Wat is gezonder: Roomboter of Halvarine?

Roomboter halvarine

Ik ga me vandaag wagen aan een heel lastig onderwerp, namelijk of je beter voor roomboter of voor halvarine kunt kiezen. Ik vind het sowieso lastig om aan te geven of producten gezond zijn of juist niet, er zit namelijk altijd wel een ‘maar’ aan. Ook hierbij is dat zeker het geval! Ik zal je evengoed zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen wat redenen zijn om voor roomboter te kiezen en wanneer je beter voor halvarine kunt gaan.

Wat is het?
Om een keuze te kunnen maken, vertel ik je eerst van beide producten wat het precies is.
Roomboter: Boter is gemaakt van het vet dat van melk afkomt. Roomboter is volle boter, dat dus heel veel van dat vet bevat. Ongeveer 85% van roomboter is vet, daarnaast bevat het nog een klein beetje water. Van nature bevat roomboter de vitamines A, D en E. Dit zijn allemaal in vet oplosbare vitamines, die erg nuttig zijn voor ons lichaam. Tegenwoordig is er ook margarine op de markt. Dit bevat vrijwel evenveel vet als roomboter, maar ik beter te bewaren en beter smeerbaar.
Halvarine: Doordat normale boter dus heel veel vet bevat, bevat het ook ontzettend veel calorieën. Voor mensen die op hun gewicht letten en een flinke laag boter op hun brood smeren, is dat niet ideaal. Daarom wordt er al jaren boter gemaakt die minder vet bevat, namelijk halvarine. Halvarine bevat ongeveer 40% vet, de helft van roomboter dus. Het bevat meer water dan roomboter, dat er kunstmatig aan wordt toegevoegd. Vet en water mengen niet op een natuurlijk manier, daarvoor wordt een emulgator gebruikt. Ook worden vrijwel altijd vitamine A en D toegevoegd aan halvarine.

De ingrediënten 
Vervolgens gaan we ook eens kijken naar de ingrediënten van de verschillende pakjes boter.

Roomboter: Gewoon pure boter, zonder verdere toevoegingen
Halvarine: wa­ter, plant­aar­di­ge oli­ën (so­ja, zon­ne­bloem), plant­aar­di­ge vet­ten (palm, ko­kos), zout 0,5%. emul­ga­tor (E471), aro­ma’s, con­ser­veer­mid­del (E200), kleur­stof (ca­ro­teen), vi­ta­mi­nen (A,D).

De voedingswaarde
Hieronder zie je een overzicht van de hoeveelheid calorieën en vet in de verschillende producten. Ik ga uit van 100g product. Op een boterham smeer je ongeveer 5 gram.

Tabel

De voordelen en nadelen van roomboter en halvarine
Nu we precies weten wat beide producten zijn, zal ik je proberen uit te leggen hoe je voor jou de juiste keuze kan maken. Het grote voordeel van roomboter is dat het een puur product is. Het is niet bewerkt, maar gewoon op een natuurlijke manier gewonnen uit koemelk. Het nadeel is dat het heel vet- en calorierijk is. Doordat veel mensen het lekker vinden om een lekkere laag boter op hun brood te smeren, kom je al snel hoog uit met je calorieën. Vooral als je wilt afvallen. Het is dus belangrijk om niet altijd een dikke laag te smeren, als je voor roomboter kiest.

Bij halvarine is het dus compleet andersom. Het bevat minder calorieën en vet dan roomboter, maar het is een bewerkt product. In de fabriek is een emulgator toegevoegd waardoor het vet en het water met elkaar is gemengd. Bovendien zijn er aroma’s en conserveermiddelen toegevoegd om de smaak te verbeteren en om ervoor te zorgen dat het product langer houdbaar is.

Welke moet ik kiezen?
Hier kan ik je nooit een duidelijk antwoord op geven. Als je deze vraag aan een arts zou stellen, zou hij waarschijnlijk halvarine zeggen omdat dit minder calorieën bevat en je daardoor minder snel aankomt. Een natuurdiëtist zou antwoorden dat je beter voor roomboter kunt kiezen, omdat dit een natuurlijk product is waar je lichaam beter mee om kan gaan.

Mijn advies is om te kijken naar waar jij je goed bij voelt. Wil jij afvallen en weet je dat je geneigd bent om een redelijk dikke laag boter op je brood te smeren? Kies dan liever voor halvarine. Eet jij liever zo puur mogelijk en vind je het niet erg om goed je portie in de gaten te houden, dan is roomboter perfect voor jou! Voor beiden is dus wat te zeggen. Je hoeft overigens bij normaal gebruik echt niet bang te zijn dat halvarine schadelijk is voor je lichaam, daar zijn inmiddels talloze onderzoeken naar gedaan.

Geroosterd brood kipfilet huttenkase appel

Feiten en fabels
Ik kan een heel boek schrijven over dit onderwerp en krijg vaak vragen over feiten en fabels. Hier de meest gehoorde:

  • Het is onzin dat halvarine hetzelfde is als plastic. Moleculair gezien lijkt het inderdaad op elkaar, maar het is toch écht iets anders.
  • Van roomboter kom je zeker niet altijd aan! Als je gewoon een dun laagje smeert, dan is dat geen enkel probleem.
  • Halvarine bevat vaak meer vitamine A en D dan roomboter. Als je roomboter gebruikt, is het dus belangrijk dat je deze stoffen uit andere voedingsmiddelen binnen krijgt.
  • Halvarine bevat niet altijd meer transvet dan roomboter, dit kan echter wel zo zijn. Transvet is de meest slechte vorm vet in onze voeding. Check de verpakking van jouw halvarine om te weten hoe veel transvet hij bevat. Vergelijk eens met andere merken!

Mijn conclusie
Voor beiden is dus wat te zeggen. Halvarine als je dik smeert en wilt afvallen, roomboter voor als je maat kunt houden en liever puur eet. Ik kies overigens zelf voor halvarine, omdat ik roomboter té lekker vind en het lastig vind om een dunne laag te smeren omdat het niet zo smeerbaar is.

Ik hoop dat het wat duidelijker is geworden! Als je vragen hebt, kun je die hieronder stellen.

Groetjes, Marloes

Ga jij nu je dit weet voor roomboter of voor halvarine?

18 reacties

  1. De ongezouten grasboter van Campina is prima smeerbaar. Ik bewaar hem in de koelkast op voorraad en in de botervloot buiten de koelkast om te gebruiken. Wij eten er met z’n vijven van, maar als je met een kleiner gezin bent kun je ook steeds een stukje afsnijden en de rest in de koelkast bewaren. Ondanks dat ik af wil vallen is voor mij de keuze snel gemaakt. Ik eet graag zo onbewerkt mogelijk.

  2. Ja zeker bedankt voor de uitleg.
    Ik houd erg van roomboter, maar kan het ook niet bij een klein laagje laten.
    Eet voornamelijk dus halvarine.
    Maar dan heb je tegenwoordig ook nog allerlei dieettella’s enzo, dat zal wel nog wat meer chemisch zijn?

    1. Ik sluit me daar bij aan. Voor mij heeft boter slechts de functie als plakmiddel voor hagelslag oid en zelfs dan sla ik de hagelslag liever vast in het brood dan met boter 😉

  3. Ik heb dit ook ooit eens uitgezocht en eet dus nog altijd beide. Ik kies eigenlijk per dag een beetje wat ik eet.. is mijn dag qua vetten een beetje aan de lage kant, kies ik roomboter! Anders margarine of geen boter.

      1. Geen goede oplossing! Margarine is de aller-allerslechtste keuze. Het is een enorm bewerkt product terwijl roomboter natuurlijk is. Daarbij heeft je lichaam vet nodig. Al die Lightproducten en bewerkte producten waar het vet uit is gehaald zijn hartstikke ongezond. Magere melk etc allemaal klets.

  4. halvarine. Ik vind roomboter ook veels te lekker en doe er dan gauw teveel op. Echter halvarine doe ik altijd maar dun laagje van op brood. Vind teveel ook niet lekker.

  5. Ik heb al een tijd geleden gekozen voor roomboter. In een botervloot in de kast bewaar ik de aangebroken verpakking. Ik kies wel voor de biologische grasboter. Dun smeren is goede tip, een leuk artikel… om deze redenen was voor mij de keus een tijd geleden snel gemaakt…

  6. Ik gebruik al jaren pro actief halvarine omdat dit de cholesterol verlaagt. Deze wordt aanbevolen door de hartstichting. Ze is duur vergeleken bij andere halvarines, maar het werd mij aanbevolen. En de smaak vind ik prima. Ik vind roomboter n.l. niet lekker.

  7. Bedankt voor deze fijne uitleg! Ik vind boter eigenlijk niet lekker (op brood) dus eet ik dat ook nooit, loop ik dan veel vitaminen mis?

    Liefs

  8. Halvarine is een dood product. Alles eraan is nep! De aanwezige toegevoegde vitamines zijn synthetisch. Er moet een kleurstof worden toegevoegd, anders zou het er grauwgrijs uitzien. Er worden ook nog eens de nodige emulgatoren aan toegevoegd om de boel bij elkaar te houden. Aan het begin van de vorige eeuw werd margarine dan ook wel kunstboter genoemd.

  9. En wat adviseer je wanneer je aanleg hebt tot een hoog cholesterol? Ik neem altijd halvarine, juist vanwege de lage vetpercentage, maar hieraan is natuurlijk weer meer (zoals E-nummers) toegevoegd.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram