ik kan niet kiezen lunch
| 30 maart 2019

Voedselverspilling tegen gaan!

We kunnen met z’n allen ontzettend veel goed eten besparen, door het simpelweg niet te verspillen! Ik ben daarom heel benieuwd hoe #verspillingsvrij jij bent :). Natuurlijk geef ik je een aantal simpele tips waarmee je voedselverspilling kunt tegen gaan. Daarnaast stel ik mezelf een aantal doelen, waardoor ik nog minder eten weg zal gooien!

Disclaimer: Ik schrijf dit artikel in samenwerking met de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Je begrijpt echter wel dat ik dit oprecht een belangrijk thema vind en er dan ook voor 100% achter sta.

Voedselverspilling

Als we minder eten weg gooien, dan hoeft er ook minder geproduceerd te worden. Dit is uiteraard beter voor ons milieu. Daarnaast hoef je minder te kopen, waar je portemonnee dan weer heel vrolijk van wordt. Een win-win situatie als je het mij vraagt! In de stichting ‘Samen Tegen Voedselverspilling‘ werken verschillende instanties samen om het verspillen van eten tegen te gaan. Wij als consumenten kunnen daar natuurlijk perfect bij helpen!

Mijn 8 tips tegen voedselverspilling

Hieronder geef ik je een aantal simpele tips waarmee je voedselverspilling kunt tegengaan, gewoon bij jou thuis! Als we hier allemaal beter op letten, scheelt dit kilo’s gezond eten (en eurootjes ;)) die worden weggegooid.

1. Check de houdbaarheidsdatum van een product

Start hiermee al in de winkel! Koop geen dingen die je niet kunt gebruiken voordat het over datum is. Wist je trouwens dat een THT (Tenminste Houdbaar Tot) datum alleen een indicatie is waarmee de producent tot die datum een veilig en smaakvol product garandeert ? Vaak blijft het product langer goed dan die datum! Kijk, ruik en proef kritisch voordat je het weggooit. Een TGT (Te Gebruiken Tot) datum is wel een advies tot wanneer de meer bederfelijke producten (zoals vlees, vis, voorgesneden groenten) te gebruiken zijn. Maak eerst de producten in jouw kasten op, die bijna niet meer goed zijn.

2. Bewaar eten op de juiste manier

Sommige producten kun je beter in de koelkast bewaren, andere juist niet. In de bewaarwijzer van het Voedingscentrum vind je advies voor ruim 2.000 producten. Ik gebruik graag goed afsluitbare plastic bakjes om producten langer goed te houden, deze kun je bijvoorbeeld bij Blokker, Action of Albert Heijn kopen. Zet je koelkast op 4 graden, dat is de beste temperatuur om het eten vers te houden. Gebruik eventueel een koelkastthermometer als je twijfelt.

Gezonde wentelteefjes
3. Wees creatief met het gebruiken van restjes

Met restjes van de vorige dag, kun je heerlijke maaltijden maken! Verwerk restjes groenten in een omelet of in een soep, met rijpe bananen kun je bananenpannenkoekjes maken, droog brood is perfect voor (gezonde) wentelteefjes en 1/4 portie avondeten gebruik ik graag als tussendoortje! Check dus eerst je kasten op producten die op moeten, voordat je een maaltijd gaat bereiden.

4. Weeg af tijdens het koken!

Heel veel mensen vinden het raar dat ik mijn voeding afweeg. Vaak denken ze dat ik dit puur doe om de calorieën te kunnen berekenen. Niets is minder waar! Door gepast te koken, voorkom ik dat ik restjes overhoud. Zo houd ik per persoon maximaal 100g pasta en 75g rijst aan (ongekookt gewogen), +- 200g aardappels en 250g groenten.

5. Gebruik een boodschappenlijst

Je kent het vast wel, als je zonder boodschappelijst de supermarkt in gaat, dan kom je altijd met veel meer terug dan je eigenlijk nodig had. Bovendien koop je misschien dingen waarvan achteraf blijkt dat je ze niet kunt gebruiken voor de houdbaarheidsdatum verstreken is. Het maken van een lijstje dwingt je om je maaltijden te plannen en kritisch in te kopen. Dit voorkomt voedselverspilling!

6. Geef restjes weg

Je oma wordt misschien wel heel vrolijk van een overgebleven portie zuurkool. Ga je op vakantie? Geef dan het overgebleven fruit aan de buurvrouw.

7. Vraag in een restaurant om een ‘doggybag’

Als er in een restaurant iets overblijft, dan wordt dit vrijwel altijd weggegooid. Durf daarom te vragen om een doggybag! Het lijkt misschien een beetje raar, maar in steeds meer horeca-gelegenheden is het de normaalste zaak van de wereld.

8. Gebruik je vriezer!

Ik houd van mijn vriezer, ook al is hij heel klein. Ik vries graag brood in porties van 2-3 plakjes in, dan blijft het lekker vers. Ook restjes warme maaltijd verdwijnen in de vriezer voor later. Daarnaast vries ik fruit dat goed rijp is in, zodat het niet overrijp wordt.

omelet zoete aardappel en tomaat

Mijn doelen voor mezelf

Ik probeer er op te letten dat ik niet onnodig eten hoef weg te gooien. Toch betrap ik mezelf er soms op dat dit niet helemaal goed gaat. Daarom heb ik een tweetal doelen voor mezelf gesteld, waar ik in de komende tijd mee bezig ga:

  • Goed in de kasten checken wat er nog in huis is, voordat ik mijn maaltijden voor de komende dagen plan en naar de supermarkt ga.
  • Altijd werken met een boodschappenlijstje.

Dit zijn dingen die ik af en toe doe, maar nog niet structureel genoeg. Ik wil eerst op deze twee doelen focussen, dan kan ik daarna kijken of er nog andere dingen zijn die beter kunnen.

Ik daag jou uit!

Ik daag je bij deze uit om ook eens kritisch te kijken naar hoe #verspillingsvrij jij bent. Denk daarnaast na over doelen die jij kunt toepassen om minder te verspillen. Ik zou het super leuk vinden als je ze hieronder deelt, dan kunnen we elkaar inspireren en zo samen helpen voedselverspilling tegen te gaan!

Groetjes, Marloes

Wat is voor jou een doel dat je gaat helpen minder voedsel te verspillen?

17 reacties

  1. Hi Marloes,
    Goed artikel weer! Denk dat we allemaal een steentje bij kunnen dragen hierin. Ik gebruik mijn vriezer ook heel goed. En als ik dan toch mijn brood te lang heb laten liggen zijn de vogels ook weer blij. Fruit vries ik in voor smoothiebowls en fluff, groenten snijd ik fijn als roerbakmix of ik maak soep. Vlees koop ik bij de slager dus zit nooit met halve verpakkingen. Ik maak elke week een planning voor het eten, geeft rust en zo kun je producten meerdere dagen gebruiken.
    Fijn weekend!
    Groetjes Milou

    1. Oh en vergeet een belangrijke! Naast de koelkast ligt een dikke stift. Wij zetten na opening overal een datum op! Iets wat ik mezelf heb aangeleerd toen er vleeswaren werden weggegooid en zuivelspreads. Puur omdat we niet wisten wanneer het nou open was gegaan en we geen risico wilden nemen. Nu zien we aan de datum of het nog kan. Echt een aanrader!

  2. Superbelangrijk onderwerp en leuk artikel! Wij hebben een grote vriezer dus die wordt goed gebruikt :). Alle (kleine en grote) restjes doe ik in de vriezer en eens in de zoveel tijd proberen we die leeg te maken.
    Bij avondeten gebruik ik ook vaak de weegschaal en dingen die als we dingen echt niet op krijgen neem ik die vaak mee naar m’n ouders; mn broertje(Die nog thuis woont) is een levende prullenbak hihi.

  3. Er is ook een app “to good to go”. Voor een klein bedrag kun je een pakket kopen van de supermarkt met producten die ze anders moeten weggooien.
    Het is wel altijd een verrassing wat erin zit en ook niet altijd gezond maar voor af en toe kan het geen kwaad!

  4. Wat een goed artikel!
    Ik gooi eigenlijk nooit eten weg, als ik teveel heb gekookt bewaar ik het voor de volgende dag of ik vries het in. Zo hebben we 1x per week een kliekjes-dag. Als ik fruit koop leg ik het nieuwe niet gelijk op de fruitschaal, we eten eerst het oude op. Als de bananen bruin zijn, maak ik er bananebrood van, dat doe ik ook in de vriezer.
    Voordat ik boodschappen doe, kijk ik eerst in de kast wat we nog hebben, ik maak een weekmenu en vervolgens een boodschappenlijstje.
    Mijn doel: iedere week voor niet meer dan €100 boodschappen doen, dit is inclusief verzorgingsproducten, voor 3 personen en een hond, poes en konijn 😊.

    Groetjes Bianca

  5. Goed artikel, fijn dat je hier aandacht aan besteed.
    Ik gooi nooit wat weg, schrijf ook net als Milou altijd met dikke vaste stift overal de datum op. Ook als we het uit de oorspronkelijke verpakking halen .
    Was even wennen maar is nu zo gewoon om te doen en zo handig.
    Bij AH is een “kookmaatje”te koop waarmee je porties rijst en pasta kan afmeten per persoon.
    Bij de HEMA ( in Amsterdam maar waarschijnlijk elders ook) kan je brood en verse maaltijden vlak voor sluitingstijd met 25% korting kopen, kan heel interessant zijn!
    De HEMA in Noord ( maar waarschijnlijk ook weer elders) geeft de rest van het brood en gebak elke dag aan de voedselbank, goed initiatief.

  6. Zeker goed stuk! Ben wel bezig de inkopen goed te regelen maar we eten nog wel eens onverwachts bij andere mensen. Of ik krijg ongevraagd groente van iemand bij mij uit de buurt met een moestuin, heel lief eigenlijk. Verser kan niet dus ook lekker. We zijn maar met z’n tweetjes, soms geef ik het door aan anderen als het veel te veel is. Ik woon in een klein dorpje dus je moet ook een beetje oppassen dat je mensen niet voor het hoofd stoot! We hebben een paar vrijgezellen bij ons in de buurt die vraag ik nog weleens of ze nog een maaltijd kunnen gebruiken, meestal zijn ze daar heel blij mee. Met restjes groente en overgebleven vlees maak ik vaak wraps! Of ook heel handig, bonen erdoor, gezond en lekker.

  7. Ik vind het vreselijk om dingen weg te gooien, zo zonde. Dat gebeurd eigenlijk alleen met sausjes/dressing/pesto ofzo die over datum zijn. Ik vries heel veel in, bijvoorbeeld als er avondeten over is. Soms is het een kleine portie die net genoeg is voor mijn zoontje van 3, als wij een keer iets eten wat niet zo geschikt is voor hem.
    Mijn valkuil bij het avondeten is wel dat ik blijf eten als er nog eten is terwijl ik eigenlijk wel genoeg heb :-(. Heb echt moeite om dan te stoppen, zeker als het heel lekker is.
    Restjes groenten probeer ik mee te nemen voor bij de lunch.
    En ik werk sowieso met een weekmenu + bijbehorende boodschappenlijst zodat ik niet zomaar dingen koop die we eigenlijk niet nodig hebben.

  8. oh ja…wat ik trouwens erg handig vind en tot voor kort niet wist is dat je geraspte kaas prima in kunt vriezen om bijvoorbeeld later over een ovenschotel te gebruiken. Dat gooi ik dus ook niet meer weg tegenwoordig (schimmelt namelijk vrij snel als je het in de koelkast bewaard).

  9. Goed artikel! Het meeste doe ik al aangezien ik ook niet van voedselverspilling hou. Wat ik ook altijd doe is op zoek gaan naar recepten met een bepaald product waarvan ik weet dat ik het niet automatisch in mijn routine heb zitten. Bv sojasaus gebruik ik niet vaak en daar zoek ik dan een recept voor op. Restjes groente wat ik over heb van het snijden gaan bij mij trwns naar de cavia’s. Altijd handig, van die groente eters in huis 🙂

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram