| 5 mei 2015

Wat is alcohol en wat doet het in ons lichaam?

 

Door Anneloes: Dit leek me een passend artikel voor op 5 mei ;). Iedereen kan de nadelen van het drinken van alcohol wel bedenken. De leeftijdsgrens voor het verkrijgen van alcohol is niet voor niets van 16 naar 18 jaar gegaan en de controles hierop worden strenger en strenger. Maar wat is alcohol eigenlijk? Kan het echt zoveel kwaad of zijn dat alleen maar de verhalen? In dit artikel zal ik het bespreken.

Wat is alcohol?
Alcohol ontstaat wanneer er een gisting plaatsvindt. Bij bier is dat van gerst, bij wijn komt dat door de druiven. Dit is dus een natuurlijk proces. Bij een percentage van ongeveer 15% stopt dit natuurlijke gistingsproces. Maar niet in alle dranken zit 15% alcohol. Neem bijvoorbeeld Jenever. Jenever heeft een alcohol percentage van 35%. Dit komt doordat de drank gedistilleerd wordt. Dit houdt in dat het alcoholpercentage wordt vergroot door de verhitting en de afkoeling van de alcoholhoudende drank. Alcohol wordt ook wel ethanol genoemd met als chemische formule: C2H5OH of terwijl:

Schermafbeelding 2015-04-30 om 14.46.06

1 gram alcohol bevat 7kcal. Een alcoholhoudend drankje bestaat uit meer dan alleen alcohol, vaak wordt er ook nog suiker aan toegevoegd zoals bij vele likeuren. Dit zijn dan ook echte caloriebommen. Wil je meer weten over de hoeveelheid calorieën per drankje? Lees dat eens dit artikel. Doordat alcoholische dranken veel calorieën bevatten, kom je er gemakkelijk van aan.

Wat doet alcohol met ons lichaam?
Als we alcohol drinken, wordt dit al heel snel opgenomen in het lichaam. In de mond begint de opname al! Via het bloed komt de alcohol in onze hersenen terecht. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Wanneer je een volle maaginhoud hebt (dus wanneer je gegeten hebt voor die tijd) zal de opname van alcohol langer duren dan wanneer je maag leeg is. Er zijn een aantal processen die meteen in gang worden gezet na het drinken van alcohol. Zo wordt het slijmvlies van de maag geprikkeld door alcohol als je in korte tijd veel alcohol binnen krijgt. Je maag ziet dit als een aanval en raakt geïrriteerd en probeert de alcohol zo snel mogelijk weer kwijt te raken. Het kan zijn dat je misselijkheid ervaart en moet overgeven. Ook kan het zijn dat je door het drinken van alcohol een black-out ervaart. Dit wordt gezien als een tijdelijke stoornis in de hersenen. Vaak is het zo dat je op het moment zelf niet door hebt dat de black-out zich voordoet. Vaak is het pas achteraf dat je dit ervaart en delen of zelfs de een langere tijd niet meer terug kunt halen. Dit komt omdat de informatie niet goed van het korte termijn geheugen naar het lange termijn geheugen overgegeven kan worden.

Wanneer je een grote hoeveelheid alcohol binnen krijgt kan dit ernstige gevolgen hebben. Door de hoeveelheid alcohol in het bloed raakt je lichaam in een stress situatie waarin je zelfs buiten bewustzijn kan raken of in coma. Hier komt de term ‘comazuipen’ ook vandaan. Deze voorbeelden zijn allemaal op korte termijn, maar je hebt natuurlijk ook gevolgen die pas op langere termijn zichtbaar worden te denken aan orgaanschade. Je lever speelt een belangrijke rol bij de afbraak van alcohol. Bij langdurig alcohol gebruik kan deze ernstig beschadigd raken. Ook geheugenproblemen kunnen voorkomen, te denken aan de ziekte van Korsakov. Bij deze ziekte wordt nieuwe informatie niet of nauwelijks opgeslagen en is er vaak sprake van een stoornis in besef van tijd.

Hoe gaat de afbraak van alcohol?
De lever is ontzettend belangrijk wanneer het gaat om de afbraak van alcohol in ons lichaam. Maar liefst 95% wordt afgebroken in de lever. De overige 5 procent verlaat het lichaam via urine, zweet of adem.

Om 1 standaardglaasje alcohol af te breken heeft de lever ongeveer 1 tot 1.5 uur nodig. Wanneer je dus een avondje goed door drinkt, kan het dus zijn dat je lever 10-12 uur bezig is met de afbraak van alcohol in ons lichaam. Dit proces kan op geen enkele manier versneld worden.

Hoeveel alcohol zit er per glas?
Voor elk soort drankje is een andere glas, bijvoorbeeld de wel bekende wijn en bierglazen, de borrelglaasjes en noem maar op. Het maakt niet uit welk drankje je neemt, overal zit de zelfde hoeveelheid alcohol in wanneer je dit drinkt uit het daarvoor bestemde glas en de afmetingen daarvan aanhoud. In ieder glas zit ongeveer 10 gram pure alcohol, zoals je kunt zien op de afbeelding hieronder.  Wanneer je dus een drankje drinkt in het daarvoor bestemde glas, weet je hoeveel alcohol je binnen krijgt. Er zijn echter ook genoeg drankjes die niet een vaste maat en glas hebben. Dan is het vel lastiger inschatten hoeveel alcohol er daadwerkelijk in het glas zit, te denken aan cocktails, omdat je het drankje mixt of een likeur of andere sterke drank. Omdat er verschillende glazen worden gebruikt voor deze dranken, is het aan degene die inschenkt hoeveel drank er in je glas gaat.

Schermafbeelding 2015-05-01 om 09.35.00

Aanbevelingen
Het allerbeste is natuurlijk om geen of zo min mogelijk alcohol te nemen omdat het drinken van alcohol veel gezondheidsrisico’s met zich mee kunnen brengen. Een keer een glaasje alcohol is geen probleem. Volgens het voedingscentrum is de maximale aanbeveling van alcohol 1 glas per dag voor vrouwen en maximaal 2 glazen alcohol voor mannen. Wanneer vrouwen meer dan 1 glas alcohol per dag drinken, kan dit al een negatief effect hebben op de gezondheid en vergroot het de kans op borstkanker en hart- en vaat ziekten. Mannen kunnen bij meer dan 2 glazen alcohol per dag negatieve gezondheidsproblemen ervaren.

Fabels over alcohol
Er zijn veel fabels omtrent alcohol. Veel mensen kennen de uitspraak ‘bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier’ misschien wel. Hier schijnt niets van te kloppen en zo zijn er nog meer wijsheden die niet blijken te kloppen. Ik heb er een aantal voor je op een rij gezet.

  • Koffie helpt bij het versnellen van de alcohol afbraak
  • Wanneer je alcohol drinkt in de zon, wordt deze sneller opgenomen
  • Na 1 glaasje alcohol is er nog niets te merken in onze reactievermogen.
  • Iets eten zorgt ervoor dat de alcohol sneller wordt afgebroken
  • Een koude douche geeft je lichaam een stoot om sneller de alcohol af te breken.
  • Je wordt sneller dronken als je alles door elkaar drinkt
  • Dansen helpt je om eerder nuchter te zijn.
  • Hoe sterker de drank, hoe groter de kater.
  • Een glaasje likeur wordt langzamer door het lichaam afgebroken dan een glas bier.

Ik hoop dat ik je wat meer hebt kunnen vertellen over alcohol en de werking en gevolgen hiervan. Met dit artikel wil ik niet zeggen dat je nooit meer alcohol mag drinken, maar let gewoon een beetje op. Alcoholische dranken zijn echte caloriebommen, werken verslavend en kunnen negatieve gezondheidseffecten hebben, maar af een toe een keer een drankje moet kunnen.

Groetjes, Anneloes

Ken jij nog een fabel over alcohol?

Bron foto 1,2,3

10 reacties

  1. Informatief artikel, maar ik mis (correct me if I’m wrong) de eigenschap/effect dat het nuttigen van alcohol het lichaam onttrekt van vocht (en daar dus o.a. hoofdpijn, veel toiletbezoek, het diuretisch effect). Vocht inname tijdens het drinken van alcohol heeft naar het schijnt weinig effect, wel het drinken van water erna wil helpen het vochttekort aan te vullen in de uren erna.
    Overigens, ik ben nagenoeg geheel onthouder van alcohol, hooguit op een feestje wil ik 1 biertje drinken. Doe mij maar een plezier met een frisdrankje/bronwater.

  2. Informatief zeker, dat is fijn. Tegelijk ook wel wat belerend aan het eind, wat denk ik zeket niet nodig is. Iedereen kan op basis van de duidelijke informatie voot zichzelf een conclusie trekken.

    Waar ik wel nog benieuwd naar ben is dat er aan bijvoorbeeld wijn ook goed eigenschappen worden toegedicht. Het zou gezond zijn af en toe wijn te drinken. Feit of fabel?

    Aangezien alcohol mij niets brengt, behalve vermoeidheid, drink ik nauwelijks. Zo af en toe genieten van een klein glaasje Baileys wil nog wel eens gebeuren, al blijft het dan ook meteen bij 1 glaasje! Dat is voor mijn omgeving ook beter, want ik word vooral chagrijnig van meer..!! 🙂

    1. Dank je wel voor je feedback Vera! Dat ‘belerende’ is zeker niet de bedoeling. We willen juist inderdaad dat iedereen zijn/har eigen beslissing maakt. Er zijn inderdaad gezondheidsvoordelen bij matig drinken. Daarbij wordt wel benadrukt dat het nooit een advies zou zijn om te gaan drinken om deze effecten te krijgen, als je dat voorheen niet deed. Vandaar dat we het niet melden in het artikel, mensen gebruiken deze ‘voordelen’ vaak als excuus.

      1. Dankjewel voor je reactie en daarbij de verduidelijking tav de zogenoemde voordelen van alcohol. Het is natuurlijk ook een verslavend product, dus als de voordelen als excuus worden gebruikt, is dat ook wel gevaarlijk.

  3. Echt goed, die aandacht voor alcohol en het steeds strenger daarin worden, wanneer gaan ze dat eens doen met suiker? Dat dit puur gif is ontgaat helaas nog aan teveel mensen en die zien er geen kwaad in.

  4. Goed artikel! Hoop dat het eindelijk wat breder opgepakt word dat alcohol gewoon een algemeen geaccepteerde “drug” of “vergif” is. Af en toe een glas moet natuurlijk kunnen maar het gewoon “normaal” vinden.. dat mag van mij best wat minder.

  5. Hey, wat een goed artikel! Heb er echt wat aan. Ik dronk tot een 3 maanden terug elke week met uitgaan altijd heel veel (likeur 43 en bacardi, natuurlijk wel gemixt met cola light….), en merkte dat ik de hele week erna ontzettend moe was.. Zo had ik op zondag een hele erge kater –> weg zondag. Ook merkte ik dat sporten heel zwaar ging, fitnessen op maandag was waardeloos en bodypumpen op dinsdag wel heel zwaar! Aan het einde van de week begon ik mijn fitheid weer terug te krijgen, maarja, dan was het alweer zaterdag en dus tijd om weer uit te gaan.

    Een paar maanden geleden ging ik uit en dronk ik veel minder (1,5 wijntje ongeveer), en dat was een eyeopener! M’n vaste kater op zondag was weg, ik voel me tijdens het fitnessen en bodypumpen veel fitter, en het uitgaan is er minstens net zo leuk om. Sindsdien drink ik nog maar hooguit 2 wijntjes op een avond (of andere licht alcoholische drank) en geen sterke drank meer. Op een gegeven moment had ik natuurlijk steeds meer nodig omdat m’n lichaam eraan gewend geraakt was…

    Echt een goed artikel en veel duidelijke info!!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram