| 20 november 2018

Waarom avocado eten? Lekkere recept ideeën!

De populariteit van de avocado lijkt niet te stoppen. Ik grijp ontzettend vaak mis in de supermarkten, omdat ze kennelijk niet aan te slepen zijn! Vandaag vertel ik je kort waarom een avocado gezond is, hoe je hem kunt bewaren en ik geef je lekkere ideeën voor recepten met avocado.

Avocado

De avocado is een vrucht die groeit aan een boom. Het blijft een lange discussie of hij valt onder de categorie groente of fruit, maar naar mijn idee mag hij gewoon zijn eigen hokje krijgen! De voedingswaarden van een avocado zijn namelijk niet te vergelijken met zowel die van groenten als die van fruit.

Waarom avocado eten?

Een avocado bevat heel veel goede vetten, vezels, en zit bomvol vitamines en mineralen. Onder andere vitamine B, C, E, beta-caroteen, magnesium, kalium en fosfor. Hierdoor geeft hij lang een verzadigd gevoel en is helpt hij onder andere bij een goede darmwerking, een sterk immuunsysteem en is het goed voor huid, haar en nagels.

Toast met ei en avocado

Minpunten van een avocado

Helaas zijn er ook een aantal minpuntjes.

  • Ten eerste is een avocado best heel calorierijk, doordat hij zoveel goede vetten bevat. Als je wilt afvallen, kun je dus niet onbeperkt avocado’s eten. Ik raad meestal maximaal 1/2 avocado per dag aan. Volgens veel bronnen weegt een halve avocado 90g en bevat hij dus zo’n 170-180kcal. Mijn avocado’s zijn echter vaak 50g per halve, dus zo’n 120kcal.
  • Avocado’s zijn belastend voor het milieu! Voor de groei is namelijk ontzettend veel water nodig. Dan heb ik het nog niet eens over het vervoer naar Nederland.
  • Een avocado blijft niet zo lang goed. Ook is het lastig om een rijpe te vinden. Hieronder vind je tips.

Een avocado kopen en bewaren

Als een avocado aan de bovenkant een beetje zacht is, dan is hij rijp. Ik hoorde laatst ook een tip dat je het restje van het steeltje eraf kunt halen. Als het daaronder bruin is, dan is het geen goed teken! Is het groen? Dan heb je een goede avocado te pakken.

Bewaren kun je het beste met pit doen! Dan blijft hij het langste goed. Ik gebruik meestal de helft zonder pit en doe de helft met pit in een zo klein mogelijk bakje in de koelkast. De helft die ik meeneem naar mijn werk doe ik ook in een klein bakje, dan blijft hij meestal wel goed. Besprenkel hem desnoods met een beetje citroensap, dat voorkomt verkleuring.

Salade met avocado

Recepten met avocado

Met een avocado kun je eindeloos variëren! Hieronder een aantal ideeën voor het verwerken in een recept:

  • Avocado toevoegen aan een salade is super lekker. Het geeft echt een smeuïgheid waardoor je minder dressing nodig hebt. Ik heb verschillende recepten online staan. Zoals de salade op de foto hierboven, een vegan salade met tempeh en avocado ofeen salade met asperges, zalm en avocado.
  • Ook vind ik avocado heerlijk op een wrap. Bijvoorbeeld gecombineerd met bonen, met zalm of deze koolhydraatarme sla wrap met kip.
  • Op je boterham of cracker kun je ook lekker variëren. Ik combineer avocado bijvoorbeeld graag met magere vleeswaren, hüttenkäse, met ei of met tomaat. Een van mijn favorieten is geroosterd brood met ei en avocado, zoals op de foto bovenaan. Hier houd ik lekker lang een verzadigd gevoel van.
  • ‘Kaal’ als tussendoortje kan natuurlijk ook prima! Een beetje peper op je avocado en lepelen maar. Deze snack past ook prima in een koolhydraatarm dieet.
  • Veel mensen maken graag smoothies met avocado. Zoals je misschien weet, ben ik persoonlijk niet zo’n smoothie-mens. Ik kan me echter voorstellen dat het een heerlijk smeuïg geheel geeft. Mix bijvoorbeeld avocado, (bevroren) banaan en melk tot een smoothie!
  • Iets waar je misschien minder snel aan denkt, is avocado gebruiken als pastasaus. Ik vind het heerlijk. Probeer dit recept eens, dan ben je vast overtuigd!
  • Avocado kun je ook prima gebruiken als ingrediënt voor een spread of dip. De meest bekende variant is nauturlijk guacamole. Hier vind je een recept om het zelf te maken. Eigenlijk is gewoon het prakken van een avocado en mengen met wat kruiden al voldoende om een heerlijk beleg te creëren voor op toastjes, of een dip voor je chips.

Ik hoop dat ik je wat inspiratie heb gegeven!

Mijn conclusie

Ik ben gek op avocado’s omdat ze zo lekker veelzijdig zijn en een heerlijke smeuïgheid aan mijn gerechten geven. Dat ze calorierijk zijn, maakt mij niet zo veel uit. Ze zitten namelijk ook boordevol goede voedingsstoffen! Ik eet dus heel regelmatig een halve avocado :).

Groetjes, Marloes

Houd jij van avocado? Wat is je favoriete combi?

 

Eén reactie

  1. Ik ben ook dol op avocado en ga zeker je recepten proberen.
    Mijn zoontjes zijn er ook gek op.
    Zelfs die van 8 mnd al. Lekker gezond!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram