Wanneer heb je een eetstoornis
| 23 september 2018

Wanneer heb je een eetstoornis?

Tegenwoordig zijn heel veel mensen bezig met gezond eten. Je merkt vaak dat het langzaam steeds iets gezonder wordt. Je vermijdt misschien steeds meer produten of staat vaker op de weegschaal. Langzaam kan het omslaan naar een obsessie of zelfs een eetstoornis! Maar waar ligt nu eigenlijk de grens?

Wat is een eetstoornis?

Deze simpele vraag is lastig te beantwoorden. Bij verschillende instanties vind ik dan ook verschillende definities. Op de website van Human Concern, een behandelcentrum voor eetstoornissen, vind ik een definitie waar ik me goed in kan vinden:

‘Een eetstoornis is een ernstige psychische ziekte, die iemand volledig kan beheersen. Waardoor iemand niet meer helder kan denken, voelen en handelen. Niet meer zichzelf kan zijn. Niet meer voor rede vatbaar is, omdat de angst simpelweg allesoverheersend en levensgroot is.’

Er zijn officieel drie diagnoses die vallen onder de term eetstoornis. Namelijk Boulimia Nervosa, Anorexia Nervosa en Binge Eating Disorder. Het komt ook voor dat mensen een combinatie van symptomen hebben van verschillende eetstoornissen.

Orthorexia

De laatste jaren wordt ook steeds vaker gesproken over de eetstoornis ‘orthorexia’. In dit geval zijn mensen zo obsessief bezig met gezond eten, dat het schade aanbrengt aan hun gezondheid. Het is echter nog geen officieel erkende stoornis.

Wanneer heb je een eetstoornis?

De diagnose is erg lastig te stellen, want waar ligt de grens? Wat is nog ‘normaal gezond gedrag’ en wanneer wordt het schadelijk? Ik kan je hier helaas geen duidelijk antwoord op geven. Er zijn wel een heel aantal signalen, die kunnen wijzen op een eetstoornis. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Eten beheerst je leven, je denkt er de hele dag door aan.
  • Erg bezig zijn met je lichaamsgewicht, waardoor je bijvoorbeeld dagelijks of meerdere keren per dag op de weegschaal staat.
  • Eten in het bijzijn van anderen zo veel mogelijk vermijden.
  • Na het eten altijd naar de wc gaan.
  • Lichamelijke klachten zoals bleke huidskleur, het vaak koud hebben, vermoeidheid, flauwvallen, haaruitval of uitblijven van de menstruatie.
  • In een korte periode veel afvallen of juist aankomen.
  • Extreme schaamte over het eigen lichaam. Bijvoorbeeld nooit in bikini willen of niet willen vrijen met het licht aan.
  • Een onrealistisch beeld hebben van het eigen lichaam. Iemand met een eetstoornis vind zichzelf soms dik, ondanks een laag gewicht.
  • Bepaalde producten consequent vermijden.
  • Dwangmatig sporten.
  • Depressiviteit of zelfs neiging tot zelfmoord.
  • Het gebruiken van bijvoorbeeld laxeermiddelen.

Dit zijn slechts een aantal mogelijke symptomen. Ik wil nog een keer extra benadrukken dat je echt niet perse een eetstoornis hebt, als je een van deze signalen bij jezelf herkent. We maken ons bijvoorbeeld allemaal wel eens druk om ons gewicht!

Uiteindelijk kun jij zelf denk ik het beste inschatten of je mogelijk een eetstoornis aan het ontwikkelen bent (of hebt). Jij weet in hoeverre het eten jouw leven beheerst. Wees daarin wel eerlijk naar jezelf. Het is natuurlijk verleidelijk om het probleem te blijven ontkennen. Loop er echter niet te lang mee door! Dit kan extreem gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

Ik marloes

Naar een diëtist?

Het lijkt misschien logisch om met een eetstoornis naar een diëtist te gaan. Vaak is dit echter niet de juiste plek. In de definitie van een eetstoornis hierboven, staat al dat het gaat om een psychische ziekte. Het probleem met eten is hier vaak een uiting van, maar het daadwerkelijke probleem heeft niet direct iets met voeding te maken. Vaak is een behandeling van een psycholoog, psychiater of een gespecialiseerd behandelcentrum daarom veel effectiever. Ik krijg mensen met een eetstoornis op mijn spreekuur, maar vaak in een latere fase van de behandeling en vaak in combinatie met behandeling door een psycholoog of andere hulpverlener.

Wat als ik mezelf of een ander verdenk van een eetstoornis?

Denk je dat jij zelf of iemand in je omgeving een eetstoornis heeft? Dan is het verstandig om actie te ondernemen. Gaat het om iemand anders? Praat dan eens met diegene. Vraag jezelf wel even af of jij dicht genoeg bij diegene staat, om het gesprek te kunnen aangaan.

Verdenk je jezelf van een eetstoornis? Dan is praten ook een goede optie! Neem iemand in vertrouwen en vertel over jouw problemen. Het is absoluut verstandig om eens te overleggen met je huisarts. Hij/zij kan je wijzen naar goede instanties in de buurt als dat nodig is. Twijfel je teveel of je wel echt een probleem hebt? Er zijn verschillende tests te vinden op internet, die je globaal een indicatie van de ernst kunnen geven. Bijvoorbeeld deze van PsyQ. Onthoud dat deze tests nooit een definitieve uitslag kunnen geven.

Wil je liever eerst anoniem met iemand praten? dan kun je contact opnemen met Weet. Dit is een vereniging rond eetstoornissen. Je kunt bellen, maar ook een mail sturen als je dat fijner vindt.

Wacht dus in ieder geval zeker niet te lang met aan de bel trekken! Liever iets te vroeg dan te laat.

Heb jij nog vragen? Dan kun je die hieronder stellen. Uiteraard kan dat ook anoniem, ik zal nooit je e-mailadres openbaar maken.

Groetjes, Marloes

Herken jij symptomen die ik noemde?

 

4 reacties

  1. Hoi
    Ik wil hier even op reageren,
    We maken elkaar ook gek, ik merk het op Facebook en op het forum waar ik zit.
    Ik heb in december een Gastric bypass gehad en vind het leuk om recepten of wat ik eet te delen. En hoe vaak er niet gezegd wordt, (en dat zeggen dan mede gastric bypassers)kun jij dat allemaal op, terwijl het voor de normale eter absoluut niet veel is, ik doe mijn eten altijd op een ontbijtbordje en daarbij ben ik gezegend dat ik best wat op kan. Of je krijgt adviezen je kan beter dit en dat niet nemen want dan krijg je een dumping. Terwijl je hoeft niet te dumpen als je mazzel bent, heel af en toe dump ik en dan moet ik een keer naar de toilet en klaar, ik wordt er niet doodziek van. Ik ben nu bewust meer gaan eten omdat mijn lichaam heel onstabiel aanvoelde(trilderig, echt behoefte aan meer calorieën)
    Dus laten we elkaar ook niet iets aanpraten. Ik zeg niet dat het hier gebeurd hé ??? je gooit er een goeie balans in van gezond eten en af en toe wat lekkers, en zo moet het ook in het leven.

  2. ‘In de definitie van een eetstoornis hierboven, staat al dat het gaat om een psychische ziekte. Het probleem met eten is hier vaak een uiting van, maar het daadwerkelijke probleem heeft niet direct iets met voeding te maken.’
    Wauw, supergoed van je Marloes! Dit is iets wat niet vaak zo begrepen wordt, maar wat in de meeste gevallen wel zó waar is.. Dankjewel voor dit artikel en dat je er op deze manier aandacht aan besteed 🙂

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram