzen. Uitkomsten die jouw punt niet of minder ondersteunen, worden voor het gemak even weggelaten. Als je heel neutraal een wetenschappelijk onderbouwd item wilt maken, kun je dit uiteraard niet doen.

Mijn conclusie

Nogmaals, ik wil hier absoluut niet mee zeggen dat ik vegan eten onzin vind of afraad. Ik ben 100% van mening dat iedereen moet doen waar hij/zij zich goed bij voelt.

Wat ik je vooral wil zeggen met dit artikel, is niet zo maar alles te geloven wat je ziet en leest in verschillende media. Het komt namelijk zo ontzettend vaak voor dat het veel sensationeler wordt gemaakt dan het eigenlijk is.

Om deze reden kies ik er vaak voor om niet te kijken naar documentaires die proberen te bewijzen hoe slecht een bepaald product is. In mijn ogen kun je niet spreken van ‘slecht’ of ‘goed’. Je denkt misschien dat chips heel slecht voor je is, maar is dat ook zo als je af en toe een klein schaaltje neemt terwijl je verder heel gezond leeft?

Groetjes, Marloes

Kijk jij wel eens zulke zulke documentaires? Van vind jij ervan?

15 reacties

  1. Ik ben het helemaal met je eens. Het is hetzelfde als in de Libelle zetten dat groot onderzoek heeft uitgewezen dat…..en als je dat controleert ( moest ik ooit als opdracht op de PABO )doen, blijkt dat er 100 mensen gevraagd zijn.
    Inderdaad Cherry picking en pseudo wetenschap. Wat ook vaak vergeten wordt: mensen die de overstap maken naar veganistisch eten zijn misschien al op voorhand gezonder en fitter omdat ze altijd al opgelet hebben wat ze aten.

  2. Wat een fijn artikel, top! Ik kreeg deze documentaire als tip….mooi dat er mensen kritisch blijven en ons wel goed informeren. Dank je wel.

  3. Ik ben veganist (ethische redenen) en ik vind deze docu erg jammer. Ik heb t niet gezien, want ik kan niet tegen die pseudowetenschap. Het helpt niet eens om mensen te interesseren voor veganisme, want zodra ze merken dat ze niet ineens gezonder worden gaan ze weer een nieuw trenddieet uitproberen. Zelf ben ik wel gezonder gaan eten als veganist, omdat ik meer over voeding ben gaan lezen aangezien je als veganist moet supplementeren. Maar met alle vegan junkfood tegenwoordig kan je ook als veganist keihard ongezond leven.

    Maarreh enige nuance over je stukje. Vlees eten is wel degelijk slecht…. voor het milieu 😉

    1. Thanks voor je toevoeging! Daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in. Ik heb dat stukje even achterwege gelaten omdat in deze documentaire vooral de nadruk ligt op gezondheid…maar je hebt zeker een punt :).

      1. Heheh ja snap ik hoor.
        Ik ben het eens met je analyse 🙂 Als veganist vind ik het soms lastig de goede toon te vinden in dit soort conversaties waarbij ik mijn standpunt over kan brengen zonder dat mensen in de verdediging schieten.

    2. Zo simpel ligt het niet dat vlees slecht is voor het milieu dat je vlees moet schrappen. De teelt van soja en tofu is ook vervuilend, evenals de maak van kweekvlees (waar ook een stukje dier voor gebruikt is).😉 Er zijn zoveel studies hierover en ieder pikt eruit wat hij/zij wil.

      1. Ongetwijfeld. Maar de hoeveelheid grondstoffen (water, land, voeding) die nodig zijn voor 100g vlees zijn vele malen groter dan de hoeveelheid grondstoffen voor 100g soja (wat overigens in de EU wordt geteelt voor menselijke consumptie) Dat lijkt me niet echt een punt van twijfel meer tegenwoordig.

        1. De hoeveelheid broeikasgassen van veel soorten groenten is 3x zo hoog als bijvoorbeeld varken of kip. Bovendien vereisen zij per calorie meer grondstoffen dan men denkt.
          Ik kan zo een hele discussie voeren maar daar is deze site niet voor bedoeld. Doe me een plezier, en iedereen op deze site, ga eens naar een boerenbedrijf in de buurt en laat je eens voorlichten door hen. Nederlandse boeren zijn een stuk minder vervuilend dan word beweert in menig artikel. Een trotse boerin met liefde voor het vee EN de natuur.

      2. Het hele internet staat inmiddels vol met blog artikelen als deze die het hebben over de ‘pseudowetenschap’ die hier achter zou zitten terwijl er tegelijkertijd niet tot nauwelijks een onderbouwing voor wordt gegeven en dat is erg triest. De documentaire bouwt weldegelijk op goed wetenschap die NIETS met cherrypicking te maken heeft. Er worden zeker conclusies getrokken die je op basis van wetenschap kunt trekken. Ik heb de blog van Asker ook gelezen. Hij beschuldigt de filmmakers van bias en onderbouwt vervolgens zijn stellingen met onderzoeken die gesponsord zijn door de melk industrie.
        De documentaire probeert mensen niet bang te maken maar probeert onder andere duidelijk te maken dat het gezonder is om een plant based dieet te volgen, en dat zelfs als je dat doet, je toch top prestaties kunt leveren. Dit omdat het algemene beeld is dat je op een dergelijk dieet geen of minder goede prestaties kunt leveren.

        Dr. Garth Davis heeft een hele goede review geschreven in reactie op één van al die blogs die de wetenschap achter de film in twijfel trekken. Die is te vinden in onderstaande link:
        http://proteinaholic.com/response-to-layne-nortons-review-of-the-game-changers/

        Ik zou je willen adviseren je hier eens in te verdiepen in plaats van al te snel tot een conclusie te komen omdat het dieet niet jou straatje past.

  4. om die reden kijk ik nooit naar dat soort docu’s. De enige docu die ik leuk vond was, ik geloof dat hij super size me heettte, over een man die een maand lang alle dagen bij de mac eet, en niets anders. Om te kijken hoe het lichaam daar op reageert.
    (mag ik trouwens zeggen dat het ergeren is, en niet irriteren zonder irritant te zijn 😛 )

  5. Wetenschappers zijn ook gewoon mensen, oftewel doe zelf je onderzoek en blijf kritisch nadenken. En dat is waar de Docu Gamechangers en ed voor bedoeld is. Ik vind het erg kortzichtig om te lezen van “eigenlijk was ik niet van plan om te kijken” en dat soort opmerkingen, want wat heb je te verliezen? Komt op mij neer als je kop in het zand steken.

    Marloes geeft aan: Wat ik dus wél heel vervelend vind, is dat de documentaire heel veel conclusies trekt en beweringen maakt die niet gedaan kunnen worden op basis van de wetenschap— kun je ook aangeven welke beweringen en kun je ook uitleggen waarom deze niet wetenschappelijk onderbouwt kunnen worden?

    En de opmerking over een bakje ships vind ik ook onzin, sorry hoor. Dat is hetzelfde als ik zeg dat een sigaret niet ongezond is, omdat ik fruit eet en sport. Sigaretten zijn gewoon ongezond maar ja, het is inderdaad nog ongezonder als je rookt, ongezond eet en niet sport.

    Verder moet iedereen doen waar hij/zij zin in heeft en geloof wat je wilt geloven. Ik ga hier dan ook niet verder beweren wat goed of slecht is. Maar als Marloes het aandurft een constructief maar wel kritisch gesprek met mij te voeren mag ze contact met mij opnemen. Wellicht komt daar interessante stof tot denken uit voor een volgende blog…

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram