| 24 januari 2014

Voeding challenge #4: Gezonde tussendoortjes overdag

Collage tussendoortjes

Hey toppers! We zijn alweer een week verder na de vorige challenge, gister konden jullie al lezen dat het bij ons gemengd is gegaan. Deze week een gloednieuwe uitdaging op het gebied van voeding. De opdracht is om de komende week ‘s ochtends en ‘s middags alleen maar gezonde tussendoortjes te nemen! Je hebt één mogelijkheid voor een uitzondering. Lees verder voor de precieze regels.

Even snel een koek tussendoor, een snoepje voor het weggaan, een sultana of evergreen mee naar het werk of een gebakje als iemand trakteert. Je eet ongemerkt vaker een minder gezond tussendoortje dan je denkt. Door deze zoetigheden stijgt je bloedsuikerspiegel snel, om vervolgens weer supersnel te dalen. Juist deze daling zorgt ervoor dat je na ongeveer een uur weer trek krijgt in iets zoets. Je maakt het jezelf dus eigenlijk alleen maar moeilijker. Deze week gaan we er bewust mee bezig!

De challenge
Het doel is om overdag alleen maar gezonde tussendoortjes te nemen. Omdat we in kleine stapjes willen werken, laten we de avond voorlopig nog even buiten de opdracht. Het is belangrijk dat de doelen haalbaar blijven. Daarnaast heb je één mogelijkheid om een uitzondering te maken, voor één tussendoortje. Bijvoorbeeld als je een verjaardag hebt of als iemand trakteert. Beoordeel op zo’n moment waar je écht trek in hebt, je hebt immers maar één mogelijkheid.

Natuurlijk is het ook best haalbaar om een hele week helemaal niets lekkers te nemen, naar onze mening is dat echter niet nodig en niet haalbaar voor de lange termijn. Omdat we jullie willen meegeven dat af en toe iets ongezonds eten helemaal niet erg is, geven we je de kans om een uitzondering te maken. Zo heb je er niet alleen voor deze week iets aan, maar hopelijk voor altijd!

1

Ideeën voor gezonde tussendoortjes
We hebben er al veel vaker artikelen over geschreven, maar om je even op weg te helpen hier een lijst met ideeën voor gezonde tussendoortjes. Als je meer inspiratie wilt, kun je dit vinden in de categorieënlijst aan de rechterkant van het scherm. ——————–>

 • Een stuk fruit naar keuze, je kunt al het fruit nemen! Een bakje druiven, aardbeien of bosbessen kun je lekker een tijdje mee doen. Ook een appel kun je in kleine stukjes snijden, zodat je er langer mee doet.
 • (Snoep)tomaatje, schijfjes komkommer, wortel, radijsjes, paprika, selderij of andere groenten die je lekker vindt. Neem hier gerust flink wat van!.
 • Een schaaltje magere yoghurt met fruit naar keuze. Mijn favoriet is magere yoghurt met appel en kaneel.
 • Ik liet eerder recepten zien voor gezonde mueslirepen en gezonde havermoutkoekjes. Deze kun je prima als tussendoortje nemen! Neem 1 mueslireep of 2 koekjes, dat ze gezond zijn betekent namelijk niet dat je er onbeperkt van kunt eten.
 • Een zelfgemaakte milkshake
 • Een klein handje gedroogd fruit, bijvoorbeeld rozijnen, abrikozen of pruimen.
 • 100g melk met 25g havermout en wat fruit erdoor.

P1010195

 • Een gekookt ei (eventueel met 2 plakjes rookvlees eromheen)
 • Deze heerlijke warme appel met kaneel en rozijnen
 • Een gezonde zoete of hartige muffin. Bekijk zeker de recepten eens!
 • Een volkoren knäckebröd met gezond beleg. Denk ook eens aan gerookte zalm, hüttenkäse, hummus of avocado en tomaat als beleg.
 • Een rijstwafel, neem er gerust 2 of 3.
 • Je kunt je rijstwafel ook heerlijk beleggen, neem er dan 1 of hooguit twee. Mijn favoriet is een rijstwafel met pindakaas en banaan.
 • Of maak dit taartje met havermout. Neem de helft als tussendoortje en bewaar de andere helft voor een later moment. Bijvoorbeeld bij de lunch of als ‘toetje’.
 • Een klein handje noten. Niet te veel, ze bevatten veel calorieën. Een juiste portie kun je hier zien.

Wat eten we de komende week niet
Op één uitzondering na, nemen we overdag dus geen koek, snoep, chips, vette snacks, zoete melkproducten (vla/yoghurt met een smaakje of andere toetjes), ijs, worst, vette kaas, cake, taart, chocolade enz. Probeer ook geen ontbijtkoek, eierkoek, sultana, evergreen of andere ‘gezonde’ koeken te nemen. Ook deze bevatten relatief veel suiker.

Let heel goed op met dingen die onbewust gaan. Een koekje bij de koffie in een restaurant heb je vaak ongemerkt zo op. Of een snoepje als er ergens een pot staat. Probeer ook dit de komende week niet te doen!

Makkelijk?
Vorige week gaven veel mensen in de reacties aan dat de challenge makkelijk voor ze ging worden. Dat is natuurlijk super, want dat is een teken dat je al heel gezond bezig bent! Wil je tóch wat extra uitdaging, pak er dan gewoon één of twee challenges van de vorige weken bij om het moeilijker te maken. Natuurlijk is af en toe een makkelijk weekje ook helemaal niet erg.

Heel veel succes! Als je nog een vraag hebt, stel hem dan gerust.

Groetjes, Marloes en Albert

Wordt deze challenge moeilijk voor jou?

32 reacties

 1. He Marloes en Albert, weer zo’n goede challenge. Ik verplaats hem alleen wel tot na het weekend aangezien ik vandaag jarig ben. En ik de komende 2 dagen me verjaardag vier hihi maandag weer aan de bak! Succes iedereen 🙂

 2. Makkelijk? Juist niet! Dit is juist voor mij een struikelblok. Wat je eerder noemde, dat je vaak onbewust snoept, is iets waar ik nog aan wil werken.
  Verder complimenten voor deze site, met jullie enthousiasme inspireren jullie een boel mensen! 🙂

 3. Tussendoortjes zijn bij mij ook vaak de valkuil. Makkelijk om even snel iets vullends zoals een koek te pakken. Ik ben hard aan het werk om die te laten staan; ben al begonnen door ze gewoon niet meer in huis te halen. Alleen ‘s avonds is voor mij echt een valkuil, dus ga mezelf uitdagen deze week ook ‘s avonds alleen maar gezond te snacken waarbij ik één uitzondering mag maken. Overdag is meestal niet zo’n probleem namelijk.

 4. Hé, wat toevallig, dit had ik mezelf vorig weekend op gelegd en ga ik zeker aanhouden! Maar dan ‘s avonds wel meegerekend. Mijn nieuwe streven is: alleen snoepen in het weekend of bij uitzonderingen.
  Één keer zwaar gefaald. Ik moest om 16.30 al avondeten om vervolgens te werken tot 23.00. (en al om 8u begonnen) Maar zo vroeg had ik natuurlijk niet echt veel honger. Om 21.00 in mijn pauze wel, kaasbroodje gekocht… spijt! Máár gelukkig wel van genoten.
  Het belang van regelmatig en op “vaste” tijdstippen is mij wel duidelijk geworden!

  Vraagje aan jou:
  Een stukje 85% pure chocolade, valt dat onder een verantwoord tussendoortje?

  1. Ja, regelmaat is inderdaad ontzettend belangrijk om lekkere trek te voorkomen. Hele pure chocolade is altijd een discussiepunt. Op zich kan dat niet zoveel kwaad, zeker een klein stukje niet. Maar het ‘probleem’ is vaak dat je gemakkelijk zin krijgt in meer! Een klein stukje is dus prima, maar houd jezelf in de gaten ;-).

 5. Hoi,
  Ik begin net als Wendy iets later met deze challenge. Zondag. Vandaag druk aan het bakken en morgen wordt de 11de verjaardag van onze zoon gevierd. Ik probeer zoveel mogelijk de challenge aan te houden na die week dus er lopen er nu aan aantal bij elkaar. Maar zoals gezegd, zondag weer fris aan de startblokken.

 6. Nee, helemaal niet, dat doe ik namelijk al, haha, ‘s avonds ook! Ik ga er alleen zelf bij bedenken dat het ook gevarieerd moet zijn, want ik ga meestal voor een appel maar al deze dingen zijn veel leuker!

 7. Ik sluit me aan bij Maaike! Variatie is bij mij een probleem… Ik ben iemand van vaste patronen, dus ook waar het eten betreft. Behalve bij het avondeten, eet ik in grote lijnen elke dag hetzelfde. Daar ga ik me de komende week op toe leggen!
  Kleine euforie vanmorgen bij het weegmoment; mijn vetpercentage was 0,6% lager dan vorige keer 🙂

 8. Kom perongeluk op jullie site terecht. Was op zoek naar een advocado recept!!!Maar wat leuk en enthousiast zijn jullie. Mijn vraag, kan ik nog instappen? Ben een zoetekauw en wil echt stoppen/minderen met slechte suikers en snaaien. weer bewust gezond eten. Dat is ook wel mijn ding maar op het moment even niet. Moet even weer in mijn goede ritme komen.Mijn doel is gezond bewust eten daarnaast sporten en ontspannen…Dus me laten motiveren door jullie en jullie volgers….
  Wat is de beste manier om deze challenge te volgen.

  1. Welkom Wil! Natuurlijk kun je mee doen. Je hebt al een mooi doel, dus vanaf nu gewoon de berichten volgen :-). Elke vrijdag verschijnt een voedingchallenge en de doorlopende uitdaging is om 3x per week te bewegen! Succes

   1. Met zoveel variatie die jij aangeeft moet het toch wel lukken hé .
    Ik had ook een vraagske .
    Ik zou heel graag een gezond snoepje willen maken voor de kleinkinderen .
    Ik had deze week geprobeert om appelchips te maken maar helaas hij werd niet krokant .
    Is er iemand die me raad kan geven om iets gezonds te maken en dat voor de kleinkids ook leuk is ” ” om te snoepen ” Alle tips zijn hartelijk welkom.

     1. Ik zelf heb die al geproeft en ja lekker hoor .Ik ga ze nu eens maken voor de kleinkids want na hun zwempartij ( elke maandag gaan we zwemmen ) hebben ze altijd heel veel trek in iets.

 9. Wat een goede challenge weer. Qua gezonde tussendoortjes lukt het wel goed. Op mijn werk zitten de mensen mij te plagen dat het zeker nodig is, omdat ik anders niet in mijn trouwjurk pas. Daarvoor is het niet nodig. Het valt mij op dat ik de gezonde tussendoortjes met veel meer smaak eet, dan een klein koekje wat mijn collega’s bij de koffie/thee eten.

  1. PlnÄ› se stavím za výzvu sluÅ¡ných lidí proti zločinnému spolčení ing.Topolánka a jeho “vlády”. Jenom mi trochu není jasné to, že pan Å tÄ›ch jenom podepíše tuto výzvu, ale nevyužije k vyjádÅ™ení svého názoru to, že v rámci své funkce v odborech se nezasadí za organizaci generální stávky, která by napomohla svrhnout vládu, která se dostala k moci podvodem a která devastuje vÅ¡e fungující v tomto státÄ›. Kdyby si dovolil Sarkozi ve Francii čtvrtinu toho co si dovolí buran z Ostravy, tak by stála celá Francie a Sarkozi by se poroučel.

  2. Tapez votre commentaire Vous pouvez utiliser ces mots-clés HTML : <a> <abbr> <acronym> <b> <blockquote> <cite> <code> <del> <em> <i> <q> <strike> <strong> Me notifier des commentaires à venir par mail. Prévenez moi de tous les nouveaux commentaires par email. Prévenez moi de tous les nouveaux articles par email.

 10. Vraagje, Kan ik de vorige challenge ‘s nog na lezen?
  Vanmorgen al aan tafel gezegd…..geen suiker/snoep vandaag. Bewust dingen in je mond stoppen…….ben benieuwd.
  Maar dit helpt al ….je opdracht hardop zeggen……..

 11. Deze challenge vindt ik heel moeilijk. Ik houd namelijk heel erg van zoet.
  Vanille yoghurt kan ik bijvoorbeeld echt niet laten staan en ik zou wel graag eens griekse yoghurt proberen, maar omdat ik nog thuis woon koopt mijn moeder niks als ze niet weet of wij het wel lekker vinden omdat ze het zonde vindt om het anders weg te gooien.
  Koekjes kan ik wel goed laten staan, maar cake, croky chips of chocolade niet.
  Het komende half jaar ga ik afstuderen en wij mogen veelal thuis werken aan de opdracht en dan kom je toch makkelijker in de verleiding om wat lekkers te pakken en dat is dan ook vaak wat ongezonder omdat een stukje chocolade lekkerder klinkt dan een stukje fruit. Heeft iemand tips hiervoor?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram