Vragen over afvallen
Feiten en fabels Voeding

Waar blijft het vet als je afvalt?

Door

In een video die ik laatst plaatste, werd mensen gevraagd waar het vet blijft als je afvalt. Zo’n simpele vraag, maar hoe zat dat ook alweer? In de video werd ook kort het antwoord genoemd, maar het leek me leuk om daar iets dieper op in te gaan.

Afvallen

Als je voor langere tijd minder energie (calorieën) binnen krijgt dan je verbruikt, zal je afvallen. Je ziet je lichaamsgewicht op de weegschaal langzaam dalen. Het zal je misschien niet verbazen dat dit komt door verschillende scheikundige reacties. Als je echter scheikunde gehad hebt op school, dan ken je misschien nog de wet van behoud van massa. Die zegt dat er in scheikundige processen nooit atomen verdwijnen of bijkomen.

De grote vraag is, waar gaat het vet dat je verliest dan naar toe??

Waarom je lichaam vet verbrandt…

Wij hebben energie nodig om in leven te blijven. Zelfs slapen kost energie. Je hart moet bijvoorbeeld blijven kloppen, je ademhaling moet doorgaan en ook andere organen staan niet ineens stil. Als je actief bent, is er nog meer energie nodig om je spieren te activeren, bijvoorbeeld om rechtop te zitten of te wandelen. Ga je sporten? Dan schiet je energieverbruik nog verder omhoog, je lichaam is namelijk nog meer in beweging waardoor je spieren meer energie vragen.

Er zijn een aantal energiebronnen waaruit ons lichaam kan putten.

 • De eerste is kant en klare ATP en CP in ons fosfaatsysteem. Dit systeem bevat echter maar voor ongeveer 10 seconden aan energie.
 • Daarnaast kan ons lichaam energie maken uit koolhydraten. Een koolhydratenvoorraad ligt als glycogeen opgeslagen in de spieren. Deze voorraad is voldoende voor ongeveer 1-1,5 uur sporten.
 • Tenslotte kunnen we energie maken uit vetten. Dit is echter minder efficiënt dan de vorige systemen, doordat het een meer ingewikkeld proces is. De grote van de vetvoorraad verschilt enorm per persoon, maar is bij iedereen ontzettend groot! Je zou in theorie weken kunnen overleven zonder te eten (als je maar wel drinkt!).

Tijdens het sporten en bewegen worden verschillende van deze processen naast elkaar gestart. Het is dus niet zo dat je 100% koolhydraten of vetten verbrandt.

Wat gebeurt er als je vet verbrandt

Als jouw lichaam heeft waargenomen dat er vet verbrand moet worden om het lichaam te voorzien van energie, dat start er een heel proces. De triglyceriden (zo ligt vet opgeslagen in ons lichaam) worden omgezet tot glycerol en vetzuren. Hierna gebeuren enorm veel scheikundige reacties. Om een lang verhaal kort te maken komt het uiteindelijk mede door enzymen terecht in de citroenzuurcyclus. Hier wordt het omgezet tot energie, koolstofdioxide (CO2) en water (H2O).

De energie gebruiken we om te kunnen leven, wandelen en/of sporten, de koolstofdioxide ademen we uit en het water verlaat ons lichaam met de urine, met ons zweet en door de adem.

Waar blijft het vet als je afvalt?

In het heel kort: als ons lichaam meer energie nodig heeft dan we via de voeding binnen krijgen, wordt een deel van onze vetvoorraad omgezet tot energie. Daarbij ontstaan tevens koolstofdioxide en water, die ons lichaam verlaten.

Ik hoop dat het zo duidelijker voor je is!

Groetjes, Marloes

Heb jij scheikunde gehad op school?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (4)
 1. Han 2 jaargeleden

  Haha ik heb me dit zo vraag afgevraagd laatste tijd! Heel leuk om hier nu iets meer over te weten. Dank voor dit begrijpelijke artikel!

  Reageer
 2. Conny 2 jaargeleden

  Ik heb nooit echt scheikunde gehad, wel deden we soms van die proefjes. Ik zat op de huishoudschool. In die tijd dachten ze nog dat alle vrouwen kindjes kregen en dan thuis bleven om ervoor te zorgen! Wel intressant om te lezen Marloes!

  Reageer
 3. Romy 2 jaargeleden

  Chemie, fysica en biologie

  Reageer
 4. Daisy 2 jaargeleden

  Ja scheikunde gedaan, wel alweer een flinke tijd geleden. Volgens mij heb ik nooit experimenten gedaan met vetjes.

  Wel interessant om te lezen! Ik vind de informatieve artikelen en de video’s het leukst van je alles!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.