Wat betekent ‘light’ op een verpakking?

SONY DSC

Op de verpakking van een product staat ontzettend veel informatie, waardoor het voor veel mensen niet meer duidelijk is waar ze op moeten letten. We kennen natuurlijk allemaal de ‘lightproducten’. Van steeds meer voedingsmiddelen is ook een light-variant verkrijgbaar. Hier zijn verschillende meningen over. Volgens de één is het geweldig om te gebruiken bij het afvallen en volgens de ander is het troep. Ik ga jullie vertellen wat het ‘light’ kenmerk precies betekent en natuurlijk geef ik je mijn mening over het gebruik van deze producten.

Wanneer mag een product ‘light’ genoemd worden?
Zoals ik hierboven al zei, zijn veel mensen óf supergrote fan van lightproducten, óf ze zijn er fel tegen. Om een mening te kunnen vormen, vind ik het belangrijk dat jullie eerst precies weten wanneer een producten ‘light’ genoemd mag worden. Daarvoor kijken we naar de Europese wetgeving voor claims op voedingsmiddelen, die vertelt ons het volgende:

‘De claim ‘light’ mag aan een product worden toegevoegd, als het ten minste 30% minder energie, vet OF suiker bevat dan het vergelijkbare oorspronkelijke product’

Wat betekent dit in de praktijk?
Belangrijk in deze uitleg, is in mijn ogen het woordje ‘of’ in de regelgeving. Ik heb het daarom dikgedrukt. Het woordje ‘light’ kan dus iets zeggen over het vetgehalte in een product, maar dat hoeft niet perse. Het kan ook slaan op de hoeveelheid energie of suiker.
Let er ook op, dat ‘ten minste 30% minder suiker’ niet betekent dat een product in plaats van 60% suiker, nu nog maar 30% suiker bevat. Het zal dan 42% suiker bevatten in plaats van 60%. Bij een product waar je een kleine portie van gebruikt, zal het verschil daardoor soms maar een paar (of zelfs maar 1!) gram zijn.

Pindakaas

Is light gezonder?
Als een product minder suiker of vet bevat doordat er simpelweg minder aan is toegevoegd, dan is dat natuurlijk een hele goede zaak. Soms wordt de verminderde hoeveelheid echter gecompenseerd door het toevoegen van een andere voedingsstof. Hierdoor kan ik niet simpelweg zeggen of een lightproduct gezonder is dan de normale variant. Dit kan verschillen per product! Hieronder voorbeelden van een lightproduct dat in mijn ogen zin heeft, en een lightproduct dat ik grote onzin vind:

  • Light pindakaas bevat minder vet dan normale pindakaas, maar er zijn ook goede onverzadigde vetten uitgehaald. Bovendien is er als compensatie voor de smaak, extra suiker aan toegevoegd! Qua hoeveelheid calorieën scheelt het hierdoor maar héél weinig. Voor mij dus normale pindakaas, want dat vind ik ook nog eens veel lekkerder!
  • Light frisdrank vind ik in sommige gevallen wel een uitkomst. Een glas cola light bevat geen suiker en geen calorieën, tegenover 22g suiker en 80 calorieën voor een glas normale cola. Cola light bevat zoetstoffen, die veel in opspraak zijn. Ik geloof echter dat deze bij matig gebruik geen enkele kwaad kunnen. Meer info vind je hier. Voor mensen die willen afvallen en af en toe iets anders willen drinken dan koffie, thee of water, is light frisdrank daarom in mijn ogen een perfecte oplossing.

‘Psychische nadelen’ van lightproducten
Een ander groot nadeel van lightproducten is in mijn ogen het psychische effect dat ze op sommige mensen hebben. Van een zak light chips zijn veel mensen geneigd om meer te eten, dan van een zak normale chips. En met light dressing ben je snel iets scheutiger dan met volvette slasaus. Er zijn veel onderzoeken geweest waaruit blijkt dat mensen meer eten als ze denken dat een product gezonder is en minder eten als ze weten dat een product vet- of suikerrijk is.

Mijn conclusie
Naar mijn idee kun je dus niet simpelweg zeggen dat lightproducten gezond of juist ongezond zijn. Voor iemand die écht niet zonder slasaus of mayonaise kan, zijn de lightvarianten een uitkomst. Maar het is natuurlijk altijd beter om het helemaal niet te nemen. Ik beoordeel het dus graag per persoon.
Als ik puur naar mezelf kijk en naar wat ik in een ideale situatie aan iedereen zou aanraden, is om zoveel mogelijk gebruik te maken van pure en natuurlijke producten. Als je weinig pakjes, zakjes en bewerkte producten gebruikt, is het kiezen van een lightvariant niet eens aan de orde! Naar mijn idee is dit de beste keuze, ik besef me alleen heel goed dat dit niet voor iedereen haalbaar is. Daarom is een persoonlijk advies van een diëtist in veel gevallen aan te raden!

Ik hoop dat het hele verhaal op deze manier duidelijk is en dat jullie iets hebben gehad aan dit artikel.

Groetjes, Marloes

Wat vind jij van lightproducten nadat je dit hebt gelezen?

Bron foto 1

15 reacties

  1. Inderdaad: zoveel mogelijk puur en natuurlijk! Het begrip ‘light’ vind ik zeer misleidend! Ik ben van overtuiging dat light producten nóg ongezonder zijn dan de niet light variant. Neem cola. Als je over een puur product praat dan is dat nog altijd de normale cola, dus niet de light variant. Die kun je verre van puur noemen omdat die zo bewerkt is om light te worden! Cola is ongezond maar ik geloof dat wanneer je dan toch cola wil drinken je toch echt beter voor de pure variant kan gaan ook al zit daar veel suiker in. In light zitten zoetstoffen die nóg schadelijker zijn! Calorieën aantal zegt niet altijd iets over gezond of ongezond. Als je alleen maar daar naar zou kijken kom je nog bedrogen uit.

      1. Ik weet dat suiker ontzettend schadelijk is, het is gewoon gif! Maar ik geloof dat zoetstoffen nog schadelijker zijn. Alles zo puur mogelijk is altijd nog beter dan al die bewerkte magere en/of light producten.

  2. Hoi marloes
    en de venz hagelslag zonder suiker .????
    Dus pindakaas mag dus de gewoon versie zijn
    wat raad je aan voor de chips als je een bakje houd op bijvoorbeeld de vrijdag of dan zo klein zakje ??
    Ik moet zo tien kilo kwijt

    gr natanja

  3. Pindakaas kan je heel makkelijk zelf maken.
    Ongezouten pinda’s (kan ook met cashewnoten) en een scheutje olie (arachide of zonnebloemolie)
    dan in de blender,net zo grof of fijn malen als je wil.
    In een afgesloten potje bewaren in de koelkast.
    Veel lekkerder dan een potje fabriekspasta!

  4. Ik probeer ook zo veel mogelijk verstandige keuzes te maken: mager beleg, 3 goede maaltijden per dag, koken met verse producten. En als ik wil genieten… Dan doe ik dat echt niet met light-producten!! Aspartaam vertrouw ik niet, en genieten doe ik gewoon GOED en bourgondisch 😉
    Dus vanavond luid ik mijn herfstvakantie in met een bakje choco-pepernoten…..my guilty pleasure!!! Hmmmmm….!!!!! Daar heb ik me al een paar dagen op verheugd, mijn genietmoment!

  5. Hoe zit het met de cottage cheese van de lidl die is ook light!!?
    Alleen hier zitten geen e nummers in alleen melk, zuursel,stremsel en zout.
    Wel zitten er iets meer kooydraten en suikers in en iets minder eiwit en dus wel veel minder vet in de light zit trouwens ook minder zout als de huttekase!

    Volgens mij zijn dit dan alleen maar juist voordelen?! en het is puur eten..

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram