Voeding

Voedingsvezels, waarom zijn ze goed voor je?

Door

Vezels

Dat het goed is om veel voedingsvezels te eten, dat weten veel mensen. Maar waarom zijn vezels zo goed? In welke producten komen ze voor en hoeveel vezels zou je moeten eten? Op deze en andere vragen over vezels, geef ik je in dit artikel antwoord. Ik vertel je bijvoorbeeld op welke manier je vezels kunt gebruiken als je wilt afvallen.

Voedingsvezels zijn voedingstoffen die niet worden opgenomen door de dunne darm. Ze bereiken dus de dikke darm, zonder verteerd te worden. Op het eerste gezicht lijken de vezels daarom overbodig, maar niets is minder waar! Al in de maag en de dunne darm vertonen voedingsvezels handige eigenschappen, ze houden namelijk vocht vast. Hierdoor is de massa van de voedselbrij groter en voel je eerder en langer een verzadigingsgevoel. Dit is ideaal als je wilt afvallen, niemand wil namelijk de hele dag met een hongergevoel rondlopen. Wat ook helemaal niet nodig is, als je vezelrijke producten gebruikt. Wist je dat veel afslankpillen gebaseerd zijn op deze eigenschap van vezels? De pillen bevatten vezels, die zetten uit in de maag en je hebt minder trek. Bij een gezond voedingspatroon zijn deze pillen dus totaal overbodig!

Koolhydraten

Soorten vezels
Simpel gezegd bestaan er twee soorten voedingsvezels, afbreekbare vezels en niet-afbreekbare vezels. Beide soorten hebben een ander effect op ons lichaam en op onze gezondheid:

Afbreekbare vezels
Deze soort vezels bereikt onverteerd de dikke darm, maar vormt daar een voedingsbodem voor de goede bacteriën. Deze bacteriën leven op de afbreekbare vezels! Hoe meer goede bacteriën hoe beter onze weerstand tegen ziektes. Doordat vezels vocht vasthouden, maken ze de ontlasting wat zachter zodat het beter door de darmen kan stromen. Dit heeft een positief effect op de stoelgang. Voorbeelden van afbreekbare vezels zijn inuline en pectine (fruit, haver, noten en zaden)

Niet-afbreekbare vezels
Deze voedingsvezels worden ook in de dikke darm niet verteerd. Ze geven echter wél het verzadigende gevoel na het eten en ze helpen de stoelgang soepel houden. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de invloed van vezels op darmkanker en het cholesterolgehalte, hier zijn echter nog niet voldoende overtuigende resultaten uit gekomen. Voorbeelden zijn cellulose en lignine uit planten (groentes, zaden en volkorenproducten)

Voordelen van vezels
Vezels zorgen dus voor een goede darmwerking en verhogen indirect de weerstand door voeding te zijn voor goede darmbacteriën. Daarnaast geven ze een verzadigd gevoel, wat beschermend werkt tegen gewichtstoename. Daarnaast blijkt uit onderzoeken dat vezelrijke producten een minder heftige werking hebben op de bloedglucosewaarden dan meer geraffineerde producten. Dit is gunstig voor mensen met diabetes en verlaagt mogelijk zelfs de kans op diabetes type 2.

Vezelrijke producten
Vezels vind je vooral in volkorenproducten, groenten, fruit, noten, zaden en peulvruchten. In de tabel hieronder kun je zelf de hoeveelheid vezels per product bekijken. Ben je nieuwsgierig naar een ander product? Kijk dan eens op www.caloriechecker.nl en vul jouw product in. Houd wel rekening met de portiegrootte.

Vezels tabel

Hoeveel vezels heb je nodig?
Het voedingscentrum adviseert 30g voedingsvezels voor een volwassen vrouw en 40g voor een volwassen man. Mijn tip is om zoveel mogelijk volkoren producten te gebruiken in plaats van ‘witte’ producten (brood, pasta, rijst, crackers, ontbijtgranen etc.), veel groenten te eten (ook heerlijk als tussendoortje!) en iedere dag twee stuks fruit te nemen. Je vezelinname zit dan vast helemaal goed!

Pas op met vermeldingen op verpakking wat betreft vezels, de vermelding ‘bron van vezels’ mag namelijk al gedragen worden bij 3 gram vezels per 100 gram product. Dit is ongeveer de hoeveelheid van witbrood. Als een product de vermelding ‘rijk aan vezels’ bevat, dat bevat het ten minste 6 gram vezels per 100 gram product.

Ik houd van een vezelrijke voeding, zeker omdat vezelrijke producten ook vaak veel andere nuttige voedingsstoffen bevatten. Ik hoop je uit dit artikel wat nuttige informatie hebt kunnen halen, als je nog vragen hebt dan kun je ze hieronder stellen.

Groetjes, Marloes

Let jij op je vezelinname? Hoe?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (2)
  1. Linda 8 jaargeleden

    Interessant artikel. Maar wat denk je wat artikelen als deze? http://authoritynutrition.com/6-ways-wheat-can-destroy-your-health/ Zij hebben het over de volkoren granen.

    Ik snap dat dit artikel over vezels in het algemeen gaan, maar voor veel mensen maken de granen juist een groot deel uit van de vezelinname. Zouden we er beter aan doen om ook minder volkoren granen te consumeren? Ik hoor graag wat je hierover denkt! 🙂

    Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.