Voedingstips bij Darmproblemen

darmen

Door Daniëlla- In het afgelopen artikel van ‘My day in food’, kreeg ik de vraag welke tussendoortjes het beste gegeten kunnen worden bij darmproblemen. Er zijn verschillende benamingen voor darmproblemen en natuurlijk veel verschillende aandoeningen. Ik behandel vandaag het ‘Irretable Bowel Syndrome’ (IBS), het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) of spastisch colon. Voor deze darmaandoeningen, wordt namelijk dezelfde richtlijn gebruikt! Daarnaast komen ze ontzettend vaak voor! Voor mensen met darmproblemen is het belangrijk om de stoelgang op ‘gang’ te houden. In het artikel van vandaag, vertel ik jullie hierover meer.
Wat zijn de meest gehoorde klachten?
Mensen merken meestal dat de stoelgang verandert, hierdoor kan dan diarree ontstaan of juist obstipatie. Ook kunnen personen last krijgen van winderigheid of van een opgeblazen gevoel. Soms kan dit gepaard gaan met misselijkheid en met buikpijn of krampen. Dit kan het dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden! Verschillende factoren kunnen een grote invloed hebben op de darmwerking, onder anderen de volgende:

  • Stress
  • Alcohol
  • Weinig eten
  • Onregelmatig voedingspatroon
  • Te weinig gebruik van vocht op een dag (aanbeveling is 2 liter per dag). Wanneer je bijvoorbeeld maar 1 liter vocht drinkt en wel veel vezels binnen krijgt, kan je last krijgen van obstipatie.
  • Te gehaast eten, binnen een paar minuten een gehele maaltijd op hebben.
  • Weinig bewegen
  • Hormonale veranderingen in het lichaam

Groentes

Voedingstips
Het is belangrijk om regelmatig te eten, ik bedoel hiermee dat je 6 eetmomenten hebt op een dag. Neem gewoon je ontbijt, lunch en avondmaaltijd en een tussendoor ook kleine gezonde maaltijden. Hierdoor krijgen je darmen niet hele grote hoeveelheden in één keer te verwerken, maar verspreid je het werk dat ze moeten leveren over de dag. Als tussendoortjes zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor producten die relatief weinig/geen suiker bevatten en wel veel voedingsvezels en/of eiwitten. Verschillende tussendoortjes kun je hier en hier vinden. Ook geef ik nog een aantal voorbeelden

  • Groenten en fruit
  • Peulvruchten
  • Handje noten
  • Magere yoghurt met muesli
  • Volkoren boterham
  • Plakje donker roggebrood

Vezels zorgen ervoor dat ze vocht aantrekken in de darmen. Hierdoor houdt je langer een verzadigd gevoel en verloopt je stoelgang gemakkelijker. Een vezelrijke voeding is dan ook ontzettend belangrijk bij darmklachten! Vezels vind je bijvoorbeeld in volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten.

Zoals ik hierboven al zei, is het heel belangrijk om bij een vezelrijke voeding voldoende vocht te drinken. Ik raad je aan om een minimum van 2 liter aan te houden. Koffie en thee kun je ook gewoon als vocht rekenen, het gaat dus niet alleen om water drinken.

Dan nog een paar extra aandachtspunten die kunnen helpen bij het verminderen van je klachten:

  • Kauw goed op de voeding, begin met minimaal 20x per hap en bouw dit op naar 30. Natuurlijk hoef je niet iedere hap te tellen ;-).
  • Neem de tijd voor je maaltijd, pak een mes en vork.
  • Zorg dat je geen afleiding hebt, zoals een tv of een mobiele telefoon.
  • Als je wilt praten tijdens het eten, neem dan niet tegelijk een hap. Hierdoor kun je lucht binnen krijgen, wat een opgeblazen gevoel versterkt.
  • Ook door het kauwen van kauwgom en het drinken van koolzuurhoudende dranken kun je lucht binnen krijgen. Vermijd dit als je er last van krijgt.
  • Bepaalde producten kunnen klachten geven, dit verschilt echter sterk per persoon! We zien regelmatig klachten bij de volgende producten: ui, koolsoorten, alcohol, cafeïne, melkproducten, knoflook, gefrituurde producten en soms bij banaan. (Soms werkt banaan juist echter heel positief!)

FODMaP-dieet
Een tijdje geleden zijn Marloes en ik bijgeschoold om ook het FODMaP-dieet te kunnen aanbieden. Dit is een dieet dat is ontwikkeld in Australië, met erg goede resultaten. Het is een erg heftig dieet, omdat je veel producten niet meer ‘mag’ hebben. Mensen met zeer ernstige klachten, hebben dit er echter graag voor over om van hun klachten af te komen! Voor meer informatie over het dieet verwijs ik je door naar de website van het FODMaP dieet. Als je dit dieet wilt gaan volgen, is het belangrijk dat je dit onder goede begeleiding van een diëtist doet.

Ik hoop dat je dit artikel interessant vond!

Groetjes, Daniëlla

 Heb jij wel eens darmklachten? Heb je nog vragen?

 

18 reacties

  1. Hoi Willem,

    Je hebt gelijk, ik zal gelijk de link even aanpassen. Wij zijn ook in het Martini ziekenhuis omgeschoold voor het FODMaP dieet.

    Groetjes, Daniëlla

  2. Wauw, dat van die banaan heb ik nooit geweten, ik word altijd heel beroerd van banaan, maar ik heb dat nooit gelinkt aan mijn darmen. Al vanaf de middelbare school heb ik zoveel last van buikpijn, at altijd wit brood en veel koolzuurhoudende dranken. Toen ik daarmee gestopt ben werd het al stukken beter, maar stoelgang blijft lastig. Maar dacht altijd dat die banaan een soort allergische reactie was, maar dit zou het dus ook kunnen zijn!

  3. Fijn artikel! Ik heb een ‘spastische darm’ . Naast bovengenoemde producten, krijg ik ook last bij te gekruid en te vet eten. Heel gek, maar ook bij sommige vezels krijg ik last (hevige buikpijn).
    Wat bij mij goed werkt zijn de granen/vezels/noten yoghurtjes van Activia. Helaas zitten daar toegevoegde suikers in, maar af en toe eet ik toch een tijdje van die yoghurtjes om mijn stoelgang weer normaal te krijgen. Ook heb ik pro-bioticapillen geprobeerd, maar die hadden niet het gewenste resultaat.
    Overigens heb ik nooit last van obstipatie, maar eigenlijk altijd de tegenovergestelde versie 😉

  4. super fijn om te lezen! Ik had inderdaad ook al aangegeven hier wat meer over te willen lezen. Ik heb ook leren omgaan met PDS door middel van een diëtist en het FODMAP principe. Ik bleek heel veel meer producten niet te toleren, dan we dachten. Fructose gaat bij mij gelukkig (heel) erg goed! Lactose super slecht en in heel veel producten zit lactose. Het lastigste vind ik dat ik heel veel niet lust en daar probeer ik aan te werken.

  5. ik heb ook pds….geen obstipatie maar t andere ;-). De laatste paar jaar heb ik gelukkig wel iets minder last van echt pijn en krampen. Nu merk ik het vooral als ik een beetje gespannen ben. Hopelijk blijft het zo.

    Zoetstoffen werken ook altijd gelijk negatief op mijn darmen….misschien voor anderen ook iets om op te letten

  6. hey ,

    super leuk om deze tips te lezen.
    zelf heb ik ook heel erge darm klachten.
    en weet vaak niet meer wat te doen.
    heb al heel erg veel dingen geprobeerd maar niet echt iets die geholpen heeft.
    zal deze tips zeker eens proberen 😉

    groetjes : natascha

  7. Goedemorgen Marloes, Daniëlla, goed om dit te lezen. Zoals je (Marloes) weet ben ik oktober vorig jaar geopereerd, een “mini-GBP”. Gewichtsverlies is perfect echter 1 van nadeel is echter darmflora, het is ook beetje jammer dat dit niet wordt verteld voor operatie. Niet dat dit je moet weerhouden, bij (morbide) obesitas, maar dat de patient (en zijn/haar omgeving) op de hoogte is van wat nadelen kunnen zijn. Verder super tevreden met operatie. Groet, Jan Alberts

    1. Fijn om te horen dat je tevreden bent Jan! Je hele spijsvertering is door de war geschopt, dus dit kun je helaas zeker merken in de darmen! Ik hoop dat het langzaam beter wordt. Groetjes!

  8. Bedankt voor dit artikel! Hier heb ik wat aan 🙂

    Ik heb zelf al een tijdje last van hele erge buikpijn. Ik ben een paar keer naar de dokter geweest en uiteindelijk heb ik een maand geleden een echo laten maken. Daar kwam (gelukkig) niks ernstigs uit, de dokter denkt wel aan PDS.

    Ik vind het soms best vervelend, ik ben pas 17 jaar en het komt altijd op momenten waarop het niet uit komt. Ik ben er helaas nog niet achter waar ik buikpijn van krijg.

    Op dit moment lig ik ook weer met buikpijn in bed. Het enige wat bij mij helpt is plat liggen. Gelukkig ben ik niet de enige die last van PDS heeft!

    1. ? De rest ontbreekt van mijn reactie, dus opnieuw proberen. Voor mij is het wat onduidelijk omtrend ‘bleekselderij’ staat in tabel fodmap rijk en bij het stuk tussendoortjes staat bleekselderij onder fodmap arm, en wat bedoel je met kaaspuntje, plakjes kaas en minikaasjes,
      Ik heb lactose intolerantie en wij gebruiken die termen niet in belgie dat het daarom wat onduidelijk is voor mij..
      Grtjs nancy

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram