Waarom zijn groenten gezond
Gezonde producten Voeding

Waarom zijn groenten gezond?

Door

Veel groenten eten is goed voor ons. Dat weten we denk ik allemaal wel. Maar waarom eigenlijk? Ik ben grote voorstander van mensen niet alleen zeggen dát ze iets moeten doen, maar ook uitleggen waarom dat goed voor ze zou zijn. Vandaag daarom een artikel over iets dat zo ontzettend vanzelfsprekend lijkt. Waarom zijn groenten gezond?

Wat zijn groenten?

De definitie van groente is best lastig. Vaak wordt het omschreven als ‘de eetbare delen van een plant’, hier valt fruit echter ook onder. En sommige vruchten van een plant, zoals tomaat, aubergine en paprika, vallen dan weer onder groenten. Verwarrend!

Ik zie het daarom zo: fruit is een vrucht van een plant die flink zoet is. Groenten zijn alle andere eetbare delen van een plant. Een tomaat en een wortel zijn ook licht zoet, maar niet ‘flink’ zoet. Best een plausibele omschrijving, right? Wat mij betreft valt avocado dus onder groente. Hier zijn echter de meningen over verdeeld. Qua voedingswaarden gaan ze zelfs meer richting noten.

Waarom zijn groenten gezond?

Er is een heel aantal redenen waarom we groenten als gezond kunnen bestempelen. Ik zal ze hieronder kort onder elkaar zetten:

 • Ze bevatten veel voedingsvezels, die goed zijn voor onze darmen en je lang een verzadigd gevoel geven.
 • Groenten bevatten veel vitamines. Dit is verschillend per soort, maar onder andere vitamine C, (een voorloper van) vitamine A en vitamine B11 (foliumzuur) komen in groentesoorten voor.
 • Ook bevatten groenten veel mineralen. Dit is tevens afhankelijk van de soort. Denk aan bijvoorbeeld calcium, ijzer en kalium.
 • Daarnaast bevatten ze nog andere nuttige stoffen voor ons lichaam, zoals bijvoorbeeld anti-oxidanten die schadelijke stoffen helpen verwijderen.
 • Door deze nuttige voedingsstoffen helpt het eten van voldoende ons beschermen tegen onder andere hart- en vaatziekten en verschillende soorten kanker.
 • Bovendien bevatten groenten (met avocado als uitzondering) heel weinig calorieën, terwijl ze wel goed verzadigen. Hierdoor blijf je makkelijker op gewicht als je voldoende groenten eet.

Kortom, ik zie voldoende redenen om lekker groenten te eten!

Hoeveel groenten moet ik eten?

Het advies is een tijd geleden verhoogt, van 200g naar 250g groenten per (volwassen) persoon per dag! Dat is best heel veel. Veel mensen eten een stuk minder groenten bij hun avondmaaltijd.

Ik zou je dan ook aanraden om ook groenten toe te voegen aan je lunch en/of ze bijvoorbeeld te nemen als tussendoortje. Denk hierbij bijvoorbeeld aan worteltjes, komkommer of snoeptomaatjes.

Welke groenten kan ik het beste nemen?

Hierover schreef ik ruim een jaar terug een artikel. De belangrijkste conclusie: neem bij voorkeur groenten die onbewerkt zijn! Alle verse groenten zijn dus top. Diepvriesgroenten zijn ook helemaal prima (zo lang ze zonder toevoegingen zijn).

Tijdens het bereiden van groenten, gaat een deel van de goede voedingsstoffen verloren. Mijn advies zou daarom zijn niet al te fijn te snijden en zo kort mogelijk te bereiden. Gebruik daarnaast zo min mogelijk water bij het koken. Voorgesneden groenten zijn om deze reden trouwens iets minder gezond dan verse groenten. Ze zijn echter wel een uitkomst voor als je veel haast hebt en toch je groenten wilt binnenkrijgen!

Mijn conclusie

Groenten bevatten ontzettend veel nuttige voedingsstoffen en beschermen ons daardoor tegen verschillende aandoeningen en ziektes. Daarnaast vullen ze goed en bevatten ze weinig calorieën.

Duss…..eat your veggies! ♥

Groetjes, Marloes

Eet jij veel groenten? Wat is je favoriet?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (2)
 1. Lydia 3 jarengeleden

  Ik bem gek op groente en haal makkelijk die 2 ons groente en meer zelfs.
  Courgette en champignons zijn wel mijn favoriete en ik ben ook gek op fruit vooral zomer fruit dus in de winter heb ik vaak ipv fruit, cherry of snoeptomaatjes maar tomaten worden ook weer als fruit gezien

  Reageer
 2. Janne 3 jarengeleden

  Hoe veel variatie in groenten heb je nodig? Ik eet de laatste tijd wat minder gevarieerd, omdat ik niet de tijd en energie heb om nieuwe dingen te koken of om uitgebreide planningen te maken. Dan houd ik me liever aan een routine van gezonde gerechten die wat minder gevarieerd is.

  De groenten die ik regelmatig eet zijn tomaten, wortels, sperziebonen, erwten, broccoli en prei. Soms koop ik iets anders, zoals spitskool, maïs, courgette of pompoen. En ik eet veel peulvruchten, zoals linzen en kikkererwten.

  Mijn vriend vindt het een beetje raar dat ik 4 dagen per week wortels en erwtjes/boontjes eet en iedere dag bij de lunch tomaten, maar ik ben allang blij dat ik groente eet.

  Denk je dat ik beter mijn best moet doen om gevarieerder te eten?

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: