| 17 januari 2014

Voeding challenge #3: Drinken

IMG_0413

Het is vrijdag, oftewel voeding-challenge-tijd! We zijn erg benieuwd hoe het de afgelopen week bij jullie is gegaan. Daarnaast hebben we natuurlijk een nieuwe opdracht voor je. Deze week wordt écht lastig voor sommigen, de uitdaging is namelijk om een week lang alleen maar water, koffie en thee te drinken. Er zijn een aantal uitzonderingen én je kunt voor 3 glazen een ‘escape’ inzetten.

Drinken is erg belangrijk. Bij een vezelrijke voeding wordt een vochtinname van 2 liter per dag aangeraden. Dit is nodig om alle lichaamsprocessen goed te kunnen laten verlopen. Heel veel dranken bevatten echter erg veel calorieën en suiker. Dat dat het geval is bij frisdranken en alcoholische dranken, weten veel mensen. Dat dit ook het geval is bij (light) vruchtensappen, veel yoghurtdranken en chocolademelk, is minder bekend. Zelfs verse vruchtensappen bevatten ontzettend veel suiker, hoe dat kan dat kun je lezen in dit artikel.

Er zijn ook veel dranken die zoetstoffen in plaats van suiker bevatten, voorbeelden zijn light frisdranken (cola light, sinas light etc), rivella, crystal clear, optimel en suikervrije limonade. Jullie weten misschien dat we deze dranken prima vinden om af en toe te drinken. Zoetstoffen zijn schadelijk, maar pas bij grote hoeveelheden. Je kunt er hier meer over lezen. Deze dranken hebben echter wel een hele zoete smaak, waar je gemakkelijk aan kunt wennen. Bovendien kun je door het gebruiken van zoete producten, op een later moment meer trek krijgen in zoet.

Om even helemaal de zoete smaak kwijt te raken, dagen we jullie uit om 1 week enkel water, koffie en thee (zonder suiker en zoetstoffen!) te drinken. Er zijn een paar uitzonderingen:

 • Als je gewend bent om melk of karnemelk te drinken, dan mag dat gewoon. 500ml zuivel wordt per dag aangeraden. Wij gebruiken hiervoor veel yoghurt en kwark, maar melk en karnemelk zijn ook prima! Neem maximaal 2 glazen per dag. Ook cappucino is hierdoor dus toegestaan (zonder suiker of zoetstof!).
 • Als je een hele fanatieke sporter bent en je hebt deze week een training of wedstrijd van langer dan 2 uur, dan mag je natuurlijk je energiebehoeften aanvullen met dranken.
 • Lust je écht geen enkel stuk fruit, dan mag je 1 glas vruchtensap drinken om vitamine C binnen te krijgen. We raden je wel aan om te leren om fruit te eten.
 • Iedereen mag deze week voor 3 glazen een uitzondering maken!

Bedenk goed wanneer je jouw uitzonderingen inzet. Ik (Marloes) ga bijvoorbeeld vanmiddag iets drinken met een vriendin en ik heb zondag een verjaardag….dat wordt keuzes maken!

1

Heb je tóch zin in een ander smaakje? Wees dan creatief! Maak bijvoorbeeld de chai tea waar ik eerder over schreef, doe een schijfje citroen in je thee of wat blaadjes verse munt in je water.

Natuurlijk is het ook best te doen om 1 week helemaal niets anders te drinken dan water, thee en koffie….maar onze visie is dat het leven ook vooral een beetje leuk, realistisch en haalbaar moet blijven. Helemaal zonder suiker of zoetstoffen is niet nodig, vandaar de uitzonderingen.

Hoe ging het vorige week?
Daarnaast zijn we natuurlijk ontzettend benieuwd naar hoe het vorige week is gegaan. Laat het maar weten bij de reacties. Voor ons was het niet een heel groot probleem, we eten altijd al veel groenten en fruit. Wel werden we weer even extra uitgedaagd om na te denken over hoeveel je eigenlijk eet. Het sporten was ook geen probleem, Marloes was weer helemaal fit. We hebben beiden 4 sportmomenten gehad in de afgelopen week.

Heel veel succes komende week!

Groetjes, Albert en Marloes

Hoe ging jouw vorige week? Wordt deze challenge moeilijk voor jou?

41 reacties

 1. Dit moet voor mij wel te doen zijn. Ik drink eigenlijk zelden anders dan ware of thee. Natuurlijk wel melk voor de havermout of yoghurt voor de muesli of zo af en toe karnemelk bij de lunch. Maar ik zie dat mag.

  Even iets anders, vanmorgen een weegschaal moment gehad. In de 2 weken bezig te zijn, 3 kilo afgevallen. Op zich een super resultaat maar toch neig ik naar teleurstelling. In mijn vorige pogingen ging ik sneller en nu sport ik meer en eet ik beter. Ach ik moet natuurlijk tevreden zijn en bedwnkwn dat ik nu goed bezig ben en het nog leuk is. Toch kan ik wel even een oppepper gebruiken

  1. wow 3 kilo in 2 weken is toch super!!
   je moet echt niet te snel willen… langzamer afvallen is beter, gezonder en “blijvender” 😉 het kost alleen wat meer geduld!! en door sporten maak je spiermassa aan dat iets zwaarder weegt dan vet.. dus verkijk je niet op de weegschaal 😉 Marloes heeft hier al eens een heel mooi stukje over geschreven!!

  2. Doe het alsjeblieft niet sneller Sandra! Juist als het langzaam gaat, houd je het langer vol én heeft je lichaam de tijd om te wennen aan een andere hormoonafgifte e.d. Ik raad mijn cliënten altijd een gemiddeld gewichtsverlies van 0,5kg per week aan. Dat lijkt misschien weinig, maar het is 26kg in een jaar! Daar zit jij zelfs ver boven!

 2. De challenge van afgelopen week is mislukt… Ik heb wel elke dag twee stuks fruit gegeten, maar de groente is niet gelukt. Ik probeer wel zoveel mogelijk groente te eten, maar het is ook voorgekomen dat ik één dag geen groenten heb gegeten….

  De challenge van deze week gaat wel lukken, zo doe ik het in principe elke week al 🙂

 3. ook ik heb niet goed/bewust aan deze challenge meegedaan.. ik was erg druk en daardoor schoot het erbij in.. maar om het voor mezelf goed te maken zal ik vanaf volgende week de schade inhalen 😉 en doe ik hem er alsnog bij!

  ook wij hebben feest.. 4 dagen lang!! gister mijn dochter jarig, vandaag kinderfeestje, morgen groot feest en zondag nog een ander verjaardagsfeestje!! en maak de taarten ook nog zelf 😉 pffff haha heb voor mezelf afgesproken dat ik maandag weer volledig voor de challenge ga, maaaarrrr dat ik er wel meer bewust op ga letten wat je normaal onbewust naar binnen schuift!! bijv het afslikken van het beslag na het mixen 😉 heb hem heeeeel bewust in een bak water gegooid en kon er ook nog bij lachen!! haha

  1. Wat goed! Super dat je 2 challenges bij elkaar pakt deze week, dat is inderdaad het idee voor als het nog niet zo goed lukt. Ook een top-oplossing om maandag te starten, als je weet dat het écht niet haalbaar is. En natuurlijk een klein hoeraatje voor de beslaglepel 😉

 4. ow trouwens deze challenge van het drinken, zal niet heel lastig worden.. over het algemeen drink ik alleen water en thee, maaarrr soms heb ik van de momenten dan snak ik echt naar cola! 😀 maar ook dat zal het weekend wel lastiger worden dus mijn escapes zal ik daar inzetten denk ik!

 5. Deze is voor mij wel te doen.
  Ik drink vrijwel alleen maar thee en ik neem water mee naar school en dergelijke. Als ik uiteten ga kies ik vaak voor spa rood en soms voor crystel clear als ik bijvoorbeeld naar de bios ga.
  Koffie lust ik niet, soms een starbucks maar dan is het nauwelijks koffie meer.

 6. Challenge afgelopen week niet echt gelukt, veel “uitzonderingen” gehad. 2 stuks fruit lukt wel (soms 3 of 4), maar die groenten!!!!
  De drink challenge zal wel lukken, want zoveel anders drink ik niet. Hooguit een keer aanmaak limonade voor “de andere smaak dan water”.
  En het leukste de challenge is nog geen dag oud en mijn eerste overwinning is er al: ik heb 2 koppen koffie op zonder zoetje en vind het nog best lekker ook!!!!!

 7. Mijn groente en fruit heb ik braaf elke dag binnen gekregen! Daar had ik niet veel moeite mee! Deze challenge moet gaan lukken! Tellen smoothies (zelfgemaakt) ook mee als drankje?
  We gaan er weer voor!

 8. afgelopen week ging goed, dit word makkelijk voor mij want ik drink nooit wat anders dan water, koffie of thee. in mn koffie altijd een beetje magere melk ipv koffiemelk. zaterdag avond nam ik altijd wel 1 glaasje cola light, en dan mag nu nog, dus voor mij is dit geen moeilijke challege 🙂

 9. Hoi marloes, vraagje: hoe denk jij over groente thee capsules? Schijnt wetenschappelijk bewezen te zijn dat je er mee energie van krijgt en sneller vet verbrand? Gr merel

  1. Hoi Merel! Ik ben hier altijd een beetje voorzichtig mee. Als iets écht een wondermiddel zou zijn, dan zouden artsen het al lang op grote schaal inzetten. Meer energie (tijdelijk) kan ik me voorstellen door de theïne (soort cafeïne). Je kunt hier echter ook vrij gemakkelijk verslaafd aan raken. Sneller vet verbranden lijkt me niet waarschijnlijk…

 10. Leuke uitdaging weer! Ik heb vanavond mijn zondig avond! Morgen komen waterkannen en de potten thee op tafel:) vorige week ging aardig goed! En ik word ook blij van mijn weegschaal -1,5 kg:) nu doorzetten!

 11. Afgelopen week ging goed alleen de groente was wel erg moeilijk. Vooral om voldoende te eten.
  Dit gaat lekker makkelijk worden voor me. Drink alleen maar thee.
  Alleen het glaasje wijn laten staan is lastig.
  Maar morgen wordt me kleine meisje 2 jaar. Dus mag ik er zeker 1 op drinken.

 12. Hm suiker in de thee doe ik inmiddels niet meer, maar koffie zonder suiker wordt een moeilijke.
  Ik doe al een half schepje in plaats van één schep. Verder hou ik zo ontzettend van cola…en light vind ik niet lekker dus ik ga de cola helemaal skippen!

 13. Een heel lastige challenge voor mij, ben nl. dol op een glaasje Cola (doe niet meer Cola Light, want dat dronk ik met ‘liters’: omdat er vrijwel geen calorieën in zitten, was de verleiding voor mij heel groot om heel veel te drinken, Cola zonder Light drink ik veel bewuster, zo min mogelijk).
  Wat vinden jullie van spa rood? In principe alleen water met koolzuur, toch?

 14. Pfieuw…een makkie! Ik drink alleen maar water, koffie en thee. Koffie verkeerd dan wel, maar dat mag gelukkig!
  De veggies&fruits zijn goed gegaan vorige week en die houden we er zoveel mogelijk in. Vezeltjes doen we ook nog steeds.
  Workouts zijn naar zondag verschoven want mijn hele planning voor vandaag is in duigen gevallen 🙁 !

  1. Workouts gedaan….pffff! Dacht dat ik na ruim een jaar 3x in de week sporten wel wat aan zou kunnen, maar het was nog best pittig! 😉

 15. Hallo Marloes en Albert!

  Vorige week ging de chalenge oké. Zelfs Piet heeft het bijna gehaald!
  Deze week komt ook goed, koffie thee en water, voor mij dan.

  De billen oefeningen zijn ook leuk!

  Groeten Anneke

 16. Ik heb de vorige challenges niet mee gedaan, maar deze is een makje voor mij haha. Persoonlijk drink ik namelijk alleen water en thee, gemiddeld kom ik per dag op 3 liter uit. Dat is iets waar oefening voor nodig was, maar nu drink ik het met gemak op! Succes iedereen met deze challenge, 🙂

 17. Dit is de eerste week dat ik mee ga doen met de challenges, en we starten makkelijk! Als ik al iets anders drink, is het meestal crystal clear, maar ik kan wel even zonder 😉

 18. Een paar dagen geleden je blog ontdekt, inmiddels een hoop terug gelezen en ben erg enthousiast 🙂 Fijne blog!
  Deze challenge vind ik leuk, zelf leef ik sowieso op water, thee (liters!) en koffie omdat ik nooit gewend geraakt ben aan frisdrank 🙂 Het bespaard ook een hoop kosten.
  Als ik tóch zin heb in Frisdrank, dan koop ik een fles Bar le duc met citroen of spa rood waar ik zelf wat citroen in doe 🙂

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram