| 31 januari 2014

Voeding challenge #5: Bewust eten!

Collage snoepen

We worden tegenwoordig de hele dag door geconfronteerd met eten. Daardoor gaat er vaak ongemerkt meer naar binnen dan je denkt! Een koekje bij de koffie, een stukje kaas in de supermarkt, een snoepje uit de pot op het werk, een zak chips terwijl je tv kijkt of een plakje worst tijdens het smeren van de boterham. Deze dingen eet je haast ongemerkt, zonder te genieten. Zonde eigenlijk! Daarom is deze week de uitdaging om alles wat je eet bewust te eten, kauw daarbij goed en eet langzaam.

Door al die hele kleine eetmomentjes gedurende de dag, kun je ongemerkt veel meer calorieën, suiker en slechte vetten binnenkrijgen. Af en toe wat suiker of vet binnenkrijgen is echt niet erg, maar het is zonde als je er helemaal niet van geniet. Deze week staat in het teken van bewust eten en genieten. Om het nog iets concreter te maken, een aantal spelregels:

 • Eet alles wat je eet zittend, tenzij dit écht niet mogelijk is. Ga dus ook voor een tussendoortje even rustig zitten. Eet niets (of in ieder geval zo min mogelijk) staand of lopend.
 • Vermijd afleiding tijdens het eten, hierdoor nemen je hersenen namelijk minder waar dat je eet. Voorkom eten tijdens het auto rijden, TV-kijken of computeren zoveel mogelijk. Probeer met je volledige aandacht bij het eten te zijn.
 • Eet zoveel mogelijk met bestek! Je doet veel langer met een boterham, als je mes en vork gebruikt. Hierdoor heb je eerder en langer een verzadigingsgevoel.
 • Kauw goed, slik een hap niet direct door maar kauw wat vaker dan je gewend bent. Om een richtlijn te geven, probeer 20-30x te kauwen per hapje. (I know, dat is veel!)
 • Praat niet als je net een hap hebt genomen, maar stop heel even met eten als je iets wilt zeggen.
 • Maar het meest belangrijke van deze week: Geniet van elke hap!

Collage

Er zijn deze week geen uitzonderingen in te zetten, omdat de opdracht is het ‘zo goed mogelijk te doen’. Lukt het even niet, of heb je ineens toch iets in je mond zonder erbij na te denken? Neem het dan gewoon mee als leerpunt voor het volgende moment.

We gaan dus bewust eten, langzaam eten, aandacht geven aan het eten en vooral genieten van het eten! Dat klinkt misschien niet zo moeilijk, maar je zult versteld staan hoe vaak je iets gedachteloos in je mond stopt. Ik (Marloes) maak me er in ieder geval dagelijks ‘schuldig’ aan, dus dit wordt een lastige voor mij!

Hoe ging het vorige week?
Dan natuurlijk ook even over vorige week, de gezonde-tussendoortjes-week. Voor de verandering had Albert geen enkele moeite met de challenge en viel ik op een onbedacht momentje door de mand. Ik ging de afgelopen week op kraamvisite bij een vriendin en nam daar lekker een gebakje. Dat mocht, wat we hadden 1 uitzondering! Toen ik echter de volgende dag ging tanken nam ik zonder erbij na te denken een dropje en op het werk een keer een klein koekje bij de koffie. Helemaal niet dramatisch, maar niet wat we afgesproken hadden! Ik sta dus extra op scherp voor de komende week ;-).

Groetjes, Albert en Marloes

Hoe ging jouw vorige week? Wordt deze challenge moeilijk voor jou?

14 reacties

 1. Dit is een uitdaging! Ik at zojuist mijn banaan terwijl ik dit las….
  Bij de lunch en het avondeten let ik er wel altijd op, maar bij het ontbijt en bij tussendoortjes eigenlijk helemaal niet.
  Werk aan de winkel dus! Leuk 🙂

 2. Guilty! Alhoewel ik er de laatste tijd wel beter op let weet ik toch dat ik tijdens het koken hier en daar wat mee snaai!
  En bewuste tussendoortjes kiezen, je niet laten verleiden door de kantine op werk/school!

 3. Deze wordt lastig!
  Elke morgen ontbijten met de krant.
  In de werkpauze gaat het goed, gewoon iets minder kletsen.
  Avondeten dan maar aan tafel.

  Tussendoortjes tja????

  Groetjes Anneke

 4. Pittig deze! Hihi! Afgelopen week ging het redelijk goed. Heb 2x extra gezondigd .. en dat was inderdaad op zo’n onbewust moment.. dus komende week gewoon weer vol goede moed verder en nog bewuster na proberen te denken bij het eten. Heb gister weer één van jullie workouts gedaan! Ging lekker!!!

 5. Wat een super uitdaging deze week, die kan ik echt heel goed gebruiken. Ondanks dat ik 3x in de week sport is het eten volledig zoek geraakt. Bewust eten is dus juist op tijd, zodat ik weer terug ben. Ik wil dit heel graag tot een succes laten komen, maar de laatste 1,5 week is het , op het sporten na, volledig de mist in gegaan. Maar ik ga er weer voor! Bedankt voor de inspiratie.

 6. Ik heb problemen met mijn darm (pds)
  Vorige week geen suikers dat is me goed bevallen.Me er bewust van zijn wat ik zomaar in de mond stop.
  Is het nu wel verstandig om zuivel te gebruiken? De verhalen zijn zo verschillend.Of toch voorkeur brood of havermout pap. Morgen havermout pap proberen net een pakje gekocht. Is dan soja melk beter dan gewone melk?

  1. Hallo Wil. Sommige mensen met PDS reageren inderdaad niet goed op melk. De meesten hebben echter totaal geen last. Ik heb bijvoorbeeld zelf ook PDS, maar gebruik gewoon melkproducten. Als je klachten blijft houden, kun je eens beslissen om (onder begeleiding) te stoppen met het gebruiken van melkproducten. Succes!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram