Feiten en fabels Gezonde producten Voeding

Volkoren Producten Gezond? Wat en Waarom!

Door

Koolhydraten

Afgelopen donderdag kregen jullie de tweede opdrachten voor de Optima Fitstart 2017 Challenge. Eentje daarvan was om zo vaak mogelijk voor volkoren varianten van graanproducten te kiezen. Ik verwachtte hier veel vragen over te krijgen, wat inderdaad het geval was. Daarom wil ik je in dit artikel nog eens duidelijk uitleggen waarom volkorenproducten gezonder zijn dan witte graanproducten. Ook vertel ik je welke keuzes je kunt maken.

Wat is volkoren?
De term ‘volkoren’ wil zeggen dat een product gemaakt is van de hele graankorrel. Bij veel graanproducten wordt het vliesje van de graankorrel verwijderd, omdat dat makkelijker is in de verwerking. Ook vinden veel consumenten de graanproducten dan lekkerder (witbrood!).

Gezonde pasta

Waarom zijn volkoren producten gezonder?
Volkoren graanproducten bevatten dus de hele korrel, inclusief het vliesje. Dit zorgt ervoor dat er geen vitamines en mineralen verloren gaan, volkorenproducten bevatten daardoor veel B-vitamines, ijzer en magnesium. Ook bevatten ze meer voedingsvezels. Vezels zorgen voor een langer verzadigd gevoel, mede doordat ze vocht aantrekken die die voedselbrij vergroot. Ook helpen ze bij het verbeteren van de darmwerking.

Een hele graankorrel bevat zetmeel, dat is een hele lange streng van glucose-moleculen aan elkaar. Als de korrel uit elkaar gehaald wordt, zoals bij bijvoorbeeld witbrood, dan wordt deze streng korter. De glucose-moleculen kunnen daardoor sneller worden opgenomen in ons lichaam (snellere suikers). Je bloedsuikerspiegel stijgt sneller en daalt ook weer snel. Mede hierdoor krijg je na het eten van een witte boterham veel sneller weer trek dan na het eten van een volkoren boterham. In deze video leg ik dit principe uitgebreid uit.

Tenslotte zijn er onderzoeken waaruit blijkt dat het eten van volkoren producten de kans op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2 (suikerziekte) vermindert. Kortom….genoeg redenen om

Brood huttenkase honing noten 2

Gezonde en minder gezonde producten 
Volkorenproducten zijn dus gezonder dan ‘witte’ graanproducten. Volkoren is een beschermde term in Nederland. Een fabrikant mag zijn product alleen ‘volkoren’ noemen, als het daadwerkelijk van hele graankorrels is gemaakt. Als je deze term op een verpakking ziet staan, dan weet je dus zeker dat je een gezonde keuze maakt. Hieronder een overzicht van gezonde en minder gezonde keuzes, als het gaat om graanproducten:

Gezond 
Volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren crackers, volkoren beschuit, zilvervliesrijst, havermout, bulgur, volkoren couscous, volkoren wraps, roggebrood, zuurdesembrood, volkoren speltbrood, quinoa, volkoren ontbijtgranen (speltflakes, muesli, brinta, weetabix, havervlokken etc.), volkoren rijstwafels, volkoren cracottes.

Ik kreeg héél vaak de vraag of speltbrood gezond is. Dit verschilt heel erg per brood. Speltbrood bevat namelijk soms maar een paar procent spelt. Ik raad je aan om bij voorkeur te gaan voor volkoren speltbrood, of eventueel voor 100% speltbrood. Van deze laatste houd ik ook niet altijd lang een vol gevoel, maar van het stevige speltbrood van de AH wel :).

Minder gezond
Witbrood, tarwebrood, meergranenbrood, maïsbrood, witte pasta, couscous, witte rijst, pistoletjes en andere luxe broodjes, normale wraps, mie, noodles, normale crackers, normaal beschuit, rijstwafels, maïswafels, cornflakes, cruesli, bambix, krentenbrood,

Termen als ‘veelkoren’, ‘waldkorn’ en ‘meergranen’ zeggen niet perse iets over de gezondheid van het product. Je weet namelijk niet zeker of er een hele korrel is gebruikt.

gezonde-ontbijtgranen

Conclusie
Volkoren producten zijn niet alleen voedzamer, ze helpen je ook bij het houden van een gezond gewicht én verminderen de kans op een aantal aandoeningen. Kies dus zo vaak mogelijk voor de gezonde producten die ik hierboven noemde. Af en toe een minder gezond graanproduct gebruiken is bijvoorbeeld geen enkel probleem. Ik vind normale wraps stiekem veel lekkerder dan volkoren wraps, dus ik neem vaak lekker de normale :).

Nu tijdens de challenge daag ik je dus uit om zo vaak mogelijk voor de gezonde varianten te gaan! Ik ben vast nog wat producten vergeten te noteren, dus als je vragen hebt kun je die altijd hieronder kwijt.

Groetjes, Marloes

Gebruik jij altijd al volkoren producten? Of soms toch niet?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (28)
 1. Irene 5 jaargeleden

  Hi Marloes,
  Ik eet zelf wegens darmklachten (pds) minder gluten. Ik eet regelmatig rijstwafels die uit 100% bruine rijst bestaan. Is dit volkoren of is dit een minder goede keuze. En wat is dan eventueel een goed alternatief?

  Reageer
 2. Miriam 5 jaargeleden

  He Marloes, ik las of hoorde laatst (keuringsdienst van waarde?) dat de beschermde term ‘volkoren’ alleen geldt voor brood. Alle andere graanproducten schijnen vogelvrij te zijn voor deze term. Denk aan crackers, beschuit, koekjes, pasta, etc. Wat producenten in dat geval doen is een heel klein beetje volkorenmeel gebruiken zodat ze het op de verpakking kunnen zetten en de rest aanvullen met gewoon, goedkoop, witmeel.

  Had jij hier al eens van gehoord? Het was voor mij in ieder geval een enorme eye-opener om nog beter op te letten in de winkel.

  Fijn weekend!
  Miriam

  Reageer
  • Vera 5 jaargeleden

   Dat klopt! In de uitzending van de keuringsdienst van waarde
   http://www.npo.nl/keuringsdienst-van-waarde/13-10-2016/KN_1685468
   is alles terug te kijken. Volkoren is inderdaad alleen beschermd voor brood, dus alleen daar geldt dat er sprake is van 100% volkoren. IN alle andere producten zit een minimale hoeveelheid. Heel boeiende uitzending. Vind ik trouwens van al hun uitzendingen. Ze leggen het goed uit en achterhalen allerlei verborgen feiten over voeding.

   Ik maak zelf volkoren brood in mijn broodbakmachine. En ik gebruik wel de volkoren crackers, omdat ik ze ook lekkerder vind. Maar met pasta, wraps etc doe ik dat niet. Dat kleine beetje verschil, dat is voor mij niet genoeg.

   Reageer
   • Miriam 5 jaargeleden

    Ha, wat tof dat je de link erbij hebt gezet Vera! Zo worden we allemaal weer een beetje wijzer. Goed weekend!

    Reageer
   • Marloes 5 jaargeleden

    Ik vind de keuringsdienst van waarde zelf soms wat kort door de bocht. Zoals ook in de aflevering over eiwitpoeder.

    Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Ja maar dit kun je dus terugzien op de verpakking. Hoe groter percentage volkorenmeel…hoe meer volkoren! De rest is vaak tarwemeel of tarwebloem Zelfde verhaal als het speltbrood.

   Reageer
 3. Michelle 5 jaargeleden

  Wraps van Body en fit al geprobeerd? Ik vind die wel lekker en mn vriend zelfs ook! Just sharing Haha.

  Bedankt voor het duidelijke artikel!

  Reageer
 4. Nancy 5 jaargeleden

  Bij mij is het eten van volkoren voedsel heel geleidelijk gegaan. Ik vind het ook lekkerder tegenwoordig en vind het altijd een beetje vreemd als mensen zeggen dat ze volkoren vies vinden.

  Reageer
 5. Yvonne 5 jaargeleden

  Ik sta er eigenlijk raar van te kijken dat meergranenbrood een minder gezonde keuze is. Heb ik nooit geweten. Ik heb nu toevallig biologisch meergranenbrood gekocht. Je zou zeggen dat het gezond is , zo oogt het ook (donker brood).

  Reageer
  • Vera 5 jaargeleden

   De kleur maken ze met een kleurstof. Dan denken wij dat het gezond is, maar dat heeft er inderdaad niets mee te maken.

   Helaas, er is nogal veel geld mee te verdienen en zo worden wij gewoon voor de gek gehouden!

   Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Precies wat Vera zegt inderdaad. Deze donkere kleur is vaak gewoon een kleurstof. Volkorenbrood is juist vaak niet het donkerst

   Reageer
   • Yvonne 5 jaargeleden

    Nee klopt volkorenbrood is niet het donkerste brood. Maar buiten de kleurstof om heb ik altijd gedacht dat meergranenbrood gezond is.

    Reageer
 6. Marvin | Voeding-en-fitness.nl 5 jaargeleden

  Yes! Gebruik zelf altijd volkoren producten. Daar voel ik me gewoon beter bij en het geeft me een meer verzadigd gevoel.

  Reageer
 7. Frederieke 5 jaargeleden

  Wij eten vaak en graag noedels en varianten daarop (eiernoedels, rijstnoedels). Is daar dan allemaal geen volkoren variant van?

  Reageer
 8. Laurien 5 jaargeleden

  Goed om te lezen. Ben de laatste tijd mijn eetpatroon flink aan het aanpassen. Wat vind je van spelt muesli (https://nl.klezzer.com/8711812437350/) ? Ik twijfel nog een beetje of ik dit spul nog wel moet eten….

  Overigens zijn er ook onderzoeken welke aangeven dat alle graanproducten niet heel gezond voor ons zijn. Groente en vlees bevatten bijvoorbeeld veel meer voedingstoffen dan granen. Granen zijn in dat opzicht overbodig. Maar omdat het snel en makkelijk is gebruiken we het dagelijks.

  Reageer
 9. Anne 5 jaargeleden

  Ik heb nog geen volkoren couscous ontdekt bij de supermarkten, ik ga niet naar de AH. Maakt dit erg veel verschil met de gewone couscous ? Ik vind dat er in couscous bulger en quinoa aaardig wat koolhydraten zitten, ondanks dat iedereen er weg van is.

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Ik eet niet zo vaak couscous…dus gebruik altijd de gewone

   Reageer
 10. marleen 5 jaargeleden

  en volkoren krenten of volkoren rozijnenbrood? van een biologische bakker.

  ingredienten : 100% speltmeel, walnoten , hazelnoten, amandelen en biologische rozijnen en krenten

  ?

  Reageer
 11. Sam 5 jaargeleden

  Hoorde dat rijst of maiswafels helemaal.niet zo gezond zijn weinig vezels en weinig verzadiging ook niet veel voedingstoffen voor het lichaam ?

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Klopt! Daarom neem ik er vaak ook nog iets anders bij.

   Reageer
 12. Nicole 5 jaargeleden

  Hoi Marloes,

  Wat heerlijk om jou verhalen te lezen! Vol enthousiasme geschreven ?.
  Ik heb jou recept van de volkoren wrap gemaakt. Wij willen nu niet anders meer.
  Maar hoeveel wrap mag je eigenlijk per persoon?

  Groetjes Nicole
  ( ga zo door!?)

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Dat vind ik moeilijk te zeggen, want dat ligt aan zo veel dingen!! Onder andere geslacht, gewicht, lengte, gewicht, doel, beweegpatroon, stofwisseling, wat heb je eerder gegeten die dag etc. Ik probeer altijd goed te luisteren naar mijn trek. Ik kies liever voor heel veel beleg en minder wraps, dan andersom.

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.