| 22 april 2015

Wat is cholesterol en wat doet het in ons lichaam?

LDL-cholesterol
Door Anneloes
: Je hoort veel over cholesterol in reclames, kranten, tijdschriften en in TV-programma’s. Bijna altijd is dit negatief. Veel kunnen vertellen dat cholesterol slecht voor je is en dat het de boosdoener kan zijn van hart- en vaatziekten. Dit is ook zeker waar, maar is al het cholesterol slecht? En wat is het eigenlijk precies? In dit artikel zal ik hier antwoord op geven.

Je hebt verschillende soorten cholesterol, deze heb nodig om te kunnen functioneren. Cholesterol is namelijk een bouwstof voor onze cellen en voor sommige hormonen. Als er geen cholesterol het lichaam binnen komt, kunnen onze organen niet functioneren en zouden we niet kunnen leven. Maar wanneer er teveel cholesterol in ons lichaam zit, is de kans op hart- en vaatziekten groter. Cholesterol is dus aan de ene kant nuttig, maar aan de andere kant schadelijk. Hoe zit dat nou precies?

Wat is cholesterol en waar komt het vandaan?
Cholesterol is een vetsoort die voorkomt in ons lichaam. Het is zoals hierboven al staat, een bouwstof voor cellen en hormonen. Onze lichaamscellen kunnen niet functioneren zonder cholesterol. Ons lichaam kan zelf cholesterol aanmaken. Dit wordt vervoerd doordat cholesterol zich bindt aan eiwitten in ons bloed, ook wel lipoproteïnen genoemd. Alleen is het lang niet altijd het geval dat het lichaam voldoende cholesterol aanmaakt. Het cholesterol wat door ons lichaam zelf wordt gemaakt, wordt geproduceerd in de lever die dit vervolgens aflevert aan het lichaam voor bijvoorbeeld de aanmaak van hormonen. Ook via onze voeding komt er cholesterol het lichaam binnen door bepaalde vetrijke producten.

Soorten cholesterol
Hoewel cholesterol vaak in een kwaad daglicht staat, is niet per definitie al het cholesterol slecht. Je hebt verschillende soorten cholesterol met verschillende werkingen in ons lichaam.
HDL staat voor Hoge Dichtheid Lipoproteïnen en is het goede cholesterol. De HDL zorgt ervoor dat het slechte cholesterol LDL, wat staat voor Lage dichtheid Lipoproteïnen, vervoerd wordt naar de lever. De lever zorgt er vervolgens voor dat het LDL wordt afgebroken en via de gal en de darmen het lichaam verlaat met de ontlasting. Wanneer er dus onvoldoende HDL in het bloed is en teveel LDL kan dit nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid, te denken aan hart- en vaat ziekten. Het slechte LDL cholesterol transporteert cholesterol van de lever naar de rest van het lichaam. Wanneer er teveel in het bloed aanwezig is, kan het vast blijven zitten aan wanden van de bloedvaten. Wanneer zich op diezelfde plek langzaam meer deeltjes ophopen, wordt het bloedvat geleidelijk nauwer en slibt het langzaam dicht, dit wordt ook wel aderverkalking genoemd.

Het slechte cholesterol, LDL, vervoerd dus vanaf de lever naar de rest van het lichaam en het goede cholesterol, HDL, brengt het cholesterol naar de lever om vervolgens zijn weg via de gal en de darmen naar buiten te vinden.

Schermafbeelding 2015-04-16 om 16.02.57

Cholesterol vaststellen
Door middel van een bloedtest kan de waarde van het cholesterol worden vastgesteld. Dit hoeft niet door middel van een uitgebreide bloedtekst bij het lab, maar kan tegenwoordig ook in sommige gezondheidscentra en soms in supermarkten door middel van een vingerprik. Wanneer het totale cholesterol >5mmol/l is, is deze verhoogd.

Zoals je nu misschien begrijpt, zegt de totale cholesterolwaarde lang niet alles. Als het slechte LDL verhoogd is, maar er is ook voldoende goed HDL, dan is er weinig aan de hand. Artsen kijken daarom vaak vooral naar de verhouding tussen het HDL en het LDL (de cholesterolratio).

Oorzaken en het verlagen van de cholesterol
Een te hoge cholesterolwaarde in het bloed kan te maken hebben met het voedingspatroon. Het kan zijn dat er in je voeding veel verkeerde vetten zitten waardoor het LDL te hoog is. Of dat de HDL in mindere mate voorkomt doordat je weinig goede vetten eet. Je kunt je cholesterolwaarde op een gunstige manier beïnvloeden door het eten van goede vetten die bijvoorbeeld zitten in noten, en vloeibare oliën. Daarnaast is het belangrijk dat je verzadigde vetten niet in grote mate binnen krijgt. Deze zitten bijvoorbeeld in chips, snacks, vette vleessoorten en kaas.

Ook kunnen voedingsvezels een positieve invloed hebben op een hoge cholesterolwaarde. Voedingsvezels zitten voornamelijk in volkoren producten, zoals volkoren brood, volkoren pasta maar ook in andere graanproducten, groente, fruit, peulvruchten zitten veel voedingsvezels.

Niet alleen door voeding kan het cholesterol verhoogd zijn. Erfelijke factoren spelen ook een grote rol bij het dichtslibben van de aders door een te hoog LDL waarde in het bloed. Hierbij kan het dus zijn dat je gezond leeft, maar dat het cholesterol toch verhoogd is. Soms al op jongere leeftijd. Een goede voeding heeft dan maar een hele kleine invloed, waarschijnlijk kun je het gebruik van medicatie niet voorkomen. Andere risicofactoren zijn roken, diabetes en een te hoog lichaamsgewicht.

Ik hoop dat ik je meer duidelijkheid heb kunnen geven over dit onderwerp!

Groetjes, Anneloes

Heb jij wel eens je cholesterol laten meten?

 Bron foto 1,2

 

6 reacties

  1. Ik heb nog nooit mijn cholesterol laten meten. Heb mijn voeding- en bewegingspatroon goed op orde, dus eigenlijk ga je er dan vanuit dat het qua cholesterolwaarde ook wel goed zit. Toch kan het geen kwaad om dit binnenkort eens te testen!

  2. Mijn vader heeft een verhoogd cholesterol, niet door voeding maar genetisch. Dus ik weet dat ik het eigenlijk eens moet laten testen, maar dat komt er dan toch niet van. Hmmm…zet me weer aan het denken….

    1. Je zou dat zeker eens kunnen doen inderdaad. Soms bieden ze het aan bij supermarkten of gezondheidscentra, dan kan je het gratis laten meten.

  3. Bij de uitgebreide sportmedisch onderzoek (met ademgas-analyse op de fiets) behoort ook bloedonderzoek. LDL en HDL waren perfect, maar voor een bepaald stofje wat ik van eigen in mijn lichaam heb zou ik wel ‘verdacht’ worden bij (professioneel) wielrennen (iets te hoge hematocriet en lekker hoge HB (11,5 is normaal bij mij…. 12- is ook al eens gemeten door zowel sportarts als de bloedbank (en morgen zal het weer raak wezen bij Sanquin)… ‘man van staal’ 🙂 ).
    Gelukkig heb ik geen wielren-ambities 🙂

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram