Afvallen Bewegen Feiten en fabels Persoonlijk Voeding

Vraag maar raak!

Door

Vraag maar raak

Albert en ik gaven eerder regelmatig antwoorden op jullie vragen in een video. ‘Vraag maar raak’ noemden we dat. We krijgen de laatste tijd ontzettend veel mailtjes met vragen, maar die kunnen we helaas niet allemaal persoonlijk beantwoorden. Voor iedereen een individueel voedingsadvies maken is nou eenmaal niet haalbaar. We hebben een hoop nieuwe lezers sinds de laatste vraag-maar-raak video begin december, waardoor niet iedereen weet dat we dit doen. Daarom nog een keer een oproepje: in de reacties onder dit artikel kun je ons alle vragen stellen die je maar wilt!

We zijn inmiddels bijna 3 weken bezig met de 90 Dagen Challenge, veel van jullie zijn bezig met het creëren van een gezonder leefpatroon. Dit levert natuurlijk een hoop vragen op! Er wordt zo veel geschreven over voeding, beweging en gezond leven dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. We geven je de kans al jouw vragen te stellen bij de reactie.

We merken dat er ook veel persoonlijke vragen zijn. Sommigen van jullie willen niet alleen informatie over een gezonde leefstijl, maar vinden het ook leuk om dingen over ons te weten te komen. We hebben met kerst een artikel geschreven met dingen die je nog niet over ons wist, daar kwamen veel positieve reacties op. Ook zulke vragen kun je stellen!

Wij zullen (een aantal van) de vragen in een video beantwoorden. Daarnaast weten we door dit soort artikelen wat jullie interessante onderwerpen vinden! Ook voor ons is het dus erg handig. Natuurlijk zijn er heel veel visies en meningen over gezond leven, we zeggen dan ook niet dat onze manier de enige juiste is. We hebben wel veel ervaring met wat voor óns prettig werkt, daarnaast zijn we dagelijks bezig met mensen stimuleren gezonder te leven en weten we wat haalbaar is voor anderen.

We zijn erg benieuwd naar jullie vragen! Dit is voor ons een van de favoriete dingen om te doen op optimavita.nl.

Groetjes,

Albert en Marloes

Wat zou jij graag willen weten over gezond eten, bewegen of over ons?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (36)
 1. Dineke 9 jaargeleden

  Goedemorgen Marloes en Albert,
  Een aantal vragen;
  – hoe denken jullie over rundersalami? Goed, of in het vervolg vaker laten liggen?
  – smeerkaas, is dit goed voor op je brood? Of is het net als alle kazen?
  – spa rood, valt dit gewoon onder water of onder de categorie frisdrank/ drie uitzonderingen in de week?

  Ben benieuwd naar jullie reactie!

  Reageer
  • Marloes 9 jaargeleden

   Omdat de vraag over spa van belang is voor de challenge van deze week, alvast antwoord! Spa rood is prima 🙂 We zien het als gewoon water. (met een beetje koolzuur)

   Reageer
 2. Mandy 9 jaargeleden

  Heeft het nut om eiwit poeder in Eem snoothie te doen voor sneller herstel? Zo ja welke?

  Voorstellen voor eiwit rijke snacks?

  Reageer
 3. saskia 9 jaargeleden

  is een breaker light oké als tussendoortje?

  Reageer
 4. Nynke 9 jaargeleden

  Marloes, een van jouw doelen tijdens de 90 dagen challenge is om je vetpercentage te verlagen. Maar hoe doe je dit precies? Door af te vallen? Of minder suiker etc? Mijn doel is namelijk hetzelfde als die van jou!

  Reageer
  • Berdie 9 jaargeleden

   Daar ben ik ook wel benieuwd naar! Ik heb ook dat doel.

   Reageer
 5. Everdiena 9 jaargeleden

  Je zegt wel vaker in artikelen of video’s dat zin in snacken ook dorst kan zijn. Ik zou hier wel graag meer over willen weten hoe dit werkt.

  Reageer
 6. Marion 9 jaargeleden

  Ik zou graag wat meer uitleg willen over boter! Zowel voor op brood alsook voor het bakken. Het is natuurlijk algemeen bekend dat halvarine op de boterham het beste is, maar wat voor soort boter is dan Alpro Sojaminarine (jarenlang gebruikt) en Bertolli ‘zacht’ (gebruik ik nu). Of is het misschien beter om de varianten met Omega’s 3, 6 of 9 te gebruiken?
  Hetzelfde geldt eigenlijk voor bakboter. We weten dat de vloeibare varianten het meest aan te bevelen zijn, maar omdat er zoveel keuze is, weet je eigenlijk niet welke je nou het beste kunt gebruiken!

  Reageer
 7. Gerda 9 jaargeleden

  Ik sport veel aan de hand van je filmpjes. En dan zeg je vaak tijdens de oefeningen dan je je buik moet aan spannen.
  Moet ik dan me navel in trekken? Ik vind dit erg moeilijk om tijdens een oefening zo dan te houden.
  En als ik ga hard lopen. Moet ik het dan ook doen? Of maakt dat niks uit?

  Bedankt.

  Reageer
 8. Anke 9 jaargeleden

  Heel gezonde dingen zijn vaak best duur(amandelmelk, ”superfoods” etc.). Als student heb ik niet altijd het geld om die dingen allemaal te kopen. Heb je misschien tips voor etenswaren/drinkwaren die echt betaalbaar zijn en heel goedkoop? 🙂

  Reageer
 9. Maaike 9 jaargeleden

  Hoi hoi,

  Ik merk dat ik tijdens het sporten vaak moeite heb om goed door te blijven ademen, terwijl me dat toch heel belangrijk lijkt. Ook al ben ik blaasmuzikant, op de een of andere manier lijkt het niet te lukken… Is het een kwestie van ‘niet denken maar doen’ en denk ik er teveel bij na? Of zijn er toch nog trucjes te leren?

  Dankjewel alvast 🙂

  Liefs

  Reageer
 10. Evelyne 9 jaargeleden

  Hebben jullie altijd al bewust en gezond geleefd?
  Ik merk dat ik sinds een jaar heel bewust leef maar dat het echt een leerproces is. ZOu het makkelijker zijn als je alles van huis uit meegekregen hebt?

  Reageer
 11. Anasha 9 jaargeleden

  Hallo :),

  Misschien een rare vraag, maar ik wil vaker sla eten, voor extra beleg en dat soort dingen. Maar hoe bewaren jullie de sla? Kopen jullie een krop of voorgesneden? En hoe lang houd zo’n ding het vol? Als in vers blijven…

  Ik vind deze site trouwens helemaal geweldig, ga zo door!
  Groetjes

  Reageer
 12. Roeline 9 jaargeleden

  Vaak is een workout 15/20 minuten en in mijn Pilates dvd zegt de vrouw ook dat het beter is 15/20 minuten per dag (of zo vaak als mogelijk) te sporten dan alles 1 keer in de week maar hoe zit het dan met de vetverbranding? Dat gebeurd toch ‘pas’ na 30 minuten?

  Reageer
  • Cheri 9 jaargeleden

   Goede vraag! Ben benieuwd naar het antwoord.

   Reageer
 13. Rinka 9 jaargeleden

  Zijn light producten beter of slechter dan “gewone” producten?
  Sommige zeggen dat honing er goed voor je is, is dit daadwerkelijk zo?
  Je hebt verschillende soorten ” melk” (bv soja, rijstemelk, koeienmelk), is er een een stuk beter/gezonder dan de ander? Betere voedingstoffen?

  Reageer
 14. Jet 9 jaargeleden

  Ik zou graag wat meer informatie willen hebben over waar je op moet letten door de dag heen qua eiwitten, koolhydraten etc. Hoe werkt dat? Hoeveel moet je er van nemen?
  Daarnaast ben ik benieuwd hoe het eetschema van iemand eruit ziet die niet zo vaak als jullie sport! (Die heeft dus minder nodig) Ik sport maar 2x in de week en zit soms echt de hele dag op school en voer dus niet heel veel uit. Ik zou graag een paar kilo kwijt willen maar weet dan niet hoe ik dat ga doen.. Ik ben iemand die snel flauw wordt als ik niet goed gegeten heb.

  Alvast wil ik jullie bedanken voor jullie inspirerende blog!

  Reageer
 15. laura 9 jaargeleden

  De vragen over het geld en over twee keer per week sporten zijn al gesteld en ik hoop dat die worden beantwoord, maar ik heb nog ook nog één vraag!
  Hebben jullie nog ontbijttips? Ik vind mijn ontbijt gevarieerd samenstellen nog steeds één van de moeilijkste bezigheden op het gebied van eten.

  Reageer
 16. Cheri 9 jaargeleden

  Hoi marloes en Albert,

  Wat fijn dat we vragen kunnen stellen. Bedankt voor deze mogelijkheid.

  Ik vroeg mij af of jullie je wel eens laten gaan met snoepen. Ik eet meestal gezond en snoep erg weinig tot niet maar 1 x in de zoveel tijd laat ik me een beetje gaan. Het gebeurt echt maar 1x in de 3 maanden hahaha. Ik kan dan echt geen genoeg krijgen van alles wat niet gezond is. Gebeurt het jullie ook en hoe gaan jullie hiermee en daarna ook mee om.

  Bedankt!!!

  Reageer
 17. Floor 9 jaargeleden

  Hoi Albert en Marloes,

  Ik ben benieuwd naar jullie mening over oploskoffie. Ik vind de cappuccino met chocoladesmaak van Nescafé heel lekker. Er zitten niet zo veel calorieën in, maar in verhouding wel heel veel verzadigde vetten. Ik hoef niet per se af te vallen. Mijn vraag is hoe vaak per week ik dit zou kunnen drinken.

  Keep up the good work, echt een super interessante en leuke website. Ik kijk er dagelijks op.

  Groetjes Floor

  Reageer
 18. Sanne 9 jaargeleden

  Kan je van je appelfiguur meer een zandloperfiguur maken door middel van sport en voeding? Ik wil zelf namelijk graag vrouwelijkere verhoudingen

  Reageer
 19. Mandy 9 jaargeleden

  Hoe denken jullie over visolie tabletten?

  Reageer
 20. Mike 9 jaargeleden

  Hoi Albert,
  Hoe gaat hem je creatine test en hoe denk je over aminozuren tijdens krachttraining?

  Reageer
 21. laura 9 jaargeleden

  Ik heb net een vraag bedacht tijdens het hardlopen.
  Is het verstandiger om meteen na het opstaan, zonder ontbijt,te sporten of kun je beter ontbijten en dan je hardloopkilometers maken?

  Reageer
  • Mandy 9 jaargeleden

   Ik eet altijd van te voren iets kleins ( banaan meestal) en dan rennen en dan normaal ontbijten. Werkt super! Geen steken, geen volle maag en toch geen honger!

   Reageer
 22. Marion 9 jaargeleden

  Ik heb nog een vraag; is het zo dat je lichaam went aan een bepaalde hoeveelheid/intensiteit van sport?
  Moet je, om op de lange termijn vet te kunnen blijven verbranden, steeds meer, langer of intensiever gaan trainen? Of is variatie voldoende?

  Reageer
 23. Mandy 9 jaargeleden

  Ik doe vaak ijsbergsla op me brood , is dat goed? Of kan ik beter veldsla nemen?
  Hoe denken jullie over visolie slikken?

  Reageer
 24. Annemarie 9 jaargeleden

  Hoi,

  Ik voetbal 4 keer in de week maar ik heb nu al 4 jaar last van mijn linker enkel. Soms heb ik er een seizoen of een paar seizoenen geen last van en dan opeens weer heel veel. Ben al meerdere keren bij de dokter geweest die zegt dat het meevalt en ik ben ook naar de fysio geweest en daar ging ook alles goed. Toch hou ik last. Hebben jullie tips om de pijn minder te maken?

  Groetjes Annemarie

  Reageer
 25. Annemarie 9 jaargeleden

  Hoi,

  ik heb nog een vraag. ik zit nog op school en vind het moeilijk om daar gezond te blijven eten.
  Hebben jullie tips?

  Reageer
 26. Mandy 9 jaargeleden

  Sinds kort slik ik een multi vitamine. Ik heb uiteraard ook je artikel daar over gelezen heel lang geleden. En heb ook 1 van de goedkoopste die ik kan vinden maar ik heb een paar vragen. Kun je ook te veel vitamines binnen krijgen? Is dat ook een risico? En er zitten best veel e nummer is (kleurstoffen conserverings en vulstof) is dat juist niet heel slecht voor je? En is het beter om ze op een nuchtere maag te nemen? Of maakt dat niet uit?

  XXX jes Mandy 😉

  Reageer
 27. Lara 9 jaargeleden

  Beste marloes,

  Ik volg jullie al een tijdje en wat een super positieve site! Vol leuke inspiratie!
  Ik ben zelf ook ontzettend geïnteresseerd in gezond leven, en daarbij is dat ook nog eens hartstikke leuk.
  Zelf ben ik iets te licht, ik voel me wel fit, maar een paar kilo’s erbij is iets wat ik wel nastreef. Gewoon omdat het mooier is. Het advies dat ik van veel mensen hoor is dan ook ‘joh ga lekker snoepen!’ maar daar voel ik me helemaal niet goed bij. Natuurlijk is iets lekkers af en toe heerlijk, maar ik weet ook dat kilo’s erbij snoepen niet bijdraagt aan een gezond lijf.
  Nu komt mijn vraag, want ik merk dat het wel enorm lastig is om gewicht bij te komen als je dat op een gezonde manier wil doen. Ook met voedingsrijke producten, want dan ben je snel verzadigd en ben je eigenlijk de hele dag aan het eten. Hoe sta jij tegenover aankomen in gewicht, welke manier is het best, en heb je tips? Zijn suikerrijke producten voor mij ook slecht, of heb ik ze juist nodig?

  Ik moet wel vermelden dat ik een redelijk actieve leefstijl heb.

  Bedankt alvast!

  Reageer
  • Marloes 9 jaargeleden

   Hoi Lara, dit is een erg uitgebreide en ingewikkelde vraag, die ik niet zomaar even kan beantwoorden. Ik zou dan eerst een heel gesprek met je moeten hebben over je precieze leef- en eetgewoonten. Ik raad je dan ook aan om naar een diëtist of voedingsprofessional bij jou in de buurt te gaan. Die kan je hiermee helpen!

   Reageer
 28. Mariët 9 jaargeleden

  Hoi Marloes en Albert,

  Ik vraag me af: ik wil beginnen met hardlopen, maar heeft dit effect voor mijn vetverbranding en dat ik dus ook afval?

  Ik hoor graag van jullie!

  Reageer
 29. Ina 5 jaargeleden

  Hallo Marloes, als je kh arm of beperkt eet hoe gaat het dan met je vet verbranding. Lichaam heeft dan geen kh om als eerste te verbranden, ga je dan direct vet verbranden? Alvast dank voor je reactie

  Reageer
 30. Sylvie 4 jaargeleden

  Ik ben een vrouw van 50 jaar en doe 18 minuten aan krachttraining. Om de dag of om de twee dagen. Is dat te kort?

  Reageer
  • Marloes 4 jaargeleden

   Helemaal goed hoor! ik zou daarnaast wel proberen veel te wandelen/fietsen of andere vormen van beweging te doen.

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.