| 18 juni 2013

Voeding Challenge #7: Jouw zwakke plek

Collage

Inmiddels zijn we aangekomen op dag 43 van de 60 Dagen Challenge! De afgelopen weken hebben we op veel verschillende manieren gewerkt aan het ontwikkelen van een gezonder voedingspatroon. Als het goed is heb je met behulp van de zes vorige challenges een goed beeld gekregen van de stand van zaken met betrekking tot jouw eigen voedingspatroon. Daarom is het nu tijd voor een beetje werk van jouw kant: breng je eigen zwakke plekken in kaart en voorkom ze deze week!

Hoe gezond je ook eet, iedereen heeft zijn eigen zwakke plek. Als het goed is heb je hier de afgelopen tijd een beter beeld van gekregen. We dagen je de uit om vandaag nog jouw zwakke plekken op papier te zetten en ze de komende week te voorkomen! Je kunt zelf bepalen hoe ver je gaat, daag jezelf uit maar houd het haalbaar. Je maakt het gemakkelijk door te focussen op één zwakke plek, je kunt er ook voor kiezen om er meerdere te nemen. Voorbeelden van mogelijke zwakke plekken zijn:

 • Te weinig groente of fruit eten
 • Veel snoepen
 • ‘Witte’ producten gebruiken in plaats van volkoren. (Witbrood, witte pasta, witte rijst)
 • Meer alcohol drinken dan je eigenlijk zou willen
 • Veel suiker- of vetrijke producten eten

Schrijf voor jezelf de zwakke plekken op waar je de komende week aan wilt werken. We zouden het erg leuk vinden als je ze hieronder bij de reacties noemt, maar dat hoeft natuurlijk niet perse! Bedenken alleen is niet voldoende, schrijf ze echt op! We noemen hieronder onze zwakke punten.

Marloes:

 • Niet ‘snoepen’ tijdens het klaarmaken van eten of tussen de maaltijden door. Alleen bewuste maaltijden eten.
 • Als ik wel iets ongezonds eet, er optimaal van genieten.

P1010326

Albert:

 • Bewust zijn wat ik in mijn mond stop
 • Blijven minderen in mijn suikergebruik, afgelopen week ben ik erachter gekomen dat ik best veel suikerrijke producten eet.

De komende week ga je door jouw gestelde zwakke punten in praktijk brengen. Je hebt zo een zelf ontwikkelde challenge en pakt de punten aan die in jouw geval wat extra aandacht verdienen.

Morgen komt er een video online, waarin we je vertellen wat onze ervaringen zijn geweest met het ontwijken van toegevoegde suikers de afgelopen week!

Veel succes,

Groetjes, Albert en Marloes

Wat zijn jouw zwakke punten waar je de komende week aan gaat werken?

14 reacties

 1. Nou het is mij met behulp van afgelopen challenges zeker duidelijk geworden wat mijn zwakke punten zijn. Hier ga ik aankomende week aan werken:
  * Minder snoepen. En als ik toch iets neem hier de tijd voor nemen en extra van genieten. Maar niet meer dan twee keer in de week.
  * Minder suikers in mijn eten. Het is mij goed bevallen zonder al die extra suikers. Dit ga ik volhouden. Ik heb veel vervangende producten kunnen vinden. Waar ik alleen niet echt zonder wil is honing 🙂
  * Bewuster eten. Dus meer kouwen en niet lopen of iets anders doen tijdens het eten. Dit gebeurt vooral bij een van mijn banen. Dit lukt steeds beter, maar blijft een aandachts punt.

  Zo vond ik het wel even genoeg 😀

 2. Mijn zwakste plek zit hem in drinken. Ik begin mijn dag altijd met een blikje bullit.. vol met suiker natuurlijk maar ik wil (nog) niet zonder.
  Verder wordt er hier in huis regelmatig een glaasje alcohol gedronken. Vandaar dat ik sinds gisteren voor twee weken helemaal niks (geen alcohol) meer drink. Niet dat ik verslaafd ben maar ik wil eens zien hoe me dat af gaat met feestjes en terrasjes e.d.!

 3. Mijn zwakke punt is, sausjes!
  Liefst zelf gemaakte honing-mosterd-saus of bbq saus. Verder eet ik geen chips, koek, snoep meer. Wel vergeet ik mijn tussendoortjes!!

 4. Hmm, dit is een moeilijke. Ik denk dat mijn zwakke plek – die met stipt op nummer 1 – toch wel vreetbuien in snoep/koekjes zijn. Soms (eens in de maand, paar maanden) heb ik een “screw it all” momentje, waarop er vaak een hoop doorheen gaat. Een pak oreokoekjes, of meteen een halve reep chocolade. Echt heel erg fout, ik weet ‘t. Vandaar ook dat ik alles zo “extreem” doe, omdat ik echt vreselijk slecht ben in mate. Als ik eenmaal begonnen ben is de “stopknop” ver te zoeken, zeg maar 😉
  Dus om deze challenge te laten slagen moet ik een lange termijn aanpakken denk ik;) Maar volgende week de ultieme test: moet élke dag werken, en in dat soort weken (als ik op/kapot/chagrijnig ben) wil ik sneller zo’n vreetbui krijgen. Dus als me lukt dat dán niet te krijgen…

 5. Mijn zwakke plek is ook zeker het snoepen tussendoor! Ik vind het lastig om dat aan te pakken omdat het bij mij altijd wel snoepen (en ik vind dan ook teveel) of helemaal niet is.. iets er tussenin bestaat voor mij niet… misschien heb je tips?
  ik houd heel erg van zoetigheid en fruit eet ik voldoende dus ik weet niet hoe ik dat kan oplossen ..

  1. Klinkt misschien stom, maar gewoon doen! 1 koekje/snoepje en de rest in de kast. Heb vertrouwen in jezelf dat je het kunt! Het zal vast nog wel eens mis gaan, maar maak in ieder geval een begin met 1x proberen! Zeker omdat je weet dat niet snoepen ook lukt…

 6. Minder eten, niet zozeer de suikers (heb ik niet veel moeite mee (ben wel pas twee dagen bezig)), maar dan vooral de vetten: tosti, friet etc. De hartige hapjes!
  Heb je hier trouwens ook recepten voor? Gezonde koekjes staan op mijn to do lijst,
  maar ik was wel nieuwsgierig naar ‘gezonde’ pizza. Of gezonde tosti (zal wel niet bestaan hahaha)

  1. Gezonde pizza ga ik even kijken of ik daar een blogpost van kan maken! Gezonde tosti is easy: volkorenbrood of speltbrood gebruiken met kaas en ham. Zonder saus! Doe eventueel tomaat of bijvoorbeeld ananas op de tosti!

 7. en nog een zwakke plek trouwens: in mijn hoofd ben ik altijd bezig met (niet of juist gezond) eten. en doordat ik daar de halve dag aan denk heb ik ook automatisch meer trek. en dan vooral in de dingen die ik niet ‘mag’. heel irritant en op die manier ben ik ook sneller geneigd om meer te gaan eten -_-‘

  1. Probeer te focussen op goed voor je lichaam zorgen en gezond eten! Er zijn geen dingen die je niet ‘mag’ eten, je maakt alleen een bewuste keuze voor gezonde producten. Deze manier helpt mij enorm om mezelf niet ‘zielig’ te gaan voelen ;-).

 8. Mijn zwakke punt is juist de hartige hapjes ‘s avonds, die mis ik meer dan de suiker. Ik vervang ze nu vaak door wortel en komkommer, dat lukt aardig maar ik snak toch af en toe naar kaas/ worst of zoutjes.
  Ik ben wel geschrokken van de hoeveelheid producten waar suiker in zit waarvan je het niet verwacht en ben zeker van plan te blijven opletten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram