Voeding challenge #8: ‘s Avonds snacken

Collage

Oh wat was de challenge van vorige week lastig! We zijn heel benieuwd hoe het is gegaan bij jullie. Natuurlijk hebben we ook weer een nieuwe uitdaging voor de komende week. We hebben het al eerder gehad over gezonde tussendoortjes, maar dat was overdag. Je raad het al…deze week is de uitdaging om ‘s avonds áls je iets neemt, een gezonde snack te pakken. Je hebt één mogelijkheid voor een uitzondering.

De avond is voor heel veel mensen het moeilijkste moment als het gaat om gezond eten. Ze zeggen niet voor niets dat je beter na 20:00 uur niets meer kunt eten. Dat heeft niets te maken met het tijdstip, maar wel met wát je op dat moment eet. Ik schreef hier al  eens een artikel over. Deze week gaan we die avond aanpakken, door een week lang aandacht te geven aan de snackmomenten na de avondmaaltijd.

Als je trek hebt, is het helemaal niet erg om ‘s avonds iets te eten. Snoep, koek en andere snacks bevatten echter veel suiker, verzadigde vetten en calorieën, je kunt daarom veel beter een gezond tussendoortje nemen. Dit weten veel mensen natuurlijk wel, maar tussen weten en dóen zit een groot verschil.

Klaar2

Het doel is dus om de komende week geen ongezonde tussendoortjes te nemen na de avondmaaltijd. Omdat we het niet nodig vinden om helemaal nooit meer ongezond te snacken, heb je één mogelijkheid voor een uitzondering. Ik gaf al eens eerder tips om je trek in de avond te verminderen of te weerstaan. Die tips zet ik hieronder nog eens neer:

 • Heb je met jezelf afgesproken dat je niets gaat eten? Zorg er dan voor dat je die avond voldoende drinkt. Koop een lekkere thee- of koffiesoort of zet een groot glas water voor je neer.
 • Zoek steun bij een huisgenoot als je die hebt. Vraag je vriend, vader, moeder of een vriendin of hij of zij je in de gaten houdt. Het klinkt misschien overdreven, maar alleen al door het te vragen bouw je een extra zekerheid in. Je moet nu namelijk niet alleen verantwoording afleggen aan jezelf als je iets gaat eten, maar ook aan iemand anders.
 • Ga je toch zoeken naar iets lekkers, ga dan iets anders doen. Vaak koppel je bepaalde momenten aan eten. Bijvoorbeeld TV-kijken of computeren. Besluit op zo’n moment om even iets anders te gaan doen. Lees een boek, bel een vriend/vriendin, ga een stukje lopen of bijvoorbeeld iets knutselen.
 • Neem een groot ontbijt! Ik merk dat mensen die ‘s ochtends weinig of niet ontbijten vaker ‘s avonds trek hebben. Je verplaatst eigenlijk je voedingspatroon van het begin van de dag naar het eind van de dag.
 • Krijg geen medelijden met jezelf, maar onthoud dat het je eigen keuze is! Door toch af en toe iets ongezonds te snacken, houd je het beter vol. Je kunt op moeilijke momenten tegen jezelf zeggen: ‘Zaterdagavond mag ik nemen wat ik wil, maar nu kies ik gezond voor mijn eigen bestwil’.

Na de avondmaaltijd niets meer eten is prima! Zo leer je jezelf om niet automatisch iets te gaan eten in de avond. Dit zal echter niet altijd lukken, daarom hieronder nog eens wat ideeën voor gezonde tussendoortjes die je kunt nemen als je trek krijgt.

 • Een stuk fruit. Je kunt ook wat ‘luxer’ fruit in huis halen, bijvoorbeeld mango, ananas, bosbessen of aardbeien (al zijn deze soorten in dit jaargetijde moeilijk te verkrijgen).
 • Snijd een appel in stukjes en strooi er wat kaneel overheen.
 • Een banaan in stukken met op ieder stukje een beetje pindakaas.
 • Maak reepjes komkommer, wortel, paprika, selderij of andere groenten. Hier kun je lekker van knabbelen. Eventueel kun je deze dippen in hummus of in een mager dipsausje van yoghurt of kwark met kruiden.

P1040725

 •  Een gekookt ei in vier partjes, met een beetje rookvlees of ham om elk partje.
 • Een schaaltje magere yoghurt met vers fruit, rozijnen, gedroogd fruit, kokosrasp, een beetje muesli, wat walnoten en een theelepel honing etc.
 • ‘Toastjes’ van plakjes komkommer met daarop wat filet americain, gerookte zalm, 20+ smeerkaas hummus, of ander mager beleg.
 • Deze heerlijke warme appel met kaneel en rozijnen

Appel

 • Een gezonde zoete of hartige muffin. Bekijk zeker de recepten eens!
 • Een plakje bananenbrood
 • Een of twee rijstwafels met mager beleg naar keuze.
 • Een volkoren cracker of beschuit met mager beleg
 • Een zelfgemaakte smoothie van melk, magere yoghurt of kwark met vers fruit.

Bedenk dat het maar één week is, you can do that! Je zult merken dat hoe vaker je ‘s avonds niets eet, hoe meer dat een gewoonte wordt. De eerste paar dagen zijn ontzettend lastig, daarna zal het steeds beter gaan.

Heel veel succes allemaal!

Groetjes, Albert en Marloes

Hoe ging jouw afgelopen week? Gaat de komende week lastig voor je worden of niet?

23 reacties

 1. Leuke challenge, is een handje noten ook een gezonde snack? En dan bedoel ik geen borrelnoten maar ongebrande/gebrande noten 😉

 2. Ik ben hier zelf al een lange tijd mee bezig.
  En het is echt een knop die in je hoofd om moet.

  Vind het vooral moeilijk als ik een avond alleen thuis ben. Anders avonden eet ik eigenlijk helemaal niks meer.

  En wordt ook gewoon wakker met een honger gevoel.

 3. Ik spreek altijd met mijzelf af alleen s ‘avonds na het eten een gezond tussendoortje te nemen wanneer ik heb gesport en dan alleen wanneer ik voor het sporten heb gegeten!

 4. De challenge van vorige week was moeilijk! Ik heb me er eigenlijk nauwelijks aan gehouden. Onbewust maakte ik meer uitzonderinge dan ik wilde.
  Deze week wordt ook moeilijk, maar het moet lukken!

 5. Super goede challenge. Ik ben al heel bewust bezig geweest gedurende de hele 90dagenchallenge met gezonde tussendoortjes, ook in de avond. Ik merkte afgelopen week de sociale druk van mijn vrienden. Gezellig bij hen wat drinken en er stond chips en japanse mix op tafel. Ze bleven aandringen waarom nou niet en japanse mix is toch gezond?!
  Ik heb het laten staan en voor mij was het prima. Dus komende week moet het ook lukken! Ik denk dat ik zelfs bewust een keer de uitzondering moet gebruiken om weer eens wat ‘ongezonds’ te eten en hiervan te genieten.

 6. Afgelopen week ging wisselend… Deze week wordt een eitje! Ik eet ‘s avonds sowieso bijna nooit iets omdat ik dan nog vol zit van het avondeten, en als ik iets neem is dat gewoon een rijstwafel.

 7. Mijn standaard avondtussendoortje is een appel met kaneel, amandelen en twee stukjes pure chocolade. Heerlijk en het stilt mijn zoete trek. Een plakje bananenbrood kan ik ook van genieten.

 8. Vorige week ben ik goed doorgekomen, en dat zal deze week ook wel lukken 🙂
  Als ik ‘s avonds nog iets neem is het meestal een appel met kaneel en een paar rozijntjes. Voor de zaterdagavond maak ik een uitzondering en dat ‘mag’ morgen dus ook dankzij de vrijstelling haha!

 9. is zelf gepofte popcorn ook een okay tussendoortje? met een klein laagje olie en hoeveel kan je dan ongeveer nemen?

  ik probeer al 2 maanden na het avondeten niet meer te snacken, ik koppelde tv en savonds relaxen aan lekker dropjes eten enzo. I
  alleen ik heb er helaas nog wel veel moeite mee. Ik neem savonds vaak wel nog een schaaltje magere yoghurt maar dat is alleen zodat ik weet dat ik genoeg melkproduct binnenkrijg. Ik blijf ook gewoon nog steeds snel trek hebben na het avondeten. Ik drink wel veel groene thee enzo maar het helpt niet echt. Ik ben wel 11 kilo afgevallen in anderhalve maand. Hopelijk neemt het hongergevoel af!

  1. Hoi Esther,

   Mais is van zichzelf een product met weinig voedingsstoffen, ik zou het dan ook niet elke avond aanraden.
   Het bakje yoghurt mag je ook nog vullen met muesli, het is een prima tussendoortje voor na het avondeten.
   Omdat het lichaam gewend is om zwaarder te zijn zal het honger gevoel steeds meer afnemen. Super om te horen dat je al 11 kilo bent afgevallen, ga zo door!!

   Groetjes Daniëlla

 10. Deze gaat wel lukken denk ik!

  Door de weeks eet ik ‘s avonds eigenlijk nooit iets omdat ik dan vaak sport en er simpelweg geen tijd meer voor heb. Als ik niet zo veel heb gegeten of bijvoorbeeld 2 uur gespind heb neem ik dan nog wel een schaaltje kwark of een klein handje noten (+/- 30/40 gram) als ik thuiskom.

  Ik merk dat als ik eens een avondje op de bank zit en tv kijk dat het dan wel lastig is om niet ongezond te gaan eten. Door de weeks heb ik hier ‘gelukkig’ weinig tijd voor, komt hooguit eens in de maand ofzo een keer voor. Daardoor is het wel makkelijker om ‘s avonds niet ongezond te snacken. In het weekend is dat toch wel even anders! Dan kijken we vaak een filmpje en wil ik er toch graag iets bij eten.
  Het scheelt wel als je dan wat later eet of de film meteen na het eten aan zet. Omdat je nog vol zit van het eten heb je ook nog geen trek in iets lekkers.

  Voorheen hadden we altijd wel chips in huis (al doe ik makkelijk 3 of 4 weken met een zak) en had ik toch de neiging om daar naar te pakken, al is het maar een schaaltje.
  Gelukkig is de laatste zak nu op en hebben we nu ongebrande noten in huis als ‘snack’.
  Bij de Lidl zijn die niet zo duur en ze hebben verschillende soorten notenmix, dus kan je toch afwisselen.

 11. Hi! Ik lees en hoor vaak dat je na 8 uur beter niks meer kan eten, omdat je het dan niet meer verbrandt en dat je je eten dan sneller opslaat als vet. Is dit dan een fabel?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram