Waarom zijn we soms zo kritisch op ons lichaam?

Laatst kreeg ik ineens inspiratie voor een onderwerp. Ik praat regelmatig over gezond leven en lichaamsgewicht met cliënten, vrienden en familie. Daarnaast lees ik natuurlijk al jullie reacties. De laatste tijd viel het me op dat we met z’n allen soms zo ontzettend kritisch op onszelf kunnen zijn….vooral als het gaat over ons lichaam. Daarom besloot ik een video op te nemen waarin ik dat met jullie bespreek. Ook heb ik een opdracht voor je!Wat ik wil zeggen, is dat het heel goed is om ook de positieve punten aan je lichaam goed te blijven onthouden. Het is goed om te streven naar een goede gezondheid, maar TE kritisch zijn op jezelf is echt niet nodig!
Dit is makkelijker gezegd dat gedaan, want iedereen heeft wel eens zo’n dag dat je even niet tevreden bent over wat je in de spiegel ziet. Soms is dat terecht en soms weet je van jezelf dat je eigenlijk een beetje overdrijft.

Kritiek hebben op jezelf is natuurlijk ontzettend makkelijk. Bij een ander zie je vaak veel meer positieve punten. Daarom de opdracht om tegen de mensen die dicht bij je staan te zeggen wat je mooi aan ze vindt! Iedereen houdt er namelijk van om complimentjes te krijgen!

Ik ben heel benieuwd wat jullie van deze video vinden. Herken je jezelf?

Groetjes, Marloes

Ben jij ook wel eens te kritisch op jezelf?

6 reacties

 1. Heel herkenbaar! Ik zou er bijna ‘natuurlijk’ aan toevoegen, helaas….. Ja ik ben te vaak te kritisch op mijn eigen lichaam! Vind mezelf echt nog niet slank genoeg en er kan heus nog wat af. Maar wat ik me de laatste tijd blijf inprenten is dat mijn gewicht gezond is en dat dit het belangrijkste is, ik heb geen overgewicht meer! En ik wil ook makkelijker met eten omgaan, gezond eten maar als dat eens niet zo gezond is dan is dat niet erg! Gewoon eten en niet bij alles nadenken of ik dat wel ‘mag’ of niet! En toch ook niet te vaak op de weegschaal, dat deed ik elke week maar als je niks afgevallen bent is dat niet fijn. Mijn leidraad is of mijn kleren nog passen en ik het meest gezond eet, dan weet ik dat het goed zit!

 2. Heel goed dat je hier een filmpje over hebt gemaakt.
  Ik zelf ben 17, en dat is een leeftijd waar best veel mensen onzeker zijn, en ik ook zeker.
  Ondanks dat ik heel erg m’n best doe om ermee te stoppen vergelijk ik mezelf continu met anderen, en dat maakt het best moeilijk om tevreden te zijn met je zelf. Of het nou om werk school of je uiterlijk gaat.
  Ik merk wel dat het de goede kant op gaat naar mate ik wat ouder word. Nu komt de puberteit natuurlijk wel een beetje ten einde bij mij (finally haha!)
  Maar het is wel iets waar ik nog wel wat aan moet werken, want het is voor mezelf best vervelend dat ik mezelf best wel naar beneden kan halen alleen maar door te vergelijken met hoe anderen eruit zien.
  Zeker als ik gezond eet en die dag heb gesport zit ik echt wel lekker in m’n wel.
  Maar na een week vol met feestjes en etentjes kan ik soms wel een beetje balen. Wat helemaal niet nodig moet zijn, want dat maakt het ook moeilijker om te genieten van lekkere dingen.

 3. Dag Marloes, sinds een paar weken ben ik bezig me te verdiepen in jouw website. Wat ik fijn vindt en dan vooral aan dit onderwerp zoals jezelf niet zo bekritiseren is dat je het allemaal heel persoonlijk maakt. Dat is ook de bedoeling volgens mij. Daarmee bereik je mensen op de juiste manier. Er zijn genoeg filmpjes te vinden via you tube om work-out te doen maar bij jouw spreekt het me enorm aan. Het fijne is ook dat als ik ( en mijn man ) 1 van jouw work-Out train we het ook kunnen volhouden. Ook je recepten zijn lekker. Ga zo door zou ik zeggen! Je inspireerde mij in ieder geval enorm. Ik vind het leuk om te delen dat ik een vrouw ben van 46 jaar, 171 lang en 66 kilo en ben enorm trots op mijn billen en borsten. Groetjes van Paola

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram